Foto: Shutterstock / True Touch Lifestyle. Bildet viser tre elever med hver sin datamaskin.

Dansk kommune kvittet seg med Googles skoleløsning

PERSONVERN: Det danske datatilsynet har lagt ned forbud mot Googles skoleløsning i en kommune. En annen kommune byttet dataløsning fra Google til Microsoft fordi det var usikkerhet omkring overførsel av barnas persondata til tredjeland.

I Norge er det enten Apple, Microsoft eller Google som leverer digitale skoleløsninger der elevene kan gjøre oppgaver, chatte og surfe på nettet. Man kan diskutere hvilken leverandør som er best eller dårligst på personvern generelt, men uansett må kommunene sørge for at løsningen er trygg. Kommunene må gjøre grundige undersøkelser av risikoen og konsekvensene og skrive gode avtaler.

Googles skoleløsning er i hardt vær i Danmark

Det danske datatilsynet har lagt ned forbud mot Googles skoleløsning i Helsingør kommune, fordi kommunen ikke har sjekket personvernet godt nok. Datatilsynet har ikke kapasitet til å gå inn i kontraktene og løsningene til hver eneste kommune, men tok en nærmere kikk på Helsingør kommune fordi en pappa klaget på personvernet.

Datatilsynet opprettholdt forbudet selv om kommunen sendte inn en superlang rapport.

Etter dette hadde kommunen og Datatilsynet et møte sammen med andre aktører. Datatilsynet skrev etterpå: «Under møtet erkjente Helsingør kommune at det er en høy risiko ved behandlingen.»

Stadig flere mener det er for vanskelig for den enkelte kommune å lande avtaler og løsninger med de store datagigantene. Helsingør kommune føyer seg inn i rekken av disse og mener at forhandlingene med Google må skje på nasjonalt plan, ifølge nettstedet Computerworld.

Teknologidirektør Lars Rich i Helsingør kommune sier til nettstedet at det er nå Google som må trå til med de siste tekniske endringene, for kommunen har gjort alt den kan gjøre på sin side av bordet.

Computerword skriver at Helsingør-saken har ifølge Google skapt bekymring i hele EU. Men Google selger ikke data videre til tredjepart, bedyrer selskapet. «Google behandler kun data i henhold til avtalene, vi bruker aldri kunde- eller servicedata til målretning av annonser eller salg til tredjeparter», skriver Google til Computerword.

Et annet sted i Danmark ligger Furesø kommune, den tok selv initiativ for et halvt år siden og byttet ut Googles løsning med Microsoft. Det var usikkerhet omkring overførsel av barnas persondata til tredjeland som fikk kommunen til å droppe Googles løsning, skriver nettstedet Version2.

Furesø kommune opplevde at elevene uten videre kunne få tilgang til tjenester som man ikke hadde gitt tillatelse til. Derfor skiftet kommunen til Microsoft 365 og opplevde så at akkurat det problemet ble borte.

Det var en sikkerhetsoppdatering fra Google i 2018 som gjorde at elevene fikk adgang til å logge på Youtube. Og det var nettopp Youtube som var bakgrunnen for at en pappa klaget Helsingør kommune til det danske datatilsynet, for personopplysninger om hans sønn var blitt spredd via skoleløsningen og Youtube.

Men om Microsoft eller Apple er tryggere enn Google, er ikke godt å vite, de to danske kommunene har konkludert helt ulikt. Den ene kommunen vil beholde Google, den andre kommunen har kvittet seg med Google.

Har dere foretatt en risikovurdering av skoleløsningen?

Når en kommune skal innføre en digital skoleløsning, må kommunen blant annet gjennomføre en risikovurdering når det gjelder personvern. Og det var et av spørsmålene som det danske datatilsynet stilte til 20 kommuner.

Rapporten kommer om noen måneder, men Version2 har allerede fått se svarene fra kommunene: Noen kommuner svarte ja. Andre sa nei. Én kommune svarte at den ikke vet.

Også i Norge er det rapporter om sviktende personvern i skolene:

Også du kan melde i fra

I Danmark var det altså en pappa som meldte fra til Datatilsynet og som førte til at kommunen måtte gå nye runder når det gjelder å trygge personvernet til elevene. Enn så lenge er Googles elevløsning forbudt i skolene Helsingør. Forbudet kan i teorien spre seg til andre kommuner dersom det danske datatilsynet ser nærmere på andre kommuners avtaler med Google.

Hvis du som forelder på en norsk skole opplever noe du mener er et brudd på regelverket, kan du sende en skriftlig klage til Datatilsynet.

Før klagen sendes inn, anbefaler Datatilsynet at du først tar kontakt med kommunen. Hvis saken ikke løser seg med kommunen, kan klagen sendes til Datatilsynet, gjerne med kopi av korrespondansen man har hatt.  Da vil Datatilsynet behandle klagen og kontrollere at regelverket blir fulgt.

Datatilsynet opplyser at det for tiden er mye å gjøre, så en klage vil ta tre til seks måneder å behandle, kanskje også enda lenger tid.

Tilsynet har også en veiledningstelefon der både enkeltpersoner og virksomheter kan få tips og råd fra fagpersoner om problemstillinger knyttet til personvern.

Les også

 

Bli medlem av Barnevakten