Your Name

Våre beste filmtips: 9-12 år

Finn de beste filmene til barna. Barnevakten gir deg anbefalinger til underholdende og lærerike filmer fra hele verden.

Her presenterer vi noen av våre beste anbefalinger til barn i alderen ni til tolv år.

Løvetannbarn

Løvetannbarn

Fransk/sveitsisk animasjonsfilm, 2016
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år (aldersgrense 6 år)

Løvetannbarn er strålende filmkunst, der man med humor og stor hjertevarme skildrer livene til en gruppe barnehjemsbarn. Vi blir kjent med en gruppe barn som har mistet all trygghet i tilværelsen, gjennom ulike typer for omsorgssvikt. Måten man skaper medfølelse for og innsikt i dype psykologiske og relasjonelle problemer er intet mindre enn mesterlig. Animasjonen er særpreget, der figurene og omgivelsene speiler karakterenes indre – både de følelsesmessige sårene og den barnlige gleden, naiviteten og optimismen. Dette er en film vi anbefaler på det varmeste å se sammen med barna – og snakke sammen om etterpå. På grunn av den alvorlige tematikken egner filmen seg best for barn fra ni år.
Les Barnevaktens anmeldelse

Belle

Japansk animasjonsfilm, 2022
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Nydelig, sterk og hyperaktuell tegnefilm om selvbilde, sosiale medier, kjærlighet, sorg, smerte og mye mer. Denne kritikerroste japanske tegnefilmen har en imponerende dybde og beskriver mulighetene og begrensningene i den moderne sosiale mediehverdagen på en strålende måte. Dette budskapet utvikler seg parallelt med at vi blir kjent med hovedpersonen Suzus familiehistorie, forholdet til venner og klassekamerater, samt hennes kjærlighet og drømmer. Suzu blir et symbol på dagens tenåringer, om enn satt litt på spissen, og de utfordringene de møter på i den virkelige og i den digitale verden  – og ikke minst i dynamikken mellom dem. Og den norske tilretteleggelsen av sangene er fabelaktig.
Les Barnevaktens anmeldelse

Wolfwalkers

Irsk animasjonsfilm, 2020
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Dette er en vakker, håndtegnet og forseggjort tegnefilm som er svært engasjerende og spennende. Handlingen foregår i Irland i 1650, der faren til den unge jenten Robyn har fått i oppdrag å jage bort en stor ulveflokk. Men en dag møter Robyn den jevngamle jenten Mebh dypt inne i skogen, og hun stammer fra et helt spesielt folkeslag – såkalte wolfwalkers som er mennesker om dagen og ulver om natten. Med dette utganspunktet fortelles en fascinerende historie som har et svært mangesidig budskap, med innsiktsfulle perspektiver på temaer som sorg og lengsel, mot, styrke i fellesskap, kampen for frihet, kontrasten mellom toleranse og intoleranse, dynamikken mellom religion og sagn og mye mer. Med andre ord, dette er en særdeles god og rik historie som anbefales for både barn, unge og voksne.
Les Barnevaktens anmeldelse

Kule kidz gråter ikke

Norsk drama, 2013
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år (aldersgrense tillatt for alle)

Dette er en sterk, veldig trist, men samtidig oppløftende norsk barnefilm om fotballjenta Anja, som får kreft. Filmen tar opp et alvorlig tema på en meget god måte, og anbefales for barn fra ti år. Det er modig og viktig at man vier en helaftens spillefilm til et så tøft tema som kreftsyke barn. Filmen balanserer alt det triste på en flott måte med varme, kjærlighet og gledene i livet. Filmen legger til rette for gode samtaler, vekker omtanke og gir økt innsikt i livets vanskelige sider.
Les Barnevaktens anmeldelse

