Foto: Shutterstock. Bildet viser en gutt med mobiltelefon.

Sjekkliste når barnet laster ned apper

Bruk denne sjekklisten før du laster ned apper til barna. Lær barna opp slik at de selv blir bevisste når de blir eldre og skal laste ned på egen hånd.

Det finnes tusenvis av apper å velge fra. Mange er spennende og lærerike, ja noen kan til og med være et godt tilskudd i skolefagene. Men det finnes også apper som stadig maser om bruk av ekte penger, andre har påtrengende reklame også er det spillene som viser voldelig innhold.

Man kan neppe gardere seg helt for dårlige app-opplevelser, men vi har laget 1o punkter som gjør det enklere for deg å ta vurderingen før kjøp:

1) Etterse at du laster ned riktig app

Et søk på for eksempel «Instagram» i app-butikkene gir mange funn som overhodet ikke samsvarer med den egentlige appen.

Det finnes nemlig mange tjenester som (helt lovlig) byr på alternativer og andre tilleggstjenester enn appen man er ute etter. Noen av disse viser bilder fra programmet og har kanskje til og med lignende navn og logo, så sjekk gjerne over en ekstra gang før du begynner å laste ned. Den riktige appen vil alltid ha det ekte navnet til utvikleren oppgitt.

2) Se om programmet i det hele tatt støttes av mobiltelefonen

Etter hvert som mobiltelefoner og nettbrett eldes, holder de ikke alltid i stand mot nyere og mer grafikkrevende apper og spill. I App store står det oppgitt hvilken versjon av operativsystemet som kreves for at programmet skal kunne fungere, samt hvilke modeller av mobiltelefon og nettbrett som støttes (se nederst på siden i app-butikken). I Google Play står det rett ut om programmet støttes eller ikke på ditt nettbrett.

3) Sjekk om appen kan deles med andre i familien

Dersom man har valgt å sette opp en familiegruppe for Android eller Apple-enheter, kan apper som er kjøpt av administratoren (far eller mor) deles og lastes ned til andre av familiens nettbrett.

Merk at slik familiedeling ikke alltid gjelder kjøp i appen, noe som er uheldig dersom apper krever betaling inne i appen for å få tilgang til hele programmets innhold.

For å se om appen kan deles med flere i husstanden, kan du lete nederst på siden i butikken. I Apple Store finner man teksten og ikonet «familiedeling», og i Google Play står det «familiebibliotek».

4) Høy anmelderskår er ikke et kvalitetsstempel

En høy karakter i app-butikken er ikke et sikkert tegn på at appen er et godt valg og passer for ditt barn, heller ikke dersom programmet ligger høyt oppe på topplister eller blant «redaktørens utvalgte». 

Det kan allikevel være lurt å lese brukeres tilbakemeldinger fordi man kan få nyttig informasjon samt høre om svakheter eller ulemper med appen. 

5) Les app-beskrivelsen, men ikke stol blindt på den

App-beskrivelsen i butikken er en form for «reklame» som er ment å selge et produkt. Sluttresultatet er sjeldent like fantastisk som teksten lover.

Se om utviklerne har begrunnet hva slags metode, eller forskning som kan underbygge hvordan appen er tenkt for barn. Eventuelt om det er klippet ut henvisninger til gode anmeldelser hos aviser/nettsider. Teksten bør også være skrevet ordentlig og oversatt riktig.

6) Les anmeldelser og se videoer

Siden skjermklipp og app-beskrivelser sjelden gir hele bildet, kan det være lurt å søke frem noen anmeldelser og  videoklipp for å få bedre inntrykk. Bruk gjerne Barnevakten for å finne forslag til apper som passer for barn.

7) Se hvilke tillatelser appen ber om

At en foto-app trenger tilgang til bildene på mobiltelefonen og kameraet, gir mening. Men ikke nødvendigvis at den samme appen skal ha tilgang til GPS og kontaktlisten.

Derfor kan det være lurt å sette seg inn i hvilke tillatelser appen ber om. I Google Play står dette nederst i app-butikken. Dersom man har et Apple produkt, godtar eller nekter man tillatelser når man bruker appen første gang.

Det er også mulig å ta en sjekk senere for å finne ut hvilke tilganger apper benytter seg av:

  • På et Apple-produkt. Velg innstillinger, og finn appen lengre ned i listen. Trykk på appen og så kan du se på/endre tillatelser
  • Med et Google-produkt. Åpne innstillinger på telefonen. Trykk på apper. Trykk på appen du vil endre. Hvis du ikke finner den, trykker du først på se alle appene. Velg tillatelser. For å endre en tillatelse, trykk på den og velg tillat eller avvis
8) Vurder aldersgrensen

Laster man ned for eksempel mobilspillet Brawl Stars på et Apple-produkt, er anbefalt aldersgrense 9+ år. Hos Google er anbefalingen 7 år. Årsaken er at Apple har sitt system for å sette aldersgrenser, mens Google følger ordningen fra PEGI. Du kan lese mer om dette her.

