Psychobitch

Våre beste filmtips: 12-15 år

På jakt etter gode filmer til tenåringen? Barnevakten gir deg anbefalinger til underholdende og lærerike filmer for ungdom.

Her presenterer vi noen av våre beste anbefalinger til ungdom.

Beasts of the Southern Wild

Amerikansk drama, 2012
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 13 år

Den seks år gamle jenten Hushpuppy bor sammen med den drikkfeldige faren sin på en avsidesliggende og lutfattig øy utenfor kysten av Louisiana. Hushpuppy bruker elementer fra fabler og eventyr for å forklare verden rundt seg, men selv om hun tydelig mangler den virkelighetsforståelsen barn flest har, så er det tydelig at hun har stor innsikt i realitetene. Filmen handler i bunn og grunn om Hushpuppy sin vekst fra å være et barn som er avhengig av andre, til å bli et individ som tar kontroll, legger fra seg barndommens frykt og lærer å overleve på egenhånd. Filmen byr på nok materiale til å snakke, analysere og la seg bevege i ukevis. Og man får fremfor alt medfølelse og forståelse for hvor rikt livet i selv de fattigste kår kan være.
Les Barnevaktens anmeldelse

Psychobitch

Psychobitch

Norsk drama, 2019
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 14 år

Marius er «flinkisen» i klassen. Frida er outsideren. Når de skal gjøre gruppearbeid sammen krangler og slåss de, men samtidig oppdager de ting ved seg selv og hverandre som sender dem inn i en turbulent personlig omvending. Dette er en praktfull norsk ungdomsfilm med et sterkt og gripende budskap. Historien er glimrende for ungdom – den er relevant, engasjert, innsiktsfull og utfordrende. Filmen griper tak i oss og viser sin styrke; det blir så veldig tydelig at livet styres av personlige forestillinger, sosiale konstruksjoner og omgivelsenes forventninger. Men hva må da til for å kunne se både seg selv og andre for det mennesket man virkelig er, og slippe seg fri i en ekte og sunn identitet?
Les Barnevaktens anmeldelse

Historien om Pi

Historien om Pi

Amerikansk drama, 2012
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra elleve år

Historien om Pi fascinerer like mye som den skaper refleksjon og ettertanke. For det første er dette en spektakulær og spennende historie, der det voldsomme skipsforliset og følgende uforutsigbare og realistiske forholdet mellom en gutt og en stadig mer sulten tiger får deg til å sitte på kanten av setet. For det andre har regissør Ang Lee laget en visuelt fantastisk og fascinerende film, med bilder så vakre at man måper. Og for det tredje – her er det de virkelig store spørsmål i livet som tas opp, og det gjøres med intelligens, åpenhet og nysgjerrighet. Filmen skaper refleksjon, er fordomsfri og åpen, og tilbyr et friskt, klokt og nyttig perspektiv på hva det vil si å være menneske..
Les Barnevakten anmeldelse

Belle

Japansk animasjonsfilm, 2022
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Nydelig, sterk og hyperaktuell tegnefilm om selvbilde, sosiale medier, kjærlighet, sorg, smerte og mye mer. Denne kritikerroste japanske tegnefilmen har en imponerende dybde og beskriver mulighetene og begrensningene i den moderne sosiale mediehverdagen på en strålende måte. Dette budskapet utvikler seg parallelt med at vi blir kjent med hovedpersonen Suzus familiehistorie, forholdet til venner og klassekamerater, samt hennes kjærlighet og drømmer. Suzu blir et symbol på dagens tenåringer, om enn satt litt på spissen, og de utfordringene de møter på i den virkelige og i den digitale verden  – og ikke minst i dynamikken mellom dem. Og den norske tilretteleggelsen av sangene er fabelaktig.
Les Barnevaktens anmeldelse

