Lån 1200 filmer fra biblioteket helt gratis

Filmoteket gir alle med et lånekort muligheten til å låne og strømme filmer fra internett. Her finnes det et utvalg av barne- og ungdomsfilmer, samt underholdning, TV-serier og dokumentarer for alle aldre. Tilbudet koster ingenting ettersom det er en del av bibliotekenes utlånstjenester.

Filmoteket har mye til felles med andre strømmetjenester på nett. Her finner man filmer, serier og dokumentarer som passer både for barn og voksne. Tjenesten er helt gratis, fri for reklame og krever bare at man logger inn med et lånekort fra biblioteket.

Det er riktignok noen begrensinger i antall filmer og serier man kan låne per måned. Dette bestemmes av biblioteket man tilhører, og man har 48 timer til å se ferdig det lånte produktet.

Etter registrering kan man strømme underholdning og dokumentarer så lenge man har tilgang til internett. Filmene kan ses på nettbrett og mobil i tillegg til nettlesere på PC/Mac. Tjenesten fungerer også i lag med Chromecast og Apple Airplay slik at man kan sende filmen til TV-skjermen.

 

En filterløsning gjør det enkelt å finne riktig film til ønsket aldersgruppe. Man kan skille utvalget basert på aldersgrense fra Medietilsynet, produksjonsår eller sjanger. Eventuelt kan man søke opp bestemte titler i søkefeltet øverst på siden.

– Filmene spenner bredt og omfatter spillefilmer, dokumentarer, serier og enkelte kortfilmer. Her finnes det mange filmer for barn, ungdom, samt voksne og seniorer. Katalogen og tjenesten skal allikevel være et supplement og ikke konkurrent til de store, internasjonale kommersielle strømmetjenestene, sier Anders Koppang-Grønn som er daglig leder ved Norgesfilm AS som har utviklet tjenesten, i tett samarbeid med bibliotekene selv.

Filmoteket kan også skilte med en redaksjon som nøye velger ut innhold som skal være tilgjengelig for publikum.

– Filmene er både norske, nordiske og fra alle verdenshjørner og -deler, og katalogen er bygget med fokus på kvalitet, mangfold, aktualitet og allsidighet i henhold til bibliotekenes mandat. Alle filmer er håndplukket av redaksjonen til Norgesfilm og i tett samarbeid med bibliotekarer fra hele landet. Alle filmene har selvsagt aldersgrense som følger retningslinjer fra Medietilsynet og norske undertekster, forklarer Koppang-Grønn.

Han fortsetter: – Og med tanke på foreldrekontroll og barneegnethet har ikke tjenesten filmer med aldersgrense over 15 år. Det er også innebygget en kontrollfunksjon som gjør at låner ikke får lånt film dersom registrert alder på lånekorthaver er under aldersgrensen, påpeker Koppang-Grønn.

 

På listen med titler for barn finner man for eksempel Knerten, Pippi, Pjusken, Elias, Hakkebakkeskogen, Karsten og Petra, Paddington og mer. Ved å trykke på «barn» i sjangervalget kommer man øyeblikkelig til disse barnefilmene.

Alle filmene har norske undertekster som kan skrus av eller på ved behov.

I tillegg kan man lese filminformasjon om hver tittel som for eksempel vurdering gitt fra filmvurderingstjenesten IMDB, omtale av filmen og reklametrailere.

 

Slik kommer du i gang med tjenesten:

  1. Lag en ny bruker hos Filmoteket ved å oppgi lånernummer og PIN-kode.
  2. Har du glemt PIN-kode kan du hente dette tilbake igjen på Biblioteksøk.
  3. Har du ikke lånekort kan du opprette dette her.
  4. Deretter er det bare å logge inn med brukernavn og passord og velge «se film» på ønsket tittel for å låne denne.
  5. Angi språk ved å trykke på flagget øverst i hjørnet på nettsiden.

Vær obs på at denne tjenesten er ment til privat bruk. For skoler henvises man til Filmrommet.

Les mer:

Foto: skjermdump fra nettsiden / Filmoteket


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.