Egne jentekvelder med gaming på fritidsklubben

For å bidra til trygg gaming satser stadig flere på rene jentelag i e-sport og egne gaming-arrangementer for jenter, forteller klubbleder Erlend Tønnesen ved Stikkontakten Gamingsenter.

Det er ikke et mål i seg selv å lage et kjønnsdelt tilbud, ifølge fagkonsulent på gaming og datakultur, Erlend Tønnesen. Han legger til at det i så tilfelle ville vært urettferdig for guttenes del.

– Samtidig vet vi at gamingmiljøet kan oppleves som et utrygt sted for jenter. Blant annet er det mange som opplever hets og trakassering i onlinemiljø. Derfor har det vært et mål for oss å skape trygge arenaer som jenter kan delta på i nærmiljøet, forteller Tønnesen.

Foto (Oliver B. Ivanowitz): Erlend Tønnesen er klubbleder ved Stikkontakten Gamingsenter.

Han jobber til daglig som klubbleder ved Stikkontakten Gamingsenter i Bydel Østensjø i Oslo. Dette er en fritidsklubb for ungdom fra 8. klasse til og med 18 år. I tillegg til at det finnes et eget tilbud for yngre barn. Mandager er satt av kun for jenter.

– Bydelen har en høy andel lavinntektsfamilier og hjem som er preget av trangboddhet. For mange av barn og unge har derfor fritidsklubben vært et viktig tilbud. Samtidig er andelen jenter som møter opp lavt. Derfor har det vært et mål i seg selv å få jenter til å føle seg trygge i dette tilbudet, sier Tønnesen.

Jentekvelder på mandager

Skullerud aktivitetshus er en fritidsklubb som ligger rett ved siden av Stikkontakten Gamingsenter. Begge er i offentlig regi og gratis for unge å delta på.

Sammen har de laget et jenteprosjekt for å rekruttere flere jenter. Blant annet med egne jentekvelder. På menyen står blant annet kortspill, bordtennis, pizza, kahoot og Mario-kart.

– Noen møter opp for å spille litt, andre bruker musikkbingen som ligger i rommet rett ved siden av. Vi har også lagt til rette for et jentelag i e-sport som trengte et sted å møtes for å ha treninger og for å komme i gang med lagstruktur. Lengre frem i tid håper vi å kunne tilby en trener på klubben som kan coache egne jentelag innenfor e-sport-satsingen vår, forteller, Tønnesen.

Og for å få tilbudet oppe og gå, har medvirkning fra ungdommene selv vært et viktig poeng, påpeker Tønnesen.

– Vi har ikke holdt på så lenge ennå, og når vi startet opp, tok det ikke av øyeblikkelig. Sakte, men sikkert ble det en liten base på 10 – 15 – jenter som møtte opp, og så har de vært med på å medvirke på hva slags aktiviteter som skal være på klubben, sier Tønnesen.

Han legger til at tiltaket deres er støttet med midler fra Eivind Astrup Allmennyttige Stiftelse og Stiftelsen Scheibler.

Ny veileder for å inkludere jenter i datakultur

Nylig har Ungdom og Fritid lansert en egen veileder for fritidsklubber. Denne har som mål å legge til rette for inkludering av jenter og ikke-binære som har en interesse for gaming.

– Veilederen er for at flere skal lage tilbud som oppleves som trygge, tilgjengelige og relevante for ungdom som gamer, men med særlig fokus på jenter. I veilederen finner man en tiltaksplan på hvordan dette kan gjøres, og erfaringer fra klubber som har testet dem ut, sier Marie Lunde som er prosjektleder for Inkludering av jenter i datakultur i Ungdom og Fritid.

Hun håper at veilederen kan inspirere flere til å jobbe for å gjøre gamingtilbudene sine mer inkluderende.

Foto (privat): Marie Lunde, prosjektleder inkludering av jenter i datakultur.

Og nettopp det er et poeng i seg selv, mener Tønnesen.

– Den åpenbare utfordringen er at gaming-miljøet er massivt på nett, og det er begrenset hva man kan gjøre lokalt. Samtidig så kan lokale tiltak bidra på sin måte for å redusere hets og trakassering mot jenter i spill. Ikke minst for å gjøre jenter mer robuste, påpeker Tønnesen.

Som eksempel kan fritidsklubben legge opp til at jenter spiller sammen og finner samhold seg imellom. Og Tønnesen påpeker at det er lettere å være i en gruppe når man møter på toxic-spillmiljø på nett.

Nulltoleranse for skjellsord

På Stikkontakten Gamingsenter jobber de voksne aktivt for å lage trygge og inkluderende miljø for ungdommene.

– Når det gjelder språkbruk har vi nulltoleranse for skjellsord rundt for eksempel religion eller etnisitet som forekommer fra tid til annen. Dette gjelder ikke bare språkbruk, men vi har i det siste kjørt en ekstra innsats generelt på miljøet hvor språk, volum og generell useriøs oppførsel står i fokus på Stikkontakten, sier Tønnesen.

Når ungdommene på fritidsklubben spiller med andre, bruker de som regel chatteprogrammet Discord. Også her får de voksne en mulighet til å påvirke.

– Og da jobber vi med holdninger som ungdommene tar med seg også når de møter andre spillere på nett. Vi jobber med emner som det å være en god vinner og en god taper. At det er lov å bli frustrert, men at man må unngå å slenge dritt til motstanderen. Og etter at et spill er ferdig kan man gi hverandre «fistbumps» etter hver runde og si «bra spilt» eller «takk for kampen» etterpå. Ellers så prøver vi generelt å veilede ungdom til å ta kloke valg og ta vare på hverandre, avslutter Tønnesen.

Les mer:

Foto: Alle bilder er tilsendt oss og tatt av Erlend Tønnesen.


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.