10 apper som lærer barn bygging og kreativitet!

Med disse appene kan barna slippe fantasien løs. Lag et flyvedyktig fly, send romskip ut i verdensrommet, bygg eventyrslott og hinderløyper og hopp inn i førersetet til anleggskjøretøy.

Mobiltelefon og nettbrett kan by på så mye mer enn «bare» underholdning og tidsfordriv. Med de rette appene er kreativitet og lek bare et tastetrykk unna. Og det flotte med teknologi er at barna får tilgang til en verden som ikke alltid er så lett tilgjengelig ellers.

Bygg et fly fra bunnen av og send det ut og over skyene, lag fargerike eventyrslott som strekker seg så langt øyet ser eller kjør og håndter kraftige anleggskjøretøy. Vi har samlet noen av de beste appene lett tilgjengelig. Kanskje kan disse spillene og appene også være med på å hjelpe barn med å forstå hvordan verden utenfor skjerm henger sammen.

Her er 10 tips til apper som lærer barn bygging og kreativitet. Noen av appene passer for alle aldre (så lenge barn har finmotorikken på plass). I tillegg har vi apper som vi anbefaler fra ti og tolv år.

Bli gjerne med barna og bygg sammen med dem!

OBS OBS!

  • Når vi lenker til anmeldelser så kan disse være av eldre dato og ikke ha siste, oppdatert informasjon.
  • Noen av disse appene kan ha høyere vanskelighetsgrad enn det barnet ditt mestrer. Våre forslag til alder er bare generelle estimat.
  • Det er mulig å kjøpe innhold for ekte penger i noen av disse appene. Ha derfor på kjøpssperre slik at barna ikke handler uten din tillatelse.

Les mer om kjøpssperrer her!

Toca Blocks

Toca Blocks tar den tradisjonelle leken med klosser inn i den digitale verdenen. Spillet kan sammenlignes med Minecraft, men med et todimensjonalt perspektiv og absolutt ikke noe vold.

Derfor er dette et ypperlig og kreativt spill for barn i alle aldre. Og selv om spillet virker noe «enkelt» på bilder og spilltrailere, så er det stort rom for å lage fantastiske verdener der barna kan utvikle kreativitet, evne til design og det å gå inn i fantasifull rollelek.

Byggeprosessen minner litt om å tegne i et tegneprogram. Her kan barna velge mellom å legge ut en og en kloss, eller så kan man bruke et tegneverktøy for å plassere ut flere klosser om gangen. Og flere klosser kan kombineres til å lage gjenstander eller klosser med forskjellige egenskaper, mønstre og farger.

Her kan altså barn lage alt mulig og hver eneste verden kan bli forskjellig. I det ene øyeblikket lager barna et slott med en kjeller som går under jorden, før de starter en ny verden med en utfordrende hinderløype med hopp, stup og stiger.

Les anmeldelsen vår av appen her.

Format: iOS, Android
Aldersmerking: 4+ år i App Store (iOS), og 3 år i Play Store (Android)
Vanskelighetsgrad: Passer for alle aldre

Last ned appen her: iOS/Android.

Toca Builders

I dette spillet skal barna bygge av all hjertens lyst ved hjelp av noen sjarmerende bygningsarbeidere. Hjelperne består av seks søte robotlignende skapninger som alle har ulike ferdigheter og funksjoner. En figur fargelegger bakken og man kan sveive på en ball for å kontrollere bevegelsene. Det er også mulig å endre malingstype i alle tenkelige farger.

Nestemann er ekspert på å slippe byggeklosser bak seg og i høyden. En edderkopplignende figur kan løfte unna klosser med heisekranen sin, noe som er nyttig hvis man har plassert en kloss på feil sted og ønsker å legge den på en annen plass.

Så har vi en kar som er ekspert på å slippe klosser under seg, en som kan skyte maling hvor som helst på kartet med god nøyaktighet, og så har vi en som er god på å plassere klosser i høyden, og eventuelt ødelegge klosser ved behov.

Appen har fine farger og flott grafikk. Her er det bare fantasien som setter grenser for hva man ønsker å bygge. Og det er heller ikke noe fokus på feil, i og med at det er enkelt å gjøre om på byggeprosessen.

Les anmeldelsen vår av appen her.

Format: iOS, Android
Aldersmerking: 4+ år i App Store (iOS), og 3 år i Play Store (Android)
Vanskelighetsgrad: Passer for alle aldre

Last ned appen her: iOS/Android.

Grow Forest

Velkommen til en vakker verden med skog, vann, dyreliv og et samfunn som skal bygges opp fra bunnen av.

Her møter barna kaninen Banja og vennene som trenger hjelpen hennes. Det kan være å kutte ned trær for å bygge hus og møbler eller andre gjøremål. Når man kutter ned trær, må man selvsagt være med på prosessen med å plante nye igjen.

