Nå kan Snapchat løse matteleksene til barna

En ny funksjon i Snapchat gjør det mulig for appen å gjenkjenne hunder, planter og regnestykker ved hjelp av mobilkameraet.

Snapchat er et av de mest populære sosiale mediene blant barn. Hele 80 prosent av barn mellom 9 og 18 år bruker appen ifølge Medietilsynets undersøkelser (Barn og Medier, 2020).

I tillegg får appen stadig nye funksjoner og endringer. En av de siste, dreier seg om muligheten for at appen kan skanne omgivelsene med mobilkameraet. Et lite kameraikon nederst på verktøylinjen i appen starter prosessen.

Da kan man blant annet bruke appen til å:

 • Gjenkjenne hunder og få oppgitt hvilken rase den er
 • Løse regnestykker som er skrevet for hånd eller i en mattebok
 • Identifisere planter og trær

Snapchat kan erstatte kalkulatoren

Hele prosessen går automatisk. Det er bare å peke kameraet på det man ønsker å finne ut mer om, så klarer den kunstige intelligensen selv å oppdage om det er et regnestykke, en hund eller en plante som befinner seg foran enheten.

Prosessen er ikke smertefri, og plantegjenkjenneren tar iblant feil. Så dette er neppe funksjonen man bør lene seg på når man skal ut og lete etter spiselige sopparter.

Kalkulatoren kan også være nyttig fordi den ikke bare løser oppgaven, men viser også utregningen. Og appen fungerer både på regnestykker som er skrevet for hånd. Enten det er en komplisert likning eller et skyhøyt gangestykke – kan altså appen vise fremgangsmåten.

Lener seg på Plantsnap og Photomath

Snapchat gjør ikke hele jobben alene, men bygger inn funksjoner fra andre apper som allerede er på markedet.

For eksempel brukes appen Photomath til regnestykker, Plantsnap til å gjenkjenne planter og Dog Scanner for å gjenkjenne hunder. Hele sulamitten blir allikevel samlet lett tilgjengelig på ett og samme sted.

Hva skjer så med personvernet og bildene?

Ifølge forklaringen fra app-utvikleren beholdes bildeinformasjonen hos Snapchat på overnevnte funksjoner. Bortsett fra Plantsnap som kan motta en kryptert versjon av bildet til sine servere.

Snapchat kan samtidig bruke data til egne formål. Deres personvernerklæring gjelder fortsatt hvor de blant annet oppgir å kunne benytte seg av brukerinformasjon til å:

 • Sende brukeren målrettet reklame
 • Tilrettelegge for tredjepartsutviklere inne i appen
 • Samle og analysere trender og brukeratferd
 • Videreutvikle egen plattform
 • En eller annen form for videredeling av informasjon til tredjeparter

Noen ganger blir man også lenket videre til fullversjonen av appen for ytterligere funksjoner.

Hvordan ta i bruk den nye funksjonen?

Å komme i gang med kamerafunksjonen til Snapchat er enkelt:

 • Åpne appen
 • I hovedvinduet
 • Trykk på kameraikonet (kvadrat med sirkel inni)
 • Pek på det du ønsker å «skanne»

Alle foto: Skjermdump / Snapchat

Les mer:

Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.