Snille dataspill for barn og hele familien

Er du på jakt etter spill med god moral, spill som barna dine kan lære noe av eller spill som hele familien kose seg med? Se våre forslag.

Det florerer med spill til alt fra nettbrett til spillkonsoller. Noen ganger ønsker man som forelder å unngå voldelig innhold, andre ganger handler det om å finne spill som kan gi barna noe mer enn bare tidsfordriv. Det kan være et spill med en spennende historie, moral, læring eller en annen form for utbytte.

Vi har samlet en liste med slike spill, disse er fordelt nedover på spill som:

 • Tilbyr moro for hele familien.
 • Inneholder sport og fart.
 • Er «snille» slåsse- og skytespill.
 • Er spill som barna kan lære av.
 • Handler om å hjelpe andre.

PEGI er et europeisk samarbeid som setter anbefalte aldersgrenser på spill, men man tar ikke hensyn til vanskelighetsgraden i spillet. Noen ganger anbefaler derfor Barnevakten en høyere alder. Mer om PEGI nederst i artikkelen


Moro for hele familien!

Dette er spill som både store og små kan kose seg med. Her har vi lagt vekt på at flere kan spille sammen, og at aldersanbefalingen er satt så lavt at spillene egner seg også for de yngste. Disse spillene har minimalt eller ingen form for vold.


New Super Mario Bros. U Deluxe

Klassisk Super Mario-moro med fargerik grafikk. Opptil fire personer kan spille på samme skjerm samtidig og samarbeide for å redde prinsessen fra Bowser. Samle mynter, hopp på skurker og oppdag vakre, todimensjonale verdener. Også yngre barn kan ta del i moroa ved å velge spillfigurer som nesten tåler alt! Les anmeldelsen av spillet her.

 • Type spillkonsoll: Nintendo Switch
 • SjangerAction/plattform
 • Aldersanbefaling fra PEGI: 3 år
 • Barnevakten anbefaler spillet fra: 6 år på grunn av vanskelighetsgrad

Super Mario Party

Dette er et underholdende brettspill uten behov for opprydning etterpå! Her velger man figurer fra Mario-universet og konkurrerer om å samle flest stjerner før rundene er ferdig. Man kaster terninger for å bevege seg fra sted til sted og deltar i mange morsomme minispill. Plukk så mange pannekaker fra fatet før de andre tømmer det og samle poeng, vask vinduer i takt med musikken, unngå å bli løpt ned av fotballspillere, fang fisk og sjeldne gullfisker, sprut vann på motstanderne og fjern dem fra ringen og mye mer. Les anmeldelsen av spillet her.

 • Type spillkonsoll: Nintendo Switch
 • Sjanger: Festspill/brettspill
 • Aldersanbefaling fra PEGI: 3 år
 • Barnevakten anbefaler spillet fra: 5 år på grunn av vanskelighetsgrad

Overcooked 1 og 2

Det er vanskelig å forstå hvor gøyalt Overcooked er før man faktisk har prøvd det selv. Opptil fire personer må samarbeide på et kaotisk kjøkken og lage mat til bestillinger før tiden renner ut. Kjøkkenet er delt opp slik at man må samarbeide for å få det til. Tøffe utfordringer og jakten på flest mulig stjerner gir også en solid mestringsfølelse når man endelig finner takt og tempo med de man spiller med. Les anmeldelsen av spillet her.

Type spillkonsoll: PS4/Xbox One/Switch/Windows
Sjanger: Festspill/simulator
Aldersanbefaling fra PEGI: 3 år
Barnevakten anbefaler spillet fra: 6 år på grunn av vanskelighetsgrad


Unravel 2

Yarny kan best beskrives som en søt skapning som er laget av et garnnøste. Yarny og den medfølgende kompanjongen, er stjernene i Unraveled 2, et vakkert spill med flotte farger, pene animasjoner, nydelig musikk og glimrende historiefortelling. Man kan samarbeide to personer om gangen med hvert sitt garntroll. På den måten kan man hjelpe hverandre over hindringer og en som ikke er så god i spillet kan få god hjelp av den andre til å komme seg videre. Lag bruer, dra gjenstander og sleng deg fra den ene hindringen til den andre i dette kritikerroste spillet. Les vår anmeldelse av det første spillet her.

