Fem apper som lærer barn om kropp og helse

Kroppen er helt fantastisk! Men hvordan henger alt sammen? Disse appene kan pirre nysgjerrighet og refleksjon ved å lære barn om alt fra organer til kosthold og trening.

Menneskekroppen er utrolig! Vi har sanser som gjør at vi kan lukte, smake, høre, se og føle. I tillegg kan vi være i aktivitet. Samtidig er det jo litt mystisk hvordan alt henger sammen. For alt av organer, nerver og årer er jo skjult under huden vår.

Til hjelp for å øke forståelsen finnes det både lærebøker og dokumentarfilmer. Men en app tar prosessen videre ved være interaktiv og utforskende. Her vil vi presentere apper som viser hvordan kroppens organer fungerer, rollelek på sykehus, sykdom og apper som oppfordrer til en sunnere livsstil.

Her foreslår vi apper som passer for alle aldre og noen som passer fra syv år og oppover. Så da er det bare å komme i gang! Her er våre fem tips til apper som lærer barn om kropp og helse.

Bli gjerne med barna og lær om kroppen sammen med dem!

OBS OBS!

  • Når vi lenker til anmeldelser så kan disse være av eldre dato og ikke ha siste, oppdatert informasjon
  • Noen av disse appene kan ha høyere vanskelighetsgrad enn det barnet ditt mestrer. Våre forslag til alder er bare generelle estimat
  • Det er mulig å kjøpe innhold for ekte penger i noen av disse appene. Ha derfor på kjøpssperre slik at barna ikke handler uten din tillatelse

Les mer om kjøpssperrer her!

Menneskekroppen

Menneskekroppen av Tinybop er blitt en skikkelig klassiker. Men appen er fortsatt like kul og lærerik den dag i dag. Tinybops app skiller seg ut ved at alt skrelles ned til en enkel interaksjon med kroppsmodeller. Det er noe tekst som støtter opplevelsen, men det meste lærer man gjennom å se det hele i aksjon. Og det er her moroa virkelig begynner.

Man zoomer frem og tilbake på kroppsmodellen og kan dermed åpne opp for inngående detaljer.

Man kan åpne opp hjertet for å se blodcellene strømme inn og ut. Enda bedre er det å sende mat inn i munnen og se prosessen med magesyre og næring tatt opp av tarmtottene. Skal man ha det litt ekstra gøy så kan man kile modellen med en fjær eller sende ned en illsint veps for å se hvordan nervesystemet reagerer på stikk.

Noe av det beste med appen er hvordan den utnytter flere av nettbrettets funksjoner. Den setter i gang kameraet for å vise hvordan synet fungerer og mikrofoninnspilling for å illustrere hørselen. Man kan også vende nettbrettet for å vise tyngdekraften og fingerbevegelser for å røre på armer og ben. Jo mer man oppdager av slike ulike funksjoner, jo mer imponert blir man.

Les anmeldelsen vår av appen her. Vil du ha en lignende app som er av nyere dato (og som er nesten like bra)? Se her!

Format: iOS, Android
Aldersmerking: 4+ år i App Store (iOS), og 3 år i Play Store (Android)
Vanskelighetsgrad: Passer for alle aldre

Little Fox Animal Doctor

Little Fox Animal Doctor

Kanskje ikke akkurat en app som tar for seg sykdom og plager i menneskekroppen akkurat. Men Little Fox Animal Doctor lar barna få ta doktorrollen ved å hjelpe dyr som er syke eller skadet på ulik vis.

Her møter man dyr som er blitt syke og som står i kø på legekontoret. Det er opp til barna å gi riktig behandling slik at dyrene blir friske igjen.

Det kan for eksempel være en rev som er kommet inn på legekontoret med mageknipe fordi han har spist for mye godteri i bursdagsselskapet. Eller en ugle som trenger hjelp fordi hun fikk lus da hun satt i parken. Spillet inneholder syv dyr med 21 ulike sykdomsforløp.

Les anmeldelsen vår av appen her.

Format: iOS, Android
Aldersmerking: 4+ år i App Store (iOS), og 3 år i Play Store (Android)
Vanskelighetsgrad: Passer for alle aldre

Toca Life: Hospital

I denne appen leker barna med figurer og gjenstander på skjermen på samme måte som om det var dukker og dukkehus i virkeligheten. Figurene kan flyttes på og dersom man plasserer de på ulike steder så reagerer de med omgivelsene sine.

Det kan innebære at vannet begynner å renne i en dusj, at figurene spiser mat, sover eller spiller på et instrument.

