Planet Coaster 2
Windows/Playstation 5/Xbox Series S og X. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 3 år av PEGI.

ANMELDELSE: Lekker fornøyelsespark-simulator byr på kreative byggemuligheter og nye funksjoner for å anlegge badeland.
Det var i 2016 at Planet Coaster så dagens lys. Og spillet er laget av de samme folka som står bak Roller Coaster Tycoon-serien. Kort fortalt: Et spillselskap som virkelig har peiling på fornøyelsesparker i digital format.
Nå er oppfølgeren på plass med superfokus på badeland og kompatibilitet med spillkonsoller. Og det er store sko å fylle ettersom det opprinnelige Planet Coaster var et knallsterkt spill allerede i sin tid.
Planet Coaster 2
Sjanger: Simulator
Utvikler: Frontier Developments PLC
Utgiver: Frontier Developments PLC
Mye er kjent og noe nytt i oppfølgeren. Det første man legger merke til er justeringen i brukersnittet. Blant annet er hele sulamitten mer tilpasset for spillkonsoller. Det innebærer litt mer trykking for å komme til og forlate undermenyer for PC-spillere.
Samtidig er det absolutt ingen krise, men man må regne med litt tilvenningstid om man har tilbrakt en del tid med det første spillet i serien.
Ellers er det flere spillmodus enten man ønsker å bryne seg på oppdrag i spillets historiemodus. Da må man som regel overta en park og fullføre spesifikke mål og oppgaver for de ulike parkene. I sandkassemodus derimot kan man bygge fritt etter eget ønske og slå av og på aspekter som fri tilgang til penger, slitasje på maskiner, behov for strøm og så videre.
Den største nyvinningen er fokuset på badeland. Nå kan man plassere ut svømmebasseng, vannsklier, bølgemaskiner og et helt hav av rekvisitter som baderinger, stupebrett, solsenger, parasoller og mer.
Dette er definitivt et velkomment og engasjerende tillegg. Man kan se gjestene svømme omkring i bassengene og stupe fra ulike stupebrett. I tillegg er det flere som stiller seg i kø og farter av gårde på vannsklier.
Skliene er det fuktige svaret på berg og dalbaner. Og disse kan lages og skreddersys på ulike måter. De største utfordringene for et suksessfullt badeland er vannfiltrering, tilgang til garderober og livreddere som vet å holde vakt.
Men du verden hvor kjekt det er å se gjester som koser seg rundt omkring i svømmeanleggene.
På land derimot anlegger man stier, diverse karuseller, trær, butikker, pyntegjenstander og mer. Som før må man balansere billettpriser mot inngangsbilletter til ulike karuseller. Og ellers gjelder det å pynte litt på karusellene for å øke attraktivitet og villighet til å betale for bruken.
Et nytt element som er overført fra Planet Zoo er behovet for strømtilførsel og vannfiltrering. Det betyr at man må anlegge egne stier for ansatte og diverse strømgeneratorer. Noe som blant annet krever mer planlegging når man skal skille gjester fra ansatte.
Ellers er det et nærmest uendelig rom for å mikse og trikse med ulike kombinasjoner som pynter parken. Det kan være forskjellige tresorter, ulike typer lys, statuer, benker, effekter og mer. Og de som elsker å være kreative i stylingen vil føle seg helt hjemme her.
Ikke minst kan man pynte og dandere på selve karusellene og i området rundt. Man kan også plassere ut forhåndslagde karuseller, eller så kan man ta en skrellet ned versjon og pynte fritt deretter.
Sist, men ikke minst må man også håndtere ansatte på ulik vis. Det kan være å angi spesifikke arbeidsområder, øke lønn, bygge pauserom og effektivisere stier. Uten nok ansatte begynner toalettrom å stinke, søppelkasser blir overfylte og så videre.
Dette fører også til lavere trivsel blant gjestene som i ytterste konsekvens kan ende opp med å forlate parken.
Men det administrative arbeidet er ikke særlig krevende. Og her merker man også overgangen til nytt brukersnitt hvor det er hakket mer knot med å håndtere ansatte og spesifisere ulike arbeidsoppgaver.
Dette var rett og slett kjappere og mer intuitivt i forrige spill i serien. Brukersnittet har rett og slett blitt litt dårligere for de som spiller på PC. Men igjen, ingen krise. Og så lenge man gir spillet litt tid blir man nokså vandt med også de justeringene som er blitt gjort.
Planet Coaster 2 ser allikevel pent ut og er en oppgradering fra forrige spill i serien. Enten det er lys eller detaljer på pynt og karuseller – så er det et fargerikt og pent skue. Gjestene varierer også i form og størrelse, noe som øker på troverdigheten.
