Foto: Shutterstock. Barn som bruker nettbrett på skole.

Appene barna kan lære av

Norsk, engelsk, matte eller musikk? Det finnes en app for alt! Les vår oversikt med apper som passer like godt til barnehage og skole som hjemme.

Det finnes et svimlende antall av apper til mobil og nettbrett. Noen oser av kvalitet og kan gi barn timevis med læring og lek. Andre er skuffende og mangler en pedagogisk baktanke som virkelig legger til rette for barns bruk. For at du, enten du er lærer eller forelder, skal slippe å prøve og feile gjennom apper som kan ende opp med å koste en del penger, har vi samlet en oversikt med forslag her. Både for å spare deg tid og penger.

Listen inkluderer apper som passer til fagene:

Selv om appene er fordelt på typiske skolefag, så finnes det også forslag her som passer til yngre barn.

Norsk

Dette er apper som passer for barn som skal lære seg alfabetet, lære å lese og skrive og generell språkstimulering utover det.

Poio – for barn som skal lære seg å lese

Poio er en app som blander elementer fra spill med leseøvelser og appen har som mål å lære barn helt ned i fireårsalder å lese. Utviklerne har høye ambisjoner med andre ord, og legger til rette for leseopplæring på en gøyal og leken måte. Med artige fantasifigurer, stilige lyder og god spillgrafikk, fenger Poio fra start. Dette oppleves som gjennomført i mange ledd, både med tanke på faglighet og det at Poio skal oppleves som å være et spill med verdien det har i seg selv.

En stemme lyderer hver bokstav når man fanger dem, og etterhvert må man plassere bokstavene inn i ord. På denne måten får barna se hvordan enkeltlyder blir om til en meningsbærende helhet. Innimellom er det også oppgaver der man skal tegne bokstavene, eller koble lyd med riktig bokstav når leslingene, som er karakterene i spillet, er blitt fanget i et bur! Les anmeldelsen av appen her.

 • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
 • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
 • Barnevakten anbefaler appen fra: 4 år.
Lek ABC, Albert Åberg – for barn som skal lære seg alfabetet

I denne appen kan barn lære alfabetet med kjente og kjære karakterer fra Albert Åberg sitt univers. Her kan barna jobbe med bokstavenes lyder, form og navn. I tillegg kan de lære hvordan man staver omtrent hundre vanlige ord og leke med figurer og gjenstander på en scene.

I Lek ABC, Albert Åberg blir bokstavene i alfabetet og tilhørende lyder presentert for barn, slik at barna ikke er avhengig av en voksen som henger over hele tiden og lyderer bokstavene. Appen finnes på flere språk og er visstnok laget og testet i samarbeid med lærere og elever i Sverige og Finland. Les anmeldelsen av appen her.

 • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
 • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
 • Barnevakten anbefaler appen fra: 5 år.
Bogga Alfabet – for barn som skal lære seg alfabetet

I denne appen kan de yngste lære alfabetet og grunnleggende staving. Utgangspunktet er et oppsett der alfabetet er spredd ut skjematisk. Når man trykker på en hvilken som helst bokstav får man høre bokstavlyden. Deretter kan man fargelegge bokstaven med en valgfri farge. Som belønning lagres alle malte bokstaver som kjøleskapsmagneter slik at disse kan settes sammen til ord etterpå.

Bogga Alfabet

Hele fremgangsmåten er intuitiv og enkel å sette seg inn i. Et imponerende gode er for eksempel at bokstavene kan fås både i stor og liten form. Dette er ingen fargesprakende eller visuelt innbydende app. Det hele er nokså enkelt utformet, men dette er også programmets styrke. Alt virker skjematisk og enkelt bygget opp, noe som gir mindre rom for forstyrrelser og distraksjoner. Fokuset blir læring. Det er heller ingen reklame i appen. Les anmeldelsen av appen her.

 • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
 • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
 • Barnevakten anbefaler appen fra: 3 år.
Les plus- for å stimulere til språkutvikling

En nyttig app for å hjelpe barn med å knekke lesekoden. Appen krever en hendig voksen som kan hjelpe til, men utover dette anbefales appen for barn i alle aldre.

