Foto: Shutterstock.

Spill og apper under juletreet i år?

KJØPEGUIDE: Hvilket spill og spillkonsoll passer best for ditt barn? Og hva er den beste måten å legge spill og apper "under juletreet" på, enten du kjøper disse digitalt eller fysisk i butikk? Få gode tips og råd her.

Juletiden er for mange forbundet med familie, rikelig med mat og ikke minst den tradisjonelle utvekslingen av gaver. Det er ikke sjeldent at barn lengter etter en skinnende ny spillkonsoll eller det nyeste spillet som nettopp er blitt gitt ut.

Mange håper nok å finne nettopp dette pakket inn i år.

Det finnes flere spillmaskiner på markedet og valg og preferanse er blant annet avhengig av barnets alder og interesse.

Vanligste måter for barn å spille er med:

 • Mobil og nettbrett (passer for de aller minste).
 • Nintendo Switch (anbefales fra fem år og for barn som skal ha sin aller første spillkonsoll).
 • Playstation 4 og Playstation 4 Pro (anbefales fra syv år).
 • Xbox One S og Xbox One X.
 • PC og Mac (anbefales fra tolv år).
 • Retrokonsoller (anbefales for foreldre og barn som skal spille sammen, eller for barn som liker klassiske spill).

Les mer om hvordan velge riktig spillkonsoll til ditt barn.

Hvordan velge riktig spill

Det er en hel jungel av spill der ute. Sjekk alltid om spillet passer til den spillmaskinen barnet har. Som med filmer og bøker finnes det også flere spill i en serie. Poden kan fort bli skuffet dersom innpakningspapiret avslører fjorårets utgave av fotballspillet FIFA og ikke årets versjon, eller at spillet ikke er kompatibelt med den spillmaskinen barnet har.

Spill kan kjøpes fysisk i butikken eller på nett. Et tips for å finne lavest mulig pris er ved å skrive inn tittelen på spillet hos prissøkemotorer som Prisjakt eller Prisguiden.

Fordelen med å handle en fysisk utgave av et spill er at man vet hva man får og når man for det. Man er ikke avhengig av postens leveringstid. Spillet ligger dessuten fysisk klar til å bli pakket opp under juletreet.

Alle nettbutikker har fjorten dagers angrerett uten at man må oppgi grunn. Mange fysiske butikker har også generøse avtaler for bytte og særlig ved julehandel. Men man kan ikke kreve å få en vare byttet. Det er ingen lov som sikrer dette.

Noen butikker strekker seg allikevel lengre for kunden. Elkjøp som eksempel har femti dagers åpent kjøpt og Power (tidligere Expert) har tretti dagers åpent kjøp. Komplett har åpent kjøp i 60 dager og betaler til og med returfrakten ifølge selgerens nettside.

Sjekk betingelsene i den butikken du handler i.

Egne regler for kjøp i spill- og nettbrettprodusentens egen butikk

Ved å handle spill i spillkonsollens egen butikk gjelder ikke angreretten på fjorten dager. Man har ingen angrerett fordi det man kjøper regnes ikke som en gjenstand, men en tjeneste. Derav ingen angrerett. I angrerettloven står det om unntak fra angrerettloven:

«levering av digitalt innhold som ikke leveres på et fysisk medium, dersom leveringen er begynt med forbrukerens uttrykkelige samtykke og forbrukeren erkjenner at angreretten dermed går tapt.»

Noen, som Apple, velger allikevel å tilby angrerett med visse begrensninger. Ved å logge inn på denne lenken kan man angre på kjøp innen to uker etter kjøp. Man må velge den bestemte appen og trykke på rapporter et problem og angre kjøp. I Google Play har man to dager til å angre et kjøp.

På Xbox, Playstation og Nintendo kan man ikke angre kjøpet (kilde: NRK Supernytt), men på Steam kan man dette innen to uker dersom spillet ikke er spilt mer enn to timer.

Hvordan handle apper og spill uten å gå i butikk?

En vanlig pris for et spill som nettopp har blitt utgitt, er på rundt 600 kroner. Samtidig finnes det ofte ulike varianter av det samme spillet til høyere pris. Årsaken til kostnadsøkningen er gjerne at man loves mer innhold i spillet, ekstra utstyr og belønninger til spillfiguren og mer.

Det kan lønne seg å lese det i liten tekst slik at man ser hva som følger med. Av og til er tilleggsinnholdet mulig å kjøpe senere for en ekstra slant, men ikke alltid.

Ipad og Iphone

 • I App Store (Apple) er det mulig sende apper i e-post som gave. Man kan også velge leveringsdato slik at mottakeren får denne tilsendt på ønsket dag. Åpne App Store, velg appen du ønsker å gi som gave og trykk på ikonet med de tre prikkene ved siden av kjøpeknappen. Her skal det dukke opp en mulighet for å gi app i gave. Deretter skriver du inn mottakers e-postadresse og skriver eventuelt inn en melding eller hilsen.
 • Det er også mulig å sende gavekort med beløp på 250, 500 og 1000 kroner eller ved å angi et valgfritt beløp. Åpne App Store-appen, trykk på profilbildet ditt øverst i hjørne og velg send gavekort med e-post.

