Våre beste filmtips: 6-9 år

Vi hjelper deg å finne de beste og mest lærerike filmene til barna. Les Barnevaktens anbefalinger til barn i skolealder.

Arriettas Hemmelige Verden

Japansk animasjonsfilm, 2011
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

Historien om vesle Arrietta er en hjertevarmende perle av en animasjonsfilm. Filmen beskriver vennskapet mellom den bittelille lånerjenta Arrietta og menneskegutten Johs, som innledes med forsiktig tilnærming, og som utvikler seg til et ubrytelig bånd der begge gir hverandre mot og beskyttelse. Når de etter hvert åpner seg helt for hverandre, blir det sterke poenget med filmen tydelig.  I siste halvdel av filmen kommer noen ganske dramatiske scener, men på grunn av det bevisste musikkvalget oppleves de aldri som truende.
Les Barnevaktens anmeldelse

Amazonia

Fransk/brasiliansk familiefilm, 2015
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

En liten capuchin-ape befinner seg på et lite transportfly som må nødlande midt i Amazonas. Den vesle apen våger seg forsiktig ut i jungelen, der han kommer over et imponerende mangfold av dyr, insekter, planter og vekster. Alt er vakkert og fascinerende, men noe er også litt skummelt og ekkelt. Snart havner han på en lang ferd gjennom regnskogen, nedover den store elven. Uten et eneste ord skildrer denne filmen det ubegripelig flotte dyre- og plantelivet i Amazonas. Dette er et fascinerende og unikt eventyr som vekker naturglede, nysgjerrighet og engasjement for å bevare regnskogen.
Les Barnevaktens anmeldelse

Marnie – min hemmelige venninne

Marnie - min hemmelige venninne

Japansk animasjonsfilm, 2014
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Med stor hjertevarme og strålende fortellerkunst gir Studio Ghibili oss en historie om å finne seg selv og sin plass i verden. Filmen skildrer en ung jentes indre kamp. En kamp som hun bare delvis er bevisst på at foregår. Anna føler seg ensom og isolert fra verden, og reagerer med å bli menneskefiendtlig. Samtidig får vi tidlig hint om at det ligger noe i Annas psyke og tidlige barndom som kan forklare noe av Annas følelser. Fra dette startpunktet flettes det elegant ut en fascinerende historie som får oss til å undre, reflektere og ikke minst ha stor medfølelse med denne jenten. Et mesterlig aspekt ved filmen er hvordan den klarer å gjøre seg aktuell og interessant for en svært bred aldersgruppe og ulike modenhetsnivåer. Filmen gir blant annet foreldre en ypperlig anledning til å ha en dialog med barna om hvor viktig det er å snakke om vanskelige ting.
Les Barnevaktens anmeldelse

Eventyr i Arktis

Eventyr i Arktis

Dansk/fransk tegnefilm, 2016
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Dette er en strålende tegnefilm om den tøffe jenten Sasha, som legger ut på ekspedisjon mot Nordpolen for å redde bestefaren og familiens ære. Filmen begeistrer med en særegen, flott animasjonsstil og en gripende historie om sterke mennesker. Utviklingen til Sasha er en flott karakterstudie som man kan lære mye og bli inspirert av. Her møter vi en sterk ung jente som drives av kjærlighet, visshet og vilje. Hun forstår hva bestefaren har tenkt, og selv om hun motarbeides av alle så står hun på sitt. Det fører henne helt aleine ute i verden, der hun møter alt fra vulgære sjøfolk og lurendreiere som vet å utnytte en naiv jente, til godheten blant ærlig arbeidsfolk. Sasha må legge fra seg rikmannsnykkene, og lærer både å gjøre og sette pris på en ærlig dags arbeid.
Les Barnevaktens anmeldelse

Romys salong

Romys Salong

Nederlandsk/tysk barnefilm, 2020
Barnevaktens vurdering: Anbefales for alle

Rørende og hjertevarm historie om forholdet mellom ti år gamle Romy og hennes bestemor som har Alzheimers. Denne filmen vant prisen for beste barnefilm under Barnefilmfestivalen i Kristiansand, og fortjener å bli sett av et stort publikum. Historien er lærerik og hjertevarm, og tegner et nydelig og tankevekkende portrett av forhold mellom mennesker og hva en person med demens går gjennom. Fart og spenning er det lite av, men historien er hele tiden morsom, fascinerende og spennende. Barn vil også få større forståelse av hva som er viktig for et menneske – ens identitet, selvbilde og hva et menneske sitter igjen med av minner etter et langt liv. Og ikke minst, barn vil få større forståelse for hvor enorm stor verdi det ligger i å vise omsorg for noen.
Les Barnevaktens anmeldelse

Hugo Cabret

Amerikansk drama, 2011 
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år 

Filmmagi fra Martin Scorsese. Gjør deg klar for en fantasifull, spennende, morsom og rørende film som egner seg utmerket for hele familien. Hovedhistorien presenterer et mysterium som er originalt og rørende, samtidig som fortellingen krydres med fart, spenning og humor. Det finnes også flere lag av mening formidlet ved hjelp av rik symbolbruk, samt noen morsomme historiske referanser. Hovedbudskapet handler blant annet om å finne sitt formål i livet. Hugo elsker å reparere mekaniske ting, men det han egentlig vil reparere er sin egen sorg og ensomhet. Når han får sjansen til å reparere et annet menneskes sorg, åpner det seg en mulighet for at han selv også kan få det bedre – om enn på en litt annen måte enn han hadde tenkt seg.
Les Barnevakten anmeldelse

Innsiden ut

Amerikansk animasjonsfilm, 2015
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Visste du at inne i hodene våre sitter følelsene våre ved spakene til et spillkontroll-lignende sentralbord og styrer hva vi føler? Slik er det ihvertfall i denne filmen, der de fem følelsene i elleve år gamle Riley må gjennom en lang og lærerik reise når Riley går gjennom en veldig vanskelig periode i livet. Den flotte filmen fra Pixar har et fantastisk budskap, fortalt med varme, mye humor og litt spenning – samtidig som den formidler noe viktig og innsiktsfullt om følelseslivet til oss mennesker, og ikke minst om store forandringer i livet. Her har filmskaperne tydelig hatt som utgangspunkt å formidle noe svært innsiktsfullt til barn om hva det betyr å være menneske, og bygget filmen rundt dette. Og de har lykkes til fulle.
Les Barnevaktens anmeldelse

Kule Kryp 2

Kule Kryp 2

Fransk animasjonsfilm, 2018
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Dette er en original og kul film om fire insekter som havner på eventyr i Karibien. Uten et ord formidles de morsomme og spennende opplevelsene til to marihøner, en svart maur og et annet hårete småkryp. Filmen har et rolig tempo, men den er full av artige påfunn og kan vekke barns interesse for naturen. Dette er en sjarmerende familiefilm som passer utmerket for barneskolebarn.
Les Barnevaktens anmeldelse

Maur i rompa

Nederlandsk drama, 2012
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

Bram sitt første skoleår blir ikke helt som ventet. Den nysgjerrige og aktive gutten klarer ikke å sitte i ro bak skolepulten, og snart baller problemene på seg. Dette er en sjarmerende film med et modig tema som gir barn et fint innblikk i at vi alle har gode og dårlige sider. Filmmiljøet i Nederland er svært gode på barnefilm. Spesielt imponerende er måten de våger å ta opp vanskelige tema og presentere dem på en håndgripelig måte til barn. I denne filmen er temaet ADHD, selv om det aldri nevnes med et ord. Men til tross for det alvorlige temaet er filmen full av humor og varme – og skuespillerne er så sjarmerende at det er en fryd.
Les Barnevaktens anmeldelse

Lise & Snøpels – Venner for alltid

Tsjekkisk animasjonsfilm, 2022
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Lise er en mus og Snøpels er en rev. Det er en dårlig kombinasjon. Men på den eventyrlige reisen som de to legger ut på i denne litt annerledes filmen starter et helt spesielt vennskap. Tematikken er noe av det rikeste vi noen gang har sett i en barnefilm. Historien handler om alt fra vennskap og hvordan vi oppfatter andre, til store eksistensielle og filosofiske spørsmål. Resultatet er suverent godt, og animasjonen er mesterlig.
Les Barnevaktens anmeldelse

Lærer Frosk

Nederlandsk dramakomedie, 2016
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Åtte år gamle Lisa har en lærer på skolen som heter Frans. De har god kontakt, og en dag avslører Lisa at Frans bærer på en stor hemmelighet; han blir forvandlet til en frosk når noen rundt ham snakker om frosker. Denne filmen oppfordrer voksne til å ta barnas virkelighet på alvor, selv om det kan være vanskelig å tro på barns fantasi, og den utfordrer barna til å kjempe for det de tror på. Historien er gjennomgående artig og har et godt driv fra start til slutt. Vi blir involvert i hovedpersonenes indre konflikter der de må ta stilling til hvem de kan stole på og hva som er viktig å prioritere i livet.
Les Barnevaktens anmeldelse

Ville vestens datter

Dansk/fransk animasjonsfilm, 2021
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Ville vestens datter har en særegen, flott animasjonsstil og en sterk og varm historie om en tøff jente som utfordrer kjønnsroller og fordommer samtidig som hun må takle et lovløst samfunn der bare et fåtall mennesker tenker på andre enn seg selv. Martha Jane er en karakter som barn og unge kan lære mye. Den urokkelige staheten og troen på egen identitet er inspirerende å følge gjennom filmen, og det samme gjelder den like sterke kjærligheten, livsgnisten og troen på å rette opp i urettferdighet.
Les Barnevaktens anmeldelse

Gilberts grusomme hevn

Norsk komedie, 2016
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Denne filmen er basert på den prisvinnende boken «Eggg» av Stein Erik Lunde. Det er en litt sprø historie som bruker mye humor for å vise hvilke problemer man kan havne i hvis man skjuler viktige ting og ikke tør å være seg selv. Samtidig forstår vi at mobbeofferet Gilbert ikke er ærlig fordi han er redd for å bli plaget. Budskapet blir dermed at det er bedre å gjøre seg litt sårbar og ta en sjanse på at man blir godtatt slik man er – med både sine gode og dårlige sider. Tante Doris er også en flott karakter som belyser temaet fra en annen side.
Les Barnevaktens anmeldelse

Familien Mitchell mot maskinene

Amerikansk animasjonsfilm, 2021
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra syv år

Den sære familien Mitchell er menneskehetens siste håp når en mobiltelefon erobrer verden. Dette er en svært underholdende animasjonsfilm som passer perfekt til en filmkveld for hele familien og byr på en endeløs rekke med latter- og tankevekkende poenger om skjermbruk, samtidig som den har et inspirerende budskap om familie og fellesskap.
Les Barnevaktens anmeldelse

Vil du ha flere filmtips?

Se også våre andre artikler med filmtips, der du finner flere filmer som er flotte for barn i skolealder:

Våre beste filmtips: 0-6 år

Våre beste filmtips for eldre barn:

Våre beste filmtips: 9-12 år

Våre beste filmtips: 12-15 år

Se også:

Barnevaktens filmanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten


Hjelp til lærere