Les Plus er en app for å hjelpe barn med å trene på bokstavlyder, for så å kunne oppdage hvordan bokstavlyder blir til ord. Dette handler om å hjelpe barn med å knekke lesekoden. I utgangspunktet er det brukeren selv som må legge til innhold, og appens funksjon er primært å legge til rette for nettopp dette. Ved å lage et overordnet tema, kan man så legge inn tilhørende ord og begreper. Deretter kan barna trene på å lese, høre og spille med ordene man har lagt inn. Fordelen med at man selv legger inn innhold, er at barn kan trene på ord som er mer nærliggende deres egen hverdag. Og appen tillater lydopptak, mobilkamera og bilder, samt inntasting av tekst. Les anmeldelsen av appen her.

 • Format: iOS (Apple)
 • Aldersanbefaling:  4+ Apple
 • Barnevakten anbefaler appen fra: 4 år.
Skriv og lær HD – for barn som trenger skrive og lesetrening

«Skriv og Lær» har utviklet seg til å bli en grundig og innholdsrik pedagogisk app som hjelper barn med skrive- og lesetrening på en morsom måte. Appen egner seg utmerket både i skole og på hjemmebane.

”ABC” egner seg best for de yngste, gjerne for barn mellom fra fire til seks år. Her skal du ganske enkelt skrive den bokstaven som fortellerstemmen sier. Når du har skrevet riktig bokstav får du poeng, og så kommer det en ny oppgave. ”Ord” egner seg for barn fra fem til åtte år. Her får du se et bilde av en gjenstand, og så er det din oppgave å skrive ordet. Trykker du feil bokstav kommer det en liten ulyd, og hver riktig bokstav gir poeng. I kategorien ”Skriv” finner du øvelser som egner seg fra om lag seks til tolv år. Her kan du velge mellom diktat, der en fortellerstemme sier ord og setninger du skal skrive, eller å skrive av ord og setninger som kommer opp på skjermen. Les anmeldelsen av appen her.

 • Format: iOS (Apple)
 • Aldersanbefaling:  4+ Apple
 • Barnevakten anbefaler appen fra: 4 år.
Se og si – for å stimulere til språkutvikling

Se og si er en interaktiv pekebok full av mange spennende detaljer, hvor barnet lett kan manøvrere seg rundt. Bildene er et godt utgangspunkt for samtale mellom barn og voksne, og kan være med til å stimulere språkutvikling.

Se og si

Se og si er en interaktiv pekebok for barn som er basert på Kari Grossman sine bøker, og den har en rekke fantasifulle tegninger. Ved å kjøpe en bokpakke får du med seks bilder barnet kan se på alene eller sammen med en voksen. Når du kommer inn på appen kan barnet velge hvilket av bildene det ønsker å se på. Og når bildet er valgt er det en stemme som stiller et tydelig spørsmål og gir barnet i oppgave å lete etter en figur. Bildet består av mange små detaljer som kan skape rom for samtale og dialog. Barnet kan flytte rundt på skjermen, og på den måten se flere detaljer i bildet. Les anmeldelsen av appen her.

 • Format: iOS (Apple)
 • Aldersanbefaling:  4+ Apple
 • Barnevakten anbefaler appen fra: 4 år.

Andre tips er naturligvis app-varianten av skriveprogrammer som Microsoft Word, Pages (Apple) og Google Docs. Det finnes også ordbøker som kan lastes ned.

Engelsk og andre fremmedspråk

Noen av disse appene kan også passe til andre fag. Her er noen forslag som passer både til klasserommet og til hjelp når barna skal lære seg ukas gloser.

Quizlet – for å lære seg nye ord

Å pugge gloser i det evige kan neppe sies å være akkurat gøy. Enten det er engelsklekser på barnetrinnet eller innlæring av fremmedspråk på ungdomsskolen, så finnes det et alternativ med Quizlet som i det minste gjør prosessen noen hakk mer motiverende.

