Lær om kroppens organer i Minecraft

Utforsk den internasjonale romstasjonen, kroppens anatomi, oldtidens Egypt og mye mer ved å laste ned pedagogiske verdener til Minecraft.

Det populære spillet Minecraft er en liten kraftpakke i seg selv. Her kan barn og unge bygge alt mulig hvor kun kreativiteten setter grenser. Samtidig kan det være kjekt med litt inspirasjon også fra andre kanter.

I den sammenheng har Minecraft selv, i tillegg til en håndfull andre utviklere, gitt ut pedagogisk innhold som kan lastes ned gratis dersom man eier spillet fra før.

Spillet har en egen butikk hvor man kan kjøpe innhold ved å betale ekte penger. Men her finnes det også en kategori for innhold som ikke koster noe i det hele tatt. Disse gir allikevel barna muligheten til å oppleve en helt annen verden. Utdanningsversjonen av Minecraft har ikke denne butikken tilgjengelig.

Her gir vi en kort oversikt over noen av mulighetene som finnes. Den fullstendige listen finner du her på de offisielle sidene til spillutvikleren. Du kommer i gang med tilleggsverdener ved å:

  • Starte spillet
  • Gå inn på «markedsplasse»
  • Bruke søkefeltet eller lete opp ønsket tilleggspakke
  • Laste denne ned verdenen og velge «lag denne»

Innholdet åpnes akkurat på samme måte som en hvilken som helst annen verden man lager i Minecraft.

Dra på en reise gjennom kroppens anatomi

Menneskekroppen av Goe-craft er litt av et prosjekt. Her kan barna ta på seg forskerfrakken og utforske kroppens anatomi. Teksten er riktignok på engelsk, men inni denne verdenen finner man modeller av organer, blodomløp, skjelettet og mer.

Her kan man blant annet se et oversiktsbilde over hvor organene befinner seg. Man kan også vandre gjennom fordøyelsessystemet, lese fakta og se korte animasjonsfilmer. Barna kan også vandre langs skjelettet og til og med kjøre gruvevogn i kroppens blodomløp.

Det er en fascinerende og artig gjenspeiling av kroppen i Minecraft-universet. Og selv om bildene neppe er veldig realistiske, får barna allikevel en annerledes introduksjon til kroppens organer.

For å finne denne tilleggspakken, søk etter «the human body» i Minecraft-butikken.

Besøk den internasjonale romstasjonen

Så klart står også verdensrommet på menyen og spillutviklerne har laget en aldri så liten kopi av den internasjonale romstasjonen (ISS). Dette har Minecraft gjort på lag med NASA.

Barna kan på den måten utforske byggverket både fra innsiden og utsiden med forskjellige rom og interiør.

Det er spennende å se det flotte byggverket og alle detaljene er på plass. Barna får dermed en aldri så liten smakebit av verdensrommet.

For å finne denne tilleggspakken, søk etter «international space station» i Minecraft-butikken.

Lær om ressurser og bærekraft i byen

Bærekraftens by er en verden der barn kan lære om hva som må til for å drifte en by. Spillet inneholder norsk tekst, og barna kan velge ulike leksjoner som tar for seg matproduksjon, vannbehandling, bærekraftig skogbruk, strømnett og mer.

Spillverdenen byr på flotte omgivelser med gater, hus, vindmøller, biler og mennesker.

Allerede ved oppstart velger barna hvilken leksjon de ønsker å følge, deretter følger de en sti og langs denne dukker det opp mennesker som formidler fakta og instruksjoner.

For å finne denne tilleggspakken, søk etter «sustainable city» i Minecraft-butikken.

Utforsk livet på gården

Farmcraft av Blockworks gir liv til bondegården. Her kan barna sette i gang med å kjøre traktorer og andre kjøretøy for å ploge, så og høste avlinger på bondegården.

Her lærer barna om moderne landbruk og prosessen som må til i matproduksjonen.

Barna får opplæring underveis (engelsk tekst) og følger ulike oppgaveløyper.

For å finne denne tilleggspakken, søk etter «farmcraft» i Minecraft-butikken. Påse å laste ned innholdet som er laget av Blockworks.

Besøk spennende og vakre Hawaii

Den solfylte øyen står også på menyen. Her kan man hoppe inn i biler, helikoptre og fly for å se det vakre landskapet ovenfra. Man kan besøke populære reisemål og landemerker, svømme i vannet blant dyrelivet og mye annet.

Hovedstaden Honolulu er gjenspeilet på kartet med blokkterrenget som er laget av 3000 x 3000 blokker. Det finnes også 19 forskjellige typer kjøretøy, bygninger som man kan gå inn i, gater, veier og mer.

For å finne denne tilleggspakken, søk etter «life in Hawaii» i Minecraft-butikken. 

Se mer innhold som kan være spennende og lærerikt i butikk-katalogen til Minecraft.

Alle foto: Microsoft / Minecraft

Les mer:


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.