Foto: Shutterstock

Snapchat og hva foreldrene ikke vet

Her har vi samlet informasjon om Snapchat som er en populær app blant barn og voksne. Det er ikke sikkert foreldre vet hva barna bruker appen til.

Noen stikkord om Snapchat:

  • Chat med tekst, video eller stemme
  • Fotofilter med morsomme effekter
  • Spill
  • Sladderpresse
  • Influensere
  • All verdens filmklipp, også fyll og stripping
  • Leksehjelp
  • Helsesista
  • Kart som viser venner og hendelser

«Hva? Har mitt barn sett stripping i denne appen?» Ja, det er faktisk mulig, men det betyr ikke nødvendigvis at du straks bør slette appen. Tidligere, da man bare hadde en TV i hjemmet, kunne det dukke opp litt av hvert også på den når barna zappet fra kanal til kanal. Man solgte ikke TV-en av den grunn.

I dag kan barna zappe gjennom brukere på Snapchat og se hva de har filmet. Og hvis en av brukerne har filmet sitt besøk på strippeklubb, da er det nettopp det ditt barn får se. Det samme gjelder når barna surfer på Youtube eller på nettet generelt, Snapchat skiller seg ikke ut. Men det er greit at du som forelder vet at Snapchat ikke bare handler om å sende søte og morsomme bilder til venner og familie.

Hva handler Snapchat om?

På Snapchat kan man være sosial og samtale med venner og familiemedlemmer en-til-en eller i grupper. Appen har en rekke filter og animasjonseffekter. Du ser plutselig ut som en sjørøver med kun to tenner i behold eller så har du kanskje fått kaninører, man kan ha veldig mye moro med disse effektene og enten dele med noen få eller legge helt åpent ut.

Den viktigste grunnen til å bruke Snapchat er antagelig den sosiale dimensjonen og at man holder kontakt med sine venner.

Appen har også en redaksjonell flate der ulike magasiner legger ut artikler eller videoer. Disse handler mye om pene kropper, seksualitet, tabloide nyheter og kjendiser. Les artikkelen Snapchats overfladiske høyrespalte. Bildet nedenfor viser et utvalg av magasinene som finnes der. Barna finner selv frem til magasiner de vil abonnere på.

I tillegg er det en mye reklame i appen, inkludert ulovlig reklame ifølge Sifos undersøkelse fra 2019.

Montasje: Barnevakten

Men det finnes også mer nyttig innhold. For eksempel den norske Helsesista tilbyr informasjon til norske barn og unge som har helsemessige spørsmål som de kanskje ikke tør å ta opp med foreldrene. Barn kan også få regnehjelp av Mattehjelperen.

Kartfunksjonen i Snapchat

Appen har en kartfunksjon som viser hvor vennene befinner seg, med mindre vennene har skrudd av den muligheten. Kartet viser også de stedene hvor det er mange brukere som har delt filmklipp i det siste. På den måten kan man oppdage ferske konserter, ulykker eller andre hendelser som har trigget folk til å dele klipp på Snapchat. Montasje: BarnevaktenKartfunksjonen viser med ulike farger hvor det er mange som har brukt appen de siste timene eller dagene. Zoomer man inn på en slik fargeflekk, kan man klikke på brukere som har delt filmklipp fra det stedet. I eksempelet over fant Barnevakten en rød flekk utenfor Paris. Det viste seg at en god del ungdommer holdt en demonstrasjon der. I appen kan du altså få nyheter fra hele verden. Filmklippene er ikke redigert av en profesjonell redaksjon, hva som helst kan dukke opp i klippene, for det er vanlige snapchatbrukere som deler.

Vi surfet videre på kartet og havnet i Mo i Rana, nærmere bestemt Hammarveien hvor vi fant en blå flekk. Her så vi et klipp av en katt som hadde rigget seg til i godstolen, neste klipp fra samme sted handlet om en iskald snøscooter som måtte tines med gassvarme. Det er vel mest slike filmklipp man forventer å se.

Det man bør tenke over, er at kartfunksjonen kan utgjøre en sikkerhetsrisiko når det avsløres hvor barn og unge er samlet til fest eller andre aktiviteter. Gatenummer oppgis ikke, men man ser på kartet hvor det er og man ser hva som deles av filmklipp.

Mange bruker funksjonen «our story» også for å skaffe seg nye venner fra potensielt hele verden. Deler man via «our story» er det enkelt for de som kikker å sende venneforespørsel.

Hva bør foreldre passe på?

Er det greit at barnet gir millioner av andre brukere mulighet til å se filmklippene, eller bør det kun deles med en utvalgt vennegruppe? I Norge er det 2,5 millioner Snapchat-kontoer (Ipsos, 2018), i hele verden er det 210 millioner daglige brukere (Statista 2019). Sett deg inn i hvordan bilder og filmer kan deles på ulike måter. Er det greit at barnets geografiske plassering deles med vennene? Her er lure innstillinger for Snapchat.

En funksjon i Snapchat heter Quickadd, det er appens algoritmer som velger ut forslag til nye venner for brukeren. Og med bare et klikk så har man opprettet kontakt. Ifølge norsk politi sendes en del av ufrivillige nakenbilder via denne funksjonen. Du kan skru av funksjonen i innstillingene.

Muliggjør mobbing

Vær oppmerksom på apper som knytter seg opp mot Snapchat. En app som heter Yolo gjør det mulig å sende anonyme meldinger på Snapchat, og det betyr at det er enklere å mobbe.

Det er lov å si nei

En av Barnevaktens foredragsholdere oppdaget som lærer at det var mange konflikter i klassen som hadde sin rot i sosiale medier og at barna ikke alltid er modne nok til å takle alt som foregår der. Hun mener det er fullt mulig at foreldre kan si nei til Snapchat.

«Alle andre har Snapchat, hvorfor får ikke jeg lov?»

Frykter du at barnet skal bli utestengt eller ende opp som den «eneste i klassen» som ikke får lov til å bruke sosiale medier? Her får du tips til å løse dilemmaet.

Les også

Bli medlem av Barnevakten