Skal man være på den sikre siden, kan man se først på den høyeste aldersgrensen. Så må man huske at dette er anbefalinger, og ikke absolutte aldersgrenser. Alle barn reagerer ulikt på innhold i apper og spill.

I app-butikkene står det også om begrunnelsene til at aldersgrensen er satt. For eksempel om det er vold, frykt, seksuelt innhold i spillet/appen.

Noen apper er merket med et utropstegn som betyr «foreldreveiledning». Altså at foreldrene bør ta vurderingen og veilede barna underveis dersom de skal bruke appen.

I brukervilkårene kan det være enda en aldersgrense oppgitt. 

9) Ikke hopp over brukervilkårene

Første gang man starter et spill eller et program på mobiltelefonen, må man som regel godkjenne bruker- og personvernvilkår. Dette er en ganske omstendig tekst, men ved å i det minste skumme gjennom teksten, kan man få med seg noen viktige punkter.

  • Brukervilkår kan forklares som en kontrakt mellom den som laster ned og den som har laget appen.
  • Personvernvilkår dreier seg om hvordan og hva slags personopplysninger som blir hentet inn (og eventuelt delt videre til tredjepart) når man bruker appen.

I brukervilkårene kan det være oppgitt en aldersgrense som kan avvike fra butikkenes aldersgrenser. I eksempelet med Brawl Stars over, er alderen 13 år oppgitt i brukervilkårene med krav om samtykke fra foreldre. Denne appen har altså tre aldersgrenser: 7 år, 9+ og 13 år. Ofte er aldersgrensen 13 år oppgitt på grunn av regler om personvern.

10) Det finnes ikke noe som heter «gratis»

Også apper som er gratis får inntekter på et eller annet vis. Det finnes flere måter som apputviklere kan tjene penger på:

  • Ved at alle betaler full pris for appen.
  • Gjennom offentlige tilskudd (for eksempel NRK Super og Fantorangen).
  • Gjennom reklame. For eksempel ved at man kan få gratis goder/fordeler i spillet ved å se på en reklamefilm, eller med stadige avbrudd med reklame når man bruker appen.
  • Via mikrotransaksjoner – at man valgfritt kan kjøpe goder i spillet ved å bruke ekte penger, for eksempel en ny skin i Fortnite eller flere fotballspillere i EA Sports FC 2024.

Man bør også være obs på dyre abonnementsløsninger. Noen apper lover for eksempel mer innhold eller fordeler i spillet for en ukentlig abonnementsløsning. Det kan være ganske så dyrt. Inne i app-butikken står det ofte hva slags kjøpemuligheter i appen som finnes. Se etter fanen «kjøp i app».

Noen av de beste appene er derfor de du betaler for. En del gratisapper kan allikevel ha en mulighet for at man kan kjøpe en reklamefri eller fullstendig utgave av appen.

Flere tips:

Finn gjerne flere gode apper fra samme utvikler: Dersom man har funnet en app man er fornøyd med, er det en mulighet for at samme produsent har flere gode apper som man kan bryne seg på. Ofte er det mulig å trykke på navnet til utvikleren i nettbutikken for å se andre apper som produsenten har laget.

Ingen reell angrerett på kjøp: Angrerett gjelder kun for kjøp av fysiske produkter på nett. Både Apple og Google har allikevel en løsning for å be om refusjon.

  • Apple: innen to uker så lenge appen ikke er lastet ned og tatt i bruk. Gå inn på denne nettsiden
  • Google: innen 48 timer. Gå inn på denne nettsiden

Ha passordmur for å hindre at barna kjøper apper uten lov:Vi anbefaler også at man har passordmur som kun foreldre kjenner til, slik at barna ikke kan handle apper uten at et passord må skrives inn.

Både Google og Apples mobiltelefoner og nettbrett, har dessuten mulighet for oppsett av familiegruppe. Med dette kan barna «spørre» foreldrene om lov til å kjøpe en app på sin mobil ved at det dukker opp en melding på mobiltelefonen til far eller mor.

Du kan lese mer om hvordan du setter opp dette på et Apple-produkt, og for Google-produkter.


Likte du artikkelen? Støtt Barnevaktens arbeid med 10 kroner på Vipps 104805.

(Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 20. august 2020 og er blitt oppdatert senere)

Bli medlem av Barnevakten