Tik Tok innfører foreldreinnstillinger
Den kinesiske appen Tik Tok er svært populær over hele verden og lar brukerne lage filmklipp som deles. Snart kommer en funksjon som gjør appen litt mer barnevennlig.
Tik Tok innfører «Family Safety Mode»
Tik Tok kommer med en ny funksjon som skal hjelpe foreldre å sørge for at deres tenåringer er trygge i appen, forklarer Tik Tok. Nok en gang bruker Tik Tok ordet tenåringer i sin kommunikasjon og man får et inntrykk av at Tik Toks eiere ikke ønsker yngre barn inn i normalutgaven av appen. Vilkårene sier at man må være 13 år.
Tik Tok har ulike strategier for USA og resten av verden. I USA tilbyr Tik Tok at foreldre kan gi samtykke til at yngre barn bruker appen. Disse barna får da tilgang til en mindre utgave av appen uten mulighet til å kommentere andres videoer, dele sine egne videoer eller vedlikeholde sin egen profil. I USA finnes altså en fullversjon og en barneversjon.
I resten av verden finnes kun fullversjonen, men snart skal det komme noen foreldreinnstillinger til fullversjonen.
Fullversjonen av appen er for brukere over 13 år, skriver Tik Tok. «Because the full TikTok experience is for users 13 and over, we’ve given it a strict 12+ app store rating.» Med slik aldersmerking i nettbutikkene kan du blokkere nedlastning av Tik Tok på barnas mobiler, skriver Tik Tok og anbefaler foreldre å sjekke innstillingene i app-butikkene: Apple App Store og Google Play Store.
Inntrykket er altså at Tik Tok slett ikke ønsker brukere under 13 år i fullversjonen av appen. Likevel er omkring 40 prosent av norske 9-10-åringer på Tik Tok, ifølge en undersøkelse fra Medietilsynet.
70 prosent av norske foreldrene mener barn under 13 år ikke bør være på sosiale medier fordi de ikke er modne nok, ifølge Barnevaktens undersøkelse.
Hva går foreldreinnstillingene i Tik Tok ut på?
I skrivende stund er det usikkert hvor mange trygghetsfunksjoner det vil bli i Tik Tok. Men hvert fall disse innstillingene blir mulige:
- Hvor lenge man bruker appen hver dag.
- Hvem man kan sende direktemeldinger til.
- Stenge for noe innhold. Tik Tok omtaler det slik: «may not be appropriate for all audiences» og har laget denne vesle informasjonsfilmen.
Så må vi vente og se hva slags innhold som appen faktisk kan filtrere bort.
(Oppdatering 17. april 2020: Tik Tok stenger for direktemeldinger for alle under 16 år, fra og med 30. april. «…automatically disabling Direct Messages for registered accounts under the age of 16.» Samtidig må det nevnes at barn under 16 år enkelt kan skrive inn en ny alder og omgå begrensningen.)
Slik virker foreldreinnstillingene i Tik Tok
Den nye funksjonen hadde ikke kommet til Norge da denne artikkelen ble skrevet. Men slik skal foreldreinnstillingene etter planen virke:
- Først må foreldrene skaffe seg sin egen Tik Tok-konto.
- Så må foreldrene åpne Tik Tok på begge telefonene.
- Gå til «Profil» og trykk på de tre prikkene oppe i høyre hjørne.
- Rull ned til «Digital Wellbeing» eller en norsk oversettelse av det ordet.
- Velg «Family Safety Mode».
- Velg om telefonen tilhører den voksne eller barnet.
- Skann en QR-kode slik at telefonene lenkes sammen.
- Nå kan den voksne legge inn passord på sin telefon. Den voksne kan så utføre innstillinger på barnets telefon og så benytte passordet sitt der for å bekrefte.
Utnytt også de vanlige innstillingene
I tillegg til foreldreinnstillingene bør foreldrene veilede barna når det gjelder innstillingene som barnet kan sette uten foreldrenes passord.
Tips og råd ved bruk av apper må tilpasses barnets alder, her er uansett noen tips som et utgangspunkt:
- Sørg for privat profil for de yngste. Med privat konto kan man godkjenne eller avvise følgere og kun følgere kan se hva man deler.
- Snakk om mulig pengemas.
- Gi retningslinjer for når barnet kan kommentere andres innslag.
- Bestem i innstillingene om ingen, alle eller kun følgere skal kunne kommentere.
- Ha regler for hvem barnet kan chatte med.
- Fortell at aktivitetene i noen videoer er for risikable eller uetiske å herme etter.
- Opplys om at man ikke skal legge ut filmer av andre eller sende live sammen med andre uten samtykke av alle involverte. Hvis barna er under 15 år er det foreldrene som har siste ordet på hva som kan deles og ikke. Les regler for deling.
- Vis hvordan man rapporterer ufine kommentarer og hvordan man kan blokkerer brukere.
- Tik Tok skriver at selv om man har en privat konto, vil profilinformasjon, brukernavn, brukerbilde og bio være synlig for alle andre brukere. Så pass på at ikke familiens hjemmeadresse eller andre personopplysninger skrives inn der.
- Lær tenåringen at det er mulig å trykke på knappen «Not interested» når innslaget er upassende. Da vil algoritmene fange opp dette og ise færre lignende innslag.
- Gå gjennom innstillingene sammen med barnet. Skal for eksempel fremmede få synge duett med barnet? Noen ganger lager fremmede ekle innslag, derfor kan det være lurt å skru av den muligheten.
Du kommer til innstillingene slik:
- Trykk på de tre prikkene øverst ti høyre i appen.
- Trykk så på «Privacy and Safety».
Tik Tok har for øvrig laget en egen side med foreldretips.
Her er de mest populære innslagene på Tik Tok nå. På nettsidene kan du også gå inn på bestemte profiler uten å ha lastet ned appen.
Sammenligner du Tik Tok med for eksempel Snapchat, vil du se at Snapchat har mer kroppsfokus og flere influensere som påvirker til et overfladisk liv.
Les også vår anmeldelse av appen Tik Tok – der er det ferskere informasjon om foreldreinnstillingene.
Flere tips hver uke: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.