Fordelen med å ha alt digitalt er at man har alt utstyret tilgjengelig på et sted. Et stort sykehus og alt av inventar blir tilgjengelig for lek bare på et tastetrykk. Og så slipper man å rydde opp etterpå for de som synes at sånt er strevsomt. Men selvfølgelig, så kan ikke digital rollelek erstatte verdien av å leke også utenfor skjerm.

I appen er det fem etasjer å utforske med en egen familieetasje, laboratorium, operasjonssal og mer.

Man kan bruke ultralyd på gravide og CT og røntgen for å stille diagnoser. Det finnes sykehustraller, medisinering, bandasjer, sykehussenger, hjertemonitorer og mye mer. Alt er plassert i en barnevennlig setting og med en leken stemning. Selv om sykehuset med livets mange faser er settingen, så er alt presentert på en pedagogisk og lystbetont måte.

Les anmeldelsen vår av appen her.

Format: iOS, Android
Aldersmerking: 4+ år i App Store (iOS), og 3 år i Play Store (Android)
Vanskelighetsgrad: Passer for alle aldre

Fitoons

Avokiddo har mange bra apper. Og Fitoons er intet unntak. Her skal man ta hånd om ulike figurer ved å holde dem i aktivitet og spise sunt. Her kan man velge mellom seks forskjellige figurer, kle på dem stilig sportstøy, og dra på trening.

Det finnes forskjellige idrettsgrener som trampolinehopp, snowboard, sykkel, boksing, armhevinger og mer!

På kjøkkenet kan man lage smoothier, steke eller koke fisk og kjøtt, finne frem til grønnsaker og desserter. Alt dette kan man så mate figuren i spillet. Appen er altså ment å inspirere til at barn også gjør fysiske aktiviteter i det virkelige liv. Og for å promotere sunnere matvarer.

Samtidig er det ikke til å legge skjul på at appen er noe fokusert på vektøkning og vekttap. Altså at i tilfellene der man mater figuren med sukker- og fettholdig mat, så øker vekten, og så senkes den via trening igjen. Barn bør jo først og fremst trene for gleden av å være i aktivitet, ikke for å å gå ned i vekt.

Så man bør ha dette i bakhånd dersom barna bruker appen.

Format: iOS, Android
Aldersmerking: 4+ år i App Store (iOS), og 3 år i Play Store (Android)
Vanskelighetsgrad: Passer for alle aldre

Homo Machina

Med denne appen skal barna utforske kroppen som om den var en kjempefabrikk. Homo Machina går nemlig for en nokså kreativ variant når den skal vise frem kroppens funksjoner.

Her gjengis menneskekroppen som en slags fabrikk fra 1920-tallet med mange mekaniske funksjoner. Tenner i munnen er erstattet med knivblader og sakser, øyet er byttet ut med et fotoapparat og et lerret, og hjertet er en massiv kjele.

I appen skal man hjelpe kroppen med å fungere i hverdagslige situasjoner som å våkne fra nattesøvnen, spise, klarne nesepartiet, arbeide og mer. Dette gjør man ved å løse en rekke logiske hindringer. Det skal være omtrent 30 slike steg å gjennomføre i spillet.

Disse små oppgavene kan være enkle, men også utfordrende til tider da spillet ikke gir noen direkte instrukser til hver oppgave. Så her gjelder det å prøve og feile, men de aller fleste vil finne ut av fremgangsmåten etter hvert.

All tekst og instruksjoner er på engelsk.

Les anmeldelsen vår av appen her.

Format: iOS, Android
Aldersmerking: 4+ år i App Store (iOS), og 3 år i Play Store (Android)
Vanskelighetsgrad: Passer fra 12 år

Tilleggstips: Meg av Tinybop

Meg av Tinybop

Så klart henger det psykiske sammen med kropp og helse i like stor grad som det fysiske. Og selv om denne appen ikke akkurat utforsker de mentale prosessen i nærgående detalj, er denne appen allikevel et fint verktøy for å få barn til å reflektere over eget liv.

Meg av Tinybop er en slags dagbok-app som lar barn utforske sin egen identitet ved å svare på en rekke spørsmål. Appen er kreativ, interaktiv og gøy å bruke (og innholdet er på norsk).

Aller først lager man en ansiktsavatar der det velges trekk som hudfarge, øyne, frisyre, nese, briller og mer. Så skriver man inn navn og velger egen yndlingsfarge. Deretter stiller appen en rekke spørsmål som lar brukeren kartlegge sitt eget liv. Det hele legges ut på et todimensjonalt kart der hvert innlegg vises som bilder, lydfiler og små symboler.

Les anmeldelsen vår av appen her.

Format: iOS
Aldersmerking: 4+ år i App Store (iOS)
Vanskelighetsgrad: Passer fra 7 år

Les mer: