Foto: Shutterstock / ViDI Studio. Bildet viser en gutt som holder en telefon.

Er det etisk greit å bryte vilkårsalderen i apper?

Aldersgrensen i mange sosiale apper er satt absolutt. Det betyr at foreldrenes vanlige samtykkemulighet for barn under 13 år er spilt av banen. Barna har altså ikke rett til å bruke de mest populære appene. Er det etisk ok å bryte slike vilkår?

Det er tre aldersgrenser for sosiale apper: 

  • Anbefalt alder: App-butikkene anbefaler en minstealder slik at barnet ikke tar skade. Denne aldersgrensen har ingen juridisk kraft. Ved sosiale apper dropper ofte Googles appbutikk å oppgi en alder fordi innholdet i appen lages av brukerne og man vet derfor ikke hvor skadelig appen eventuelt kan være. Butikken varsler da med et utropstegn og skriver at foreldreveiledning anbefales.
  • Personvernalderen: 13 år. Skal yngre barn inn i appen, må foreldrene sende inn samtykke til appen, ellers kan appen få bøter, grunnet personopplysningsloven.
  • Vilkårsalderen: Appen kan sette hvilken som helst alder som en absolutt alder og kan slik overstyre samtykkemuligheten, grunnet lov om fri avtalerett. Les mer her.

Er det greit å bryte app-vilkår?

Mange steder i samfunnet er det vilkår laget av privatpersoner eller bedrifter. Noen eksempler: 

  • Barnet må være 130 cm høy for å bruke karusellen på tivoli.
  • Barnet må være over en viss alder for å reise alene med fly.
  • Skiltet sier privat parkering. 
  • Du har ikke lov til å mobbe andre i appen. 
  • Lukk grinden hvis du skal gå over marka. 

Dette er vilkår som du må godta for å benytte en tjeneste. Synes du ikke vilkårene passer deg, må du la være å benytte tjenesten.

Noen vilkår sier også at du kan få bot: «Privat parkering – 600 kroner i bot ved overtredelse.»

Bryter du vilkår, vil det i en del tilfeller påføre den andre parten en belastning eller en risiko, for eksempel:

  • Videresender du en e-bok, går forfatteren glipp av inntekter. 
  • Skjer det en ulykke med karusellen fordi du lot barnet ditt snike seg gjennom høydekontrollen, får tivoliet dårlig omtale. 
  • Du feilparkerer og stenger porten der varene til butikken skal inn – du lager forsinkelser.

Ved å bryte aldersvilkår i en app, kan du påføre appen økt risiko for dårlig omtale eller bøter fra myndighetene. Du kan derfor ikke si: «Det er ikke så farlig, for det går ikke ut over noen».

Foreldre flest vil antagelig ikke filosofere over etikk når det gjelder aldersgrensen som sosiale apper har satt, fordi:

  • det  er vanskelig å forstå aldersgrensene når det er minst tre aldersgrenser å forholde seg til og at det kan faktisk kan være enda flere aldersgrenser til én og samme app fordi app-butikkene opererer med ulike anbefalinger.
  • foreldrene har kanskje hørt i mange år fra myndigheter og fagpersoner at aldersgrensen på 13 år er noe som foreldrene kan samtykke seg rundt.

Men samtykkemuligheten kan altså være satt til side av appenes vilkår.

Etikk på nettet er noe barna skal lære om på skolen. Ansvarlig oppførsel på nettet har fått begrepet «nettikette» og er en del av musikkfaget i grunnskolen. Eleven skal reflektere over hvordan en som internettbruker kan ha en god og alminnelig oppførsel på nettet som gjør at nettet er et godt sted å være for alle brukere. Da hører det med å diskutere etikk i forbindelse med appvilkår.

Foreldre i digital spagat

Foreldre havner ofte i et dilemma når det gjelder barnas bruk av sosiale apper. På den ene siden ønsker mange foreldre å holde igjen, ifølge undersøkelsen «Skjermet barndom», svært mange foreldre mener de fleste barn under 13 år ikke er modne nok for sosiale medier. 

Men på den andre siden er det et press om at barna skal få være med på det sosiale livet i klassen. Det er på Tiktok og Snapchat det skjer. Det er der man pleier vennskap og får informasjon om hva vennene holder på med, og man blir oppdatert på trender og nyheter og har massevis av underholdning.

Det er som om utviklingen har gått forbi vilkårene som appene setter. «Alle» lyver på alderen for å kunne opprette konto i appene. Og hvis alle lyver, da er det greit?

Dette dilemmaet, og hvor den etiske grensen bør gå, må hvert hjem finne ut av selv.  

Hva med digital trening?

De største sosiale appene, slik som Snapchat, Zoomerang, Youtube, Tiktok og Instagram, har absolutt aldersgrense som ikke kan overstyres med samtykke fra foreldrene.  Les mer om det her.

Vilkårsalderen er satt til for eksempel 13 år, da har ikke barn under den alderen rett til å bruke appen. Hvis appene oppdager at et barn er under 13 år, vil kontoen bli stengt.

Så har du kanskje hørt noen si at barna bør starte med sosiale medier lenge før 13-årsbursdagen, så lenge man samtidig setter på foreldreinnstillinger for å gjøre appen tryggere. Begrunnelsen for slik tidlig bruk er at barn trenger å trene på å bruke sosiale medier for å få nok digital kompetanse når de blir eldre.

Men likefullt brytes det absolutte aldersvilkåret hvis det er snakk om de mest populære appene. Gir noen deg rådet om tidlig trening, kan du spørre: «Hvilken sosial app kan barnet trene i uten å bryte aldersvilkåret?»

Det er ikke sikkert du får noe godt svar.

For å ikke bryte vilkårene i appen, må du i tilfelle finne en slags barneversjon av appen, men det er som regel vanskelig å finne. Youtube er et sjeldent unntak som tilbyr versjoner som er strippet for mange funksjoner. Du kan starte med «Youtube Kids» for de aller yngste og avansere til «Youtube med tilsyn» for de litt eldre, før du til slutt slipper barna løs i originalappen hvor man kan legge ut videoer og kommentarer.  

Også Zoomerang finnes i en versjon der man ikke trenger konto for å bruke appen. Men i de enklere app-versjonene er kommunikasjonsmulighetene begrenset, barna kan ikke legge ut videoer og de kan ikke kommentere andres innlegg. Barna er altså ikke sosiale. Så hva trener man på da? Vel, man ser i alle fall andres videoer bli lagt ut, man kan se trender og andres kommentarer, så man får et innblikk i den sosiale verdenen. Og man blir kjent med en del av hva de andre i klassen snakker om, hvis de har opprettet konto ved å bryte aldersgrensen.

Også via nettleseren kan man få et visst inntrykk av en del apper. For eksempel får du et inntrykk av Tiktok her.

Barnevaktens råd

Barn under 13 år har altså ikke rett til å benytte mange av de store sosiale mediene. Hvis du likevel vurderer at barnet skal få benytte slike apper, er vårt råd at du setter deg godt inn i hvilke muligheter appen gir, hva den også er merket med i app-butikkene, og at du følger opp barnets digitale liv godt.

Vi anbefaler også at profilene settes til privat for barn under 13 år, at eventuelle barnevennlige innstillinger i appen tas i bruk, og at man kun legger til venner som man kjenner på ekte.

Det er også lurt å fortelle barnet at appen kan når som helst stenge kontoen og at  alle minnene som barnet opparbeider seg i form av fotoer, filmer og meldinger forsvinner hvis kontoen slettes helt og ikke bare stenges for videre bruk.

Les også: 


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.