Quizlet lager automatisk oppgaver til ord man skriver inn. appen kan derfor være et godt verktøy for å lære seg nye ord. Ved å få muligheten til å få ord opplest og i tekstform har appen flere måter man kan lære på. Dessuten får man øyeblikkelig svar på om forsøkene er riktige eller gale når man jobber med oppgavene i appen. Les anmeldelsen av appen her.

 • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
 • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
 • Barnevakten anbefaler appen fra: 10 år.
Pili Pop- helautomatisk, men krever abonnement

For barn som vil bli flinke i engelsk kombinerer ”Pili Pop” lek og læring på en ypperlig måte. Merk at appen har en gratis testversjon, men en nokså kostbar abonnementsløsning for de som ønsker å bruke fullversjonen.

Oppgavene i appen er varierte, og presenteres i form av morsomme minispill. Gjennom disse lærer man mer enn nok engelsk til å klare seg i hverdagen – tall, farger, mat, klær, familiemedlemmer, dyr og vær – for å nevne noe. De ulike småspillene er delt i to hovedgrupper – lytteoppgaver og taleoppgaver. Lytteoppgavene går ut på at en forteller presenterer et ord eller en instruks, og så er det barnas oppgave å finne løsningen. Dette kan for eksempel være å finne de riktige ingrediensene til en oppskrift, eller å knytte et bildekort til det riktige ordet. I taleoppgavene fungerer det på samme måte, men da er det spilleren sin oppgave å si ordet. Det fungerer enkelt ved at man trykker på en ”Record”-knapp og sier ordet, før innspillingen kjapt analyseres ved hjelp av talegjenkjenning.

 • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
 • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
 • Barnevakten anbefaler appen fra: 5 år.
Google translate – til hjelp med å oversette ord og setninger

Google translate er langt fra perfekt og oversetter til tider ord og setninger på en veldig snodig måte. Andre ganger er denne tjenesten uunnværlig og tilbyr en lettvin måte å forstå vanskelige ord på. Dette inkluderer språk fra hele verden.

Appen kan lastes ned gratis. Her finner man en oversetter der man kan velge hvilket språk som skal oversettes til og fra. Appen kan oversette både ord og setninger. I tillegg, kan man bruke mobilkameraet til å oversette tekst øyeblikkelig (fungerer best på enkeltord). Noe som er nyttig om man møter på et veiskilt i et annet land, en meny og lignende. Man kan også få ord opplest slik at man kan høre hvordan disse sies riktig, og man kan lese inn egen stemme og få dette oversatt. Man må alltid ha i bakhodet at Google translate gjør feil med jevne mellomrom.

 • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
 • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
 • Barnevakten anbefaler appen fra: tolv år.
Kahoot! – gjør språklæring motiverende med konkurranse

Kahoot! kan brukes til så mangt og så klart andre fag enn bare engelsk og fremmedspråk. Quiz-programmet har et lekent utseendet og enkelt å bruke med elever. Det er liten tvil om at det blir stort engasjement blant store og små som deltar i quiz med Kahoot!

Kahoot

Med Kahoot! kan barna selv eller foreldre og lærere lage quizzer. Det er mulig å kombinere bilder og spørsmål noe som kan støtte språklæringen. Det finnes mange måter å lage spørsmål på og kun kreativiteten setter grenser. Velg riktig ord som passer til bildet, hvilket ord er skrevet riktig, hvilket ord er et verb og mer. Appen er intuitiv og enkel å bruke til tross for at den er på engelsk.

 • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
 • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
 • Barnevakten anbefaler appen fra: ni år.

Matte

Dette er apper som tar for seg alt fra grunnleggende tallforståelse til ganging, algebra, klokka og mer!

Bogga tall – lær å telle tallene

Se hvordan tallene ser ut når de er skrevet ned og få de opplest. Tallene 0-9 er lagt ut side om side og man kan trykke på hvert tall for å få det opplest. I tillegg får man tilgang til regnesymboler fra de fire regneartene. Når man velger et tall så skal man fargelegge det for så å kunne sette fullførte tall opp på kjøleskapet.

Bogga Gangetabell

Et massivt pluss er at man kan sette inn tallene i posisjonssystemet og få dem lest opp. På den måten kan barna høre to-, tre- og firesifrete tall. Slik sett er dette et kraftig program for å lære telling. Som i Bogga Alfabet er det et enkelt oppsett som handler om læring mer enn underholdning. Men dette taler til fordel for appens formål. Les anmeldelsen av appen her.

 • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
 • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
 • Barnevakten anbefaler appen fra: 3 år.
Lær brøk, regning og klokka med Matemagisk

Aschehoug har en rekke apper for barn i skolealder som tar for seg telling, de fire regneartene, brøk, klokka og mer. Dette er fine apper med figurer som fenger barn og med oppgaver som er utviklet av pedagoger.

Matemagisk

Appen «Tid» er delt inn i fem minispill. I «Øv på klokka» stiller barna et analogt ur. Her er det økende vanskelighetsgrad, og for hver riktig løsning spretter en figur ut med ulike lyder og kostymer. Det er et pluss at det er økning i vanskelighetsgrad, først får brukeren hele klokkeslett, så ulike minuttvarianter. I appen «Matemagisk – Brøk» møter du igjen Pi, Luringen og Flagre. I «Pizzaspillet» skal du stå som kokk og fordele fyll etter brøkene du blir gitt. Det står en hel gjeng med sultne pirater på andre siden av disken, så her gjelder det å være nøye. I appen «Matemagisk – Regne mer». Dette er oppfølgeren til appen «Matemagisk – Regne», og nå kan barna lære multiplikasjon og divisjon. Konteksten er med pirater, romskip og en kinosal. En snål blanding som allikevel fremstår som artig.  Les anmeldelsen av appen her.

 • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
 • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
 • Barnevakten anbefaler appen fra: 7 år.

Prøv også regne, algebra og telle fra Matemagisk.

Gøy og lærerikt med Dragonbox

De prisvinnende appene Dragonbox byr på spennende verdener og flotte matteoppgaver. Dette er matteapper som er skreddersydd for barn.

DragonBox Big Numbers

Appen «Big Numbers» er morsom, men utfordrende til samme tid. Her skal man telle, addere og subtrahere flersifrede tall. Appen passer derfor best for de som har erfaring med de to regneartene, og ikke som introduksjon for nybegynnere. Les anmeldelsen av appen her. I «Algebra 5+ støter barn på en gradvis økning av vanskelighetsgrad. Det legges til rette for økt forståelse av algebra samtidig som det ikke føles som undervisning – tvert imot, barna koser seg med morsomme og utfordrende pusleoppgaver. Les anmeldelsen av appen her. I Dragonbox Elements står geometri på menyen. Barn fra grunnskolealder og helt opptil videregående nivå kan utforske former og geometriske prinsipper i et miljø preget av lek og utforsking. Les anmeldelsen av appen her.

 • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
 • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
 • Barnevakten anbefaler appen fra: Se vurdering inne på hver enkelt appanmeldelse.
Lek butikk med Toca Store

Stå bak disken i en virtuell butikk og inviter venner og familie til å handle varene dine. Denne appen passer fint som virtuell lekebutikk for flere barn samtidig.

Velg ut varer i butikken, bestem pris og betalt med riktig antall mynter. Utbyttet av appen kommer først når barn og eventuelt voksne leker og bruker fantasien. Da er dette en fin app som legger til rette for kjøp og salg, samt rollespill med butikkeier og kunde. Les anmeldelsen av appen her.

 • Format: iOS (Apple)
 • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI)
 • Barnevakten anbefaler appen fra: Anbefales fra to år.
Bruk mobilkameraet som kalkulator

Last ned en «mattehjelper» som passer i lomma. Denne appen tar bilder av regnestykker og viser løsning steg for steg.

