PHOGS!

PlayStation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Switch/Windows. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense fra PEGI 3 år.

ANMELDELSE: Vakkert, drømmende og søtt - er bare noen av adjektivene som beskriver dette flotte samarbeidsspillet. Passer perfekt for barn og foreldre som vil spille sammen, eller barn som vil spille med venner.

Phogs! er et nydelig samarbeidsspill som passer perfekt for barn og foreldre som vil spille sammen, eller barn som vil spille sammen med venner. Man kan samarbeide to personer på en og samme skjerm, eller så kan man samarbeide med andre på nett.

Spillet byr på logiske hindringer som skal løses, og et vakkert og eventyrlig drømmelandskap.

PHOGS!

Format: PlayStation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Switch/Windows
Sjanger: Samarbeid/partyspill
Utvikler: Bit Loom Games
Utgiver: Coatsink

I dette spillet møter man en hund, eller retter sagt, to hunder som henger sammen. Akkurat dyrets anatomi og oppbygging er vanskelig å gå nærmere inn på – men man kan definitivt fastslå at disse hundene er nokså søte.

Hundene kan styres med en spiller alene, eller to spillere som styrer hver sin ende/hund.

Og når to personer samarbeider, blir styringen passe kaotisk og utfordrende. Å bevege seg i en rett linje er nesten umulig, samtidig får man øve på både kommunikasjon og koordinasjon. Og jo mer man øver, jo bedre går det!

Poenget med spillet er altså å løse en rekke logiske hindringer ved å bevege seg gjennom labyrinter og ulike områder.

Til hjelp kan hundene bite fast i gjenstander for å flytte på disse. Det kan være alt fra kuler til statuer. I tillegg kan hundene trykke på knapper og henge seg fast i håndtak, for eksempel for å forflytte seg over en bro.

Hundene kan også strekke seg i hver ende og slippe tak og sprette som en gummistrikk. Det er noen utrolig artige mekanikker i bruk. Og disse er intuitive, samtidig som det er stor variasjon i bruk i møte med logiske hindringer.

Selve spillverden er også vakker og kan best beskrives som ulike drømmelandskap. Det kan være fargerike dessertområder, eller søvnige kveldsområder. Musikken er også fantastisk, og omgivelsene minner om å gå inn og ut av drømmer.

Det er altså litt som å gå inn i et eventyr med stor preg av fantasi. Og denne dimensjonen av spill og kultur er med på å berike opplevelsen – nesten som å lese en bildebok eller et eventyr sammen med barna.

Så her får man mer enn bare logiske hindringer. Man får også en opplevelse som er av en helt annen verden.

Det er tre verdener og 24 nivåer å oppdage med logiske hindringer som setter fysikkens krefter på prøve. Enten man må sveve til en topp, bygge en bro, se hvordan lys påvirker omgivelsene, strekke seg for å nå høyt og lavt – ja det er mye å gå løs på.

I tillegg kan man lete etter hemmeligheter og skatter. For eksempel så er det hundebein fint fordelt på de forskjellige stedene man besøker. Hundebein kan igjen brukes som valuta i en butikk for å gi hundene en pen hatt eller en fin sløyfe til å pynte seg med.

Så dette med hemmelige skatter gir spillere en ekstra grad av utfordring for de som ønsker det.

Dette er altså et spill vi virkelig anbefaler. Her kan man samarbeide med andre. Spillet leverer stadig nye problem – og sammen må man løse disse. Det krever koordinasjon og øvelse, og at man hjelper hverandre.

Man kan spille på en og samme skjerm, noe som er et viktig tillegg til spillverden. Vi trenger flere spill der vi kan samarbeide i samme fysiske rom. Og spillet havner dermed blant rekkene med spill som Bonkies, Overcooked, Human: Fall Flat og Super Mario.

Og hvis ikke bestevennen er i nærheten, er det også mulig å spille med en venn på nett.

Så mye mer er det ikke å si. Phogs! byr på søte valper som både bjeffer og strekker seg forbi fysikken og anatomiens grenser. Bikkjene er nysselige med sløyfer og hatter – og løser logiske hindringer som bare det.

Samarbeid er nøkkelen, og her kan man besøke verdener med drømmende tematikk: søvn, mat og lek. Og spillet har absolutt stor verdi om man også spiller alene.

De logiske hindringene blir dessuten stadig mer utfordrende og kreative, men aldri uoverkommelige. Snurr en fiskestang på jakt etter gullbein, kjør motorsykkel, lag en gigantisk pizza  eller hopp rundt i et pinball-spill. Ja, mulighetene er mange.

Og dette spillet er nesten garantert å skape en latterkrampe eller to.

Egnethet

Phogs! har fått PEGI angitt til tre år, altså den laveste aldersanbefalingen. Vi velger allikevel å anbefale spillet fra syv år på grunn av vanskelighetsgrad. Styringen er såpass kompleks, at det anslår en høyere vanskelighetsgrad.

Innholdsmessig er det ikke noe som tilsier at yngre spillere ikke kan spille dette.

PEGI skriver at:

  • Spillet inneholder mild vold i en komisk eller abstrakt (lite realistisk) kontekst. Spillet egner seg derfor for alle aldre
  • Spillfiguren kan ta «skade» av omgivelsene. For eksempel bli klemt flat i en kort tid. Men det er ingen synlig skade på spillfiguren, og spillfiguren kan ikke bli drept på noe vis

Vanskelighetsgrad:

0-2 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

3-6 år: Kan være vanskelig for de aller yngste å mestre spillmekanikken. Med tanke på egnethet, er det ikke noe som tilsier at spillet ikke passer for denne aldersgruppen.

7-11 år: Spillet kan mestres av barn i denne aldersgruppen. Styringen kan være litt komplisert og det er flere knappekombinasjoner i bruk. Så her gjelder det bare å prøve seg frem og feile for å bli bedre i spillet.

12-15 år: Spillet vil også være utfordrende for eldre barn og unge med tanke på de logiske hindringene.

16+: Spillet vil kunne by på sosial spilling også for ungdom og voksne.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser