Tram Simulator Urban Transit

PlayStation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense fra 3 år av PEGI.

ANMELDELSE: I dette spillet skal man kjøre trikk og håndtere alle oppgavene som må til for å drifte et transportselskap.

Et av de aller beste spillene for å kjøre buss, er definitivt Bus Simulator 21.  Og for ikke så altfor lenge siden lanserte utviklerne en egen utvidelse som tok for seg skolebuss, og en neste som tok for seg trikkekjøring. I ett og samme spill altså.

Men utviklerne stanset ikke der. De har også lansert et helt eget spill som tar for seg trikkekjøring. Kun på kartet Angel Shores som er kjent fra Bus Simulator 21, men med flere typer trikker som man kan kjøre, og flere stoppesteder som man kan legge opp til med kjøreruter.

Tram Simulator Urban Transit

Format: PlayStation 4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows
Sjanger: Simulator
Utvikler: Stillalive studios
Utgiver: Astragon Entertainment

Tram Simulator Urban Transit starter med at man lager sin egen spillfigur. Denne kan se maskulin eller feminin ut, og man kan veksle mellom ulike typer hår, hudfarge, klær og mer. Deretter navngir man sitt eget selskap.

Når det er gjort er det flere måter å hive seg ut på skinnene på.

Man kan gjennomføre en slags kjøreskole som lærer bort alt det grunnleggende. Deretter har man hovedkartet Angel Shores som er inspirert av storby og landeliv i USA. Her kan man begi seg ut på et slags historiemodus med bestemte gjøremål.

Eventuelt kan man velge et karrieremodus der man sakte, men sikkert tjener opp penger og utvider nye ruter med flere trikker.

Det finnes ikke mange spill på markedet der man kan kjøre trikk. Man har riktignok Tramsim, men det er uten tvil en nisje med få titler å velge fra. Sånn sett fyller Tram Simulator Urban Transit et hull i hylla.

Og for de som ikke har vært borti Bus Simulator 21, så er det ved første øyekast flere kvaliteter å henge seg ved. Spillet byr på relativt god grafikk, et levende bybilde med biler, trafikk og fotgjengere. For ikke å nevne spillkartet Anges Shores som er passe stort og variert.

Dette er absolutt omgivelser som er vel verdt å tilbringe tiden sin i. Ikke minst med tanke på døgnsyklus, vær og vind.

Selve trikkene ser også helt ok ut. Og man kan nyte disse sett fra førersetet eller utenfra. Videre er det muligheter for å planlegge sine egne ruter ved å velge hvilke stopp trikkene skal kjøre på.

Trikkene byr også på et hav av funksjoner enten det er blinklys, andre typer lys, ramper for rullestolbrukere og fart- og bremsekontroll. De er ikke veldig vanskelige å styre, og man kan fint bevege seg på innsiden av trikken og se alt av interiør.

Så grunnpremisset er nokså godt, og det er en behagelig repetisjon å kjøre fra stopp til stopp for å plukke opp passasjerer.

Ulempen er at man ikke får så veldig mye mer, heller langt mindre enn det man hadde fått via Bus Simulator 21. Det er ett kart mindre på menyen, og kun trikkekjøring. Så på mange måter er det ikke så veldig stort behov for Tram Simulator Urban Transit med mindre man er supergira på kun trikk.

Og til og med da er det ikke så veldig mye innhold å bryne seg på.

Man kan legge opp til ruter i ulike bydeler. Og det er flere å velge fra her. Samtidig tar det ikke så veldig lang tid før dette blir en kjedsommelig affære. Spillet har rett og slett ikke nok innhold eller variasjon å by på.

Spillet er heller ikke særlig skreddersydd for trikkekjøring. Det er de samme veiene man kjører på, samme typer stopp, samme typer trafikk og lyssignal. Bare små elementer som er justert fra bussjåfør-jobben, men ikke mye.

I et univers hvor Bus Simulator 21 ikke hadde eksistert, kunne det ha vært større behov og interesse for Tram Simulator Urban Transit.

Enn så lenge er det større verdi i å kjøpe hovedspillet med tilleggspakken som byr på trikkekjøring. Da kan man lage et transportselskap som byr på både fire- og mange hjul. Og på den måten får man også større variasjon.

Tram Simulator Urban Transit kan være et kjekt spill for alle som liker trikkekjøring og transportnæringen. Her skal man frakte passasjerer fra A til Å på ruter som man selv oppretter. Det er passe intuitivt å kjøre disse massive doningene.

Man kan nyte perspektivet sett utenfra, eller innenfra når man sitter i førersetet.

Ellers må man håndtere trafikk, åpning av dører, stopp og igangsetting på best mulig måte. Det er en herlig repetitiv oppgave som gjøres, i hvert fall en stund, fordi etter hvert vil man savne mer variasjon i omgivelser og gjøremål.

Alle foto: Stillalive studios / Astragon Entertainment

Egnethet:

Tram Simulator Urban Transit har fått anbefalt aldersgrense 3 år av PEGI.

I spillet må man forholde seg til trafikkregler enten det er å stoppe før rødt lys, ved skilting, fotgjengerfelt og mer. I tillegg må man bruke blinklys på riktig måte og holde fartsgrensen. Her er det en hel del å lære om det å navigere i trafikk.

Ellers byr spillet på en omfattende økonomisystem. Man må kjøpe nye trikker, se an hvor effektive rutene er og så videre.

Det er mulig å kollidere med kjøretøy og fotgjengere i spillet. Dette er ikke grafisk eller med synlig skade på noen som helst måte. Man får i stede en advarsel og en saftig bot til selskapet.

Vanskelighetsgrad:

3- 6 år: Antageligvis for vanskelig for denne aldersgruppen. En del menyer å forholde seg til, samt oppsett av ruter, selskap og så videre. Styringen kan også fremstå som komplisert for denne aldersgruppen.

7 – 11 år: Spillet kan tilpasses med forskjellige vanskelighetsgrader. Dette påvirker styringen og hvor komplisert spillet er. Allikevel vil en del menyhåndtering virke avskrekkende for en del i denne aldersgruppen.

12 – 15 år: Spillet kan by på mye glede og læring for denne aldersgruppen. Det er minimalt med tidspress utover rutetidene, slik at man kan lære og utvikle seg i eget tempo.

16+: Man kan justere vanskelighetsgraden og realismen slik at også eldre spillere får større grad av utfordring.

Reklamefilm:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser