Montasje: Barnevakten. Faksimiler av klage og hjemmeside til Tiktok.

Klager på dårlig personvern i Tiktok

Tiktok har ikke sørget for å innhente samtykke fra foreldrene for barn under 13 år som bruker voksenversjonen av appen. Dette er et av punktene i en klage som flere organisasjoner i USA har sendt inn til forbrukermyndighetene.

Det kinesiske selskapet bak den populære appen Tiktok fikk i 2019 en bot på 5,7 millioner dollar av amerikanske myndigheter og lovet å rydde opp ved å slette informasjonen som selskapet ulovlig hadde samlet inn om barna, slik som navn, e-postadresser og andre personlige opplysninger.

Men opprydningen mangler, hevder organisasjonene som sendte inn klage i mai 2020.

Tiktok skulle ha slettet videoene til barna der det manglet samtykke, men det har ikke skjedd, hevder «The Center for Digital Democracy», «Campaign for a Commercial-Free Childhood» og andre organisasjoner.

Liste over de andre organisasjonene, se nederst i denne teksten (ekstern lenke).

En klage fra disse organisasjonene er sendt til forbrukermyndighetene i USA,  «Federal Trade Commission» (FTC).

Klagen finner du her.

Hva sier Tiktok-klagen?

Klagen forklarer at i USA tilbyr Tiktok en egen type konto for brukere under 13 år; «younger users accounts». Med en slik konto kan ikke barna dele videoer slik man kan i voksenversjonen. Organisasjonene mener dette ikke er nok for å følge amerikansk lovgivning om personvern.

Klageskrivet sier at Tiktok samler inn en rekke personopplysninger om barn som egentlig skal være over 13 år, men som er under 13 år, slik som:

  • Registreringsinformasjon
  • Profilinformasjon
  • Videoer
  • Telefonnummer
  • Kontaktinformasjon fra andre sosiale medier
  • Informasjon fra spørreundersøkelser
  • Informasjon fra «challenges» og konkurranser
  • Informasjon om mobilen
  • Websider som brukeren klikker på
  • Hvordan man bruker appen

Tiktok samler ikke bare inn mye brukerdata, men bruker også kunstig intelligens for å finne ut interessene til brukerne, det hevder denne artikkelen (ekstern lenke).

Alt dette brukes for å vise skreddersydd reklame inne i Tiktok og andre steder, ifølge klagen.

Tiktok hevder, ifølge klagen, å samle inn færre opplysninger om brukere som har registrert seg som yngre enn 13 år. Men klagens budskap er at det finnes alt for mange barn under 13 år som bruker voksenversjonen av appen. Klagen viser eksempler på barn mellom 4 og 12 år som bruker voksenversjonen. Da skal det i tilfelle foreligge foreldresamtykke, men en slik ordning har ikke Tiktok, det har heller ikke de fleste andre apper i verden selv om reglene sier at de skal ha det.

Noen apper har samtykkeordning, men de er langt fra vanntette, som regel kan man rett og slett bare lyve på alderen. Da kan man diskutere om man skal klage på appene som ikke har gode nok ordninger eller om man skal klage på foreldrene som ikke følger med på hva barna gjør.

Må fjerne bilder fra Tiktok

Ifølge amerikanske regler må apper som retter seg mot barn, fjerne bilder av barn som blir lastet opp. For selskapet bak appen må forstå at slike brukere er for unge, bare ved å se på bildet av barnet, det kommer frem av en offentlig side om dette; se punkt E4 her (ekstern lenke).

Klagen kritiserer også Tiktok for å ha gjemt knappen for private innstillinger, knappen er vanskelig å finne. Amerikanske regler sier at en slik knapp skal være lett å oppdage: «a prominent and clearly labeled link».

Videre hevder klagen at Tiktok har brutt enda flere amerikanske personvernregler, blant annet sier reglene at apper må informere foreldre om at foreldre kan sjekke hva slags informasjon som er samlet inn om barna og at foreldrene skal få opplyst om hvordan de kan slette informasjonen. Men Tiktok har ikke sørget for å gi foreldrene informasjon om dette, sier klagen.

Organisasjonene som har sendt inn klagen, ønsker at myndighetene bruker høyeste sats for bøter, for hver enkelt overtredelse, altså over 41.000 dollar. Skal dette gis per barn som er under 13 år, vil det bli en svært stor bot til sammen – flere milliarder dollar.

Talskvinne Hilary McQuaide fra Tiktok svarer slik til mediene: Vi tar personvern alvorlig og forsikrer oss om at Tiktok fortsetter å være et sikkert og underholdende samfunn for våre brukere.  (Barnevaktens oversettelse. Her er originalen: «We take privacy seriously and are committed to helping ensure that TikTok continues to be a safe and entertaining community for our users.» Se Reuters dekning av saken.)

USA har sin Coppa-lovgivning som gjelder barn spesielt. Europa har sin GDPR som omfatter både voksne og barn. Norge har sine personvernregler. Klagen gjelder amerikanske Coppa-regler.

Eksempler på bøter som amerikanske forbrukermyndigheter (FTC) har utstedt på grunnalg av Coppa-reglene, finner du på Wikipedia. Det er snakk om både enkeltapper og selskaper. Det største selskapet som har fått bot, er Youtube som strammet inn sine egne retningslinjer noe.

Les også

Tips og råd hver uke: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.