Mario Strikers: Battle League Football

Nintendo Switch. Anbefalt aldersgrense fra PEGI er 7 år (mild vold)

ANMELDELSE: Glem fotballreglene. I dette spillet skal Mario og vennene hans sparke, slå og hive bananskall for å skåre flest mulig mål.

Det er enkelt å trekke paralleller til fotballspillet FIFA Street i denne anmeldelsen, som altså er innendørsfotball i FIFA-serien. Nå er dette riktignok innlemmet som en del av de ordinære FIFA-spillene.

Også i Mario Strikers: Battle League Football foregår fotballkampene i mindre lokaler med barrierer. Og gjerdene har til og med strøm som kan gi spillerne støt.

Mario Strikers: Battle League Football

Format: Nintendo Switch
Sjanger: Sport
Utvikler: Ubisoft
Utgiver: Nintendo

Regelboka er i dette spillet lagt på hylla når blant annet Mario, Luigi, Peach og Bowser konkurrerer på banen. Her skal man skåre flest mulig mål, men det er også mulig å regelrett sparke ned motstanderne uavhengig av om de har ballen eller ei.

For ikke å nevne spillfigurer som velger å bære ballen, fremfor å sparke den.

Og i ekte Mario Kart-stil kan man også plukke opp hjelpemidler som kan brukes for å slå ut motstanderen. For eksempel skilpaddeskall, bananskall, bomber, turbo og mer. Alle disse «juksemidlene» er tillatt og kan snu på vekta om man er på vei til å tape kampen.

Mario Strikers er kaotisk, hektisk og morsomt til en og samme tid. De vanlige funksjonene er tilstede for å sende pasninger, lobbe ballen, spurte med ball, trikse og mer. Som i FIFA-spillene kan man også bytte på hvem man styrer på banen, og man kan takle motspillere.

Men det er også et aldri så lite innslag av amerikansk fotball her. For eksempel kan man takle motspillere som ikke engang har ballen. På det vis kan man også stenge rommet som motspillerne har til å holde på ballen.

Det er absolutt en opplevelse av fotball her. Å skåre mål fra midtbanen der ballen treffer stanga, så går inn, er rett og slett nydelig. Her må man tenke på vinkel, kraft og egen posisjon for å kunne skåre mål. Som i FIFA-spillene er det også reprise av hvert mål, en liten feiringsdans og statistikk som viser hvem som har holdt ballen mest, antall skudd og så videre.

Før hver kamp står man fritt til å velge de spillerne man selv ønsker. Her er det et karaktergalleri med de mest kjente navnene fra Mario-serien, blant annet Donkey Kong, Bowser, Yoshi, Mario og mer.

I tillegg kan man velge egen hjemmebane og farge på draktene. Det som er litt artig er at fotballstadion blir en hybrid av to deler, både hjemme- og bortelagets stadion. Den ene halvdelen kan altså være inspirert av spøkelser, hvor den andre halvdelen er inspirert av eventyrslott for eksempel.

Det finnes også flere modus å spille Mario Strikers på. Man kan konkurrere i enkeltstående kamper, turneringer og i en slags forenklet versjon av FIFAs Ultimate Team. Her melder man seg på en klubb som noen andre eller venner har opprettet på nett. Så vinner man kamper på vegne av klubben. Eventuelt kan man opprette en selv.

Heldigvis, tro til Nintendo, er det riktignok ingen lootbokser eller kjøpemuligheter.

Mario Strikers er en artig vri på fotballsporten. Dette er ikke første gang Nintendo lager sin egen variant av kjente sportsgrener. Som eksempel finnes det tennis, golf, go-kart og ellers en god dose av alt.

Med tanke på stilen er Mario Strikers lystbetont, overdrevet, kjapt og lite realistisk. Å sende et skilpaddeskall eller en bombe for å meie ned forsvaret, er rett og slett ikke noe man ser mye av ellers i fotballverdenen.

Spillerne har også unike krefter. For eksempel kan de spare opp energi til et kraftskudd før mål. Da må man time og trykke til riktig tid slik at ballen går dit den skal. En liten animasjon viser også at ballen føres frem som en tornado, et egg eller hva det måtte være avhengig av hvilken spillfigur som står for skuddet.

Hver spiller har også unike ferdigheter og svakheter – og sammen kan deres ulikheter balansere og styrke et lag.

Samtidig kjører ikke Mario Strikers smertefritt. Det er ekstra knotete å styre forsvar kontra angrep. De datastyrte medspillerne er heller ikke så behjelpelige med å posisjonere seg, eller å stoppe angrepene. Fotballen beveger seg også noe snålt mellom spillerne, og det er tidvis lite flyt ute på banen. Sammenlignet med FIFA for eksempel som har en helt annet smidighet.

Mario Strikers er kanskje best å spille med venner. Da blir det muligens enklere å samarbeide. Samtidig kan man ikke dele på en joy-con-kontroller hver. Man må enten ha en pro-kontroller, eller to joy-con-kontrollere per spiller.

Så her kreves det en del utstyr for at flere familiemedlemmer eller venner skal få spille på en og samme skjerm. Det går også an å spille med og mot andre på nett.

Dessverre er det ikke noe historiemodus i Mario Strikers. Det er noen cuper man kan bryne seg på, men disse er først og fremst bygget for å lære opp spilleren til å mestre ulike ferdigheter og taktikker.

I stedet blir dette et fotballspill man plukker opp i ny og ne. Kanskje i noen minutter eller noen kamper om gangen. Men de store kreftene for å holde på spillerens interesse over tid, uteblir.

Alle foto: Nintendo / Ubisoft

Egnethet

Mario Strikers: Battle League Football har fått PEGI angitt til 7 år. Spillet er merket med vold.

PEGI skriver at dette spillet har fått anbefalt aldersgrense 7 år på grunn av lite realistisk vold som blir vist i en barnevennlig kontekst. Volden viser ikke synlig skade på fantasiskapninger. Spillet egner seg ikke for noen under 7 år, mener PEGI.

Enda mer konkret forklarer PEGI at spillfigurene takler, sparker og slår hverandre. Man kan også få tak i gjenstander som gjør det mulig å skyte skall, bananer og andre objekter mot hverandre. Volden er mild og lite realistisk, og spillfigurene tar ikke synlig skade, mener PEGI.

Vanskelighetsgrad:

7-11 år: Spillet kan passe godt for denne aldersgruppen og er overkommelig med tanke på vanskelighetsgrad. Man kan justere på vanskelighetsgrad, men selv på det enkleste, er motstanderen vanskelig å møte på, i hvert fall i starten. Det finnes en egen opplæring for de som er helt ferske. All tekst er på engelsk.

12-15 år: Ungdom kan også få utbytte av dette spillet. Ved å konkurre med andre på nett eller samme skjerm – vil man kunne få stadig nye og mer utfordrende motstandere å bryne seg på.

16+ år: Spillet kan også underholde ungdom og voksne som er interessert i sport.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser