Amino: Communities and Chats

Appen er merket "foreldreveiledning" av PEGI og 12+ år i App Store. Grense for bruk fra 13 år (med krav om samtykke fra foresatte) ifølge utviklernes vilkår. Android (Google)/ iOS (Apple)

ANMELDELSE: Amino er et sosialt nettverk som kobler mennesker gjennom felles interesser. Men appen inneholder også reklame, kjøpemuligheter og innhold som ikke egner seg for barn.

Amino er en tjeneste som skiller seg ut fra andre typer sosiale medier. Det fremste kjennetegnet med appen er vekten på relasjonsbygging basert på interesser. Det vil si at man i appen kan bli medlemmer av små eller store grupper basert på interesser og spesifikke emner.

Man kan for eksempel delta i grupper som omhandler alt fra Brawl Stars til Fortnite, skrekkfilm, tegning, anime og punkmusikk for eksempel. Utvalget er uendelig, og man kan bli med i en gruppe som allerede eksisterer, eller lage en selv.

Amino: Communities and Chats

Format: iOS (Apple)/Android (Google)
Kategori: Sosiale medier
Utvikler: Amino Apps

Appen er gratis å laste og bruke. Man skriver først inn kjønn og alder. Dersom man oppgir en alder under tretten år, får man ikke kommet videre i prosessen, utviklerne krever at man er minst tretten år for å bruke appen.

I neste ledd oppgir man noe man interesserer seg for. Det kan være videospill, anime, humor, K-pop, skrekk og mer. Man kan også velge underkategorier innenfor disse. Dette påvirker blant annet hva slags type gruppeforslag som dukker opp på startsiden.

Man må også registrere seg for å bruke appen, det gjør man enten via e-post eller en Facebook-/Apple-konto.

På hovedsiden er appen delt inn i flere faner/vinduer. Førstesiden viser forslag til nye grupper man kan bli en del av. Noen er låst med passord slik at man må be om tillatelse for å få tilgang, andre er åpne for alle. Gruppene varierer også i størrelse fra bare noen få til flere hundre tusen medlemmer.

Innenfor hver gruppe kan man lese retningslinjer for gruppen, delta i ulike chatterom, kjøpe innhold, starte quiz og prøve ulike utfordringer (challenges) som de som drifter gruppene har laget.

Man går alltid inn i hver gruppe som gjest først. Slik kan man «prøve ut i butikken» og titte før man blir medlem og deltar i aktivitetene som finnes der.

I hovedmenyen finner man også vinduet «communites». Her kan man enkelt få oversikt over grupper man er blitt en del av. Det er også et chattevindu der man kan delta i offentlig og privat chat. Som kjent fra Instagram og Snapchat kan en selv og andre også legge ut «stories» – som altså er en videosnutt som kan bestå av tekst, animasjoner, bilder og videoklipp.

Som med andre typer sosiale medier er det mulig å gi likes, kommentarer og man kan følge personer og selv få følgere.

Muligheten for å bruke ekte penger er også bakt inn i tjenesten. Blant annet er det en egen valuta i bruk her. Dette kan tjenes opp ved å se på reklame, eller ved å bruke ekte penger. Man kan bruke app-valutaen til å kjøpe klistremerker, profilrammer, chattebobler og annet av kosmetiske goder. Det er også mulig å donere app-valuta til andre brukere (give props).

Amino er altså et interessant konsept som huser hjemmet til flere tusen nettsamfunn samlet på ett sted.  Innenfor disse kan man publisere innlegg, chatte, dele videoer og snakke om felles interesser. Dette gjør det enkelt å komme i kontakt med andre som brenner for det samme som en selv.

Samtidig kan det også være en utfordring at man så lett kan komme i kontakt med fremmede på nett. En del andre sosiale medier baserer seg mer på kontakt i mindre grupper. Dessuten er det et trykk både på reklame og bruk av ekte penger i denne appen.

Barn må altså ha med seg en kritisk sans når de bruker denne Amino-appen, både med tanke på hva slags samfunn de velger å bli en del av, hva de selv deler og legger ut av innhold og hvem de chatter med.

Det kan også dukke opp ufint språk og voldelig eller seksuell tematikk – som i alle andre typer sosiale medier. Hver gruppe har som regel en policy med retningslinjer (laget av gruppeier) som alle må forholde seg til.

Egnethet

Amino har fått aldersanbefaling 12+  i App Store (iOS) og er merket «foreldreveiledning» fra PEGI i Google Play (Android).

Anbefalingen «foreldreveiledning» brukes som merking når innholdet i appen ikke kan vurderes på forhånd. I denne type apper endres innholdet hele tiden avhengig av hva brukerne velger å dele med andre. PEGI forklarer derfor ved slike tilfeller at foreldreveiledning innebærer at innholdet i appen kan være, eller kan ikke være, egnet for barn.

Innhold med tekst, videodeling, bilder og taleopptak kan være positivt og oppbyggende, eller negativt og ødeleggende avhengig av hva som blir sagt, skrevet og delt mellom avsendere og mottakere i nettsamfunnet.

Foreldre oppfordres til å følge med og være årvåkne på barnas bruk av tjenesten.

I brukervilkårene står det at man må være 13 år eller eldre for å bruke appen. I tillegg må man få samtykke fra foresatte dersom man er under myndig alder (18 år).

Foreldre bør være obs på at man kan bruke ekte penger i appen. Derfor er det lurt å ha passordmur for kjøp slik at barna ikke handler innhold uten foreldrenes tillatelse. Det er mulig å se på reklame i appen, og man kan gi bort app-valuta til andre brukere. Snakk med barna om det å ikke ta imot gaver fra fremmede i bytte mot tjenester og lignende.

Man bør også oppfordre barna til å ikke skrive sensitiv/privat informasjon inne på profilen – som er synlig for alle. Man kan skru av for at andre ikke kan legge igjen kommentarer på profilen.

Inne på innstillinger er det også mulig å skru av muligheten for andre å chatte med deg direkte (allow inbound chat requests). Her kan man velge everyone, members I`m following eller disabled.

Det er også mulig å skru av at videoer spilles av automatisk (sparer på båndbredde og kan stoppe uønskede videoer fra å starte automatisk.

Ellers er det mulig å blokkere profiler og man kan rapportere brukere (trykk på de tre prikken øverst i profilvinduet). Dette kan man også gjøre på videoer eller publiserte innlegg ved å trykke på de tre prikkene.

Les også mer om appen på foreldresiden til utviklerne.

Testet på iOS

Hvordan vurderer Barnevakten apper?

Les våre kriterer for appanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten