Foto: Shutterstock / metamorworks. Bildet viser en ung kvinne med mobiltelefon som får mange likes.

Hvilke personer er det barn og unge følger på nettet?

Barn og unge følger influensere, spilleksperter, moteikoner og humorister. Vi viser en liste over hvem barna dine kanskje blir påvirket av.

Blir påvirket av personligheter på nettet

Når tenåringen ønsker seg en dyr håndveske til jul, eller kommer med nye uttrykk som du ikke har hørt tidligere, kan det hende det stammer fra personene som tenåringen følger i sosiale medier.

På toppen av listene er det sjelden man finner miljøvernere, politisk interesserte eller noe som handler om vitenskap, historie eller lignende «tyngre» temaer. Det dreier seg mest om spilling eller noe som er gøy.

Får du kjennskap til hvilke personer barnet følger, kan du laste ned samme app og følge disse personene selv. Slik får du vite hva personene står for. Stort sett vil du nok tenke at det er innafor. Men enkelte kan mase mye om penger eller være på kanten av hva du selv oppfatter som etisk ok. Det vises også noen ganger farlige stunts som barn ikke bør herme etter.

For å finne ut hvem barnet ditt følger, er det enklest å gå rett til kilden: Spør barnet. Svaret er alt fra en klassekamerat til et utenlandsk moteikon.

Det meste er innafor

Ved å følge med på hva tenåringenes ikoner legger ut av stoff, får du også et innblikk i nye trender og hva barna dine er opptatt av, og det i seg selv gjør kommunikasjonen om nettvett lettere med barna.

Noen få foreldre vil oppdage at barnet eller tenåringen følger ekstremister, konspirasjonsteoretikere eller personer som uttrykker hat. Les mer om det i lenkene helt nederst. Men husk at de aller fleste barn og unge ikke oppholder seg på slike nettsteder. Det er heller fotball og dansetrinn som er populært.

Men det kan være at du har sagt nei til at din tolvåring eller fjortenåring kan spille dataspill som har aldersgrense 18 år, samtidig vet du ikke at barnet ser utallige voksenspill bli spilt av andre på Youtube.

Husk også at i noen av kanalene varierer aldersgrensene fra innslag til innslag.

Ta også en kikk i høyrespalten på Snapchat, der finner du først mulighet for å abonnere på magasiner, deretter kommer eksempler på personer man kan følge. Denne høyrespalten byr på skandaler og lignende som hører hjemme i den kulørte presse. Her serveres barna også innslag om skjønnhetskirurgi og høyt inntak av alkohol.

Et tilfeldig utvalg

Det finnes lister over hvilke personer som har flest følgere i ulike sosiale medier, men listene sier ikke nødvendigvis at personene er populære blant for eksempel trettenåringer. Vi har derfor tatt et tilfeldig utvalg fra en del slike lister for å gi deg noen eksempler. Vi har også spurt enkelte barn og tenåringer om hvem de følger. Send oss gjerne tips.

For at du skal slippe å laste ned de ulike appene i første omgang, viser vi til nettsider. Men når du skal du følge en person, bør du bruke appen som personen er mest involvert i.

Her er profiler som ditt barn kanskje sjekker daglig

Dette er kun eksempler og ikke en rangert oversikt:

Lager egne opptak

Spill

Mote

Musikk

Annet

Se også andre lister

Les også

(Hovedbilde øverst: Foto: Shutterstock / Metamorworks.)


Bli medlem av Barnevakten