Barnevaktens webinarer om nettvett
Se hvilke webinarer Barnevakten arrangerer fremover. Typisk forteller vi om hva populære apper og spill går ut på og hvordan foreldrene med innstillinger kan gjøre disse tryggere å bruke.
Se hvilke webinarer Barnevakten arrangerer fremover. Typisk forteller vi om hva populære apper og spill går ut på og hvordan foreldrene med innstillinger kan gjøre disse tryggere å bruke.
FORSLAG TIL NY LOV: Reklamebilder og reklamefilmer der fotomodellenes kropp eller hud er manipulert, skal utstyres med et visuelt merke som varsler forbrukerne. Målet er at spesielt barn og unge skal akseptere sin egen kropp slik den er.
Mange apper og sosiale medier samler og selger informasjon om deg til andre. Blant annet for å målrette reklame. Dette vil Apple at du skal begrense med nye innstillinger på telefonen. I tillegg har Apple lansert en oppdatert veileder, slik kan du gi barna bedre personvern.
Atter en gang har spillet Among Us fått en oppdatering. Nå kan man opprette kontoer slik at det er mulig å rapportere andre spillere som har ufin oppførsel eller driver på med juks. Spillet har også fått innlemmet en enkel foreldrekontroll og samtykkeløsning.
UNDERSØKELSE: Skjermvanene til barnehagebarn i Norge kan ha blitt endret på permanent basis etter koronautbruddet, viser ny undersøkelse gjort på oppdrag fra Barnevakten. Barna bruker mer tid på skjerm, men barn med norske foreldre bruker skjermene noe forskjellig enn barn til innvandrerforeldre.
Se video her av Barnevaktens seminar for lærere.
MEDIETILSYNETS UNDERSØKELSE: Allerede fra niårsalder er mange barn på sosiale medier, og fire av ti barn mellom 13 år og 18 år har sett skremmende eller voldelig innhold.
Foreldre kan gjøre Ipad og Iphone tryggere for barn ved å velge gode innstillinger. Det kan hindre at barn kjøper innhold uten foreldres tillatelse, laster ned uegnede apper og spill og besøker nettsider som de ikke skal. Men helt vanntett er ikke systemet.
TRYGGERE FOR BARNA: Her viser vi hvordan foreldre kan sette opp mobiler, nettbrett, hjemmeruter, spillkonsoller, datamaskiner, apper og spill.
Tilpass barnets mobiltelefon og nettbrett (android/Google). Sett grenser for tidsbruk, kjøp, aldersgrenser på apper, kommunikasjon og nettsidebesøk.
Stortingsmelding 18 tar opp barn og kultur, men også barn og unges digitale liv. Regjeringen skal lage en nasjonal strategi og samordne arbeidet slik at barnas oppvekst blir tryggere.
Politiet er i gang med å styrke lokalt nettvett-arbeid – med Barnevakten og en IT-bedrift som partnere. Barnevaktens råd og veiledning blir tatt i bruk av politiet for å forebygge nettkriminalitet blant barn og unge i flere kommuner i Norge. Lier kommune er først ut.
TRYGGERE: Tiktok-brukere mellom 13 år og 15 år har nå begrenset kommentarfelt. De kan heller ikke kjøpe virtuelle gaver. Kontoen blir også satt som privat som standard.