
Barn og unge rangerer hverandres utseende – er du «Hot or Not?»
Politiets nettpatruljer landet rundt får meldinger fra unge som føler seg uthengt og mobbet i sosiale medier. Derfor har Politiet laget undervisningsopplegget "hvor går grensen" for å imøtekomme delingskulturen.
Over lengre tid har Politiets Nettpatruljer fått henvendelser fra unge om ugrei delingskultur. Det handler om bilder eller video som deles uten samtykke, gjerne via anonyme kontoer. På denne måten kan ofrene bli utsatt for både mobbing og uthenging.
– Bilder kan enten bli tatt i smug eller hentet fra barnets egen sosiale medier-konto. Nesten alltid uten samtykke. Så blir bildet videredelt på sosiale medier. Og når bildet først er delt så kan andre allerede ha lastet det ned og brukt det i andre sammenhenger. Derfor kan det bli krevende å få bildet slettet i etterkant, påpeker Rune Fimreite som jobber som fagleder i Politiets Nettpatrulje Vest.

Det finnes to fenomener som er verdt å bemerke seg her:
- Shipping-kontoer på sosiale medier er gjerne kontoer som setter sammen to personer som et potensielt romantisk par, ofte uten deres samtykke og som regel uten at de faktisk er et par. Begrepet «shipping» kommer opprinnelig fra ordet «relationship» og innebærer at man lager et «relationship» eller «shipper» to personer sammen som om de er i et forhold.
- Smash or pass-kontoer eller «Hot or Not» dreier seg om at andre skal vurdere om de liker eller ikke liker personen på et bilde. Det kan også innebære at man gir en tommel opp eller ned til personer som er avbildet (avstemming).
(Kilde: Politiet.no)
– På den måten legger man opp til en ganske så tydelig verdsetting av noen og devaluering av andre. Og det kan være greit for den som får 95 prosent av stemmene i sin favør, men ikke så greit for den som havner i motsatt kategori. Åpenbart kan det være sårende å se mange som stemmer «nei» og stempler en som å ikke være god nok, sier Fimreite.
Deles fra anonyme kontoer
Det er ikke vanskelig å lage en fiktiv konto på Tiktok eller Instagram, som også er plattformene som Politiets Nettpatrulje får meldinger om i denne sammenheng. Der er det gjerne slik at noen oppretter en konto som heter «Kvitsundshipping» eller med et navn som er relatert til skolen eller hjembyen.
– Motivet til den som lager slike kontoer kan handle om å skape spenning, oppmerksomhet og få likes. Den som deler innser kanskje ikke at andre blir såret. Og at det blir et skikkelig omdømmetap for den som blir stemt ned av andre. Det kan også føre til at den som henges ut ender opp med å bli kontaktet av andre og får stygge eller ubehagelige meldinger som følge av eksponeringen, forteller Fimreite.
Meldingene over og under er ekte eksempler som politiet har mottatt. Åpenbart er det å ta bilder av andre ulovlig om dette gjøres uten samtykke. Det gjelder også for videredeling av bilder.
– Ved mer alvorlige tilfeller som ved trusler, deling av nakenbilder eller andre alvorlige hendelser, så kan også barn under 15 år bli kalt inn til bekymringssamtale og mobiltelefonen kan bli inndratt av politiet, påpeker Fimreite.
Vil bevisstgjøre med nytt undervisningsopplegg
Politiet har laget en egen undervisningsressurs for å gi elever på barneskolen (5. – 7. trinn) større forståelse for grensesetting både når det gjelder mobbing (etisk) og hva som bryter loven (juridisk), samt å gi noen råd om hvordan barn kan være trygge på nett.
– Målet er å øke bevisstheten om hvor grensen går for deling i sosiale medier. Forhåpentligvis får elevene også med seg perspektivet til offeret for ugrei deling i sosiale medier, sier Fimreite.
Undervisningsressursen «hvor går grensen» består av en film og en lærerveiledning. Blant annet er det forklart hva shipping kontoer dreier seg om, hvilke lover og regler som gjelder samt diskusjonsoppgaver til elevene.
Ressursen finner du her.
Om man står i situasjon der bilder har blitt delt uten samtykke, så anbefaler Fimreite at unge snakker med foresatte, lærere, helsesykepleiere eller andre trygge voksne. Det er også mulig for både unge og foresatte å ta kontakt med Politiets Nettpatrulje for å få råd.
Les også:
- Unge utsettes for trusler, svindel og narkotikasalg via sosiale medier
- Truer og krever penger av unge for å tilbakeholde seksuelle bilder
- Vår anmeldelse av Snapchat, med tips og råd
- Opptak av webinar: Politiets nettpatrulje – slik kan du trygge barn og unge på nett
- Politiet patruljerer på Tiktok for å nå barn og unge
- Startside: Foreldreinnstillinger på mobiler, apper, konsoller og PC-er
Flere tips hver uke: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.