Fortellingen om prinsesse Kaguya

Japansk animasjonsfilm, 2013
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Denne japanske tegnefilmen er en vakker film som formidler et viktig budskap om identitet og menneskelighet. Først og fremst handler det om hvem vi er, dypest inne. Prinsessens skjebne får oss til å tenke over noen interessante spørsmål – hva former oss, hva fanger oss, hva kan vi gi etter på og kan vi egentlig endre hvem vi er – innerst inne? Dette er også imponerende filmatisk kunstverk. Med myk strek og akvarelltegninger skildres en verden der magi og realisme møtes i skjønn forening. Lydbildet og musikken forsterker stemningen, og trekker oss inn i eventyret som fortelles i et rolig og avbalansert tempo.
Les Barnevaktens anmeldelse

Kråkeungen

Nederlandsk drama. 2013
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 11 år

Hvorfor er Jojo og pappa slik de er? Det er det store spørsmålet i denne filmen som utgjør et strålende utgangspunkt for samtale og større innsikt i oss selv og andre. Fra første sekund skinner savnet og desperasjonen fra lerretet. Det er noe fundamentalt galt med følelseslivet til Jojo og pappa. Siden de er ute av stand til å takle det sammen, skaper det fortvilte og ensomme handlinger fra dem begge. Men vi får ikke vite hva som ligger bak den vanskelige hverdagen. Dette er et strålende grep fra filmskaperne. Som seere følger vi Jojo sine opp og nedturer, og vi må selv resonnere og leite etter forklaringer. Dette er en sterk og viktig film som skaper forståelse, toleranse og engasjement ovenfor mennesker og samfunnsproblemer.
Les Barnevaktens anmeldelse

Fucking Åmål

Svensk drama, 1998
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

En sterk, viktig og god film om tenåringers utforskning av egen identitet og seksualitet fra 1998. Denne filmen er rå og realistisk, og på mange måter ganske mørk. Filmen var ganske omdiskutert når den kom ut, og er fortsatt i dag ganske provoserende og tankevekkende på flere måter. Til tross for dette, har også historien noe uskyldig og fint ved seg. Både Elin og Agnes vil gjerne være voksne og modne, men er fortsatt barn med drømmer og håp, som bare prøver å finne ut hvem de er.
Les Barnevaktens anmeldelse

Slumdog Millionaire

Amerikansk/britisk drama, 2008
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 12 år

Denne prisbelønte filmen er fartsfylt, dramatisk og underholdende, og inneholder alt en god historie skal – kjærlighet, lengsel og svik, samt et fascinerende innblikk i en annen kultur. Filmen klarer på en forbilledlig måte å fortelle en flott kjærlighetshistorie samtidig som den gir et realistisk innblikk i problemene i et samfunn som er i rask vekst. Det India vi blir kjent med her er eksotisk, farlig, vakkert og skittent – alt på én gang. Dette er en kvalitetsfilm av de sjeldne, men vær oppmerksom på at filmen inneholder sterke scener. Vi får se bilder av tortur, levende mennesker som brenner, og drap. Disse scenene er ikke av de mest eksplisitte, ettersom filmskaperne bruker korte klipp og unngår unødvendige nærbilder. Samtidig er scenene helt nødvendige for å skape et realistisk bilde av samfunnet, og for å vise hva som ligger bak hovedpersonene sin utvikling som mennesker.
Les Barnevaktens anmeldelse

Tomboy

Fransk drama, 2011
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år (aldersgrense tillatt for alle)

En sjarmerende og gripende fortelling om ti år gamle Laure, som gir seg ut for å være gutt. Uten store fakter og med stor sans for humor forteller filmen en ektefølt historie om en ung jente som føler seg mer som en gutt enn som en jente. På lavmælt vis får vi innblikk i tilværelsen til et barn som tester ut identiteten sin, uten å presentere noen forhistorie eller ta stilling til det hun gjør. Det blir opp til seeren å reflektere over de mange temaene som bringes til overflaten. De mellommenneskelige relasjonene Laure har utgjør grunnlaget for historien – forholdet til Lisa, søsteren, foreldrene og guttene i nabolaget defineres av og endrer seg i forhold til hvem som vet hva om henne. Og når det som begynte som et uskyldig eksperiment etter hvert blir en belastende hemmelighet, må Laure ta følgene av at hun har vært uærlig. Dette er et særdeles velspilt drama som tar for seg oppvekst, kjønnsroller og mellommenneskelige forhold på en meget god måte. Tomboy er tillatt for alle, men filmen egner seg likevel best for ungdom fra tolv år, da det kreves modenhet for å forstå tematikken.
Les Barnevaktens anmeldelse

Vinden stiger

Japansk animasjonsfilm, 2013
Barnevaktens vurdering: Anbefales for ungdom (aldersgrense 7 år)

Unge Jiro drømmer om å fly. Men en nærsynt gutt kan ikke bli pilot, så han setter seg derfor som mål å bli flykonstruktør. Historien foregår i mellomkrigstiden, og historien om Jiro bygger på faktiske hendelser og personer. Jiro selv er delvis inspirert av Jiro Horikoshi, ingeniøren som utviklet jagerflyet Zero som ble brukt av Japan i andre verdenskrig. Filmen forteller en storslått historie som ikke fokuserer på det storpolitiske spillet i en turbulent tid, men derimot på enkeltmenneskene som forsøker å leve. Det er drømmen som driver Jiro videre, som får ham gjennom studiene, skaffer ham anseelse i firmaet, hjelper ham gjennom politisk forfølgelse og gir ham støtte i kjærlighet og sorg. Det er en historie som gir oss innsikt, stimulerer til refleksjon og oppmuntrer oss til å drømme. Filmen gir et veldig interessant perspektiv på mellomkrigstiden i et land som var vår fiende på denne tiden.
Les Barnevaktens anmeldelse

Wolf Children

Wolf Children

Japansk animasjonsfilm, 2012
Barnevaktens vurdering: Anbefales for ungdom (aldersgrense 7 år)

I studietiden møter den unge jenten Hana en gutt med bustete lugg som ikke er helt som de andre studentene. De to forelsker seg, og Hana får vite at han er det siste mennesket med ulveblod – en varulv. Historien spenner over 13 år og bryter både forventninger og konvensjoner. Her er ikke varulvene skremmende, tvert imot, de menneskeliggjøres og brukes til å fortelle oss noe grunnleggende om vår natur. Det er en generasjon som skildres, en familie som deler de samme egenskapene, men som hver og en har sin egen skjebne og gjør sine egne valg. Først og fremst er dette en historie om kjærlighet, men det handler også om å være annerledes, om behovet for å bli akseptert og om å vokse opp og ta egne valg. Filmen presenterer temaene på en forbilledlig måte, og vi blir sittende igjen med verdifull innsikt.
Les Barnevaktens anmeldelse

Spotlight

Amerikansk drama, 2015
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år (aldersgrense tillatt for alle)

Strålende og viktig drama om journalistene i The Boston Globe som avdekket en omfattende overgrepsskandale i den katolske kirke på begynnelsen av 2000-tallet. Filmen er gripende og tankevekkende, og har et sterkt budskap om enkeltpersoners ansvar for å stå frem og støtte hverandre når man kjenner til alvorlig kriminalitet, samt at selv de høyest aktede institusjoner må ha en åpenhetskultur og stille seg åpen for gransking og kritiske spørsmål. Verdien av å ha en velfungerende presse blir også svært tydelig. I en tid der klikksaker dominerer nettavisene er det viktig å ikke glemme den frie presses uvurderlige samfunnsrolle. Uten uavhengige journalister som graver seg ned i vanskelige saker og stiller kritiske spørsmål ville denne skandalen kanskje aldri blitt avslørt.
Les Barnevaktens anmeldelse

