Foto: Shutterstock. Barn som bruker nettbrett på skole.

Appene barna kan lære av

Norsk, engelsk, matte eller musikk? Det finnes en app for alt! Les vår oversikt med apper som passer like godt til barnehage og skole som i hjemmet. Appene er testet av oss i Barnevakten.

Det finnes et svimlende antall av apper til mobil og nettbrett. Noen oser av kvalitet og kan gi barn timevis med læring og lek. Andre er skuffende og mangler en pedagogisk baktanke som virkelig legger til rette for barns bruk.

For at du, enten du er lærer eller forelder, skal slippe å prøve og feile gjennom apper som kan ende opp med å koste en del penger, har vi samlet en oversikt med forslag her.

Jobber du i skolen? Mange apper og tjenester samler inn personopplysninger og brukerdata fra barn. Sjekk med din kommune / IKT-ansvarlig om hva slags retningslinjer som gjelder, og om denne appen er innenfor dette eller ikke.

Sjekk også vår liste med tips til apper som foregår utendørs!

(Trykk på lenkene under for å komme rett til fagene):

Selv om appene er fordelt på typiske skolefag, så finnes det også forslag her som passer til yngre barn.

Norsk

Dette er apper som passer for barn som skal lære seg alfabetet, lære å lese og skrive, og generell språkstimulering utover det.

Poio – for barn som skal lære seg å lese

Poio er en app som blander elementer fra spill med leseøvelser og appen har som mål å lære barn helt ned i fireårsalder å lese. Utviklerne har høye ambisjoner med andre ord, og legger til rette for leseopplæring på en gøyal og leken måte. Med artige fantasifigurer, stilige lyder og god spillgrafikk, fenger Poio fra start. Dette oppleves som gjennomført i mange ledd, både med tanke på faglighet og det at Poio skal oppleves som å være et spill med verdien det har i seg selv.

En stemme lyderer hver bokstav når man fanger dem, og etterhvert må man plassere bokstavene inn i ord. På denne måten får barna se hvordan enkeltlyder blir om til en meningsbærende helhet. Innimellom er det også oppgaver der man skal tegne bokstavene, eller koble lyd med riktig bokstav når «leslingene», som er karakterene i spillet, er blitt fanget i et bur! Les anmeldelsen av appen her.

  • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
  • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen fra: 5 år.

Lenke til appen: iOS/Android

Dragon Minders – bokstaver, bokstavlyder og ord

Pedagogisk app lærer barn bokstaver, bokstavlyder og ord. Her skal barna trene en drage som vokser i takt med deres egen utvikling. I Dragon Minders blir barna presentert for en fantasiverden med spennende skapninger, fargerike landskap og en liten drage som skal ivaretas.

Dragon Minders er en kjekk liten app som heier på barna ettersom de løser oppgaver. Det er fokus på hva de får til og små heiaord som dukker opp innimellom oppgavene. Spillet byr også på en hyggelig liten fantasiverden med artige skapninger, musikk og landskap. Les anmeldelsen av appen her.

  • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
  • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen fra: 4 år.

Lenke til appen: iOS/Android

Lek ABC, Albert Åberg – for barn som skal lære seg alfabetet

I denne appen kan barn lære alfabetet med kjente og kjære karakterer fra Albert Åberg sitt univers. Her kan barna jobbe med bokstavenes lyder, form og navn. I tillegg kan de lære hvordan man staver omtrent hundre vanlige ord og leke med figurer og gjenstander på en scene.

Lek ABC, Albert Åberg blir bokstavene i alfabetet og tilhørende lyder presentert for barn, slik at barna ikke er avhengig av en voksen som henger over hele tiden og lyderer bokstavene. Appen finnes på flere språk og er visstnok laget og testet i samarbeid med lærere og elever i Sverige og Finland. Les anmeldelsen av appen her.

  • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
  • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen fra: 5 år.

Lenke til appen: iOS/Android

Bogga Alfabet – for barn som skal lære seg alfabetet

I denne appen kan de yngste lære alfabetet og grunnleggende staving. Utgangspunktet er et oppsett der alfabetet er spredd ut skjematisk. Når man trykker på en hvilken som helst bokstav får man høre bokstavlyden. Deretter kan man fargelegge bokstaven med en valgfri farge. Som belønning lagres alle malte bokstaver som kjøleskapsmagneter slik at disse kan settes sammen til ord etterpå.

Bogga Alfabet

Hele fremgangsmåten er intuitiv og enkel å sette seg inn i. Et imponerende gode er for eksempel at bokstavene kan fås både i stor og liten form. Dette er ingen fargesprakende eller visuelt innbydende app. Det hele er nokså enkelt utformet, men dette er også programmets styrke. Alt virker skjematisk og enkelt bygget opp, noe som gir mindre rom for forstyrrelser og distraksjoner. Fokuset blir læring. Det er heller ingen reklame i appen. Les anmeldelsen av appen her.

  • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
  • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen fra: 4 år.

Lenke til appen: iOS/Android

Les plus – for å stimulere til språkutvikling

En nyttig app for å hjelpe barn med å knekke lesekoden. Appen krever en hendig voksen som kan hjelpe til, men utover dette anbefales appen for barn i alle aldre.

Les Plus er en app for å hjelpe barn med å trene på bokstavlyder, for så å kunne oppdage hvordan bokstavlyder blir til ord. Dette handler om å hjelpe barn med å knekke lesekoden. I utgangspunktet er det brukeren selv som må legge til innhold, og appens funksjon er primært å legge til rette for nettopp dette. Ved å lage et overordnet tema, kan man så legge inn tilhørende ord og begreper. Deretter kan barna trene på å lese, høre og spille med ordene man har lagt inn. Fordelen med at man selv legger inn innhold, er at barn kan trene på ord som er mer nærliggende deres egen hverdag. Og appen tillater lydopptak, mobilkamera og bilder, samt inntasting av tekst. Les anmeldelsen av appen her.

  • Format: iOS (Apple)
  • Aldersanbefaling:  4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen fra: 4 år.

Lenke til appen: iOS

Graphogame – for å øve på leseferdigheter med spill og bokstaver

Appen GraphoGame har som mål å støtte barn i tidlig skolealder med å lære bokstaver. Appen er utviklet av forskere ved Universitetet i Jyväskylä i Finland i samarbeid med Lesesenteret i Stavanger. Aller først lager barna sin egen dataspillfigur. Selve leseoppgavene er fordelt utover et kart. Her kan spillfiguren vandre frem og tilbake i en fargerik skog med trær, steiner og diverse planter. Det gir også barna valgfrihet i hva slags typer oppgaver de ønsker å gå for. Gjøremålene er også ulike. Og det er kanskje en av appens store styrker. Her er det fin grafikk, spill-elementer og variasjon i gjøremålene, til tross for at læringsmålet er det samme: å lære bokstaver og ord. Les anmeldelsen av appen her.

  • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
  • Aldersanbefaling:  3 år (PEGI) 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen fra: 5 år.

Lenke til appen: iOS/Android

Happi Staver – kryssord for barn

Denne appen har fine symboler, bokstaver lett tilgjengelig på skjermen slik at løsningsordene er innen rekkevidde for barn, og ord blir lest opp med tale på valgfritt språk (også norsk). Her er det totalt seksti kryssord å gå løs på og 300 ord å lære. Hint til kryssord gis i form av bilde av ordene i stedet for synonymer og forklaringer som er typisk med kryssord for voksne. Dette gjør at appen egner seg ypperlig for yngre barn. Teksten i appen er på norsk, og det er få menyer å forholde seg til. Les anmeldelsen av appen her. Prøv også Wormie ordsøk.

  • Format: iOS (Apple)
  • Aldersanbefaling:  4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen fra: 6 år.

Lenke til appen: iOS

LetterSchool – lær tall og bokstaver

Poenget med denne appen er på sett og vis å være et alternativ til kladdeboka der barn skal spore en mal av bokstaver i alfabetet. I tillegg får de bryne seg på tallene 1 til 10. Med alt det gode teknologi kan by på, får man tale, animasjoner og lyd som støtte. Når barna trykker på ønsket bokstav, får barna opplest bokstaven og et eksempelord. Dette setter bokstaven i en øyeblikkelig kontekst og gir barna mulighet til å lære både hvordan bokstaven ser og høres ut. Dersom barna jobber med tall, får de opplest tallet og en stemme som teller tilsvarende antall av en gjenstand. Man må betale for fullversjonen og tilgang til hele alfabetet og tallene. Les anmeldelsen av appen her.

  • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
  • Aldersanbefaling:  3 år (PEGI) 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen fra: 4 år.

Lenke til appen: iOS/Android

Fang bokstaver med mobilkameraet

Catchy Words AR kombinerer lek og staving ved hjelp av mobilkameraet. Måten spillet faktisk fungerer på er enkel. Alle bokstavene som hører til ordet er fanget i en boble. Man må derfor bevege seg nærme nok med mobilen i hånden til boblen sprekker. Deretter spres bokstavene ut i rommet. Ved å nærme seg en bokstav «festes» denne til skjermen og man kan så slippe den inn i en boks. Bokstavene skal altså inn i riktig rekkefølge slik at de staver et ord. Les anmeldelsen av appen her.

  • Format: iOS (Apple)
  • Aldersanbefaling:  4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen fra: 6 år.

Lenke til appen: iOS

Superenkelt, men kraftig program for lydopptak

Audio Adventure er en app for å spille inn podkast, hørespill og radioprogrammer. Enkelt å bruke, og med ferdige lydeffekter som kan brukes.

Audio Adventure er en av de appene som det finnes få av, og som derfor har en unik og viktig posisjon i app-butikkene. Enkelt forklart er dette en app for å ta lydopptak i tillegg til et program der man kan legge til lydeffekter over flere spor.

Se for deg lydprogrammet Audacity – tilpasset for barn. Selv om brukersnittet ser noe enkelt ut, er det kraftige verktøy her til å lage fullverdige podkaster, hørespill og radioprogrammer – i hvert fall i amatørskala. Les anmeldelsen av appen her.

  • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
  • Aldersanbefaling:  3 år (PEGI) 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen fra: 6 år.

Andre tips er naturligvis app-varianten av skriveprogrammer som Microsoft Word, Pages (Apple) og Google Docs. Det finnes også ordbøker som kan lastes ned.

Lenke til appen: iOS/Android

Engelsk og andre fremmedspråk

Noen av disse appene kan også passe til andre fag. Her er noen forslag som passer både til klasserommet og til hjelp når barna skal lære seg ukas gloser.

Quizlet – for å lære seg nye ord

Å pugge gloser i det evige kan neppe sies å være akkurat gøy. Enten det er engelsklekser på barnetrinnet eller innlæring av fremmedspråk på ungdomsskolen, så finnes det et alternativ med Quizlet som i det minste gjør prosessen noen hakk mer motiverende.

Quizlet lager automatisk oppgaver til ord man skriver inn. appen kan derfor være et godt verktøy for å lære seg nye ord. Ved å få muligheten til å få ord opplest og i tekstform har appen flere måter man kan lære på. Dessuten får man øyeblikkelig svar på om forsøkene er riktige eller gale når man jobber med oppgavene i appen. Les anmeldelsen av appen her.

  • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
  • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen fra: 13 år.

Vær obs på at appen krever registrering. Utviklerne presiserer at selv om appen er utviklet for målgruppen 13+ år, så kan også yngre barn bruke appen med tillatelse fra foresatte.

Lenke til appen: iOS/Android

Lær språk via spill med Influent

Det finnes mange måter å lære språk på. Bøker, lydopptak, apper og spill – det finnes løsninger for enhver smak. Influent skiller seg på sett og vis fra massen. På en veldig interaktiv og leken måte kan man lære nye ord innen mange forskjellige språk.

Man kan fritt bevege seg omkring i en leilighet og mellom stue, kjøkken, soverom og andre rom i leiligheten. Hver eneste gjenstand er interaktiv. Når man for eksempel trykker på en gulrot, dukker det opp en infoboks der man ser både navnet, ordklassen og får lest opp ordet på fremmedspråket. Les anmeldelsen vår av appen her.

  • Format: iOS (Apple)
  • Aldersanbefaling: 4+ Apple

Lenke til appen: iOS

Pili Pop – helautomatisk, men krever abonnement

For barn som vil bli flinke i engelsk kombinerer ”Pili Pop” lek og læring på en ypperlig måte. Merk at appen har en gratis testversjon, men en nokså kostbar abonnementsløsning for de som ønsker å bruke fullversjonen.

Oppgavene i appen er varierte, og presenteres i form av morsomme minispill. Gjennom disse lærer man mer enn nok engelsk til å klare seg i hverdagen – tall, farger, mat, klær, familiemedlemmer, dyr og vær – for å nevne noe. De ulike småspillene er delt i to hovedgrupper – lytteoppgaver og taleoppgaver. Lytteoppgavene går ut på at en forteller presenterer et ord eller en instruks, og så er det barnas oppgave å finne løsningen. Dette kan for eksempel være å finne de riktige ingrediensene til en oppskrift, eller å knytte et bildekort til det riktige ordet. I taleoppgavene fungerer det på samme måte, men da er det spilleren sin oppgave å si ordet. Det fungerer enkelt ved at man trykker på en ”Record”-knapp og sier ordet, før innspillingen kjapt analyseres ved hjelp av talegjenkjenning.

  • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
  • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen fra: 5 år.

Lenke til appen: iOS/Android

Google translate – til hjelp med å oversette ord og setninger

Google translate er langt fra perfekt og oversetter til tider ord og setninger på en veldig snodig måte. Andre ganger er denne tjenesten uunnværlig og tilbyr en lettvin måte å forstå vanskelige ord på. Dette inkluderer språk fra hele verden.

Appen kan lastes ned gratis. Her finner man en oversetter der man kan velge hvilket språk som skal oversettes til og fra. Appen kan oversette både ord og setninger. I tillegg, kan man bruke mobilkameraet til å oversette tekst øyeblikkelig (fungerer best på enkeltord). Noe som er nyttig om man møter på et veiskilt i et annet land, en meny og lignende. Man kan også få ord opplest slik at man kan høre hvordan disse sies riktig, og man kan lese inn egen stemme og få dette oversatt. Man må alltid ha i bakhodet at Google translate gjør feil med jevne mellomrom.

  • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
  • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple

Lenke til appen: iOS/Android

Kahoot! – gjør språklæring motiverende med konkurranse

Kahoot! kan brukes til så mangt og så klart andre fag enn bare engelsk og fremmedspråk. Quiz-programmet har et lekent utseendet og enkelt å bruke med elever. Det er liten tvil om at det blir stort engasjement blant store og små som deltar i quiz med Kahoot!

Kahoot

Med Kahoot! kan barna selv eller foreldre og lærere lage quizzer. Det er mulig å kombinere bilder og spørsmål noe som kan støtte språklæringen. Det finnes mange måter å lage spørsmål på og kun kreativiteten setter grenser. Velg riktig ord som passer til bildet, hvilket ord er skrevet riktig, hvilket ord er et verb og mer. Appen er intuitiv og enkel å bruke til tross for at den er på engelsk.

  • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
  • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen fra: 9 år (med foresatte eller lærer som Quiz-leder.

Vær obs på at appen krever registrering for å lage egne Kahoot!

Lenke til appen: iOS/Android

Matte

Dette er apper som tar for seg alt fra grunnleggende tallforståelse til ganging, algebra, klokka og mer!

Oppdrag Heureka – hoderegning

I dette spillet skal man sette sammen ulike ledd i et regnestykke. Med flere mulige svar, kan barn og unge bryne seg på de fire regneartene addisjon, multiplikasjon, subtraksjon og divisjon. I tillegg til parantesregning.

Man kan tilpasse nivået og angi hva slags type oppgaver som skal dukke opp. Videre passer nettstedet for bruk både på PC og nettbrett, og spillet kan tilpasses både barn, ungdom og voksne.

  • Format: nettleser
  • Barnevakten anbefaler appen fra: 6 år

Lenke til side: Heureka

Bogga tall – lær å telle tallene

Se hvordan tallene ser ut når de er skrevet ned og få de opplest. Tallene 0-9 er lagt ut side om side og man kan trykke på hvert tall for å få det opplest. I tillegg får man tilgang til regnesymboler fra de fire regneartene. Når man velger et tall så skal man fargelegge det for så å kunne sette fullførte tall opp på kjøleskapet.

Bogga Gangetabell

Et massivt pluss er at man kan sette inn tallene i posisjonssystemet og få dem lest opp. På den måten kan barna høre to-, tre- og firesifrete tall. Slik sett er dette et kraftig program for å lære telling. Som i Bogga Alfabet er det et enkelt oppsett som handler om læring mer enn underholdning. Men dette taler til fordel for appens formål. Les anmeldelsen av appen her.

  • Format: iOS (Apple)
  • Aldersanbefaling: 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen fra: 3 år.

Lenke til appen: iOS

Gøy og lærerikt med Dragonbox

De prisvinnende appene Dragonbox byr på spennende verdener og flotte matteoppgaver. Dette er matteapper som er skreddersydd for barn.

DragonBox Big Numbers

Appen «Big Numbers» er morsom, men utfordrende til samme tid. Her skal man telle, addere og subtrahere flersifrede tall. Appen passer derfor best for de som har erfaring med de to regneartene, og ikke som introduksjon for nybegynnere. Les anmeldelsen av appen her. I «Algebra 5+ støter barn på en gradvis økning av vanskelighetsgrad. Det legges til rette for økt forståelse av algebra samtidig som det ikke føles som undervisning – tvert imot, barna koser seg med morsomme og utfordrende pusleoppgaver. Les anmeldelsen av appen her. I Dragonbox Elements står geometri på menyen. Barn fra grunnskolealder og helt opptil videregående nivå kan utforske former og geometriske prinsipper i et miljø preget av lek og utforsking. Les anmeldelsen av appen her. Multiplikasjon? Prøv ut Kahoot! Multiplication Games.

  • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
  • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen fra: Se vurdering inne på hver enkelt appanmeldelse.
Bli kjent med klokka med klokkeappen

Denne appen kan brukes for å øve både på den analoge og den digitale klokka. Appen inneholder varierte oppgaver, men mangler et lite «introkurs» for de som er helt nye.

Å mestre klokka er grunnleggende for mye av det vi gjør. Det å forstå hvor lenge det er til middag, når skolen skolen starter eller når leggetid begynner å nærme seg. Voksne snakker mye om tiden, men for barnas del er det ikke alltid så lett å skjønne seg på antallet timer og minutter.

Til det formål har Moth AS utviklet Klokkeappen – en app for å terpe på både den analoge og den digitale klokka. Dette i tillegg til å lære den engelske varianten av tidsuret. Les vår anmeldelse av appen her.

  • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
  • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple

Lenke til appen: iOS/Android

Lær elevene om økonomi med Kæsj

Kæsj er en app som lærer barn om budsjett og økonomi. Appen er utviklet av Sparebank 1 og Fynd Reality. Opplegget er gratis og uten reklame. Vel, bortsett fra merkenavnet og logoen til Sparebank 1 naturligvis.

Utover det er appen underholdende og lærerik takket være AR-teknologi. På skjermen kan barna se de virkelige omgivelsene kombinert med stilig datagrafikk. Konseptet fungerer bra, bortsett fra noen tekniske hindere på Ipad dessverre. Les vår anmeldelse av appen her.

  • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
  • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple

Lenke til appen: iOS/Android

Bruk mobilkameraet som kalkulator

Last ned en «mattehjelper» som passer i lomma. Denne appen tar bilder av regnestykker og viser løsning steg for steg.

Glem endeløs knoting på kalkulatoren. Dette er fremtidens måte å sjekke svarene på regnestykker (etter at barna først har prøvd seg på papir så klart). Appen Photomath bruker mobilens kamera til å ta bilder av regnestykker og viser så svaret. Enten det er komplekse algebrastykker eller vanvittige multiplikasjonsoppgaver, så klarer Photomath det meste. Bare pek med kameraet og få opp løsningen øyeblikkelig. Les anmeldelsen av appen her.

  • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
  • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple

Lenke til appen: iOS/Android

Drill på matteoppgaver med Fiete Math Climber

Drill på matteoppgaver innenfor de fire regneartene. Fiete math climber er oversiktlig og strukturert og har et helt hav av alternativer som kan velges for å tilpasse typer regnestykker.

Uansett hvilket forhold barnet ditt har til faget, så kan denne appen være langt mer motiverende enn å løse regnestykker i boka. Selv om Fiete math climber fokuserer mer på drilloppgaver og øving enn forståelse og læring, så presenteres allikevel regneoppgaver i en interessant setting. Her kan barn løse regnestykker som går på addisjon (pluss), subtraksjon (minus), multiplikasjon (ganging) og divisjon (deling). Les anmeldelsen av appen her.

  • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
  • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen fra: 5 år.

Lenke til appen: iOS/Android

Løs matteoppgaver med mobilkameraet i Math Ninja AR

Teknologien i denne appen baserer seg på utvidet virkelighet (AR) hvor man på skjermen ser både de fysiske omgivelsene kombinert med datagrafikk.

Med spillet kan man plassere ut et hus eller et tårn bebodd av små landsbybeboere. Alle beboerne har et tall over seg, og tallet tilsvarer løsningen på et regnestykke. Derfor må man trykke på riktig figur når oppgaven dukker opp på skjermen.

Les vår anmeldelse av appen her.

  • Format: iOS (Apple)
  • Aldersanbefaling: 4+ Apple

Lenke til appen: iOS

Slice Fractions – klipp og kutt med brøk!

I denne appen møter man en mammut som er hindret av lava og isklosser. For å fjerne en iskloss må riktig mengde lava falle ned på denne. Står for eksempel brøken 1/2 på isblokken, må tilsvarende mengde deles opp av lavabiten som henger over. Eller omvendt, iblant er det lava på bakken og tilsvarende mengde is som må kuttes ned. Det er en progresjon her slik at barna først lærer å dele i like former og deretter lærer de hvordan de leser brøk. Dette er en flott app som lærer barn både brøkregning og problemløsing. Les anmeldelsen av appen her.

  • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
  • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen fra: 6 år.

Lenke til appen: iOS/Android

Tower Math – spill tower defence og regn i de fire regneartene

I appen Appen Tower Math skal barn regne innen de fire regneartene: addisjon, subtraksjon, multiplikasjon og deling. Historien og konseptet er nokså enkelt: En ond trollmann har forvandlet tallene om til monstre. Ved å regne kan man bygge tårn som skyter mot og frigjør tallene. Hver fullførte runde gir dermed en gitt antall «gisler» som er blitt frigjort. Tower Math er et stilig spill som låner mange elementer fra spill-sjangeren og gjør det på en god måte. Grafikken er fin, mulighetene for strategiske valg er tilstede og motivasjonen for å bruke appen er høy. Les anmeldelsen av appen her.

  • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
  • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen fra: 5 år.

Lenke til appen: iOS/Android

King of Math Junior – repeter alt fra telling til geometri

King of Math Junior hører til en serie med matteapper. Disse spiller på en middelaldersk stil der man velger og navngir en figur. Etter hver som man løser mattestykker får man poeng og stjerner og beveger seg opp i samfunnshierarkiet fra tittelen «bonde». Utviklerne har valgt ut mange av de faste temaene som er å finne som skolepensum. Det er ti bøker å gå løs på (altså ti temaer) med ni kapitler (ni oppgavesett) innenfor hver. Hvert oppgavesett starter på enklest nivå, så øker vanskelighetsgraden deretter. Les anmeldelsen av appen her.

  • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
  • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen fra: opptil 9 år.

Lenke til appen: iOS/Android

Kunst og håndverk og andre kreative fag

Fra tegneapper til fullverdig videoproduksjon, det finnes en app for det meste.

iMovie – rediger videoopptak rett på mobilen

På en intuitiv måte kan du enkelt lage dine egne filmer med appen iMovie. Dette er en morsom og kreativ app for både barn og voksne.

iMovie

iMovie er en app som gjør det mulig å lage filmer og trailere uansett om man ikke har så mye erfaring fra redigering tidligere. Appen er intuitiv og med litt prøving og feiling får man til å lage en film. Det vil nok allikevel kreve en viss alder og kjennskap til telefonens funksjoner. I appen kan man få erfaring med enkel filmredigering på en kreativ måte og få smaken på hvordan det er å være en filmskaper.. Les anmeldelsen av appen her.

  • Format: iOS (Apple)
  • Aldersanbefaling: 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen fra: 9  år.

Lenke til appen: iOS

Lag tredimensjonale design med iPad og papir med Foldify

Foldify er en app som oppfordrer barn til å være kreative med klipp og brett-figurer på papir!

Her kan de designe figurer på iPad som deretter kan skrives ut på papir (med printer). Til slutt kan barna klippe ut figurene langs en stiplet linje og så brette sammen papirutklippene til en tredimensjonal figur.

Med denne appen kan barna lage alt det fantasien måtte se for seg, eller så kan de laste ned innhold som andre har laget. Les anmeldelsen vår av appen her.

  • Format: iOS (Apple)
  • Aldersanbefaling: 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen fra: Alle aldre

Lenke til appen: iOS

Lag animasjonsfilm med Stop motion studio pro

Stop Motion Studio Pro er en fantastisk app som er enkel å bruke, men som samtidig byr på kreative muligheter. Konseptet består i sin enkleste form av at man tar mange bilder og setter disse sammen til en film.

Eller. Det vil si at appen gjør denne prosessen for deg.

Når man starter appen får man en hovedmeny der alle pågående prosjekter blir lagret. For hvert filmprosjekt har man så et nytt hovedvindu. I kameramodus kan man enkelt knipse bilder som så blir lagt inn i en rekkefølge. Det finnes også en selvutløser som går på tid slik at man slipper å fysisk trykke på kameraknappen for hver gang. Les vår anmeldelse av appen her.

  • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
  • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple

Lenke til appen: iOS/Android

Snapseed- pynt og rediger bildene dine

Dekker Snapseed alle dine behov for å redigere bilder? Nesten i hvert fall.

Med Snapseed kan du redigere bilder og ta dem til det neste nivået innen fototeknikk, og det uten å måtte forlate mobilens trygge rammer. Utrolig nok er Snapseed helt gratis til både iOS og Android. Men funksjonene og mulighetene er rikelige, samtidig som de er innenfor nivået til en alminnelig mobilbruker. Les anmeldelsen av appen her.

  • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
  • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen fra: 10 år.

Lenke til appen: iOS/Android

Lag dukketeater med Puppet Pals 2

Spill inn dine egne filmer med et gjennomført utvalg av dukker og bakgrunner å velge fra.

Puppet Pals 2

Hva er egentlig Puppet Pals? Vel, det er på en måte ditt eget lille dukketeater på iPad der du kan spille ut din egen fortelling. Man velger først en bakgrunn hvor man kan bevege seg sidelengs i verdensperspektivet. Så kan man plassere flere dukker som kan styre i sanntid. Man kan også ta bilder med kameraet og sette inn virkelige personer som karakterer. Når scenen er klar er det bare å trykke på opptaksknappen og bevege figurene på tvers av skjermen. Man kan hele tiden pause opptaket og legge til nye figurer eller ulike kjøretøy og dyr. Det er også mulig å spille inn stemmer via enhetens mikrofon. Filmen lagres ved avslutning slik at den kan sees igjen i etterkant. Les anmeldelsen av appen her.

For Android-enheter kan du vurdere appen Toontastic 3D.

  • Format: iOS (Apple)
  • Aldersanbefaling: 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen fra: For alle aldre.

Lenke til appen: iOS

Dra frem glitterpensler og fargestifter med Bimi Boo

Mange barn liker å tegne og fargelegge. Og med denne appen kan barna få tilgang til mange forskjellige fargeleggingsark og tusjer. Appen heter Fargelegging og tegning for barn og har hele 128 fargeleggingssider og 8 temaer med blant annet dyr, kjøretøy, halloween og mat. Utvalget med tusjer er også omfattende og vises forskjellig på arket. Det kan være pensler, spraymaling, glitterpenner, koster og fargeblyanter. Når barna berører skjermen, så holder dessuten fargene seg innenfor de sorte strekene. Dermed passer appen ypperlig for små barn.

  • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
  • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen for: For alle aldre.

Lenke til appen: iOS/Android

Quiver 3D – Gjør tegningene dine levende!

Quiver – 3D Coloring App må nesten oppleves for at man virkelig skal forstå «magien». Appen kombinerer fysiske fargeleggingsark med AR-teknologi. Enklere forklart: appen gjør tegningene levende! Prosessen er enkel. Først så skriver man ut spesielle ark på nettsiden til utvikleren. Noen er gratis og noen koster penger (kjøp av funksjoner i appen). Men det er mye å velge fra uten at man behøver å dra opp lommeboka. Når barna har fargelagt arkene etter egen kreativitet, er det bare å finne frem nettbrettet og peke med mobilkameraet (gjennom appen). Motivene kommer så til live på skjermen. Les anmeldelsen av appen her.

  • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
  • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen fra: For alle aldre.

Lenke til appen: iOS/Android

Comic Life 3 – lag tegneserier!

Et bilde sier som kjent mer enn tusen ord, og med denne appen er den kreative prosessen bare noen tastetrykk unna. Ved å benytte seg av kameraet på en mobiltelefon eller et nettbrett, behøver man heller ikke å være en profesjonell illustratør. Comic Life 3 importerer bilder fra kameraet også kan man legge på effekter som gjør at de ser «tegneserieaktige» ut. Eventuelt kan man finne bilder på nett og legge disse inn i appen. I tillegg er det en god dose med snakke- og tenkebobler og tekstbokser som kan legges oppå bildene. Disse kan justeres i størrelse og valg av plassering, og det er enkle dra-og-slipp-bevegelser som gjør at man kan legge disse der man ønsker. Les anmeldelsen av appen her.

  • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
  • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen fra: 9 år.

Lenke til appen: iOS/Android

Lag egne filmer i Albert Åberg-universet

Kameraet ruller, Albert Åberg er en app for å lage egne filmer, skuespill og fortellinger. Appen har mye til felles med Puppet Pals for eksempel, der man skal bevege dukker på en skjerm, og så kan man filme det som skjer på skjermen. Allikevel er Kameraet ruller, Albert Åberg enda enklere å bruke og mer tilpasset de yngste skjermbrukerne. Med appen kan barna bryne seg på karakterer og omgivelser fra forfatter Gunilla Bergströms hyggelige barneunivers. Les anmeldelsen av appen her.

  • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
  • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen fra: For alle aldre.

Lenke til appen: iOS/Android

Musikk

Enten man er tonedøv eller en gryende komponist, så finnes det mange apper der man kan eksperimentere med sang og musikk.

Syng med appen Trall

Trall er en app som samler mange sang-skatter for barn på ett sted.

Det som virkelig er unikt med appen er artistene, instrumentene og alt arbeidet som ligger bak hver eneste låt. Med navn som Moddi, Marthe Wang, Saleh Mahfoud, Ella Marie Hætta Isaksen, Solistkoret, Frida Ånnevik og flere, er det mange talentfulle artister som kommer til uttrykk.

Og resultatet er absolutt så solid som det kan bli. Hver eneste låt er et sjarmerende sammensurium av lydeffekter, instrumenter og vokaler. «Alle duene» med Kari Svendsen ledsages av barnekor og et lekent preg. Eller «Bæ bæ lille lam» med Sara Aimée Smiseth på piano som gir barnelåten en nydelig variant som ikke er hørt før. Les anmeldelse av appen her.

  • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
  • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen fra: Alle aldre.

Lenke til appen: iOS/Android

Loopimal  – alle kan lage sin egen sang!

Søte dyreanimasjoner representerer fengende musikkstykker. Her kan barn eksperimentere og sette sammen deler til å bli en hel sang.

