FIFA 23

PS4 og 5/Xbox One og Series S og X/Stadia/Windows. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 3 år av PEGI.

ANMELDELSE: FIFA 23 fortsetter som en av de beste seriene med fotballspill på markedet, men byr kun på ørsmå justeringer siden forrige utgave.

Årets FIFA-spill blir det siste som bærer nevnte tittel. Årsaken er at organisasjonen FIFA nekter Electronic Arts å bruke navnet videre. Uenigheter i forhandlinger om bruk av lisens innebærer dermed at fotballspillet vil hete noe annet neste år. Den fremtidige tittelen blir visstnok EA Sports FC.

Uavhengig av navn er FIFA-spillene ypperlig på å gjenspeile sporten, lagene og spillerne på et svært detaljert nivå. Man kan ta hånd om vanvittig mange finesser og oppgaver på og utenfor banen. Enten man velger formasjon, lagoppstilling, taktikk eller mer, vil de små grepene påvirke om man når seierspallen eller ikke.

FIFA 23 er et fantastisk fotballspill på mange områder. Men det kan neppe forsvares at man må punge ut med en årlig kjøpesum bare for å henge med på siste nytt, når endringene er minimalt merkbare fra år til år.

FIFA 23

Format: PS4 og 5/Xbox One og Series S og X/Stadia/Windows
Sjanger: Sport
Utvikler Electronic Arts
Utgiver: Electronic Arts

Innlemmelse av damelandslag var den store nyheten for noen år tilbake. Nå pryder også flere kjønn forsiden av spillcoveret med australske Sam Kerr og Kylian Mbappé. Fotballspillet har definitivt tatt et steg i riktig retning med tanke på å gjenspeile mangfold.

I år kan man også spille som dame-klubblag i tillegg til landslag. På menyen finner man blant annet den engelske og den franske toppligaen. Og for de som skulle velge landslag og Norge, er det kjekt å se Ada Hegerberg som spiss.

Ellers er det mer fokus på treningsmodus og personlige tilbakemeldinger underveis og etter at man har spilt en kamp. Poenget her er at man skal få verktøy til å bli en bedre FIFA-spiller. Utover det finner man de samme spillmodusene som serien er kjent for. Volta-fotball med fokus på færre spillere og mer lukkede baner.

I tillegg kan man delta i karrierer som en proff spiller, eller som trener som håndterer et helt lag med alt av kontrakter, målsettinger og budsjett. Ultimate team er jo et eget kapittel i seg selv. Men uavhengig av måten man velger å spille FIFA på, så er det mye å velge i.

Det er også nye måter å ta innlegg, frispark og hjørnespark på. Hvor man må sikte mer med spakene for å treffe dit man skal. En kjekk innstilling som er lagt inn er muligheten til å justere hvor streng dommeren skal være. Ellers kan man velge om offside, skader og hands skal være med eller ikke. Datastyrte motspillere kan også ha unike ferdigheter basert på hvor gode de er, som nå skal komme mer synlig til uttrykk.

Alt i alt er FIFA 23 et storslått spill. Fra den fengende menymusikken, til animasjonene med spillerne som troppet opp på banen og leder ballgutter og jenter inn på stadion. Tilskuermassene roper, kommentatorene lever seg inn i det som skjer på gresset og årstidene varierer.

Det er absolutt en levende verden man beveger seg inn i med flotte, visuelle effekter. Og det å se fotballhelten man brenner for (og det å kunne styre ham eller henne) er et kapittel i seg selv. Animasjonene er fortsatt noe statiske og robot-aktige på spillerne, men allikevel.

Spillet har også fått noen visuelle oppgraderinger og overhalinger av grafikkmotorer. Men kanskje hadde man bedre lagt merke til endringene om spillet ikke kom ut så jevnlig. Men i kraft av det å tjene store penger på denne type spill, vil sannsynligvis ikke EA gå bort fra denne modellen med det første.

For de som liker Ultimate Team, er det nå også større fokus på kjemien mellom spillerne som har posisjoner nær hverandre, og ikke bare laget som helhet. Men som tidligere bygger man opp et lag ved å kjøpe pakker med fotballspillere. Dette kan kjøpes for ekte og virtuelle penger. Riktignok en lootboks-mekanikk og markedsførings som EA høster en del kritikk for samtidig som selve spillmoduset er populær blant mange spillere.

FIFA har ørsmå justeringer fra år til år. Grafikken er litt bedre og animasjonene noe mykere. Spillet byr også på en bedre balanse mellom angrep og forsvar, selv om FIFA-serien alltid har vært god på også denne biten, stort sett.

I treningsmodus er det nå nye muligheter for at nye spillere til serien, eller de som vil forbedre egne ferdigheter, kan få tilbakemeldinger og målinger av egen spillestil. Det er ikke totalt banebrytende, men kanskje nok til at man får statistikk og info til å videreutvikle seg noen hakk.

Ved å spille karrieremodus kan man nå tilegne spilleren personlighetstrekk (karakterkarakteristikk) om man lener mot å være selvopptatt, motiverende eller ledende på laget. Og som før kan man lage sin egen fotballspiller helt fra bunnen av og velge kroppsbygning, posisjon, utseende og måten mål feires på.

Man vil også ta valg underveis som påvirker egen karriere, og man kan bruke lønna på alt fra veldedige formål til eksklusive gjenstander til egen bruk. Kjøp en trampoline, et dansekurs eller doner penger til dyrebeskyttelsen. Litt for å gjenspeile hvordan livet som ekte fotballproff kan utarte seg. I hvert fall på et overfladisk nivå.