Byggingen skal være bedre enn ved forrige spill i serien, ikke minst skal dette gjelde for anleggelse av stier. Men det oppleves ikke nødvendigvis som noen stor forbedring i hvert fall for PC-spillere.
Noe kudos er det for muligheten til å automatisk legge til søppelkasser og benker når man lager stier. Eller at man kan kopiere en stil og mønster for en sti, slik at man slipper å måtte gjette for å få et mer likt uttrykk som man har ellers. Det er også et mer sosialt aspekt enn tidligere med mulighet til å bygge på parker sammen med venner.
Spillet er ikke veldig krevende. Tidligere var det et større jag etter å få og beholde gjester. Blant annet måtte man bruke penger på reklame og oppgradering av karuseller. Noe av dette gjelder ennå, men den største administrasjonen er for å ansette mekanikere og renholdere.
Og det er ikke store jobben å fylle på så snart maskiner ikke blir vedlikehold eller toaletter ikke blir rengjort.
Det er på et eller annet vis blitt forenklet med tanke på graden av detaljstyring og administrering. I stedet legges det mer vekt på det visuelle med å designe berg og dalbaner og pynte etter eget ønske.
Man finner altså ikke samme dybde som i spill som Planet Zoo som eksempel.
Planet Coaster 2 ser flott ut. Etter hvert som man anlegger et hav av stier, forsker på nye karuseller og butikker og utvider parken del for del, så kan man nyte gjester som strømmer til. Disse handler i butikker, stuper i badebassenger og nyter karuseller.
Mange deler også sine synspunkt og tanker underveis som gir spilleren påminnelser om hva som kan forbedres. Og det kreves en viss form for planlegging når man skisserer ut stier, butikker og toalett. For eksempel så gjelder det å være strategisk og se an verktøyene som forteller noe om hvor folk er sultne og toalett-trengte.
De tradisjonelle mulighetene er også på plass for å nyte utsikten fra førstepersonsperspektiv når gjestene tar karuseller. Og alle som har besøkt og trives i fornøyelsesparker vil finne glede i skape sitt eget lille økosystem med gjester, ansatte og diverse mekaniske undere.
Men som nevnt, brukersnittet trengs kanskje en bitteliten justering for at det skal bli kjappere å få oversikt og raskere å justere på detaljene. I hvert fall for de som spiller på PC.
Planet Coaster 2 er uansett en suksess. Utviklerne har tatt et allerede godt konsept og gjort det bedre. Rent grafisk ser spillet helt nydelig ut. Muligheten for å anlegge badeland byr på et hav av animasjoner, rekvisitter og flere former for design og arkitektur – som er godt verdt oppgraderingen.
Ellers er det mengder med ulike karuseller å velge fra. Det samme gjelder for det svimlende antallet trær, busker, lys, benker og ulike typer dingser som kan brukes for å pynte på parken.
Det er null problemer å ordne med en liten dam eller en elv som renner pent forbi parken. Eller hva med å lyssette hele underverket med flotte gatelys som gjør kvelden til et eget skue. Her er det mye kjekt å velge fra og eksperimentere med.
Rett og slett er dette et fenomenalt spill som byr på mye glede og kreativitet i en og samme pakke.
Egnethet
Planet Coaster 2 har fått anbefalt aldersgrense 3 år fra PEGI.
Blant annet påpeker PEGI at det er en mulighet for å kjøpe tilleggsinnhold til spillet for ekte penger. Dette innebærer som regel innholdspakker med nye karuseller.
Simulatorsjangeren har gjerne mer avanserte kontrollere og i dette spillet må man ta finjusteringer når man bygger i parken sin.
Ellers er det mye barn kan lære her om romforståelse, prioritering av budsjett og mer.
Vær også obs på at man kan kjøpe tilleggspakker med mer innhold til spillet.
Vanskelighetsgrad:
0-2 år: Under anbefalt alder fra PEGI.
3-11 år: Kan være utfordrende for barn i denne aldersgruppen. Det er mye å tenke på, flere menyer å holde styr på og kontrollene kan være kompliserte.
12-15 år: Anbefales for denne aldersgruppen. Her kan man skreddersy sin egen park helt ned til detaljenivå. Det er mye å lære og mye å gjøre når man bygger og utvider parken sin. Det er også mulig å velge ulike vanskelighetsgrader. All tekst er riktignok på engelsk.
16+: Spillet kan også gi utfordringer for ungdom og voksne.
Spilltrailer:
Hvordan vurderer Barnevakten spill?
Les våre kriterer for spillanmeldelser