Våre beste filmtips: 0-6 år

Leiter du etter en god og lærerik film for de aller yngste? Les Barnevaktens beste filmtips.

Ole Brumm

Amerikansk barnefilm, 2011 

Barnevaktens vurdering: Anbefales for barn opp til ti år

Denne fargerike tegnefilmen sprudler av fortellerglede og byr på en sjarmerende og lærerik historie som anbefales på det varmeste for de yngste. Hovedbudskapet dreier seg om vennskap, felleskap og viktigheten av å samarbeide. Etter filmen vil barn sitte igjen med et tydelig bilde av hvor verdifullt det kan være å sette venner foran egne behov.
Les Barnevaktens anmeldelse

Hokus Pokus Albert Åberg

Hokus Pokus Albert Åberg

Norsk animasjonsfilm, 2013 
Barnevaktens vurdering: Anbefales for alle

Dette er en flott film om Albert Åberg som anbefales på det varmeste for de yngste. Filmspråket er enkelt og håndgripelig, og filmen har den sjeldne egenskap at barn kan søke den dybde som passer dem ut fra alder og modenhetsgrad. Historien blir en reise for Albert, der han utvikler seg fra en overbevisning om at han er stor nok til å ha ansvar for en hund, via en erkjennelse om at han kanskje ikke er det, for til slutt å bli en gutt som tar ekte ansvar og er ærlig med seg selv og andre.
Les Barnevaktens anmeldelse

Min nabo Totoro

Japansk animasjonsfilm, 1988
Barnevaktens vurdering: Anbefales for alle

Denne tidløse tegnefilmperlen fra 1988 er en flott film om to søstre som går gjennom en vanskelig periode i livet, skildret med fantasi, varme og vakker filmkunst. Det aller beste ved filmen er at den klarer å kommunisere både til barn og voksne på samme tid. Mens voksne kan gå dypt i psykologisk forståelse av barna, kan barna reflektere over tema som søskenforhold og vennskap.
Les Barnevaktens anmeldelse

Kikis budservice

Japansk animasjonsfilm, 1989
Barnevaktens vurdering: Anbefales for alle

 

Japansk eventyr, 2015
Barnevaktens vurdering: Anbefales for barn fra tre til tolv år

Det finnes to filmer om den unge heksen Kiki som starter budservice med sopelimen sin, og vi synes begge er like flotte. Én av dem er en tegnefilm, mens den andre er en realfilm. Historien har et flott budskap der Kiki møter motgang, fordommer og så godt som gir opp før hun finner seg selv igjen. Det er ikke før hun har taklet alle vanskene at hun forstår hva det å ha tro på seg selv virkelig innebærer, og hvorfor moren har fortalt henne gang på gang at hun må møte verden med et smil.
Les Barnevaktens anmeldelse (1989)
Les Barnevaktens anmeldelse (2015)

Folk og Røvere i Kardemomme By

Norsk animasjonsfilm, 2022 
Barnevaktens vurdering: Anbefales for alle

Thorbjørn Egners klassiker formidles på en flott måte til en ny generasjon i denne vellagede animasjonsfilmen. Den visuelle stilen passer veldig godt til tegningene i den originale boken, og de klassiske sangene er flott fremført. Historien er den samme gamle, og har hovedtema om utenforskap og tilgivelse – et klassisk tema som passer godt for alle aldre. For de litt eldre barna kan det også bli mye refleksjon rundt kontrasten mellom Politimester Bastian og Tante Sofie.
Les Barnevaktens anmeldelse

Dyrene i Hakkebakkeskogen

Norsk barnefilm, 2016
Barnevaktens vurdering: Anbefales for hele familien

Thorbjørn Egners klassiker formidles på en flott måte med sang, humor og litt spenning til en ny generasjon i denne vellagede animasjonsfilmen. Med en fin og karakteristisk stil skildres et flott eventyrunivers som balanserer fint mellom drama, musikal og komedie. Det er veldig kjekt å se pepperkakebakesangen og alle de andre klassiske sangene som har gledet så mange. Og Mikkel Rev fremstilles med en akkurat passe blanding mellom slem og snill.
Les Barnevakten anmeldelse

Ernest og Celestine ­– Reisen til Tulleby

Fransk animasjonsfilm, 2022
Barnevaktens vurdering: Anbefales for alle

Denne filmen er basert på de populære franske barnebøkene, og kombinerer eventyr, familiedrama og musikkglede på en sjarmerende måte. Filmen handler i stor grad om musikk, så det skulle bare mangle om musikken ikke også er i toppsjiktet. Her er det tatt mye inspirasjon fra jazzens verden, men det er også mye annet å plukke opp for den oppmerksomme. Filmens budskap er hvordan det er viktig at barn får vokse opp til å bli hva de vil.
Les Barnevaktens anmeldelse

Bien Maja på eventyr

Britisk barnefilm, 2015
Barnevaktens vurdering: Anbefales for barn opp til ti år

Ved første øyeblikk skiller ikke denne animasjonsfilmen seg nevneverdig ut, men vi innser snart at her har vi en historie som har et veldig godt og gjennomtenkt budskap. Den nysgjerrige og positive Maja stiller spørsmål ved etablerte og urokkelige tradisjoner. Hun forstår ikke fremmedfrykten blant biene, der andre insekter ses på med skepsis og fiendtlighet. Den vesle biejenten er faktisk så glad, åpen og uten fordommer at hun blir en trussel. Og dette er bare en liten del av et svært rikt budskap. Her handler det om alt fra samfunnsroller, individualitet og tilhørighet, til utforskerglede og samarbeid. Dette er med andre ord en svært god og lærerik film for de aller yngste barna.
Les Barnevaktens anmeldelse

Gubben og Katten – Masekråker og bestevenner

Gubben og Katten – Masekråker og bestevenner

Tysk barnefilm, 2014
Barnevaktens vurdering: Anbefales for barn opp til ti år

Dette er en fin og morsom film for de yngste om to bestevenner og de artige påfunnene deres. Denne tyske filmatiseringen av Sven Nordqvists kjente barnebøker er blitt en fin filmatisering med en munter og barnevennlig stil. Filmen har også et flott budskap. Best sies det egentlig i en av sangene i filmen – del med en venn, og du får dobbelt igjen.
Les Barnevaktens anmeldelse

De andre filmene i serien – blant annet Gubben og Katten – Tidenes gladeste jul – anbefales også.

Snoopy og Charlie Brown: Knøttene-filmen

Amerikansk animasjonsfilm, 2015
Barnevaktens vurdering: Anbefales for alle

Charlie Brown er hodestups forelsket når Knøttene inntar det store lerret i en film som egner seg utmerket for yngre barn. Knøttenes særegne sjarme er blitt filmatisert på en svært vellykket måte i en film som er tilrettelagt for et ungt publikum – men som også ungdom og voksne kan ha glede av. I denne historien opplever Charlie en ekte barndomskjærlighet, med alle de følelser og usikkerhet det fører med seg. Vi ler med Charlie og alt det morsomme han går gjennom, samtidig som vi lærer noe nyttig.
Les Barnevaktens anmeldelse

Ferdinand

Ferdinand

Amerikansk animasjonsfilm, 2017
Barnevaktens vurdering: Anbefales for alle

Sjarme, humor og et tydelig og flott budskap om vennlighet og fred gjør dette til en film som anbefales for hele familien. Vi blir kjent med en artig ung okse som stiller spørsmål om sin plass i livet, og som inntar et tydelig standpunkt mot vold og forutinntatte holdninger. I det hele tatt fremstår Ferdinand som et flott forbilde for et ungt publikum. Budskapet presenteres i en underholdende innpakning, der vi presenteres for en rekke morsomme karakterer. Her er det duket for fart, spenning og mye sprø og smart humor. Dette er kort sagt en svært solid og vellaget familiefilm, velprodusert og gjennomtenkt i alle ledd.
Les Barnevaktens anmeldelse

Legenden om de små heltene

Fransk animasjonsfilm, 2023
Barnevaktens vurdering: Anbefales for hele familien

Legenden om de små heltene er en fin, underholdende og spennende film som i stor grad handler om familie, vennskap og lagarbeid. Gjengen som drar ut på eventyr sammen, med den vesle musen Mia i spissen, er en god samling med karakterer, både mennesker og dyr, som man fort blir glad i. Det lekes mye med gamle greske myter og legender, og selv om det tas mange friheter og det er mye parodisk i gjennomførelsen, så har filmen også noe læringspotensiale.
Les Barnevaktens anmeldelse

Brillebjørn feirer jul

Brillebjørn feirer jul

Norsk barnefilm, 2020
Vi anbefaler for de yngste

Johannes feirer alltid jul med familien hos besteforeldrene, men siden bestefar døde like etter sist jul, så er det bare bestemor igjen. Og siden det var bestefar som var julegeneralen, så må kanskje Johannes ta over den jobben. Han bestemmer seg for å lage en skikkelig flott jul, og sammen med bestemor lager han en liste over alt de skal gjøre klart før resten av familien kommer. Bli med å feire jul med Johannes og Brillebjørn i en koselig, morsom sjarmerende og lærerik julefilm for de aller yngste, som også vekker julestemningen og fremhever hva som er viktig og kjekt i juletiden.
Les Barnevaktens anmeldelse

Teddybjørnens jul

Norsk familiefilm, 2022
Barnevaktens vurdering: Anbefales for hele familien

Sjarmerende gjenfortelling av den klassiske visa til Alf Prøysen, i en film med høy produksjonskvalitet. Historien er fortalt i hovedsak fra Marianns perspektiv, og filmen har en del nytt innhold som ikke er nevnt i visa – samtidig som filmversjonen tydelig er en julefilm. Filmen har et flott budskap om at kjærlighet er viktigere enn penger, et tema den tar med seg fra den klassiske visa, men det er også nye budskap om viktigheten av å være seg selv og ikke miste fantasien. Men det viktigste temaet handler om å strekke seg langt for å gjøre opp etter seg når en har gjort noe galt. Det fremmer også til en viss grad at barn forsøker å ta ansvar selv for sine egne feil. Det er ikke mange barnefilmer som fremmer slike budskap, og Teddybjørnens Jul klarer å kommunisere disse godt og tydelig. Filmen er mest tiltenkt yngre barn, men den er underholdende nok for hele familien.
Les Barnevaktens anmeldelse

Vil du ha flere filmtips?

Se Barnevaktens filmanmeldelser

Se også våre andre artikler med filmtips, der du finner flere filmer som er flotte for barn i ulike aldre:

Våre beste filmtips: 6-9 år

Våre beste filmtips: 9-12 år

Våre beste filmtips: 12-15 år

Bli medlem av Barnevakten


Hjelp til lærere