Årets FIFA er altså intet gjennombrudd fra tidligere spill i serien. Allikevel er FIFA 23 solid på å gjenspeile sporten på et realistisk vis med grafikk, ekte spillernavn og kjente navn fra sporten. Vi snakker om mer enn 600 lag med unike spillere og ferdighetsnivå som gjenspeiler atletene på banen.

Så klart er Ultimate team noe publikum enten hater eller elsker. Mange liker det å kunne konkurrere mot andre på nett og bygge et fotballag over tid. Men det er ikke til å komme utenom at ekte penger fører til fremgang raskere. Noe blant annet Forbrukerrådet reagerer på.

Det er allikevel andre måter å spille FIFA på som ikke frister med kjøp. Man kan delta i karrieremodus som et helt lag eller som en enkeltspiller. Man kan spille i ikoniske Champions League eller andre turneringer enten det er VM eller klubbsesonger i inn- og utland.

Flere kan spille på en og samme skjerm, eller så kan man konkurrere med og mot venner på nett. En som spiller på Xbox kan også spille mot en som har Playstation. Og litt om litt blir man stadig bedre ute på banen til å bygge opp et levende angrep, eller et motstandsdyktig forsvar.

Alle foto: EA Sports/Electronic Arts

Egnethet

FIFA 23 har fått anbefalt aldersgrense av PEGI angitt til tre år, altså den laveste aldersanbefalingen. Spillet er merket med kjøpemuligheter.

Og PEGI skriver:

«Dette spillet inneholder muligheten til å kjøpe virtuelle gjenstander (mikrotransaksjoner) i form av spillvaluta som kan brukes på å kjøpe kortpakker med tilfeldig innhold!. Foreldre bør derfor være obs på dette.

I «Ultimate team» skal man bygge opp et fotballag for å konkurrere mot andre på nett. Man kan man kjøpe pakker med fotballspillere, og dette er delt inn i bronsepakker, sølvpakker og gullpakker. Man kan kjøpe disse kortpakkene for virtuelle penger (mynter) som man tjener opp ved å få fremgang i spillet, eller så kan man bruke ekte penger og kjøpe «FIFA points». Det er ikke mulig å vite nøyaktig hvilke fotballspillere man får når man kjøper kortpakker, så utfallet er vanskelig å forutse. Selv om det er angitt en sannsynlighetsberegning for ulike kategorier med fotballspillere.

I spillbutikken Steam står denne benevnelsen: «Dette spillet inkluderer valgfrie kjøp av virtuell valuta, som kan brukes til å kjøpe virtuelle spillgjenstander, inkludert et vilkårlig utvalg av virtuelle spillgjenstander».

De virkelig berømte fotballheltene er sjeldne og dukker opp tilfeldig i kortpakker. Så man kan i praksis bruke tusenvis av kroner på å kjøpe kortpakker, uten at Messi dukker opp av den grunn.

Det kan bli fristende å bruke ekte penger i «Ultimate team», da dette gir fordeler i spillet, samt raskere tilgang til heltene i sporten. Man kan spille og få fremgang og belønninger uten å bruke ekte penger, men dette er enda mer tidkrevende. Ekte penger fungerer dermed som en snarvei. Og alt det man oppnår i denne utgaven av FIFA, går i null når man kjøper neste utgave av spillet. Så det blir en stadig rundans for å få tak i drømmelaget sitt.

FIFA 23 har for øvrig mye innhold for de som vil spille «ordinære» modus på nett, eller sammen med venner. Dette er en god måte for barn og unge til å bli kjent med sporten, fotballregler, taktikk, spiller- og lag navn, og andre aspekter av fotballverden, både på og utenfor banen. I karrieremodus kan man lære mer om hva som må til for å skape et godt lag.

Spillet inneholder også mye regning med tolking av tabeller, økonomihåndtering, spiller- og lagstatistikk, tidtaking og mer.

For å spille på nett, må man på noen spillkonsolller ha et online-abonnement som må kjøpes utenom.

Det er dessuten en trettenårsgrense i vilkår for å opprette en EA-konto som gjelder for å spille på nett i FIFA. Dilemmaet da er at barn under tretten år må «lyve på alderen» når de oppretter en EA-konto, og på PlayStation, må de spille på en forelders konto, noe som fører til at man ikke kan bruke gode innstillinger for foreldrekontroll.

FIFA inneholder også mye reklame på stadion og lignende med plakater fra ekte merker.

Man kan også chatte i spillet med stemme og tekst.

En egen innstilling for spilletid gjør det mulig å se hvor mye tid man har brukt på spillet per uke, i tillegg kan man sette opp et varsel/begrensning for antall kamper man kan spille per uke.

Vanskelighetsgrad:

3-6 år: Kan være vanskelig for de aller yngste å kontrollere fotballspillere og navigere i menyer.

7-11 år: Spillet kan mestres av barn i denne aldersgruppen. Man kan justere vanskelighetsgrad på motstanderen slik at utfordringen tilpasser seg barnets nivå. Spillet har også en opplæringssekvens og ulike treningsmodus som finjusterer ferdighetene i forsvar, midtbane og angrep. Og man kan skru på hjelpemidler som pasninghjelp, skuddhjelp og mer.

12-15 år: Spillet vil også være utfordrende for eldre barn og unge. Man kan øke vanskelighetsgrad på motstanderen, og på internett vil man stadig kunne møte spillere med ulik ferdighetsnivå.

16+: Spillet vil kunne by på fotballglede for eldre ungdom og voksne.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Les mer om bruk av ekte penger i FIFA