Flere Fortnite-spill får høyere aldersmerking etter henvendelse fra Barnevakten

Barnevakten kontaktet PEGI etter henvendelser fra foreldre. Bekymringen gjaldt Fortnite-spill med voldelig innhold og lav aldersmerking. Nå er aldersmerkingen høynet på flere av spillene, og PEGI tar ytterligere grep.

Fortnite var en gang i tiden bare ett enkelt spill. Altså forkortelsen for det som egentlig heter Fortnite: Battle Royale. Og dette spillmoduset finnes ennå, men nå må vi skille mellom to konsepter:

  1. Fortnite-plattformen er nå blitt et sted der man spiller forskjellige spill. Akkurat på samme måte som RobloxEt slags Netflix, men for spill.
  2. I tillegg har man det opprinnelige skytespillet Fortnite: Battle Royale som finnes tilgjengelig inne på Fortnite-plattformen.

Alle spillene på Fortnite-plattformen har nå en aldersmerking fra PEGI angitt til 3, 7 eller 12 år. Og foreldre kan via foreldreinnstillinger velge hvilke spill barna kan få tilgang til etter gitt aldersmerking.

Samtidig, tok en forelder kontakt med Barnevakten og var bekymret for at Fortnite-spill med vold hadde altfor lav aldersmerking:

«Under tvil lot jeg niåringen få laste ned Fortnite til Nintendo Switch. Jeg har stilt inn relevante restriksjoner i spillet, deriblant 7-årsgrensen. Nå viser det seg at det finnes spill der inne som utelukkende handler om å skyte andre med realistiske våpen, som etter min forståelse er helt tilsvarende som i Battle Royale. Disse spillene har syvårsgrense. Jeg forstår ikke ratingen her, og er i en skvis der jeg hele veien har forklart at det er proffe folk (PEGI) som gjør slike vurderinger, og vi må stole på det, og at vi derfor ikke har kunnet se den og den film og spill det og det spillet. Jeg kan selvsagt fint nekte nå, men jeg vil gjerne forstå, og tror flere andre må være i samme situasjon (kanskje uten å vite det).»

«Jeg kan ikke tro at PEGI mener at å plaffe ned andre med sniper gjennom kikkertsikte, helst med treff i hodet, skal være egnet for 7 år og oppover.»

Barnevakten videreformidlet dette til PEGI

Vi så på en rekke tilgjengelige spill på Fortnite-plattformen. Her fant vi flere eksempler på spill som hadde anbefalt 7 år som aldersmerking, selv om spillene innehold våpenbruk mot andre spillere, på samme måte som Battle Royale-delen av Fortnite som har 12 år som anbefalt aldersgrense.

Det er ikke første gang Barnevakten tar videre kontakt på grunn av problematisk innhold i spill. Blant annet har vi reagert på pornospill som er enkelt tilgjengelig for trettenåringer i Steam.

Når det gjelder aldersmerkingen i Fortnite, så systematiserte vi flere eksempler og sendte over til PEGI via Medietilsynet i Norge, som er leder for PEGI-rådet i Europa (les henvendelsen her).

Vi fant at følgende eksempler på spill hadde anbefalt aldersgrense 7 år:

  • Insane Red vs Blue
  • Ultimate red vs blue tilted – free for all
  • Zombie Survival! Push The Cart
  • OG One Shot
  • Frozen Nightmare Zombies

Dette var spill som innehold tegneseriegrafikk, men allikevel våpenbruk mot andre spillere (menneskefigurer) og/eller zombier.

PEGI har nå endret aldersmerkingen på flere av spillene som ble nevnt i Barnevaktens henvendelse. I hvert fall disse konkrete spillene er endret fra 7 til 12 år:

  • Insane Red vs Blue
  • Ultimate red vs blue tilted – free for all
  • OG One Shot

Merk: det finnes fortsatt eksempler på tilsvarende spill på plattformen, som ikke har fått oppjustert anbefalt aldersgrense ennå.

Alt er ikke på plass ennå med andre ord.

Fortnite-plattformen er ennå i startgropa med å tilby spill som er laget av både vanlige og profesjonelle brukere. I tillegg er det nokså nytt med merking av spillene fra PEGI-systemet på Fortnite-plattformen.

Derfor jobber PEGI og Epic Games sammen for å tilby enda bedre opplæring til spillutviklere i det å sette aldersmerking. Og kanskje kan dette være ekstra komplisert for små spillutviklere som lager spill til Fortnite-plattformen.

Enn så lenge fungerer dette (enkelt forklart) slik at spillutvikleren huker av på hva slags innholdselementer spillet har, og deretter gis spillet en aldersmerking fra PEGI. I tillegg følger PEGI opp klager og sjekker gjennom en del spill manuelt.

Med tid og bedre opplæring vil forhåpentligvis dette systemet komme mer på plass etter hvert inne på Fortnite-plattformen.

Det er også viktig å klage eller sende inn henvendelse til PEGI når man oppdager et spill med en aldersmerking som man reagerer på. Dette kan hvem som helst gjøre, både privatpersoner, foreldre og andre. Og PEGI etterspør og ønsker å få denne type henvendelser fra foreldre.

Bruk dette skjemaet på sidene til PEGI.

Les mer:

Alle foto: skjermdump fra Fortnite-plattformen


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.