Foto: Shutterstock.

Spill og apper under juletreet i år?

KJØPEGUIDE: Hvilket spill og spillkonsoll passer best for ditt barn? Og hva er den beste måten å legge spill og apper "under juletreet" på, enten du kjøper disse digitalt eller fysisk i butikk? Få gode tips og råd her.

Juletiden er for mange forbundet med familie, rikelig med mat og ikke minst den tradisjonelle utvekslingen av gaver. Det er ikke sjeldent at barn lengter etter en skinnende ny spillkonsoll eller det nyeste spillet som nettopp er blitt gitt ut.

Mange håper nok å finne nettopp dette pakket inn i år.

Det finnes flere spillmaskiner på markedet og valg og preferanse er blant annet avhengig av barnets alder og interesse.

Vanligste måter for barn å spille er med:

  • Mobil og nettbrett (kan passe for de aller yngste).
  • Nintendo Switch (kan passe fra fem år og for barn som skal ha sin aller første spillkonsoll).
  • Playstation 4 og Playstation 5 (kan passe fra åtte år).
  • Xbox One og Xbox series S/X (kan passe fra åtte år).
  • PC og Mac (kan passe fra ti år).
  • Retrokonsoller (kan passe for foreldre og barn som skal spille sammen, eller for barn som liker klassiske spill).

Les mer om hvordan velge riktig spillkonsoll til ditt barn.

Hvordan velge riktig spill

Det er en hel jungel av spill der ute. Sjekk alltid om spillet passer til den spillmaskinen barnet har. Som med filmer og bøker finnes det også flere spill i en serie. Poden kan fort bli skuffet dersom innpakningspapiret avslører fjorårets utgave av fotballspillet FIFA og ikke årets versjon, eller at spillet ikke er kompatibelt med den spillmaskinen barnet har.

Spill kan kjøpes fysisk i butikken eller på nett. Et tips for å finne lavest mulig pris er ved å skrive inn tittelen på spillet hos prissøkemotorer som Prisjakt eller Prisguiden.

Fordelen med å handle en fysisk utgave av et spill er at man vet hva man får og når man får det. Man er ikke avhengig av postens leveringstid. Spillet ligger dessuten fysisk klar til å bli pakket opp under juletreet.

Alle nettbutikker har fjorten dagers angrerett uten at man må oppgi grunn. Mange fysiske butikker har også generøse avtaler for bytte og særlig ved julehandel. Men man kan ikke kreve å få en vare byttet. Det er ingen lov som sikrer dette.

Noen butikker strekker seg allikevel lengre for kunden. Elkjøp som eksempel har femti dagers åpent kjøpt og Power (tidligere Expert) har seksti dagers åpent kjøp. Husk at man ofte mister muligheten for å angre dersom man åpner forpakningen til spillet.

Sjekk betingelsene i den butikken du handler i.

Egne regler for kjøp i spill- og nettbrettprodusentens egen butikk

Ved å handle spill i spillkonsollens egen butikk gjelder ikke angreretten på fjorten dager. Man har ingen angrerett fordi det man kjøper regnes ikke som en gjenstand, men en tjeneste. Derav ingen angrerett. I angrerettloven står det om unntak fra angrerettloven:

«levering av digitalt innhold som ikke leveres på et fysisk medium, dersom leveringen er begynt med forbrukerens uttrykkelige samtykke og forbrukeren erkjenner at angreretten dermed går tapt.»

Noen, som Apple, velger allikevel å tilby angrerett med visse begrensninger. Ved å logge inn på denne lenken kan man angre på kjøp innen 90 dager etter kjøp. Man må velge den bestemte appen og trykke på rapporter et problem og angre kjøp. I Google Play har man to dager til å angre et kjøp.

Steam kan man angre på et kjøp innen to uker dersom spillet ikke er spilt mer enn to timer. Epic Games har en lignende løsning. Xbox Store har fjorten dagers angremulighet, og Playstation har noe av det samme, men ikke hvis man har begynt å laste ned spillet. Nintendo har ingen mulighet for å angre.

Les mer om dette her.

Hvordan handle apper og spill uten å gå i butikk?

