Foto: Skjermdump fra reklamefilm for Fortnite.

Fortnite-selskapet fikk kjempebot for ulovlig kjøpepress og innsamling av persondata

Selskapet Epic Games utgir Fortnite-spillet som er populært blant barn og unge. Nå har selskapet fått to bøter som tilsvarer 5,5 milliarder kroner, blant annet for å ha lurt brukere til å kjøpe mer inne i spillet.

Epic Games utgir Fortnite som har 400 millioner spillere over hele verden. Nå har selskapet fått en bot på 245 millioner dollar for å ha lurt brukere til å kjøpe mer inne i spillet.

Det er det amerikanske forbrukertilsynet, Federal Trade Commission (FTC), som har utstedt boten. Tilsynet skriver at Epic Games har brukt såkalte «mørke mønstre», altså manipulerende design, for å lure spillere til å gjøre uønskede kjøp og la barn bruke penger uten foreldrenes involvering.

FTC skriver:

Fortnites kontraintuitive, inkonsekvente og forvirrende knappkonfigurasjon førte til at spillere pådro seg uønskede kostnader basert på å trykke på en enkelt knapp.

Spillere kunne bli økonomisk belastet når de forsøkte å vekke spillet når det sto i pause-modus (sleep mode) eller når spillet lastet ned noe eller når brukeren trykket på en forhåndsvisning av et produkt. Med slike grep sugde selskapet til seg hundrevis av millioner av dollar fra brukerne.

Selskapet lyttet ikke til mange bekymringer fra ansatte som varslet at det var noe galt, det kom nemlig enorme mengder med klager om at penger var trukket uten godkjennelse av brukerne. Epic Games valgte derimot å straffe brukere som klaget, man låste rett og slett spillkontoene til brukere som bestred uautoriserte belastninger.

Det amerikanske forbrukertilsynet vil bruke boten til å gi refusjon til brukere som ble lurt av Fortnite. De kan oppsøke denne nettsiden, men antagelig gjelder den kun for amerikanske forbrukere.

Epic Games samlet inn persondata ulovlig

Boten som tilsvarer 2,62 milliarder kroner kommer på toppen av en bot selskapet fikk for tre-fire måneder siden. I desember 2022 fikk Epic Games en bot på 275 millioner dollar, det tilsvarer 2,94 milliarder kroner. Den gangen gjaldt det ulovlig innsamling av persondata fra barn.

Til sammen blir det 5,56 milliarder kroner i bøter. Omkring halvparten av denne enorme summen er i form av et forlik, og er dermed ikke en formell bot.

I EU og Norge har vi GDPR-regler som handler om personvern. I EU har man i tillegg DSA-regler som blant annet tar opp mørke mønstre, altså designtriks som går ut på å lure brukerne. Norge vil antageligvis ta DSA-reglene inn i norsk lovverk innen få år. I USA har man COPPA-reglene, altså Children’s Online Privacy Protection Act.

Boten på 275 millioner dollar er den største boten noen gang som er utstedt for å bryte regler som det amerikanske forbrukertilsynet overvåker.

Må skru av stemmekommunikasjon

Tilsynet pålegger også Epic Games at chat via stemme eller tekst skal være skrudd av som standard. Dette for å sikre personvernet bedre for barn og tenåringer.

Epic Games må også slette persondata som er samlet inn på ulovlig vis. I tillegg må selskapet sette i gang et arbeid som skal hindre at de samme bruddene på COPPA-reglene kan oppstå på nytt.

Epic Games visste at barn var blant brukerne

Tilsynet skriver at Epic Games var klar over at det var mange barn blant deres brukere og kunder, for det kom frem av selskapets egne spørreundersøkelser og servicesamtaler.

Det amerikanske forbrukertilsynet skriver også at ansatte i Epic Games varslet om svakhetene i personvernet i 2017. Ansatte ba sine sjefer om skru av den åpne chat-løsningen som standard innstilling. Til tross for dette og rapporter om at barn hadde blitt trakassert seksuelt mens de spilte Fortnite, motsto selskapet å slå av standardinnstillingene.

Les også