Type spillkonsoll: PS4/Xbox One/Switch/Windows
Sjanger: Plattformspill
Aldersanbefaling fra PEGI: 7 år


Fart og sport


Mario Kart 8 Deluxe

I Mario Kart blir TV-skjermen delt i fire når opptil fire personer kjemper om førsteplassen. Ville baner som går under vannflaten, til lufta og gjennom lava gjør at opplevelsen blir helsprø. Ikke minst, så kan man legge ut feller for hverandre som bananskall og skilpadder. Selv de yngste kan spille dette da man kan skru på hjelpemidler som automatisk styring og fartsøkning. Så her er det moro, fart og underholdning for hele familien.  Les anmeldelsen av spillet her.

Type spillkonsoll: Nintendo Switch
Sjanger: Bilspill
Aldersanbefaling fra PEGI: 3 år


FIFA 19

FIFA egner seg nok først og fremst for litt større barn. Dette er en fotballsimulator med vekt på simulering av sporten som i virkeligheten. Her kan man spille som alle de store lagene og fotballspillerne er gjengitt i spillet helt ned til detaljnivå. Konkurrer i Champions League og andre ærverdige turneringer. Vær en manager for ditt eget fotballag og spill med venner og familie på samme skjerm. Les anmeldelsen av spillet her.

Type spillkonsoll: PlayStation 4/PlayStation 3/Xbox One/Xbox 360/Windows
Sjanger: Sport/fotball
Aldersanbefaling fra PEGI: 3 år
Barnevakten anbefaler spillet fra: 7 år på grunn av vanskelighetsgrad


Rocket League

Hva får du om du blander fotball med bilsport – Rocket League så klart. Man spiller på hvert sitt lag på noe som minner om en fotball- eller basketballbane. Det kan være alt fra en til fire spillere på hvert lag. Så er det bare å gyve løs, og få ballen i motstanderens mål før de skårer i ditt. Her kan man spille flere på samme skjerm, eller på internett med andre. Les anmeldelsen av spillet her.

Type spillkonsoll: PlayStation 4/Xbox One/Windows/Switch
Sjanger: Bilspill
Aldersanbefaling fra PEGI: 3 år
Barnevakten anbefaler spillet fra: 6 år på grunn av vanskelighetsgrad


Mario Tennis Aces

Dette er et lekent og fargerikt tennisspill som passer for hele familien. Her kan man spille som ulike figurer fra Mario-universet. Opptil fire personer kan spille samtidig, med eller mot hverandre på samme skjerm. Les anmeldelsen av spillet her.

Type spillkonsoll: Nintendo Switch
Sjanger: Sport
Aldersanbefaling fra PEGI: 3 år
Barnevakten anbefaler spillet fra: 7 år på grunn av vanskelighetsgrad


«Snille» slåsse- og skytespill

Det er ikke overflod av dem, men det finnes alternativer å velge fra dersom barna spør om å få spille skytespill. Noen av disse er minst like morsomme å spille som de populære skytespillene!


Splatoon 2

Splatoon kan best beskrives som paintball, men i spillformat. Man spiller med figurer som kalles «inklings» – en blanding av menneske og blekksprut. Kjernet i spillet er å dekke størst mulig areal med lagets farge, og dette gjør man ved å skyte ut blekk. Man kan også male over det motstanderen har malt, og det laget som har erobret størst område ved spillets slutt, vinner. Det er også mulig å skyte på motstanderne med blekk. Man kjemper hovedsaklig mot fantasifigurer og monstre, og det er ingen former for blod eller gørr. Her kan man spille med og mot andre på internett. Les anmeldelsen av spillet her.