En vanlig pris for et spill som nettopp har blitt utgitt, er på rundt 600 – 700 kroner. Samtidig finnes det ofte ulike varianter av det samme spillet til høyere pris. Årsaken til kostnadsøkningen er gjerne at man loves mer innhold i spillet, ekstra utstyr og belønninger til spillfiguren og mer.

Det kan lønne seg å lese det i liten tekst slik at man ser hva som følger med. Av og til er tilleggsinnholdet mulig å kjøpe senere for en ekstra slant, men ikke alltid.

Ipad og Iphone

  • I App Store (Apple) er det mulig sende apper i e-post som gave. Man kan også velge leveringsdato slik at mottakeren får denne tilsendt på ønsket dag. Åpne App Store, velg appen du ønsker å gi som gave og trykk på deleikonet ved siden av kjøpeknappen. Her skal det dukke opp en mulighet for å gi app i gave. Deretter skriver du inn mottakers e-postadresse og skriver eventuelt inn en melding eller hilsen.
  • Det er også mulig å sende gavekort med beløp på 250, 500 og 1000 kroner eller ved å angi et valgfritt beløp. Åpne App Store-appen, trykk på profilbildet ditt øverst i hjørne og velg send gavekort med e-post.

Den som får tilsendt e-post, får en lenke for å løse inn gavekort eller appen. Les mer om dette her.

Nettbrett og mobiler (Google)

  • Man kan kjøpe gavekort som fungerer på Google sin app-butikk (Google Play). Disse må kjøpes fysisk i butikk her. Det er ikke mulig å gi bort apper i gaver til andre.

Husk at både Apple og Google tilbyr familiedeling slik at når du kjøpe en app så kan du dele appen gratis med familiemedlemmene dine. Dette er også en måte å gi en app som gave til barna dine. Ved at du kjøper den først, også kan de laste den ned selv etterpå.

Nintendo Switch

  • Nintendo har en ordning for gavekort som heter Nintendo Eshop. Dessverre ser ikke denne ut til å være til salgs i Norge. Man må derfor kjøpe spillene fysisk eller ved å gå inn på barnets spillkonsoll og kjøpe for dem der.

Playstation 

  • Playstation har også en ordning med gavekort som man kan kjøpe i butikker. Man kan også fylle på med penger på barnas «lommebok» inne på spillkonsollen. Les mer om dette her.

Xbox og PC

  • Det er mulig å gi bort spill som digitale gaver til Xbox og PC. Inne på en Xbox-konsoll kan man finne det spillet man ønsker og velge i menyen gi bort som gave. Mottakeren får da en kode som han eller hun kan bruke for å løse inn spillet.
  • I tillegg, kan man gjøre dette fra en PC. Velg Xbox Store-appen og søk på ønsket spill. Her er det en egen mulighet for kjøp som gave. Da sender man en gave via e-post til mottakeren.
  • Steam er også en populær plattform for å kjøpe og spille spill på PC. Når man kjøper et spill og legger til i handlekurven er det mulig å velge «purchase as a gift». Da er det mulig å levere spillet som en gave til en venn i kontaktlisten.

Andre løsninger

Populære spill akkurat nå

Roblox, Minecraft og Fortnite er noen av de mest populære spillene. Selv om disse spillene (bortsett fra Minecraft) er gratis å laste ned, så er det mulig å kjøpe innhold i spillet for ekte penger. Det kan hende at det nettopp er dette poden ønsker seg fremfor andre spill. Det finnes ikke alltid gavekort for kjøp i spill direkte, men dersom man kjøper inn gavekort til spillkonsollens nettbutikk, så vil dette også kunne løses inn og bli brukt i spillene. Roblox har riktignok en løsning for gavekort, men vi har ikke testet om denne fungerer til bruk i Norge.

Husk å sjekke aldersgrensen for spillet. Les gjerne Barnevaktens anmeldelse av spillet.

Barnevaktens liste over spill som kan passe fra:

Les også

Har du angrerett på apper og spill?

Hvilke spillkonsoll bør man velge?

(Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 20. november 2018 og er oppdatert senere)

Bli medlem av Barnevakten