Appen Loopimal er full av sjarmerende og morsomme dyr som danser og spiller på hver sine instrumenter. Totalt ni dyr bidrar med sine musikktalenter. Man har «klosser» med ulike symboler som legges ut på en tidslinje. Hver kloss representerer en gitt tone, eller en unik måte å spille instrumentet på. Så da kan barn prøve seg frem og plassere ut klossene på tidslinja i ulik rekkefølge. Her er det mange kombinasjoner og mange muligheter for å skape sitt eget musikkuttrykk.. Les anmeldelsen av appen her. Barna kan også lage sitt eget band i denne appen!

  • Format: iOS (Apple)
  • Aldersanbefaling: 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen fra: Alle aldre.

Lenke til appen: iOS

Garageband – spill på virtuelle instrumenter

Garageband gjør smarttelefonen eller iPaden din om til et levende instrument. Her får du som navnet tilsier, et helt band til din disposisjon.

Om du ikke har kost deg med Garageband, ja da har du virkelig gått glipp av noe. Appen er gratis og kan lastes ned til iPad og iPhone. Programmet bruker touch- og sveipebevegelser for alt det er verdt, og utnytter teknologien optimalt. Det betyr at man kan sveipe på skjermen på samme måte som man hadde spilt på en gitar. Det samme gjelder ved å spille på trommer, strykeinstrumenter og keyboard. Les anmeldelsen av appen her.

  • Format: iOS (Apple)
  • Aldersanbefaling: 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen fra: 6 år.

Lenke til appen: iOS

Lek med a capella med Incredibox

Miks din egen sang med et lekkert utvalg fra a capella og beatboksing. Incredibox er intuitivt og byr på mye musikkglede for barn.

A capella eller beatboksing har til felles at musikken lages kun ved hjelp av stemmen. Incredibox viderefører dette konseptet nå i app-form, der barna sitter i produksjonsstolen og mikser og trikser til det blir et tilnærmet profesjonelt resultat. Etter å ha startet appen kan man velge fire versjoner som alle byr på et bibliotek med ulike «instrumenter». Her har man trommer, melodier, vokaler og effekter. Så fylles skjermen av syv menn i bar overkropp. Man kan dra og slippe ulike symboler på hver enkelt av disse gutta, og hvert symbol representerer et instrument. Les anmeldelsen av appen her.

  • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
  • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen fra: 6 år.

Lenke til appen: iOS/Android

Lag din egen dans med Toca Dance

Velg dansere, jobb med koreografien og fremfør showet ditt på scenen.

Dans er gøy, men nokså utilgjengelig for de av oss som mangler rytme eller trening. Heldigvis finnes det også digitale muligheter, og med Toca Dance kan barnet ditt lage tidenes opptreden på få minutter. I denne appen tar man altså kontroll over tre utøvere og kan justere alle aspekter fra bekledning til lys og effekter under selve fremføringen. Les anmeldelsen av appen her.

  • Format: iOS (Apple)
  • Aldersanbefaling: 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen fra: 4 år.

Lenke til appen: iOS

Lær å spille instrumenter med Yousician

Endelig kan barna få en piano- ukulele eller gitarlærer rett inn på mobilen. Yousician lytter til spillingen på instrumentet, og gir så tilbakemeldinger underveis.

Yousician kan absolutt anbefales. Appen har plukket de beste elementene fra spillverden og er inspirert av titler som Guitar Hero og Rock Band. Forskjeller her er at man blir flinkere på et ordentlig instrument i prosessen. En liten ball faller på den noten eller gitargrepet som skal spilles (minner litt om karaoke). Mobilens mikrofon fanger så opp lyden på om man treffer riktig eller ei. Den sjekker også om man spiller til riktig tid, så på den måten trener man opp både grep og rytme samtidig. Les anmeldelsen av appen her.

  • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
  • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple

Lenke til appen: iOS/Android

Naturfag og samfunnsfag

Enten kroppen eller solsystemet er på menyen, så er dette spennende temaer vel verdt å utforske på en berøringsskjerm.

Bygg tannhjul og lær om fysikk og maskineri

Denne appen fra Learny Land lærer barn og unge kompliserte fenomen, på en enkel og lettfattelig måte.

Vi snakker her om problemløsing, mekaniske innretninger og ulike energiformer. Alt pakket inn i et hyggelig spillformat. For å lade en robot må man skape og overføre energi fra en kilde og over til en lader. Kilden kan være bevegelse i form at et tannhjul som snurrer rundt. Ved å koble flere tannhjul sammen blir det et nettverk av tannhjul som skaper bevegelse og strøm til laderen. Les anmeldelsen av appen her.

Lenke til appen: iOS/Android

Hvordan fungerer dyr?

Kanskje den beste digitale «læreboken» om dyr som finnes.

Hvordan fungerer dyr? er et visuelt stykke underverk fra anerkjente Learny Land. Appen er dels oppslagsverk og dels eksperimentering og utforsking for å lære mer om hvordan ulike dyr fungerer. Se anakondaen skifte ham, jaguaren føde, og lungene til delfinen i aksjon. Her kan man også lese fakta om ulike dyr med norsk tekst og tale. Les anmeldelsen av appen her.

Lenke til appen: iOS/Android

Lær om fly og andre flyvemaskiner

Superkul app for alle som liker fly og helikoptre.

I denne appen blir barn og unge servert kompleks kunnskap på et visuelt og intuitivt plan. Appen formidler teori og praksis om hverandre. I det ene øyeblikket kan barna trykke på knapper og spaker som får et fly til å lette, eller så kan de åpne en oppslagside som viser steg for steg hvordan hele maskineriet faktisk fungerer. Les anmeldelsen av appen her.

Lenke til appen: iOS/Android

Lær om været med Tinybop

Hvor kommer regnet fra? Hva er skyer bygget opp av? Hvordan blir tornadoer til? La barna få eksperimentere og lære mer om været med denne appen fra Tinybop.

Været er et spennende fenomen uansett alder. Og med denne appen fra anerkjente Tinybop kan man altså utforske ulike værtyper på en interaktiv måte. Det hele starter med et lite landskap med hus og fjell. Her kan barna få trykke på ulike elementer for å utforske mer på detaljnivå. De kan skape tordenvær, tornadoer, fordampe vann og endre temperatur. Så ser man hvordan dette påvirker bygninger, trær, vann, dyr og mennesker. Les anmeldelsen av appen her.

  • Format: iOS (Apple)
  • Aldersanbefaling: 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen fra: 4 år.

Lenke til appen: iOS

Lær om solsystemet med Tinybop

Utforsk planetene i solsystemet vårt på en spennende og interaktiv måte.

