Foto: Barnevakten

Få barn og unge sender nudes

En del foreldre kan være bekymret for at barna deler nakenbilder av seg selv med venner eller fremmede og at bildene blir spredd videre. Men to undersøkelser viser at tenåringer sjelden deler nakenbilder.

En myte at mange tenåringer sender nakenbilder

Barnevaktens treffer tusenvis av barn og unge hvert år. Når vi spør elever om hvor vanlig det er å dele nakenbilder av seg selv, gjetter de gjerne at langt over halvparten gjør det. Men det er en myte at så mange barn og ungdommer sender nakenbilder.

Undersøkelser viser at kun 10-13 prosent av tenåringer i alderen 13-18 år har delt nakenbilder. Det blir riktignok mange når man teller opp person for person. Men man bør legge merke til at 87-90 prosent ikke deler nakenbilder.

15-åringer skiller seg noe ut, da er det rundt 18-20 prosent som har sendt nakenbilde året før. Men samtidig er det altså 78-80 prosent av 15-åringene som ikke har sendt nakenbilde.

Disse tallene stammer fra Medietilsynet og Redd Barna, se lenker lenger ned, begge undersøkelsene er fra 2018.

SENDER IKKE: Nini Vo og Mina Ngo (bildet) går i tiende trinn på en ungdomsskole i Oslo og er blant det store flertallet av tenåringer som er negative til nakenbilder. De sier de aldri ville ha sendt nakenbilder og at det handler om selvrespekt. Å sende nakenbilder er også skamfullt, mener de. Og hva hvis nakenbilder blir spredt? «Folk mister respekt for deg hvis slike bilder blir spredt,» forklarer de.

Hvor kommer myten fra? 

– Mediene har skrevet mye om nakenbildedeling, det kan gi inntrykk av at slik deling er helt vanlig blant ungdommer. Men undersøkelser viser at minst 87 prosent ikke deler nakenbilder. Pressen kan dermed bidra til å normalisere oppførselen fra et lite mindretall, dermed kan det gi et indirekte press om å dele nakenbilder for å «være normal», sier Kjellaug Tonheim Tønnesen som er faglig leder i Barnevakten.

Risiko for spredning av nudes

Når man slår hull på myten om at «alle» deler nakenbilder, vil barn og unge stå sterkere til å si nei hvis noen maser på dem om nakenbilder og de føler press til å gjøre noe de ikke har lyst til.

Selv om deling av nakenbilder i de fleste tilfeller skjer i frivillighet, innebærer det en risiko for spredning. Barn vil oppleve det som en katastrofe dersom bildene blir spredt. Det kan godt være at den man sender nakenbilde til, er til å stole på. Men mottakeren kan ha venner som låner eller tuller med telefonen eller datamaskinen. Eller så blir man uvenner senere med mottakeren. Eller så tenker man seg ikke helt om og deler plutselig passordet som gjelder bildearkivet.

Opplever barn og unge masing om å sende nakenbilder, bør de altså vite at det er unormalt å sende nakenbilder, dermed er det lettere å si nei. Utfordringen kan være at enkelte barn kan ha lav selvfølelse og et behov for anerkjennelse. Deler de et nakenbilde, kan det være for å få høre noe positivt tilbake. Et tips til foreldre er derfor å styrke barnas selvfølelse.

Faglig leder Kjellaug Tonheim Tønnesen i Barnevakten.

– Den beste forebyggingen vi kan gjøre på dette feltet er å styrke barn og unges selvfølelse, slik at de ikke på bakgrunn av utrygghet og behov for bekreftelse deler bilder og filmer som kan skape store problemer og mer usikkerhet, sier Kjellaug Tonheim Tønnesen. Hun fortsetter:

– Så må vi ikke glemme at det er fort gjort å gjøre ting man kan angre på og at konsekvenstenkningen ikke er ferdig utviklet hos barn og unge. Men frykten for å være moraliserende eller utdatert må ikke hindre foreldre i å være tydelige i sine råd. Vi voksne kan fint klare å balansere det å gi tydelige råd og samtidig være tydelige på at hvis det likevel skjer noe som blir dumt og vanskelig og man kanskje angrer på, så kan de komme til oss som er foreldre eller til en annen voksenperson og snakke om det og få hjelp.

Illustrasjonen

Grafikken i hovedbildet er satt sammen av to undersøkelser:

  • Redd Barna: 10 prosent av barn mellom 13 og 16 år har delt et nakenbilde.
  • Medietilsynet: 13 prosent av barn mellom 13 og 18 år har delt nakenbilde.
Les også

Bli medlem av Barnevakten