Glem endeløs knoting på kalkulatoren. Dette er fremtidens måte å sjekke svarene på regnestykker (etter at barna først har prøvd seg på papir så klart). Appen Photomath bruker mobilens kamera til å ta bilder av regnestykker og viser så svaret. Enten det er komplekse algebrastykker eller vanvittige multiplikasjonsoppgaver, så klarer Photomath det meste. Bare pek med kameraet og få opp løsningen øyeblikkelig. Les anmeldelsen av appen her.

 • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
 • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
 • Barnevakten anbefaler appen fra: 9 år.
Drill på matteoppgaver med Fiete Math Climber

Drill på matteoppgaver innenfor de fire regneartene. Fiete math climber er oversiktlig og strukturert og har et helt hav av alternativer som kan velges for å tilpasse typer regnestykker.

Uansett hvilket forhold barnet ditt har til faget, så kan denne appen være langt mer motiverende enn å løse regnestykker i boka. Selv om Fiete math climber fokuserer mer på drilloppgaver og øving enn forståelse og læring, så presenteres allikevel regneoppgaver i en interessant setting.Her kan barn løse regnestykker som går på addisjon (pluss), subtraksjon (minus), multiplikasjon (ganging) og divisjon (deling). Les anmeldelsen av appen her.

 • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
 • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
 • Barnevakten anbefaler appen fra: 5 år.

Kunst og håndverk og andre kreative fag

Fra tegneapper til fullverdig videoproduksjon, det finnes en app for det meste.

iMovie – rediger videoopptak rett på mobilen

På en intuitiv måte kan du enkelt lage dine egne filmer med appen iMovie. Dette er en morsom og kreativ app for både barn og voksne.

iMovie

iMovie er en app som gjør det mulig å lage filmer og trailere uansett om man ikke har så mye erfaring fra redigering tidligere. Appen er intuitiv og med litt prøving og feiling får man til å lage en film. Det vil nok allikevel kreve en viss alder og kjennskap til telefonens funksjoner. I appen kan man få erfaring med enkel filmredigering på en kreativ måte og få smaken på hvordan det er å være en filmskaper.. Les anmeldelsen av appen her.

 • Format: iOS (Apple)
 • Aldersanbefaling: 4+ Apple
 • Barnevakten anbefaler appen fra: 9  år.
Toonia Colorbook – fargelegg av all hjertets lyst

Dette er en intuitiv og enkel tegnebok-app for de aller minste som passer for barn i alle aldre.

I havet av alle mulige slags tegnebok-apper, er det varierende kvalitet. Toonia Colorbook er definitivt en av de gode, og har fine tegninger med motiver innen dyr, kjøretøy, verdensrommet, eventyrland, mat, skole og hjem. Det er veldig enkelt og behagelig å fargelegge, og man får flotte resultater uten store anstrengelser. Dette er definitivt tilpasset de aller yngste. Gjør man feil, så er det også mulig å viske bort fargeleggingen, eller så kan man tegne over det gamle. Det finnes også et enkelt modus og et vanskeligere modus for større barn. Les anmeldelsen av appen her.

 • Format: iOS (Apple)
 • Aldersanbefaling: 4+ Apple
 • Barnevakten anbefaler appen fra: Alle aldre
Toca builder – slipp inspirasjonen løs!

La denne koselige gjengen med bygningsarbeidere sjarmere deg, og slipp fantasien og designviljen løs i et fritt og åpent landskap.

Her skal man altså bygge av hjertens lyst og med noen sjarmerende bygningsarbeidere til hjelp. Alt man lager i spillet blir tatt vare på, slik at man kan starte nye prosjekter, eller fortsette på gamle dersom det er ønskelig. Hele byggevirksomheten foregår i et åpent, kvadratisk landskap. Det er mulig å endre perspektiv omkring karakteren man styrer, eller så kan man forstørre og forminske bildet med enkle knipebevegelser.Men dette er som nevnt ikke noen enmannsjobb. Hjelperne dine består av seks søte robotlignende skapninger, som alle har ulike ferdigheter og funksjoner. Les anmeldelsen av appen her.

 • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
 • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
 • Barnevakten anbefaler appen fra: 4 år.
Snapseed- pynt og rediger bildene dine

Dekker Snapseed alle dine behov for å redigere bilder? Nesten i hvert fall.