Her lærer barn om bærekraft og de ser også prosessen fra planting, vanning og næring, og når disse vokser til fullgrodde trær. Det finnes også bier som pollinerer slik at man kan høste frukt.

Spillet byr på et åpen kart som barna kan utforske fritt etter eget ønske. Det er bare å peke dit kaninen skal vandre. Langs veien finner man ulike gjøremål. Man kan plukke bær og lage deilig bakst. Ellers så er det mulig å delta i minispill som å stupe og bade i et vann, rydde og bygge veisystem, bygge nye hus og mer.

Grow Forest er et spill som er utviklet og tilpasset små barn og passer for en målgruppe som liker å utforske og designe.

Les anmeldelsen vår av appen her.

Format: iOS, Android
Aldersmerking: 4+ år i App Store (iOS), og 3 år i Play Store (Android)
Vanskelighetsgrad: Passer for alle aldre

Last ned appen her: iOS/Android.

Pango Build Park

I denne appen skal barna lage sin egen fornøyelsespark. Her handler det mest om det estetiske ved å bygge en park, plassering av karuseller, pynt, underlag og så videre, og brukeren behøver ikke å tenke på økonomiske begrensninger eller feilmarginer i det hele tatt.

Denne appen er utviklet for de yngste.

Man starter opp med å kunne velge blant ulike maler med forhåndsplasserte karuseller og omgivelser, eller starte helt fra bunnen av. Deretter har man en meny for å bygge berg-og-dalbaner. Her kan man velge vogner, tegne opp skinner med høyde og fall, eller legge til loop. Man tegner opp stien med pekefingeren sin.

Deretter kan man plassere karuseller, trampoliner, huskestativ og sklier. Man kan også legge ut prydgjenstander som fyrverkeri, planter, fontener, eller matboder, benker og lignende.  Til slutt ender man altså opp med litt av en park, der barna får eksperimentere med å plassere ulike gjenstander på et kart, samt komplimentere og skape et godt helhetlig uttrykk på parken.

Les anmeldelsen vår av appen her.

Format: iOS, Android
Aldersmerking: 4+ år i App Store (iOS), og 3 år i Play Store (Android)
Vanskelighetsgrad: Passer for alle aldre

Last ned appen her: iOS/Android.

Car Kit

Å leke med lekebiler er gøy i virkeligheten, for ikke å si på iPad og iPhone. Med appen Car Kit kan barn designe sin egen by, for så å utforske og ta kontroll over trafikken i etterkant.

Veinettverket kan inneholde svinger, rette strekninger, bruer og lyskryss. Jo mer variasjon, jo mer interessant blir det man lager.

Man kan også plassere vann i landskapet, og man kan legge ut bygninger som hus, boligblokker, brannstasjoner, sykehus og mer. Til slutt kan man plassere 20 kjøretøy, inkluder brannbiler, sykebiler, politibiler, busser, drosjer og mer. Til slutt kan man sette seg i forsetet til kjøretøyene som man har plassert ut på veinettet.

Car Kit er en fin app som fordrer kreativitet, design og bybygging, om enn på et elementært nivå. Derfor passer appen for små barn, men kan raskt bli for enkelt for større barn.

Les anmeldelsen vår av appen her.

Format: iOS
Aldersmerking: 4+ år i App Store (iOS)
Vanskelighetsgrad: Passer for alle aldre

Last ned appen her: iOS

SimplePlanes

I SimplePlanes skal barna bygge noe som er flyvedyktig. Ingrediensene er alt fra vinger, motorer, hjul og en cockpit. Bare fantasien setter grenser. Man kan for eksempel lage  et fly med tre sett med vinger, jetmotorer og uttrekkbare landingshjul.

Men det betyr ikke at flyet vil lette fra bakken av den grunn.

Det er mange muligheter for flydesign i SimplePlanes, og det er her moroa ligger. I utgangspunktet minner det litt om Minecraft når man bygger. Skroget settes i hop blokk for blokk, som fint småjusterer seg selv for å nå fine og rette kurver.

Man kan lage alt fra passasjerfly, jetfly eller fly som kan lande på vann. Og når fartøyet er klart er det bare å hive seg ut på rullebanen og sikte mot skyene (hvis flyet holder lengre enn motorstart riktignok).

Les anmeldelsen vår av appen her.

Format: iOS, Android
Aldersmerking: 4+ år i App Store (iOS), og 3 år i Play Store (Android)
Vanskelighetsgrad: Passer fra ti år

Last ned appen her: iOS/Android.

SimpleRockets 2

SimpleRockets 2 skal barna bygge raketter, fly og månebiler helt fra bunnen av. Målet er å forme noe som er flygedyktig.

