Foto: Hege Kaspersen

Oppdragelse av digitale barn: Balanserer mellom kontroll og tillit

Midt i en hektisk hverdag prøver Hege Tegler å være bevisst på å gi barna både rom og rammer i oppveksten som også handler om internett, sosiale medier, spill og apper.

På Konnerud i Drammen er jeg på besøk hos familien Tegler. Mamma Hege (37), Kasper (14), Sarah (12), Ida (4) og lille Kleo, en mildt sagt energisk hund.

– Det er jo utfordrende for barn i dag. De har helt andre ting å forholde seg til enn da jeg var liten. Da var det Minesveiper og Snake. Det var ikke så skummelt, sier Hege og ler.

Datteren Sarah har akkurat begynt på ungdomsskolen. Som mange ungdommer er hun glad i å bruke digitale medier, og liker å terge moren sin.

– Hadde dere egentlig internett da du var barn? spør Sarah med et glimt i øyet. Hun ville egentlig at jeg skulle skrive at moren var nærmere 40.

– Ja, smiler Hege og forteller om kolossen av en PC som stod plassert i stuen da hun var tenåring.

God stemning

Latteren sitter løst i familien, og det er lett å se at mediehverdagen vekker stort engasjement hos alle fire. Som alenemor til tre barn i forskjellige stadier, synes Hege det er utfordrende å følge med på alt.

Kasper forteller at han liker å spille RPG, en type rollespill på nett.

– Utfordringene der er at det kan være litt voldsomt språk, sier Hege. – Vi må snakke om hvordan vi bruker ordene våre på nett.

– Jeg er på Discord også, legger Kasper til. – Det er liksom teamspeak!

Hege himler med øynene og smiler, det er ikke så lett å henge med på alle de nye gamingordene ungdommene bruker.

Ida liker best å bruke Netflix og andre strømmetjenester.

– Det er jo det som er utfordringen, sier Hege. – Alt er tilgjengelig hele tiden. Da jeg var barn måtte jeg vente på Barne-TV. Nå kan barna velge hva de vil, når de vil.

Jeg liker å tenke at det må være balanse i det. Jeg kan ha litt kontroll, men det meste må være basert på tillit

Aldersgrenser for sosiale medier

Familien er ikke like konsekvent med aldersgrenser på alle arenaer, men Hege prøver så godt hun kan. Og med de uoversiktlige merkeordningene på apper og sosiale medier er det ikke alltid så lett å vite hvilken aldersgrense man skal forholde seg til.

– Vi prøver faktisk å være litt strenge på aldersgrenser, sier Hege.

– Haha, ler Kasper ironisk ved siden av.

– Ja, Sarah har faktisk en blogg på Facebook, sier Hege. – Men det er jeg som administrerer den og må godkjenne alt som legges ut.

Sarah gleder seg til hun blir 13 år og kan administrere den selv.

– Sarah er faktisk ganske morsom og har flere følgere på den bloggen, sier Hege stolt.

Selv om Sarah har fått lov til å ha en blogg på Facebook hvor hun deler filmer av seg selv, har mamma Hege vært bevisst på hva som er greit å publisere.

– Det er jo flaut å se minner som dukker opp på Facebook, ler Hege. – Før hadde jeg jo ikke peiling på nettvett. Heldigvis er jeg blitt flinkere på det. Skolen har mye fokus på at man ikke skal dele bilder uten å spørre. Det kan jo være barnevernsbarn eller andre grunner til at bilder av barn ikke skal på nett.

Selv om foreldre juridisk har lov til å dele bilder av barna sine, så har barn også rett på privatliv, og bør bli hørt i forhold til om de ønsker at bilder skal bli delt på nett. Hege forteller at hun har laget noen retnings-
linjer for seg selv, og er bevisst på hvilke bilder hun deler av barna sine.

– Det er jo ubehagelig å se disse mammabloggerne som deler ukritisk, sier Hege.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Foto: Hege Kaspersen
Hege har en god dialog med barna om nettbruk. Sarah synes det er helt greit at mamma ser gjennom alt hun legger ut på bloggen sin på Facebook, men hun gleder seg til hun blir 13 år og kan administrere den selv.

Lett å bli bekymret for barnas nettbruk

Hege forteller at hun blir bekymret for hvordan barna har det på nett når hun leser artikler og hører historier fra politiet. Selv om hun prøver å ha oversikt, ønsker hun å la barna ha kontroll selv.

– Jeg er opptatt av at barna har rett på privatliv. Kanskje jeg stoler for mye på dere óg? Jeg tar alltid en runde etter foreldremøter hvor vi har snakket om nettvett. Men man kan bli bekymret når det er en verden man ikke kjenner så mye til selv. Det er et helt nytt trusselbilde, og jeg tror man skal ta det på alvor og ha litt internettregler hjemme.

Selv om familien har noen regler og samtaler mye om temaet, så opplever barna frihet.

– Tror ikke mamma hadde orket å overvåke oss, sier Kasper.

– Det er jo folk som har sånn speiling av mobilene til ungene, sier Hege før hun legger til:

– Sarah har jeg god kontroll på, hun sitter for det meste i stuen med PC-en sin. Kasper har en mer uoversiktlig netthverdag. Det hender at jeg tar stikkprøver ved å banke på døra når han sitter med PC-en. Men jeg banker alltid på først. Det er viktig å vise at jeg har respekt for hans private sone.

– Hva het det nettstedet de advarte mot igjen? spør Hege.

– Sarahah, svarer Kasper.

Sarahah er en app hvor man kan stille spørsmål og kommentere anonymt. Appen har vært kjent for mye hets, sladder og mobbing.

– Men herlighet, man skal jo ikke lenger enn til kommentarfeltet på Facebook for å se at det kan gå over styr, også blant voksne. Men kanskje våre barn blir flinkere? Vi voksne har jo ikke lært denne etiketten på nett fra vi var unge. Det handler jo om å være bevisst sin egen oppførsel også, sier Hege oppgitt.

Som voksen er man en rollemodell, og Hege prøver å være et godt forbilde for barna sine.

– De får ikke lov til å sove med mobilen sin, den må lades på utsiden av rommet, sier Hege. – Jeg har faktisk vært nødt til å sette grenser for meg selv også, og gjør det samme.

Jeg fikk en gang et tips om å få alle passord til barnas ting. Jeg gjorde det først, men det føltes veldig feil, så jeg sluttet

Opptatt av balanse

Norsk lov gjelder også på nett og mobil, og det kan være en utfordring for foreldre å vite hvordan man skal forholde seg til dette. Hege er opptatt av balanse i oppdragelsen.

– Det blir jo kanskje litt det samme som når barna er ute med venner. Finne den balansegangen mellom kontroll og tillit.

– Jeg liker ikke å sjekke logger på PC og sånn, sier Hege. – Jeg fikk en gang et tips om å få alle passord til barnas ting. Jeg gjorde det først, men det føltes veldig feil, så jeg sluttet.

– Jeg stoler faktisk mye på deg, sier hun og rufser i Kasper mens hun smiler.

Å treffe fremmede på nett har ikke vært noe tema i familien. De har vært heldige med ikke å ha så mange ubehagelige opplevelser på nett.

– Vi er jo ikke helt dumme heller da, sier Kasper tørt.

– Nå skjer jo mye av det sosiale på nett. Og vi burde kanskje snakket enda mer om det. Politiet har jo gitt oss råd om dette på foreldremøter, legger Hege til.

– Ja, politiet kommer ofte i starten av et semester og snakker med foreldrene våre, sier Kasper.

– Jeg fikk jo noen tips til hva jeg kunne gjøre. Og det var fint for meg som mor å bli opplyst om virkeligheten, jeg har jo litt lett for å være naiv, sier Hege. – Jeg ringte Altibox med en gang for å få kode til å skru av og på WiFi-en, slik at jeg skulle få mer kontroll på nettbruken. Men jeg liker å tenke at det må være balanse i det. Jeg kan ha litt kontroll, men det meste må være basert på tillit. Jeg kan ikke holde på å overvåke barna mine heller.

– Synes du jeg følger for lite med på dere Kasper?

– Nei! svarer Kasper raskt.

Vær bevisst på utenforskap

Hege jobber i Uloba, en organisasjon som jobber for at mennesker med funksjonshemming skal oppleve likestilling. At sosiale medier kan være en arena hvor barn og unge blir holdt utenfor, er et tema som engasjerer henne. Det som skjer på skolen, blir forsterket av det som skjer på nett. Hege mener vi må snakke med barna om dette.

– Vi snakker jo om å ikke be i bursdag, men vi glemmer det med nettet. Det aspektet kan være med å forsterke utenforskap. Her må voksne være bevisste, sier Hege.

Hege håper hun har kommunisert til barna at de alltid kan komme til henne om det er noe de trenger å snakke om. Hun løfter frem samarbeid med andre foreldre som verdifullt.

– For meg har kommunikasjonen med andre foreldre vært viktig. Jeg synes det med aldersgrenser er vanskelig. Så da lener jeg meg på disse smarte foreldrene. Og så har vi en avtale om at barna ikke skal laste ned noe uten å ha spurt oss først. Innimellom går jeg gjennom apper og spill med barna, men jeg ville aldri gått inn på telefonen uten å ha spurt dem først. Jeg tror allikevel denne gjennomgangen av innhold skaper en bevissthet hos barna, når vi kan gå gjennom noe innhold sammen.

– De har jo lov til å ha noen hemmeligheter. Så lenge det ikke er for meg, sier Hege og ler med glimt i øyet.

Foto: Hege Kaspersen

Les mer

Bok om barns digitale dannelse

Slik ruster du barna til digitale utfordringer

Hvordan forholde seg til aldersgrenser i sosiale medier?

Hvordan styrker man barns selvfølelse?

Disse seksuelle krenkelsene opplever ungdom nå

Jenter tar makten ver egen fremstilling

Bli medlem av Barnevakten