Med Snapseed kan du redigere bilder og ta dem til det neste nivået innen fototeknikk, og det uten å måtte forlate mobilens trygge rammer. Utrolig nok er Snapseed helt gratis til både iOS og Android. Men funksjonene og mulighetene er rikelige, samtidig som de er innenfor nivået til en alminnelig mobilbruker. Les anmeldelsen av appen her.

 • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
 • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
 • Barnevakten anbefaler appen fra: 10 år.
Lag dukketeater med Puppet Pals 2

Spill inn dine egne filmer med et gjennomført utvalg av dukker og bakgrunner å velge fra.

Puppet Pals 2

Hva er egentlig Puppet Pals? Vel, det er på en måte ditt eget lille dukketeater på iPad der du kan spille ut din egen fortelling. Man velger først en bakgrunn hvor man kan bevege seg sidelengs i verdensperspektivet. Så kan man plassere flere dukker som kan styre i sanntid. Man kan også ta bilder med kameraet og sette inn virkelige personer som karakterer. Når scenen er klar er det bare å trykke på opptaksknappen og bevege figurene på tvers av skjermen. Man kan hele tiden pause opptaket og legge til nye figurer eller ulike kjøretøy og dyr. Det er også mulig å spille inn stemmer via enhetens mikrofon. Filmen lagres ved avslutning slik at den kan sees igjen i etterkant. Les anmeldelsen av appen her.

 • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
 • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
 • Barnevakten anbefaler appen fra: For alle aldre.

Musikk

Enten man er tonedøv eller en gryende komponist, så finnes det mange apper der man kan eksperimentere med sang og musikk.

Loopimal  – alle kan lage sin egen sang!

Søte dyreanimasjoner representerer fengende musikkstykker. Her kan barn eksperimentere og sette sammen deler til å bli en hel sang.

Appen Loopimal er full av sjarmerende og morsomme dyr som danser og spiller på hver sine instrumenter. Totalt ni dyr bidrar med sine musikktalenter. Man har «klosser» med ulike symboler som legges ut på en tidslinje. Hver kloss representerer en gitt tone, eller en unik måte å spille instrumentet på. Så da kan barn prøve seg frem og plassere ut klossene på tidslinja i ulik rekkefølge. Her er det mange kombinasjoner og mange muligheter for å skape sitt eget musikkuttrykk.. Les anmeldelsen av appen her.

 • Format: iOS (Apple)
 • Aldersanbefaling: 4+ Apple
 • Barnevakten anbefaler appen fra: Alle aldre.
Musikkproduksjon for eldre barn med Auxy

Klar til å lage den neste store hitlåta som alle snakker om? Auxy er et flott musikkprogram til iPhone og iPad.

Auxy er et imponerende tillegg på musikkfronten fordi programmet er tilpasset mobil og iPad. Appen er veldig intuitiv å bruke, uten at det er noen begrensninger i funksjonalitet av den grunn. Appen legger også til rette for et stort potensial for kreativitet, og prosjektet ditt passer i bukselomma slik at du alltid kan redigere musikk, selv når du er på farten. Les anmeldelsen av appen her.

 • Format: iOS (Apple)
 • Aldersanbefaling: 4+ Apple
 • Barnevakten anbefaler appen fra: 12 år.
Garageband – spill på virtuelle instrumenter

Garageband gjør smarttelefonen eller iPaden din om til et levende instrument. Her får du som navnet tilsier, et helt band til din disposisjon.

Om du ikke har kost deg med Garageband, ja da har du virkelig gått glipp av noe. Appen er gratis og kan lastes ned til iPad og iPhone. Programmet bruker touch- og sveipebevegelser for alt det er verdt, og utnytter teknologien optimalt. Det betyr at man kan sveipe på skjermen på samme måte som man hadde spilt på en gitar. Det samme gjelder ved å spille på trommer, strykeinstrumenter og keyboard. Les anmeldelsen av appen her.