Wolfwalkers

Irsk animasjonsfilm, 2020
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Dette er en vakker, håndtegnet og forseggjort tegnefilm som er svært engasjerende og spennende. Handlingen foregår i Irland i 1650, der faren til den unge jenten Robyn har fått i oppdrag å jage bort en stor ulveflokk. Men en dag møter Robyn den jevngamle jenten Mebh dypt inne i skogen, og hun stammer fra et helt spesielt folkeslag – såkalte wolfwalkers som er mennesker om dagen og ulver om natten. Med dette utganspunktet fortelles en fascinerende historie som har et svært mangesidig budskap, med innsiktsfulle perspektiver på temaer som sorg og lengsel, mot, styrke i fellesskap, kampen for frihet, kontrasten mellom toleranse og intoleranse, dynamikken mellom religion og sagn og mye mer. Med andre ord, dette er en særdeles god og rik historie som anbefales for både barn, unge og voksne.
Les Barnevaktens anmeldelse

Løvetannbarn

Løvetannbarn

Fransk/sveitsisk animasjonsfilm, 2016
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år (aldersgrense 6 år)

Løvetannbarn er strålende filmkunst, der man med humor og stor hjertevarme skildrer livene til en gruppe barnehjemsbarn. Vi blir kjent med en gruppe barn som har mistet all trygghet i tilværelsen, gjennom ulike typer for omsorgssvikt. Måten man skaper medfølelse for og innsikt i dype psykologiske og relasjonelle problemer er intet mindre enn mesterlig. Animasjonen er særpreget, der figurene og omgivelsene speiler karakterenes indre – både de følelsesmessige sårene og den barnlige gleden, naiviteten og optimismen. Dette er en film vi anbefaler på det varmeste å se sammen med barna – og snakke sammen om etterpå. På grunn av den alvorlige tematikken egner filmen seg best for barn fra ni år.
Les Barnevaktens anmeldelse

Kule kidz gråter ikke

Norsk drama, 2013
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år (aldersgrense tillatt for alle)

Dette er en sterk, veldig trist, men samtidig oppløftende norsk barnefilm om fotballjenta Anja, som får kreft. Filmen tar opp et alvorlig tema på en meget god måte, og anbefales for barn fra ti år. Det er modig og viktig at man vier en helaftens spillefilm til et så tøft tema som kreftsyke barn. Filmen balanserer alt det triste på en flott måte med varme, kjærlighet og gledene i livet. Filmen legger til rette for gode samtaler, vekker omtanke og gir økt innsikt i livets vanskelige sider.
Les Barnevaktens anmeldelse

Tapt barndom

Fransk drama, 2022
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 12 år

Dette franske dramaet er en sterk og rørende film som tar for seg tunge tema som incest og overgrep, men som også skildrer en god dose håp og varme som man tar med seg videre. Skuespillerprestasjonene en stor del av grunnen til at filmen føles så ekte som den gjør. Det synes at filmskaperne har tatt historien på alvor og hatt stor respekt for temaet de har påtatt seg, og de klarer å unngå at filmen føles utnyttende på noen måte. Filmen handler ikke om overgrepene og viser ingenting i detaljer, men fokuserer på Dalvas rehabilitering og utvikling i tiden etterpå.
Les Barnevaktens anmeldelse

Marnie – min hemmelige venninne

Marnie - min hemmelige venninne

Japansk animasjonsfilm, 2014
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Med stor hjertevarme og strålende fortellerkunst gir Studio Ghibili oss en historie om å finne seg selv og sin plass i verden. Filmen skildrer en ung jentes indre kamp. En kamp som hun bare delvis er bevisst på at foregår. Anna føler seg ensom og isolert fra verden, og reagerer med å bli menneskefiendtlig. Samtidig får vi tidlig hint om at det ligger noe i Annas psyke og tidlige barndom som kan forklare noe av Annas følelser. Fra dette startpunktet flettes det elegant ut en fascinerende historie som får oss til å undre, reflektere og ikke minst ha stor medfølelse med denne jenten. Et mesterlig aspekt ved filmen er hvordan den klarer å gjøre seg aktuell og interessant for en svært bred aldersgruppe og ulike modenhetsnivåer. Filmen gir blant annet foreldre en ypperlig anledning til å ha en dialog med barna om hvor viktig det er å snakke om vanskelige ting.
Les Barnevaktens anmeldelse