Selve byggeprosessen skjer ved at man fester deler som vinger, raketter, drivstofftanker, hjul, fallskjerm og mer, til et chassis. Her må man tenke på vekt og drivstoff, og de to elementene påvirker hverandre. Selv om det er mulig å henge på utallige drivstofftanker, så kan fartøyet allikevel bli for tungt for i det hele tatt å kunne lette.

I tillegg, må man tenke på det å lage fartøyet så aerodynamisk så mulig. Det er mange faktorer å ta i betraktning, og etter at fartøyet et bygget ferdig, kan man teste det ut og eventuelt forbedre feil.

SimpleRockets 2 er en lærerik og komplisert app. Her kan barn og unge lære mer om både romfart og fysikk. Å se hvordan form påvirker flygeegenskaper er en læreprosess i seg selv. Spillet har også stort rom for kreativitet ved at man kan bygge det fantasien måtte ønske.

Les anmeldelsen vår av appen her.

Format: iOS, Android
Aldersmerking: 4+ år i App Store (iOS), og 3 år i Play Store (Android)
Vanskelighetsgrad: Passer fra tolv år

Last ned appen her: iOS/Android.

Construction Simulator

I Construction Simulator 3 skal barna drifte sitt eget byggefirma og håndtere aspekter som kontrakter, økonomi og en garasje med ulike kjøretøy.

Spillet foregår i en tysk by bebodd av hus, fotgjengere, trafikk og natur. Her skal man påta seg oppdrag som å bygge terrasser og hus, reparere veier og transportere gods. Til hjelp har man lastebiler, traktorer, bulldosere, gravemaskiner, heisekraner, sementbiler og mer.

Maskineriet er dessuten kontrollerbart fra topp til tå. Med lastebilen for eksempel kan man justere lys og ta hånd om heisekranen for å flytte last på og av. Prosessen gjøres steg for steg og på et detaljert nivå. Så her er det mange kule funksjoner å se i bruk på alle kjøretøyene.

Les anmeldelsen vår av appen her.

Format: iOS, Android
Aldersmerking: 4+ år i App Store (iOS), og 3 år i Play Store (Android)
Vanskelighetsgrad: Passer fra tolv år

Last ned appen her: iOS/Android.

Byggespill for eldre barn og ungdom

Vi ønsker også å nevne to spill helt til slutt som kan passe for litt eldre barn og ungdom. Dette er kreative byggespill, men som også inneholder noe vold og derav høyere anbefalt aldersgrense. Les anmeldelsen, sjekk aldersgrensen og se gjerne en spillvideo eller to for å finne ut mer om spille egner seg for ditt barn eller ikke.

Kingdom: New Lands

I dette spillet skal barna styre en konge eller dronning som utforsker et mystisk og vakkert landskap. Spillet er todimensjonalt, og man kan ri på hest, bjørn og andre dyr i begge retninger.

I midten av landskapet starter byggingen av en forskansning. Etter hvert samler man mynter og bruker disse til å bygge ut og forsterke det ferske, lille kongeriket. Folk og fe fra langt unna vil dukke opp og besøke det nye tettstedet ditt. Og snart bygges det ut med handelsvirksomhet og forsvarsverk, reisende og soldater.

Fiender begynner også å dukke opp i horisonten på nattestid. Disse stjeler og forsøker å ødelegge bebyggelsen din. Derfor må man tenke lurt og bruke de ressursene man har fornuftig.

Målet er å overleve så lenge som mulig, og etter hvert komme seg helt unna. Fienden angriper i bølger av økende størrelse, og med en blanding av fotsoldater og kjemper. Spillet byr derfor på bygging og strategi.

Les anmeldelsen vår av appen her.

Format: iOS, Android
Aldersmerking: 9+ år i App Store (iOS), og 7 år i Play Store (Android)
Vanskelighetsgrad: Passer fra tolv år

Last ned appen her: iOS/Android.

Terraria

Terraria bygger på lignende premiss som Minecraft, men med perspektivet sett fra siden. I tillegg, er det en del action og slåssing, noe som ofte resulterer i todimensjonal blod og gørr, samt partering av monstre.

Samtidig byr spillet på kreativitet, strategi og bygging.

Man starter med å lage enkelt ly. Etter hvert får man tilgang til bedre og mer avanserte ressurser. Tre, stein, mur og mer. Og her er det bare fantasien som setter grenser. Man kan lage en liten landsby av småhus med møbler som bord, senger, lysekroner, stoler, ildsted og mer. Type byggemateriale endrer hvordan husene ser ut slik at man kan tilpasse stil etter eget ønske.

Ellers så kan man jo så klart også spille og samarbeide med venner. Og på den måten bygge opp et lokalsamfunn og utforske, samt kjempe mot monstre.

Les anmeldelsen vår av appen her.

Format: iOS, Android
Aldersmerking: 9+ år i App Store (iOS), og 12 år i Play Store (Android)
Vanskelighetsgrad: Passer fra tolv år

Last ned appen her: iOS/Android.

Les mer:


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.