Den som får tilsendt e-post, får en lenke for å løse inn gavekort eller appen. Les mer om dette her.

Nettbrett og mobiler (Google)

 • Man kan kjøpe gavekort som fungerer på Google sin app-butikk (Google Play). Disse må kjøpes fysisk i butikk her. Det er ikke mulig å gi bort apper i gaver til andre.

Husk at både Apple og Google tilbyr familiedeling slik at når du kjøpe en app så kan du dele appen gratis med familiemedlemmene dine. Dette er også en måte å gi en app som gave til barna dine. Ved at du kjøper den først, også kan de laste den ned selv etterpå.

Nintendo Switch

 • Nintendo har en ordning for gavekort som heter Nintendo Eshop. Dessverre ser ikke denne ut til å være til salgs i Norge. Man må derfor kjøpe spillene fysisk eller ved å gå inn på barnets spillkonsoll og kjøpe for dem der.

Playstation 4

 • Playstation har også en ordning med gavekort som man kan kjøpe i butikker som Elkjøp og nettbutikker som Gamezone og Dustin for eksempel.

Xbox One og PC

 • Det er mulig å gi bort spill som digitale gaver til Xbox og PC. Inne på en Xbox-konsoll kan man finne det spillet man ønsker og velge i menyen gi bort som gave. Mottakeren får da en kode som han eller hun kan bruke for å løse inn spillet.
 • I tillegg, kan man gjøre dette fra en PC. Velg Xbox Store-appen og søk på ønsket spill. Her er det en egen mulighet for kjøp som gave. Da sender man en gave via e-post til mottakeren.
 • Steam er også en populær plattform for å kjøpe og spille spill på PC. Når man kjøper et spill og legger til i handlekurven er det mulig å velge «purchase as a gift». Da er det mulig å levere spillet som en gave til en venn i kontaktlisten.

Andre løsninger

 • Man kan overføre penger til barn som har eget bankkort.
 • Sparebank 1 tilbyr Visa gavekort til barn som er tretten år eller eldre. Dette kan man bruke til å handle for på samme måte som andre bankkort. Man kan også øke kortets saldo ved behov.

Populære spill akkurat nå

Fortnite er et av de mest populære spillene. Selv om spillet er gratis å laste ned, så er det mulig å kjøpe innhold i spillet for ekte penger. Det kan hende at det nettopp er dette poden ønsker seg fremfor andre spill. Det finnes ikke gavekort for kjøp i spill direkte, men dersom man kjøper inn gavekort til spillkonsollens nettbutikk, så vil dette også kunne løses inn og bli brukt i spill som Fortnite.

Fotballspillet FIFA er også veldig populært blant barn, i tillegg til Rocket League, Roblox, Minecraft, Overwatch, Super Mario Odyssey, The Legend of Zelda: Breath of the Wild og Splatoon 2.

Husk å sjekke aldersgrensen for spillet. Les gjerne Barnevaktens anmeldelse av spillet.

Anbefalte spill fra Barnevakten

o-5 år:

 • Super Mario Party (Nintendo Switch) – Slå dere løs i en haug med morsomme og helsprø minispill og konkurrer om vinnerplassen. Anbefales fra fem år.
 • Mario Kart 8 Deluxe (Nintendo Switch) – Få ord er verdige nok til å beskrive gleden av å spille Mario Kart 8 Deluxe med familie og vennegjengen. Anbefales hjertelig fra tre år.
 • Lille Gård 2+ (Apple- og Google-produkter) – I denne appen kan barna utforske livet på gården. Trykk på dyr, gjenstander og mennesker og se små interaktive historier. Anbefales for alle aldre.
 • Loopimal (Apple-produkter) – Søte dyreanimasjoner representerer fengende musikkstykker. Her kan barn eksperimentere og sette sammen deler til å bli en hel sang. Anbefales for alle aldre.
 • Toca Hair Salon Me (Apple- og Google-produkter) – Med denne appen kan barn leke frisør med animerte bilder av seg selv, venner, familie eller til og med kjæledyr. Denne appen anbefales fra tre år.
 • Toonia Colorbook (Apple-produkter) – Intuitiv og enkel tegnebok-app for de aller minste. Anbefales for alle aldre.
 • Toca Kitchen 2 (Apple-produkter) – Lag et hav av fantasifulle retter på kjøkkenet og server det til gjestene dine. Mye moro og helt fritt for søl. Anbefales for alle aldre.
 • Little Fox Animal Doctor (Apple-produkter) – Dyr som er blitt syke står i kø på legekontoret ditt. Det er opp til deg å gi riktig behandling slik at de blir friske igjen. Passer for barn fra fire år.