 • Format: iOS (Apple)
 • Aldersanbefaling: 4+ Apple
 • Barnevakten anbefaler appen fra: 6 år.
Lek med a capella med Incredibox

Miks din egen sang med et lekkert utvalg fra a capella og beatboksing. Incredibox er intuitivt og byr på mye musikkglede for barn.

A capella eller beatboksing har til felles at musikken lages kun ved hjelp av stemmen. Incredibox viderefører dette konseptet nå i app-form, der barna sitter i produksjonsstolen og mikser og trikser til det blir et tilnærmet profesjonelt resultat. Etter å ha startet appen kan man velge fire versjoner som alle byr på et bibliotek med ulike «instrumenter». Her har man trommer, melodier, vokaler og effekter. Så fylles skjermen av syv menn i bar overkropp. Man kan dra og slippe ulike symboler på hver enkelt av disse gutta, og hvert symbol representerer et instrument. Les anmeldelsen av appen her.

 • Format: iOS (Apple)
 • Aldersanbefaling: 4+ Apple
 • Barnevakten anbefaler appen fra: 6 år.
Lag din egen dans med Toca Dance

Velg dansere, jobb med koreografien og fremfør showet ditt på scenen.

Dans er gøy, men nokså utilgjengelig for de av oss som mangler rytme eller trening. Heldigvis finnes det også digitale muligheter, og med Toca Dance kan barnet ditt lage tidenes opptreden på få minutter. I denne appen tar man altså kontroll over tre utøvere og kan justere alle aspekter fra bekledning til lys og effekter under selve fremføringen. Les anmeldelsen av appen her.

 • Format: iOS (Apple)
 • Aldersanbefaling: 4+ Apple
 • Barnevakten anbefaler appen fra: 4 år.
Hør favorittsangene til barna med Syng

Lytt til klassiske barnelåter i et fargerikt og interaktivt miljø. Her er det musikkglede for de aller minste.

Barn blir aldri lei de kjente og kjære barnesangene våre. I appen Syng, kan de lytte til Bjørnen sover, Blinke blinke Stjernelill, Lille kattepus, Mikkel rev, Hjulene på bussen, Bæ bæ lille lam, Ro ro ro din båt og Lille Petter Edderkopp. Her er det totalt åtte sanger å velge fra. Alle figurene fra sangene er representert i et landskap, der barna trykker på ønsket karakter for å høre sangen. Så starter små animasjoner der man blant annet får se Petter edderkopp som klatrer opp og ned, lammene som synger til hverandre og bussen som kjører rundt omkring. Les anmeldelsen av appen her.

 • Format: iOS (Apple)
 • Aldersanbefaling: 4+ Apple
 • Barnevakten anbefaler appen fra: Alle aldre.
Lær å spille ordentlige instrumenter med Yousician

Endelig kan barna få en piano- ukulele eller gitarlærer rett inn på mobilen. Yousician lytter til spillingen på instrumentet, og gir så tilbakemeldinger underveis.

Yousician kan absolutt anbefales. Appen har plukket de beste elementene fra spillverden og er inspirert av titler som Guitar Hero og Rock Band. Forskjeller her er at man blir flinkere på et ordentlig instrument i prosessen. En liten ball faller på den noten eller gitargrepet som skal spilles (minner litt om karaoke). Mobilens mikrofon fanger så opp lyden på om man treffer riktig eller ei. Den sjekker også om man spiller til riktig tid, så på den måten trener man opp både grep og rytme samtidig. Les anmeldelsen av appen her.

 • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
 • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
 • Barnevakten anbefaler appen fra: Alle aldre.

Naturfag

Enten kroppen eller solsystemet er på menyen, så er dette spennende temaer vel verdt å utforske på en berøringsskjerm.

Lær om været med Tinybop

Hvor kommer regnet fra? Hva er skyer bygget opp av? Hvordan blir tornadoer til? La barna få eksperimentere og lære mer om været med denne appen fra Tinybop.