Innsiden ut

Amerikansk animasjonsfilm, 2015
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Visste du at inne i hodene våre sitter følelsene våre ved spakene til et spillkontroll-lignende sentralbord og styrer hva vi føler? Slik er det ihvertfall i denne filmen, der de fem følelsene i elleve år gamle Riley må gjennom en lang og lærerik reise når Riley går gjennom en veldig vanskelig periode i livet. Den flotte filmen fra Pixar har et fantastisk budskap, fortalt med varme, mye humor og litt spenning – samtidig som den formidler noe viktig og innsiktsfullt om følelseslivet til oss mennesker, og ikke minst om store forandringer i livet. Her har filmskaperne tydelig hatt som utgangspunkt å formidle noe svært innsiktsfullt til barn om hva det betyr å være menneske, og bygget filmen rundt dette. Og de har lykkes til fulle.
Les Barnevaktens anmeldelse

Møte på Valmueåsen

Japansk animasjonsfilm, 2011
Barnevaktens vurdering: Anbefales for ungdom (aldersgrense tillatt for alle)

Året er 1963. Den unge jenten Umi møter den populære gutten Shun, og romansen blomstrer mellom dem, og alle tror de vil bli et søtt kjærestepar. Etter hvert forstår Umi og Shun at de har en bakgrunn ingen av dem kjenner fullt ut, og at deres skjebner er flettet sammen i en historie om vennskap og kjærlighet som har røtter langt tilbake i tid. Møte på Valmueåsen er en fantastisk film. Det er som å pakke opp en presang som åpenbarer stadig flere skatter etter hvert som man utforsker den. I starten vet ikke vi så mye om de ulike karakterene, men etter hvert får vi innblikk i stadig flere sider ved deres personlighet og historie – samt i det japanske samfunnet på denne tiden. Dette fører til at den forholdsvis enkle grunnhistorien holder oss nysgjerrige helt til slutten, mens vi stadig får informasjon som endrer vårt forhold til kjærlighetshistorien mellom Umi og Shun. Det er vakkert fortalt, og animasjonen er aldeles utsøkt.
Les Barnevaktens anmeldelse

Coda

Amerikansk/fransk drama, 2021
Barnevaktens vurdering: Anbefales varmt for eldre barn, ungdom og voksne

Hjertevarmende og intelligent drama om familiens betydning og verdi. CODA står for «Child Of Deaf Adults», og denne filmen handler om en fargerik døv familie der 17 år gamle Ruby er den eneste som ikke er døv. Dette er en svært rik og nyansert filmfortelling. Fellesnevneren for filmens tema og budskap er språk – historiens mange dimensjoner handler alle om kommunikasjon og om å forstå (og misforstå) hverandre på ulike måter. Karakterene er langt fra perfekte, men fremstår likevel som sympatiske og gode mennesker. Skuespillerprestasjonene er imponerende, og resultatet er et sterkt, rørende og hjertevarmende drama som på glimrende vis viser hva det betyr å tilhøre en familie. CODA anbefales spesielt for døve, ettersom store deler av dialogen er på tegnspråk. Det er noen scener der man drikker øl og slåss på en bar, far tar seg gjerne en joint og det er flere seksuelle antydninger. Historien handler også om en familie med så godt som voksne barn, som har voksnes problemer. Dette er altså ikke en film som er laget med tanke på de yngste barna som målgruppe.
Les Barnevaktens anmeldelse

Barbie

Amerikansk komedie, 2023
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

Barbie er er en stilfull, kreativ og solid film som holder seg nyansert, underholder og legger til rette for refleksjon. De fleste karakterene i Barbie er veldig enkle. Dette er vanligvis ikke et kompliment, men i denne filmen brukes de enkle karakterene til å illustrere hvor komplekst livet er for selv de enkleste mennesker. Utviklingen mellom starten og slutten er kanskje ikke den mest sensasjonelle, men prosessen gjør inntrykk. Temaet er todelt, på én side en refleksjon over dukkens påvirkning på jenter, på en annen side handler det om å være kvinne i dag. Skuespillet er utrolig godt, og manus er urealistisk på alle de rette måtene.
Les Barnevaktens anmeldelse

A United Kingdom

A United Kingdom

Britisk drama, 2016
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Denne filmen er basert på den sanne historien om Seretse Khama og Ruth Williams, som trosset både egne familier og sterke nasjoner for å leve sammen – og som har blitt en inspirasjon for hele verden. Historien er knallsterk, med tidløse tema, forbilledlige karakterskildringer og verdifull historisk innsikt. Første del av filmen handler mest om raseskille, fremmedfrykt og rasisme, og man klarer på flott vis å skildre det absurde og meningsløse i å skille mellom mennesker basert på rase. Andre del fokuserer mer på det storpolitiske spillet. Historien viser en kynisk storpolitisk agenda, der enkeltskjebner ofres selv om man vet det er galt. Dette er et viktig drama som rører og engasjerer, og som man ikke bør gå glipp av.
Les Barnevaktens anmeldelse

H for Happy

H for Happy

Australsk dramakomedie, 2021
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Candice er tolv år gammel, smart, en ivrig skoleelev og ikke minst en optimist uten sidestykke. Når hun blir mobbet preller det rett av – det er ingen som klarer å få Candice til å deppe. I denne filmen vil hun reparere sin ødelagte familie, og resultatet er en morsom og original komedie som med stor sjarme og humor tar opp noen ganske vanskelige tema.
Les Barnevaktens anmeldelse

Cruella

Amerikansk spenningsfilm, 2021
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra ni år

Forfriskende slem og «punket» film om den unge Cruella De Vil som kan gi eldre barn og unge en spennende filmopplevelse. Den kompliserte personligheten til Estella/Cruella er flott beskrevet, og spørsmålet er hvor langt hun vil gå for å oppnå rettferdighet når hun hele tiden veksler mellom snill og ond, kul og gal, angrende og fandenivoldsk.
Les Barnevaktens anmeldelse

The Greatest Showman

The Greatest Showman

Amerikansk musikal, 2017
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra seks år

Denne musikalen er virkelighetsflukt fra Hollywood av beste merke. Historien er en presentasjon av karrieren til den berømte P. T. Barnum, uten at den gir seg ut for å være spesielt realistisk. Men det er heller ikke poenget, virkelighetens hendelser brukes bare for et bakteppe for å presentere en uhøytidelig, frisk og rørende fortelling. Barnum drives av et sterkt ønske om å bli akseptert av overklassen som avviste ham som barn, noe som gjør det vanskelig for ham å se hva som virkelig betyr noe. Samtidig ligger spørsmålet om Barnums motiver hele tiden og lurer. Er motivasjonen hans edel, eller var poenget bare å tjene penger? Aller tydeligst er et vakkert budskap om likeverd. Barnum samler en gruppe mennesker som blir sett ned på og behandler dem som likeverdige, skaper et fellesskap og lar dem bruke sine talenter. Filmen banker inn et sterkt budskap om at alle er verdifulle og skal være stolte av den de er.
Les Barnevaktens anmeldelse

Den største forbrytelsen

Den største forbrytelsen

Norsk drama, 2020
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

Sterkt og ubehagelig, men viktig og svært godt drama om jødeforfølgelsen i Norge. Den største forbrytelsen er en ambisiøs og storslått film som vil gjøre deg sint, trist, ubekvem – men forhåpentligvis også mer bevisst på og engasjert i viktige samfunnsspørsmål som er aktuelle også i dag. Filmen lykkes svært godt med å skildre det bunnløst urettferdige og grusomme en helt vanlig norsk familie ble utsatt for – bare på grunn av at de var jøder. Merk at denne filmen den oppleves som veldig sterk og den vil ikke etterlate noen upåvirket når rulletekstene kommer. Filmen er realistisk skildret, den blir stadig mer ubehagelig å se, den har noen voldelige scener og viser mishandling.
Les Barnevaktens anmeldelse

Black Panther

Amerikansk actioneventyr, 2018
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 12 år

Black Panther er kanskje den mest interessante filmen som er kommet fra Marvel-universet. Ikke bare er Black Panther Marvels første mørkhudete helt, filmen har også flere sterke og gode kvinnekarakterer i de sentrale rollene enn menn. Konflikten i historien er bygget opp rundt viktige og evig aktuelle spørsmål: Hvordan skal verdenssamfunnet forholde seg til hverandre? Hvilket ansvar har vært enkelt land? Hvordan skal man forholde seg til undertrykkelse? Karakterene er også komplekse og mangesidige. Selv den verste rivalen har tankevekkende betraktninger i bunn, selv om han er blitt radikalisert til ondskap. Filmen er svært godt laget og byr på et spennende actioneventyr med spennende tematikk som man kan reflektere over og snakke sammen om etter å ha sett filmen.
Les Barnevaktens anmeldelse

Rocks

Britisk drama, 2021
Barnevaktens vurdering: Anbefales for ungdom

Når 15 år gamle Rocks og lillebroren Emmanuel blir forlatt av moren, må de klare seg selv. Dette er et sterkt og lærerikt drama om barn som forsøker å gjøre det rette når livet blir veldig vanskelig. Det som er kjernen i historien er hvordan en 15 år gammel ungdom, som egentlig skal få være et bekymringsløst barn, blir plassert i en omsorgsrolle der det er umulig for henne å vite hva som objektivt sett er de beste valgene. Handlingen i Rocks foregår i London, i et multikulturelt og spennende miljø. Det er utrolig flott å se venninnegjengen til Rocks, som kan fremstå som så ulike, men som er så sammensveiset og tett knyttet sammen. For tenåringer kan dette være en svært verdifull film å se. Filmen viser et viktig og innsiktsfullt perspektiv på det å være ung, på samfunnet, kultur, familie, vennskap og mye, mye mer.
Les Barnevaktens anmeldelse

Knives out

Knives Out

Amerikansk thriller, 2019
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra tolv år

Når den søkkrike krimforfatteren Harlan Throbey blir funnet død i herskapshuset sitt på sin 85-årsdag, mangler det ikke på ubesvarte spørsmål. Tok den vellykkede mannen virkelig sitt eget liv? Hvorfor sier alle i den skakkjørte familien knapt et sant ord? Hva er tjenernes rolle i alt dette? Og hvem i all verden hyret inn den snodige, men briljante detektiven Benoit Blanc til å løse gåtene? Denne hyllesten til Agatha Christie blander klassisk krim og moderne spenning i et svært så engasjerende og underholdende mordmysterium, med et stjernelag av skuespillere. Filmen har også et fint budskap om barmhjertighet og godhet.
Les Barnevaktens anmeldelse

Glass Onion: A Knives Out Mystery

Amerikansk thriller, 2023
Barnevaktens vurdering: Anbefales fra 13 år

Glass Onion er oppfølgeren til Knives Out, om detektiven Benoit Blanc som involveres i ett nytt mysterium, med en ny gruppe mistenkte. Som den første filmen, er også oppfølgeren sterkt inspirert av Agatha Christie og lignende mordmysterier, men med en mer moderne setting og humoristisk vri. Den har en parodisk følelse, som føles nærmest som en hyllest til krimsjangeren. Filmskaperne bruker også overdrivelse til å sette mye i dagens kulturlandskap på spissen, på en morsom og intelligent måte. Denne oppfølgeren lever opp til den første, og kanskje til og med overgår den.
Les Barnevaktens anmeldelse

Vil du ha flere filmtips?

Se også våre andre artikler med filmtips, der du finner flere filmer som er flotte for ungdom:

Våre beste filmtips: 0-6 år

Våre beste filmtips: 6-9 år

Våre beste filmtips: 9-12 år

Se også:

Barnevaktens filmanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten


Hjelp til lærere