6 – 11 år:

 • Starlink: Battle for Atlas (PS4/Xbox One/Nintendo Switch) – Bygg og modifiser lekeromskip i den virkelige verden og ta dem med inn i et dataspill. Et spennende og gøyalt konsept, men kan også tære på lommeboka til foreldre. Anbefales fra syv år.
 • Lumino City (Apple- og Google-produkter) – Lumino City er en unik kunstopplevelse som bare må oppleves. Løs logiske hindringer og nyt en vakker spillverden. Anbefales fra syv år.
 • Mario Tennis Aces (Nintendo Switch) – Dette er et lekent og fargerikt tennisspill som passer for hele familien. Spillet byr på lystbetont konkurranse med venner, der man også kan være i fysisk aktivitet med Joy-Con-kontrollene. Anbefales fra tre år.
 • Super Mario Party (Nintendo Switch) – Dette er et av de spillene vi virkelig anbefaler for barn og til hele familien. Slå dere løs i en haug med morsomme og helsprø minispill og konkurrer om vinnerplassen. Anbefales fra fem år.
 • FIFA 19 (PlayStation 4/PlayStation 3/Xbox One/Xbox 360/Windows) – Det mest populære fotballspillet på markedet er tilbake med ny sesong, oppdatert spillerstall og små justeringer i spillmekanikken. Anbefales fra syv år.
 • Overcooked 2 (PlayStation 4/Xbox One/Windows) – Redd verden ved å lage mat i et hektisk og underholdende miljø. Dette er et vanvittig morsomt spill som man kan nyte sammen med venner eller hele familien. Anbefales for barn fra tre år.
 • Minecraft Nintendo Switch Edition (Nintendo Switch): Det populære byggespillet er nå utgitt til Nintendo sin spillkonsoll – Switch. Utforsk en åpen verden, samle ressurser og bygg alt det fantasien brygger på. Anbefales fra syv år.
 • Farming Simulator 2019 (PlayStation 4/Xbox One/Microsoft Windows) – Driv din egen bondegård med traktorer, gårdsdyr og massive åkre. Anbefales fra syv år.
 • Super Mario Odyssey (Nintendo Switch) – Magien er tilbake med Mario i hovedsetet. Super Mario Odyssey er et fantastisk spill med flott grafikk, variasjon og mange timer med meningsfull utforsking. Anbefales hjertelig fra syv år.
 • Splatoon 2 (Nintendo Switch) – Splatoon 2 er rett og slett helt fantastisk. Et unikt konsept gjør at spillet aldri blir kjedelig, og oppfølgeren er minst like gøy som forgjengeren. Anbefales fra syv år.
 • Lego Marvel Super Heroes 2 (Playstation 4/Xbox One/Windows) – Begi deg ut på et fantastisk eventyr med superhelter fra alle tidsperioder i Lego Marvel Super Heroes 2. Spillet er egnet fra syv år, og med et hav av karakterer og spillmoduser har det noe for alle.

12+ år

 • The Legend of Zelda: Breath of the Wild ( Nintendo Switch) – Dette spillet er så vakkert og fullt av eventyr og magi, at opplevelsen tar pusten fra deg. Zelda er tilbake i ny drakt, og dette er nok et av de beste spillene i serien. Anbefales fra tolv år.
 • Cities: Skylines (Playstation 4/Xbox One/Windows) – Se drømmebyen din vokse til en imponerende størrelse og ivareta innbyggernes behov. Anbefales fra syv år.
 • FIFA 19 (PlayStation 4/PlayStation 3/Xbox One/Xbox 360/Windows) – Det mest populære fotballspillet på markedet er tilbake med ny sesong, oppdatert spillerstall og små justeringer i spillmekanikken. Anbefales fra syv år.
 • Project Cars 2 (PlayStation 4/Xbox One/Windows) – Project Cars 2 handler om en lidenskap for biler, vei og fart, og er kanskje den mest komplette kjøreopplevelsen per dags dato. Anbefales fra syv år.
 • The World Ends with You – Final Remix (Nintendo Switch) – Du er blitt dratt inn i et farlig dødsspill hvor du må løse gåter og kjempe for å holde deg i live. The World Ends With You tilbyr en unik opplevelse og interessant fortelling. Spillet er anbefalt fra alderen 12 år.
 • The Crew 2 (Playstation 4/Xbox One/Windows) – The Crew 2 er rett og slett et skikkelig gjennomført racingspill med lekre båter, biler og fly. Anbefales fra tolv år.
 • Civilization VI (Windows) – Den nye utvidelsespakken til den populære spillserien gir deg flere nasjoner å lede, nye måter å styre byer på, samt flere strategiske muligheter til storhet. Anbefales fra tolv år.

Les også

Har du angrerett på apper og spill?

Hvilke spillkonsoll bør man velge?

Bli medlem av Barnevakten