Type spillkonsoll: Nintendo Switch
Sjanger: Action
Aldersanbefaling fra PEGI: 7 år


Plants vs. Zombies – Garden Warfare 2

Snille planter kjemper mot hjernetørstige zombier. Men ikke la deg lure av beskrivelsen «hjernetørstige zombier». Grafikken er leken og nesten barnslig. Alt fra zombier og planter er variert fremstilt, med dusinvis av humoristiske toner. Dette er absolutt et morsomt og uhøytidelig spill, der alt som er dystert og alvorlig er dempet ned. Den som spiller vil kunne kjenne igjen en rekke teknikker fra andre skytespill. Barn kan spille over nett med andre, på en delt skjerm med en venn i sofaen, eller alene i ulike oppdragsmodus. At spill har mulighet for lokal flerspiller er sjelden vare nå til dags, men absolutt et pluss slik at man også kan spille sammen i samme rom. Les anmeldelsen av spillet her.

Type spillkonsoll: PC/Xbox One/PlayStation 4
Sjanger: Action
Aldersanbefaling fra PEGI: 7 år


Super Smash Bros. Ultimate

Super Smash er en slåssespill-serie som har eksistert siden Nintendo 64 og har hatt en oppfølger på hver nye Nintendo-konsoll siden. Spillet er en samling av mange kjente Nintendo-karakter som Mario, Zelda, Pokemon, Metroid og mange mange flere. Her kjemper man mot hverandre og både slår og fekter, men i skikkelig tegneseriegrafikk. Det er ingen form for blod eller skader på karakterene i spillet. Man blir slått ut ved å falle av banen, og karakterene som tapte, klapper fint for vinneren av kampen i etterpå, så her er man trygge og stiller med god sportsånd attpåtil. Her kan flere spille på en og samme skjerm. Les anmeldelsen av spillet her.

Type spillkonsoll: Nintendo Switch
Sjanger: Slåssespill
Aldersanbefaling fra PEGI: 12 år


Lego DC Super-Villains

Lei av å alltid være den snille? Spill heller som superskurkene i nye Lego DC Super-Villains og bevis til verden hvem som er de beste skurkene. LEGO-spillene blander inn alt fra kjente superhelter til figurer fra Star Wars i actionspill med byggeelementer. Man løper rundt på forskjellige baner med muligheten til å slå, hoppe og bygge. Banene går da ut på å ødelegge alt rundt deg og bygge nye ting som lar deg gå videre. Selv om man spiller som de onde i dette spillet, så er veldig tøysete og skurkene er ofte vist som ufarlige. Spillet går ut på å stoppe de nye skurkene da de ekte heltene er borte, så man gjør ikke noe vondt og slemt gjennom spillet. Her kan flere spille på en og samme skjerm. Les anmeldelsen av spillet her.

Type spillkonsoll: PS4/Xbox One/Switch/Windows
Sjanger: Action-eventyrspill
Aldersanbefaling fra PEGI: 7 år


Spill som barn kan lære av


Farming Simulator 19

Endelig kan man ha det «gøy på landet». Glem bylivet fjas og mas og flytt til gården for å bygge opp levedyktige og fruktbare avlinger. Med realisme og virkelighetstro maskiner og bedre grafikk i spillserien enn noen gang, er dette en artig måte å utforske bondelivet på. Dyrk jorda, kjør fantastiske gårdsmaskiner og ta vare på hester, griser og kuer. Her kan barn lære om alt som må til for å drifte en bondegård. Les anmeldelsen av spillet her.

Type spillkonsoll: PS4/Xbox One/Windows
Sjanger: Simulator
Aldersanbefaling fra PEGI: 3 år
Barnevakten anbefaler spillet fra: 6 år på grunn av vanskelighetsgrad


Cities: Skylines

Dette er en bysimulator der man må ta hånd om alle aspekter av det å bygge og utvikle en by. Dette gjelder elementer som tilførsel av elektrisitet, vann og avløp, forurensning, transport, helsevesen, trafikk, vei og utbygging av hus og industri. Alt dette kan være overførbart til det virkelige liv, da barn kan bruke økonomihåndtering i et spill, og potensielt ta med seg læring og forståelse av pengebruk og hvordan byer driftes i det virkelige liv. Les anmeldelsen av spillet her.

Type spillkonsoll: PS4/Windows
Sjanger: Simulator
Aldersanbefaling fra PEGI: 3 år
Barnevakten anbefaler spillet fra: 7 år på grunn av vanskelighetsgrad


Civilization VI

Led nasjonen din til storhet og lær om ekte, historiske sivilisasjoner i samme slengen i dette strategispillet. Civilization er rett og slett et avansert spill som tar for seg mange ulike områder av det å drifte en nasjon. Barn og ungdom kan lære mye om samfunnsutvikling i denne type spill, hva som må til for å lede ulike prosesser i styreformene, samt historie, i og med at ekte nasjoner og ledere er representert i spillet. Krig er ikke alltid løsningen, noen ganger er diplomati bedre. Barn og unge må uansett tåle konsekvensene av valgene de tar. Les anmeldelsen av spillet her.

Type spillkonsoll: Windows
Sjanger: Simulator
Aldersanbefaling fra PEGI: 12 år


Spill og apper der barna hjelper andre

Det finnes også apper og spill som handler om å hjelpe andre.


Little Fox Animal Doctor

Little Fox Animal Doctor

Dyr som er blitt syke står i kø på legekontoret ditt. Det er opp til deg å gi riktig behandling slik at de blir friske igjen. Fremgangen er spennende, og det gir mestring når pasientene blir friske. Alle dyrene er flott animert, og de viser glede og positiv respons når de blir tatt hånd om. Selv om det er gjentakende sykdommer som går igjen, så varierer det med hvilke dyr som får sykdommene. Derfor er det spennende å se hva slags hjelp pasientene trenger.. Les anmeldelsen av spillet her.

Type spillkonsoll: Mobil – iOS(Apple) og Android (Google)
Sjanger: Rollespill
Aldersanbefaling fra PEGI: 3 år
Barnevakten anbefaler spillet fra: 4 år på grunn av vanskelighetsgrad


Little Police

La barna påta seg drømmerollen som politi og gjøre «ekte» politiarbeid for å få byen fri for kriminalitet. Løs saker, finn spor og fang den kriminelle. Dette er en givende og spennende app der barn får utforske rollen som politi. Med vakre farger og figurer, er spillet engasjerende for barn. Det samme kan sies om musikken, og i og med at appen ikke har språk, kun symboler og bilder, kan også små barn bruke appen. Les anmeldelsen av spillet her.

Type spillkonsoll: mobil – iOS(Apple) og Android (Google)
Sjanger: Rollespill
Aldersanbefaling fra PEGI: 3 år
Barnevakten anbefaler spillet fra: 6 år på grunn av vanskelighetsgrad


Max: The Curse of Brotherhood

En slags forbannelse åpner en portal, og lillebroren til Max forsvinner i et fantasilandskap fullt av farer og dødelige monstre. Max har ikke noe annet valg enn hoppe etter for å redde Felix og få ham tilbake igjen. Her kan man dra ut på et eventyr i et sjarmerende og vakkert plattformspill som blander logiske hindringer med action, og utforsker relasjonen mellom en store- og lillebror. Det er også en god moral her med en bror som i utgangspunktet er irritert på lillebroren, altså en typisk søskenrelasjon. Allikevel er det et vendepunkt der Max viser omsorg og jobber for å redde lillebroren sin. Les anmeldelsen av spillet her.

Type spillkonsoll: Xbox One/Xbox 360/PS4/PS3/Switch/Windows
Sjanger: Eventyr
Aldersanbefaling fra PEGI: 12 år


My Child Lebensborn

Opplev Norge i etterkrigstiden. Her tar man rollen som en adoptivforelder. Inn i hjemmet kommer en liten gutt eller jente, avhengig av hvilket kjønn man velger. Det er trange kår fra før av i etterkrigstiden, med begrenset tilgang til mat, klær og utstyr. Midt oppi alt dette og travle arbeidstider på fabrikken, skal man altså ta hånd om et barn som stammer fra en tysk soldat. Spillet formidler et sterkt tema med en hovedperson som viser følelser og reagerer på dine valg du tar som voksen. Hvert døgn gir deg et viss antall «trekk», totalt syv, som skal fordeles på barnets behov for omsorg, mat, klær, hygiene og søvn. Mobbing, omsorg og sårhet er bare noen av temaene i dette spillet her. Les anmeldelsen av spillet her.

Type spillkonsoll: Mobil – iOS(Apple) og Android (Google)
Sjanger: Rollespill
Aldersanbefaling fra PEGI: 12 år


Les mer


Hjelp til lærere