Marnie – min hemmelige venninne

Marnie - min hemmelige venninne

Japansk animasjonsfilm, 2014
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Med stor hjertevarme og strålende fortellerkunst gir Studio Ghibili oss en historie om å finne seg selv og sin plass i verden. Filmen skildrer en ung jentes indre kamp. En kamp som hun bare delvis er bevisst på at foregår. Anna føler seg ensom og isolert fra verden, og reagerer med å bli menneskefiendtlig. Samtidig får vi tidlig hint om at det ligger noe i Annas psyke og tidlige barndom som kan forklare noe av Annas følelser. Fra dette startpunktet flettes det elegant ut en fascinerende historie som får oss til å undre, reflektere og ikke minst ha stor medfølelse med denne jenten. Et mesterlig aspekt ved filmen er hvordan den klarer å gjøre seg aktuell og interessant for en svært bred aldersgruppe og ulike modenhetsnivåer. Filmen gir blant annet foreldre en ypperlig anledning til å ha en dialog med barna om hvor viktig det er å snakke om vanskelige ting.
Les Barnevaktens anmeldelse

Amazonia

Fransk/brasiliansk familiefilm, 2015
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

En liten capuchin-ape befinner seg på et lite transportfly som må nødlande midt i Amazonas. Den vesle apen våger seg forsiktig ut i jungelen, der han kommer over et imponerende mangfold av dyr, insekter, planter og vekster. Alt er vakkert og fascinerende, men noe er også litt skummelt og ekkelt. Snart havner han på en lang ferd gjennom regnskogen, nedover den store elven. Uten et eneste ord skildrer denne filmen det ubegripelig flotte dyre- og plantelivet i Amazonas. Dette er et fascinerende og unikt eventyr som vekker naturglede, nysgjerrighet og engasjement for å bevare regnskogen.
Les Barnevaktens anmeldelse

Chihiro og heksene

Japansk tegnefilm, 2001
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Hayao Miazaki sitt Oscar-belønnete mesterverk regnes som en av de beste animasjonsfilmene som er laget, og passer for hele familien. Filmen har håndtegnet animasjon av ypperste klasse, der alle elementer er nøye gjennomtenkt og hvert bilde oppleves som et forseggjort kunstverk. Verdenen Chihiro opplever er underfundig, rar og original, og historien er litt skummel samtidig som den er barnevennlig. Karakterene er et kapittel for seg – alle har mange lag i seg, og flere går fra å være litt ekle til å bli Chihiros venner. Filmen åpner for undring og refleksjon, og den tør å ta opp tema som åndeliv, grådighet og vanskeligstilte liv.
Les Barnevaktens anmeldelse

Eventyr i Arktis

Eventyr i Arktis

Dansk/fransk tegnefilm, 2016
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Dette er en strålende tegnefilm om den tøffe jenten Sasha, som legger ut på ekspedisjon mot Nordpolen for å redde bestefaren og familiens ære. Filmen begeistrer med en særegen, flott animasjonsstil og en gripende historie om sterke mennesker. Utviklingen til Sasha er en flott karakterstudie som man kan lære mye og bli inspirert av. Her møter vi en sterk ung jente som drives av kjærlighet, visshet og vilje. Hun forstår hva bestefaren har tenkt, og selv om hun motarbeides av alle så står hun på sitt. Det fører henne helt aleine ute i verden, der hun møter alt fra vulgære sjøfolk og lurendreiere som vet å utnytte en naiv jente, til godheten blant ærlig arbeidsfolk. Sasha må legge fra seg rikmannsnykkene, og lærer både å gjøre og sette pris på en ærlig dags arbeid.
Les Barnevaktens anmeldelse

Arriettas Hemmelige Verden

Japansk tegnefilm, 2011
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Historien om vesle Arrietta er en hjertevarmende perle av en animasjonsfilm. Filmen beskriver vennskapet mellom den bittelille lånerjenta Arrietta og menneskegutten Johs, som innledes med forsiktig tilnærming, og som utvikler seg til et ubrytelig bånd der begge gir hverandre mot og beskyttelse. Når de etter hvert åpner seg helt for hverandre, blir det sterke poenget med filmen tydelig.  I siste halvdel av filmen kommer noen ganske dramatiske scener, men på grunn av det bevisste musikkvalget oppleves de aldri som truende.
Les Barnevaktens anmeldelse

Innsiden ut

Amerikansk animasjonsfilm, 2015
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Visste du at inne i hodene våre sitter følelsene våre ved spakene til et spillkontroll-lignende sentralbord og styrer hva vi føler? Slik er det ihvertfall i denne filmen, der de fem følelsene i elleve år gamle Riley må gjennom en lang og lærerik reise når Riley går gjennom en veldig vanskelig periode i livet. Den flotte filmen fra Pixar har et fantastisk budskap, fortalt med varme, mye humor og litt spenning – samtidig som den formidler noe viktig og innsiktsfullt om følelseslivet til oss mennesker, og ikke minst om store forandringer i livet. Her har filmskaperne tydelig hatt som utgangspunkt å formidle noe svært innsiktsfullt til barn om hva det betyr å være menneske, og bygget filmen rundt dette. Og de har lykkes til fulle.
Les Barnevaktens anmeldelse

H for Happy

H for Happy

Australsk dramakomedie, 2021
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Candice er tolv år gammel, smart, en ivrig skoleelev og ikke minst en optimist uten sidestykke. Når hun blir mobbet preller det rett av – det er ingen som klarer å få Candice til å deppe. I denne filmen vil hun reparere sin ødelagte familie, og resultatet er en morsom og original komedie som med stor sjarme og humor tar opp noen ganske vanskelige tema.
Les Barnevaktens anmeldelse

Lise & Snøpels – Venner for alltid

Tsjekkisk animasjonsfilm, 2022
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Lise er en mus og Snøpels er en rev. Det er en dårlig kombinasjon. Men på den eventyrlige reisen som de to legger ut på i denne litt annerledes filmen starter et helt spesielt vennskap. Tematikken er noe av det rikeste vi noen gang har sett i en barnefilm. Historien handler om alt fra vennskap og hvordan vi oppfatter andre, til store eksistensielle og filosofiske spørsmål. Resultatet er suverent godt, og animasjonen er mesterlig.
Les Barnevaktens anmeldelse

Your Name

Your Name

Japansk animasjonsfilm, 2016
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år (aldersgrense 6 år)

Denne filmen er engasjerende, samtidig som det er utsøkt og vakker tegnefilmkunst. Historien handler om bånd mellom mennesker – det som ligger dypest i sjelen vår og styrer livene våre. Filmskaperne bruker eventyrets virkemidler for å skildre at disse båndene går på tvers av alt, til og med tiden. Blant metaforene som brukes er den tradisjonelle veven, der ulike menneskers skjebner knyttes uløselig sammen til noe vakkert. Historien oppleves frisk og original. Her er det ikke lett å forutse i hvilken retning historien vil utvikle seg, og det fører til at man blir engasjert i å finne svarene på de mange spørsmålene man stiller seg i løpet av filmen.
Les Barnevaktens anmeldelse

Little Gangster

Nederlandsk dramakomedie, 2016
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Elleve år gamle Rick er flau over den tafatte pappaen sin. En dag blir han inspirert til å gjøre noe med problemet og sprer rykter om at faren er en mafiaboss. Filmen tar opp viktige tema som å høre til i et fellesskap og mobbernes makt over andre. Hovedpersonene opplever å bli mobbet og holdt utenfor. For å ta tak i problemene, velger de løgner og utestengelse. Forsøket på å bli akseptert går så langt at de til slutt blir innhentet av usannhetene. Mot slutten av filmen kommer det endelige oppgjøret og sannheten avsløres. Filmen handler også om en sønn som tester grenser og prøver ut strategier for å få faren til å vokne av dvalen sin og ta sitt rettmessige ansvar som far. Filmen inneholder voldstematikk, men også mye humor og artige situasjoner.
Les Barnevaktens anmeldelse

Cruella

Amerikansk spenningsfilm, 2021
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Forfriskende slem og «punket» film om den unge Cruella De Vil som kan gi eldre barn og unge en spennende filmopplevelse. Den kompliserte personligheten til Estella/Cruella er flott beskrevet, og spørsmålet er hvor langt hun vil gå for å oppnå rettferdighet når hun hele tiden veksler mellom snill og ond, kul og gal, angrende og fandenivoldsk.
Les Barnevaktens anmeldelse

Coda

Amerikansk/fransk drama, 2021
Barnevaktens vurdering: Anbefales varmt for eldre barn, ungdom og voksne

Hjertevarmende og intelligent drama om familiens betydning og verdi. CODA står for «Child Of Deaf Adults», og denne filmen handler om en fargerik døv familie der 17 år gamle Ruby er den eneste som ikke er døv. Dette er en svært rik og nyansert filmfortelling. Fellesnevneren for filmens tema og budskap er språk – historiens mange dimensjoner handler alle om kommunikasjon og om å forstå (og misforstå) hverandre på ulike måter. Karakterene er langt fra perfekte, men fremstår likevel som sympatiske og gode mennesker. Skuespillerprestasjonene er imponerende, og resultatet er et sterkt, rørende og hjertevarmende drama som på glimrende vis viser hva det betyr å tilhøre en familie. CODA anbefales spesielt for døve, ettersom store deler av dialogen er på tegnspråk. Det er noen scener der man drikker øl og slåss på en bar, far tar seg gjerne en joint og det er flere seksuelle antydninger. Historien handler også om en familie med så godt som voksne barn, som har voksnes problemer. Dette er altså ikke en film som er laget med tanke på de yngste barna som målgruppe.
Les Barnevaktens anmeldelse

Lærer Frosk

Nederlandsk dramakomedie, 2016
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Åtte år gamle Lisa har en lærer på skolen som heter Frans. De har god kontakt, og en dag avslører Lisa at Frans bærer på en stor hemmelighet; han blir forvandlet til en frosk når noen rundt ham snakker om frosker. Denne filmen oppfordrer voksne til å ta barnas virkelighet på alvor, selv om det kan være vanskelig å tro på barns fantasi, og den utfordrer barna til å kjempe for det de tror på. Historien er gjennomgående artig og har et godt driv fra start til slutt. Vi blir involvert i hovedpersonenes indre konflikter der de må ta stilling til hvem de kan stole på og hva som er viktig å prioritere i livet.
Les Barnevaktens anmeldelse

A United Kingdom

A United Kingdom

Britisk drama, 2016
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Denne filmen er basert på den sanne historien om Seretse Khama og Ruth Williams, som trosset både egne familier og sterke nasjoner for å leve sammen – og som har blitt en inspirasjon for hele verden. Historien er knallsterk, med tidløse tema, forbilledlige karakterskildringer og verdifull historisk innsikt. Første del av filmen handler mest om raseskille, fremmedfrykt og rasisme, og man klarer på flott vis å skildre det absurde og meningsløse i å skille mellom mennesker basert på rase. Andre del fokuserer mer på det storpolitiske spillet. Historien viser en kynisk storpolitisk agenda, der enkeltskjebner ofres selv om man vet det er galt. Dette er et viktig drama som rører og engasjerer, og som man ikke bør gå glipp av.
Les Barnevaktens anmeldelse

The Greatest Showman

The Greatest Showman

Amerikansk musikal, 2017
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Denne musikalen er virkelighetsflukt fra Hollywood av beste merke. Historien er en presentasjon av karrieren til den berømte P. T. Barnum, uten at den gir seg ut for å være spesielt realistisk. Men det er heller ikke poenget, virkelighetens hendelser brukes bare for et bakteppe for å presentere en uhøytidelig, frisk og rørende fortelling. Barnum drives av et sterkt ønske om å bli akseptert av overklassen som avviste ham som barn, noe som gjør det vanskelig for ham å se hva som virkelig betyr noe. Samtidig ligger spørsmålet om Barnums motiver hele tiden og lurer. Er motivasjonen hans edel, eller var poenget bare å tjene penger? Aller tydeligst er et vakkert budskap om likeverd. Barnum samler en gruppe mennesker som blir sett ned på og behandler dem som likeverdige, skaper et fellesskap og lar dem bruke sine talenter. Filmen banker inn et sterkt budskap om at alle er verdifulle og skal være stolte av den de er.
Les Barnevaktens anmeldelse

Vil du ha flere filmtips?

Se også våre andre artikler med filmtips, der du finner flere filmer som er flotte for barn i skolealder:

Våre beste filmtips: 6-9 år

Våre beste filmtips: 0-6 år

Våre beste filmtips for eldre barn:

Våre beste filmtips: 12-15 år

Se også:

Barnevaktens filmanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten


Hjelp til lærere