Været er et spennende fenomen uansett alder. Og med denne appen fra anerkjente Tinybop kan man altså utforske ulike værtyper på en interaktiv måte. Det hele starter med et lite landskap med hus og fjell. Her kan barna få trykke på ulike elementer for å utforske mer på detaljnivå. De kan skape tordenvær, tornadoer, fordampe vann og endre temperatur. Så ser man hvordan dette påvirker bygninger, trær, vann, dyr og mennesker. Les anmeldelsen av appen her.

 • Format: iOS (Apple)
 • Aldersanbefaling: 4+ Apple
 • Barnevakten anbefaler appen fra: 4 år.
Lær om solsystemet med Tinybop

Utforsk planetene i solsystemet vårt på en spennende og interaktiv måte.

Solsystemet fra Tinybop

Med denne appen får man først et overblikk over alle planetene som kretser rundt sola vår. Så kan man trykke seg inn på hver enkelt planet og solen for å få et nærmere blikk. Ved å skru på navnelapper og bevege en linje over bildet, får man detaljert info om hva planetene består av. Ellers byr hver planet på ulike oppgaver som man kan gjøre. På Saturn for eksempel, kan man studere ringene, og kaste inn alt fra asteroider til isklumper, for å se hvordan disse går i bane rundt planeten. På Jupiter kan man studere «den store røde flekken», som er en slags tornado som man kan kaste ting inn i. Og på jordkloden kan man se de ulike kontinentene, eller reise til månen vår og se hvordan tyngdekraften fungerer her. Les anmeldelsen av appen her.

 • Format: iOS (Apple)
 • Aldersanbefaling: 4+ Apple
 • Barnevakten anbefaler appen fra: 6 år.
Identifiser planter med iNaturalist

Knips bilder av dyr, insekter og planter og la denne appen identifisere art og navn. Denne appen anbefales fra 13 år, men utvikleren har også laget enn lignende app som passer fra seks år.

Man åpner kameraikonet (observer) og sikter på det man ønsker at appen skal identifisere for deg. Det er mulig å knipse bilder der og da, eller så kan man la programvaren jobbe med bilder man har tatt tidligere. Disse er da lagret i mobilens album. Det kan være nyttig å ta bilder og søke dem opp senere når man er hjemme dersom man vil spare på mobildata. Les anmeldelsen av appen her.

 • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
 • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
 • Barnevakten anbefaler appen fra: 13 år.

Prøv også Plantsnap.

Gjenkjenn fuglelyder med Whatbird

Utforsk skogen med denne appen som gjenkjenner fuglesang på egenhånd. Passer suverent til utflukter på våren for både store og små.

Bruken er enkel. Man hiver seg ut i naturen, går så nær man kan til der fuglen kvitrer, og trykker på opptaksknappen i appen. WhatBird bruker enhetens mikrofon for å snappe opp fuglelyden. Så sammenlignes dette med lydfiler som ligger ute på en server på internett, og WhatBird vil foreslå hvilken fugl det er som synger. Metodikken minner altså om andre programmer som gjenkjenner sanger og musikk for deg. Les anmeldelsen av appen her.

 • Format: iOS (Apple)/Android (Google)
 • Aldersanbefaling: 3 år (PEGI) 4+ Apple
 • Barnevakten anbefaler appen fra: 6 år.
Utforsk menneskekroppen fra topp til tå

«Menneskekroppen» er en app som lar deg utforske hvordan ulike organer fungerer. Dette gjøres på en gøyal, interaktiv og lett forståelig måte.

Vår anatomi er noe av det mest komplekse maskineriet som finnes. Det finnes nok av oppslagsverk og bildemateriale som viser hvordan vi henger sammen. Tinybops app skiller seg ut ved at alt skrelles ned til en enkel interaksjon med kroppsmodeller. Det er omtrent ingen tekst som støtter opplevelsen, derimot lærer man gjennom å se det hele i aksjon. Og det er her moroa virkelig begynner. Les anmeldelsen av appen her.

 • Format: iOS (Apple)
 • Aldersanbefaling: 4+ Apple
 • Barnevakten anbefaler appen fra: Alle aldre.

Les mer

Appene som gjør det gøy å være ute

Her er våre anmeldelser av apper

Bli medlem av Barnevakten