Solsystemet fra Tinybop

Med denne appen får man først et overblikk over alle planetene som kretser rundt sola vår. Så kan man trykke seg inn på hver enkelt planet og solen for å få et nærmere blikk. Ved å skru på navnelapper og bevege en linje over bildet, får man detaljert info om hva planetene består av. Ellers byr hver planet på ulike oppgaver som man kan gjøre. På Saturn for eksempel, kan man studere ringene, og kaste inn alt fra asteroider til isklumper, for å se hvordan disse går i bane rundt planeten. På Jupiter kan man studere «den store røde flekken», som er en slags tornado som man kan kaste ting inn i. Og på jordkloden kan man se de ulike kontinentene, eller reise til månen vår og se hvordan tyngdekraften fungerer her. Les anmeldelsen av appen her.

  • Format: iOS (Apple)
  • Aldersanbefaling: 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen fra: 6 år.

Lenke til appen: iOS

Identifiser planter med Seek by iNaturalist

Har du noen gang vandret forbi en blomst, plante eller et insekt som du ikke visste hva het? Med denne appen og mobiltelefonens kamera, er skogens mysterier bare et bilde unna! Appen fungerer ved at den bruker dataintelligens for å gjenkjenne livet i skogen. Ved å sikte med mobilkameraet «skanner» appen det man ser på, også prøver den så godt den kan å gjenkjenne art og navn. Les anmeldelsen av appen her.

  • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
  • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen fra: 6 år.

Lenke til appen: iOS/Android

Lag naturstier og digitale poster utendørs med Fotspor

Fotspor gir hvem som helst mulighet til å planlegge en uteløype som andre kan gå ved å finne og oppsøke digitale poster. Hver post kan inneholde spørsmål, tekst med forklaringer, bilder, video og lyd. Dette er altså et supert konsept som kan kombinere teknologi med aktivitet og læring ute i by og natur. Og Fotspor fungerer like vel og bra i barnehage og skole, som et turopplegg med familie og venner. Les anmeldelsen av appen her.

  • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
  • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen fra: alle aldre.

Lenke til appen: iOS/Android

Utforsk menneskekroppen fra topp til tå

«Menneskekroppen» er en app som lar deg utforske hvordan ulike organer fungerer. Dette gjøres på en gøyal, interaktiv og lett forståelig måte.

Vår anatomi er noe av det mest komplekse maskineriet som finnes. Det finnes nok av oppslagsverk og bildemateriale som viser hvordan vi henger sammen. Tinybops app skiller seg ut ved at alt skrelles ned til en enkel interaksjon med kroppsmodeller. Det er omtrent ingen tekst som støtter opplevelsen, derimot lærer man gjennom å se det hele i aksjon. Og det er her moroa virkelig begynner. Les anmeldelsen av appen her.

  • Format: iOS (Apple)
  • Aldersanbefaling: 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen fra: Alle aldre.

Lenke til appen: iOS

Opplev hverdagen som flyktning i Finding Home

Opplev dilemmaene og utfordringene som flyktning i et farlig og fremmed land. I denne appen overtar og styrer man mobiltelefonen til en seksten år gammel jente som har mistet familien. Appen Finding Home formidler en sterk og engasjerende historie om flyktningtilværelsen. Ved å vise det som skjer på en mobiltelefon får man innblikk i hovedpersonens liv på en nær måte – ja som om det var en dagbok. Les anmeldelsen av appen her.

  • Format: iOS (Apple)
  • Aldersanbefaling: 9+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen fra: 9 år.

Lenke til appen: iOS

Håndtering av tanker og følelser med Hjelpehånda

Hjelpehånda er et verktøy for å håndtere vanskelige situasjoner, tanker og følelser. Verktøyet er visualisert som en hånd, hvor det er enkelt å koble redskap til hver enkelt del av hånden. Det aller første steget dreier seg om å beskrive situasjonen, så skal man gjenkjenne følelsene man har.

Etterpå skal man identifisere om tankene man har er røde eller grønne – altså ødeleggende og forsterkende for den vanskelige situasjonen, eller til hjelp for å finne en løsning. Med hjelpehånden skal man også identifisere hva man kan gjøre for å håndtere situasjonen, samt hvem som kan være til hjelp. Les vår anmeldelse av appen her.

  • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
  • Aldersanbefaling: 12 år (PEGI) 9+ Apple

Lenke til appen: iOS/Android

Lær å mestre livet med Zupersmart

Dette er en grundig og gjennomtenkt app som lærer barn å håndtere ulike situasjoner, tanker og følelser. Appen er utviklet av norske forskere i tett samarbeid med andre fagpersoner og barn.

Zupersmart er utviklet av avdeling for Digital Helseforskning ved Oslo Universitetssykehus i samarbeid med RVTS Øst. Solide fagmiljø med andre ord. Appen beskrives i kortform som en app for stressmestring i hverdagen med tips, råd og øvelser. Målgruppen er barn 6 – 12 år. Les vår anmeldelse av appen her.

  • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
  • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple

Lenke til appen: iOS/Android

Utforsk egne tanker og følelser med The Lighthouse – Mindfulness

Å forstå og håndtere følelser er en prosess som kan være knotete både for barn og voksne. Blant mylderet av apper og spill finnes det heldigvis ressurser for nettopp det. Utvikleren Learny Land har fokus på barnevennlige og pedagogiske apper.

Med flotte The Lighthouse – Mindfulness får barna muligheten til å utforske egne tanker og identitet. Dette med interaktiviteten som et nettbrett og en mobiltelefon byr på. Les vår anmeldelse av appen her.

  • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
  • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple

Lenke til appen: iOS/Android

Women Who Changed the World – viktige kvinner!

Women Who Changed the World formidler historien til helter som Malala Yousafzai, Amelia Earhart, Marie Curie og Rosa Parks, for å nevne noen. Femten kvinner fra hele verden blir presentert gjennom denne flotte appen. Måten dette skjer på er ved at barna trykker på ikoner som starter historien til hver av kvinnene. Deretter begynner en minibiografi med tekst, bilder og animasjoner som er tilpasset for barn. Utviklerne har til og med påkostet seg norsk tekst, noe som gjør at appen blir mer tilgjengelig for oss her til lands. Les anmeldelsen av appen her. Sjekk også ut oppfølgeren i serien her!

  • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
  • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen fra: 9 år.

Lenke til appen: iOS/Android

Lær om samisk kultur og historie

Grundig og gjennomarbeidet konsept formidler samisk kultur og historie for barn i og utenfor Sápmi. Appen er pedagogisk tilrettelagt, vakkert fremstilt og spennende å utforske. Rett og slett en skattekiste man ikke bør gå glipp av.

Tidsreise Sápmi er laget av Ablemagic AS og ČálliidLágádus – forfatternes forlag. Appen formidler samisk kultur og historie for barn i og utenfor Sápmi. I et nøtteskall fungerer appen som en slags interaktiv faktabok.

Man kan lese og få opplest fakta og historier på to samiske språk og norsk. Og ellers er det en god dose med bilder og interaktive muligheter i appen. Les anmeldelsen av appen her.

  • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
  • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple

Lenke til appen: iOS/Android

Lær barna godt søppelvett med Rusken VS Fusken

Forsøpling er en uting og påvirker både natur og dyreliv til det verre. Det finnes så klart også voksne  som legger fra seg søppel på fortauskanter og i skogsstier, men akkurat dette mobilspillet forsøker å lære barn og unge god søppelvett. Det er Bymiljøetaten i Oslo kommune som har laget dette spillet ved hjelp av de norske spillutviklerne Megapop Games. Og mobilspillet er helt gratis å laste ned, fri for reklame og kjøpemuligheter. Les anmeldelsen av appen her.

  • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
  • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen fra: For alle aldre.

Lenke til appen: iOS/Android

SimpleRockets 2 (heter nå Juno: New Origins) – bygg romskip og lær om fysikk

SimpleRockets 2 kan man bygge raketter, fly og månebiler helt fra bunnen av. Målet er å forme noe som er flygedyktig. Selve byggeprosessen skjer ved at man fester deler som vinger, raketter, drivstofftanker, hjul, fallskjerm og mer, til et chassis. SimpleRockets 2 er en lærerik og komplisert app. Her kan barn og unge lære mer om både romfart og fysikk. Å se hvordan form påvirker flygeegenskaper er en læreprosess i seg selv. Spillet har også stort rom for kreativitet ved at man kan bygge det fantasien måtte ønske. Les anmeldelsen av appen her.

  • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
  • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen fra: 12 år.

Lenke til appen: iOS/Android

Spleiselaget: Byen – lær om skatt, budsjett og samfunnet

Spillet Spleiselaget: Byen plasserer spilleren i setet som borgermester. Her skal man ta ansvar for å drifte og bygge ut en by i en grafikk og tilnærming som minner litt om en forenklet utgave av de gamle Sim City-spillene. Her må man ta hånd om innbyggernes behov samtidig som man må sjonglere på inntekter og utgifter i budsjettet, og forhåpentligvis bli gjenvalgt som borgermester til neste valg. Appen er gratis og byr på en blanding av emner innen samfunnsfag og matte. Les anmeldelsen av appen her.

  • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
  • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen fra: 12 år.

Læringsspillet fungerer også i nettleseren.

Lenke til appen: iOS/Android

Poly Bridge – lær om konstruksjoner og fysikk

I denne appen skal barna legge til rette for bil- og båttrafikk, og bygge bruer som er sterke nok til å holde stand over tid. En solid konstruksjon må være gjennomtenkt. Trekanter er din «venn» og ellers gjelder det å støtte byggverket med tau, ankerpunkter og bærebjelker under vann. Spillet passer derfor best for barn som kan være tålmodige og som er villige til å prøve og feile en stund før de mestrer en utfordring. Da er også mestringen stor når man ser bruen holde stand mot vekten til kjøretøyene. Les anmeldelsen av appen her.

  • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
  • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen fra: 9 år.

Lenke til appen: iOS/Android

Test geografi-kunnskapen med Seterra Geography

Seterra Geography er en gratis app med alt man skulle behøve av geografi-quizzer. Teksten er også på norsk. Appen har to hovedfunksjoner. I den ene kan man lære og i den andre kan man konkurrere.

Man kan enten jobbe med spørsmål relatert til flagg eller kart. Det går også an å avgrense området til bestemte land, verdensdeler eller hele verden. Les anmeldelsen vår av appen her. Vil du konkurrere om å gjette steder ved å vandre gatelangs og lete etter spor? Prøv GeoGuessr.

  • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
  • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple

Lenke til appen: iOS/Android

Koding

Programmering, eller koding som det også kalles, er virkelig i vinden om dagen. Temaet er blitt en del av skolens læreplan og matematikkfaget i tillegg til at det stadig dukker opp flere apper og nettsider som forsøker å lære barn koding.

Super Robot Bros: Play & Code!

I appen Super Robot Bros: Play & Code! starter barna med å designe og navngi sin egen kule robot-avatar. Denne blir hovedpersonen i barnas forskjellige kodeaktiviteter. Hele appen minner samtidig veldig om Super Mario Bros-spillene. Leksjonene er fordelt utover forskjellige spillverdener. Hver verden lærer barna et unikt konsept og har en rekke oppgaver som må løses. Barna kan gå løs på flere titalls nivåer. Og når læreprosessen er ferdig, kan de lage sine egne spillbrett med utfordringer som barna så kan dele med andre. Les anmeldelsen av appen her.

  • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
  • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen fra: alle aldre.

Lenke til appen: iOS/Android

Se ekte tekstlinjer med koding i SpriteBox Coding

SpriteBox Coding blander spill med logiske hindringer som må løses med koding. Spilldelen minner litt om Mario, der man beveger seg på et todimensjonalt brett og samler inn stjerner. På et oversiktskart kan man velge nye stier og nivåer. Ved å dra og slippe klosser på en kommandolinje, gjennomfører roboten i spillet bevegelsene etter rekkefølgen du legger opp til. I starten er dette symboler med en boksehanske for å slå, føtter for å gå og en fjæring for å hoppe. Les anmeldelsen av appen her.

  • Format: iOS (Apple)
  • Aldersanbefaling: 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen fra: alle aldre.

Lenke til appen: iOS

Scratch Jr – litt mer avansert

Scratch er et anerkjent program som lærer barn og unge å programmere. Samtidig er det ikke til å legge skjul på at nettsiden kan virke komplisert for nybegynnere, og målgruppen deres er barn fra åtte år og oppover. Til hjelp med å dekke nybegynnergapet har utviklerne laget en app der målgruppen er barn fra fem år. For barnas del er dette en visuell app med enkle symboler og kodeblokker. Sluttresultatet kan allikevel bli spennende, og i prosessen må barna prøve seg frem, feile, eksperimentere og mestre. Les anmeldelsen av appen her.

  • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
  • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
  • Barnevakten anbefaler appen fra: fra 5 år.

Lenke til appen: iOS/Android

Les mer

Appene som gjør det gøy å være ute

Her er våre anmeldelser av apper

(Artikkelen ble opprinnelig publisert 4 og er oppdatert senere.)

Hjelp til lærere:

Bli medlem av Barnevakten