Blir mer sosiale av sosiale medier

Å holde kontakt med venner og familie er noe av det viktigste med sosiale medier for disse tre åttendeklassingene. Her er noen grunner til at mobilen er blitt en så viktig del av tenåringenes hverdag.

Fra trettenårsalder er omtrent alle på sosiale medier, ifølge Medietilsynets Barn og medier-undersøkelse. Nesten syv av ti sier at de bruker mye tid på slike plattformer. For de tre åttendeklassingene Agnes, Zeren og Mavjut ved Verket skole i Moss er det å holde kontakt med venner og familie aller viktigst.

Snapchat bruker jeg for å prate med venner. Vi snakker om ting som skjer, og siden jeg går på fotball og har venner der, hender det at vi snakker om ting som har skjedd på treningen, når treningen starter og slike ting. Instagram og Tiktok bruker jeg mest for å ha det gøy egentlig, altså for å se på videoer og ting som andre legger ut, sier Agnes.

Mavjut holder vedlike en «snapstreak» med fire venner. Det betyr at han må sende minst en melding til vennene hver eneste dag for å holde på rekorden. Ellers bruker han Whatsapp for å prate med besteforeldrene som bor i Øst-Turkestan.

– Det synes jeg er fint for da kan jeg sende meldinger til dem. En gang iblant ringer jeg også. Jeg bruker også Snapchat til å prate med venner. Som oftest deler jeg bilder og vi snakker om ulike ting som vi synes er interessante. Jeg bruker også Instagram for å legge ut tegninger som jeg har laget. Ellers bruker jeg mye Youtube for å se på spillvideoer, humor og teknologianmeldelser. Da kan jeg spare penger fordi jeg får lære mer om noe før jeg kjøper det, forteller Mavjut.

Zeren som Mavjut liker også å tegne. Hun bruker appen Pinterest for å få inspirasjon fra kreative personligheter fra hele verden. Pinterest er et sosialt medium hvor brukerne deler bilder av ting som de har laget med hverandre. I tillegg bruker hun Snapchat når hun skal finne på noe å gjøre med venner.

Ubehagelige videoer

Mange ungdommer forteller om skadelig innhold på sosiale medier. Rundt fire av ti 13–18-åringer har sett skremmende eller voldelige bilder og hatmeldinger på nett, ifølge Barn og Medier-undersøkelsen.

Rundt tre av ti 13–18-åringer har sett innhold eller diskusjoner knyttet til måter å være svært tynn på, planlegging av slåssing eller slåsskamper, måter å skade seg selv fysisk på og salg av alkohol. To av ti har sett salg av hasj eller marihuana.

Agnes, Mavjut og Zeren har ikke opplevd så mye av dette selv, men er fullt klar over at det finnes denne type innhold på sosiale medier.

– Det er jo mye rart på Tiktok, for eksempel videoer som viser at noen er slemme mot dyr. Jeg har ikke sett det selv, men har hørt om det. Og så finnes det jo voldelige filmer, forteller Agnes.

Mavjut har hørt om episoden hvor en person tok livet sitt på Tiktok. Zeren har også en venn som har sett en del fæle videoer på plattformen, og som ikke klarer å slutte å tenke på det.

Vennekontakt på et blunk

Til tross for at det er ubehagelige ting på sosiale medier, setter disse ungdommene pris på de positive mulighetene.

Agnes er glad for at hun øyeblikkelig kan få kontakt med venner. Med kontaktlisten er en bekjent bare en melding unna.

– Man kan prate med venner som ikke er til stede her og nå. Uten sosiale medier hadde det vært vanskeligere å holde kontakt. Kanskje måtte man ha sendt brev eller ventet før man møtte hverandre på skolen neste dag. Nå er man alltid tilgjengelig, forteller Agnes.

I tillegg til kommunikasjon bruker disse tenåringene også sosiale medier til underholdning. På den måten er plattformene også en form for tidsfyll.

– Øynene mine får en jobb. Noe å se på. Jeg bruker Youtube veldig mye, men ikke Tiktok. Jeg vet at det kan være mye dyreplageri og andre typer videoer som ikke er bra å se på der, sier Mavjut.

De tre åttendeklassingene er også samstemte i at det kan bli en del tid på sosiale medier i løpet av en hverdag. Sånn løselig vurdert er timetallet relativt høyt:

Zeren: «Tre timer kanskje. En gang i ferien satt jeg ni timer. Det var litt mye».

Mavjut: «Varierer litt hvordan jeg føler meg den dagen. Kanskje tre timer, noen ganger seks timer».

Agnes: «Vet ikke akkurat hvor mye tid jeg bruker egentlig. Kanskje en fem-seks timer».

At det kan bli for mye av det gode er også disse tre ungdommene enige i. De tenker at det kan være mer fornuftige ting å gjøre enn å bare ty til skjermen.

– Jeg synes jeg bruker litt for mye tid. Kanskje burde jeg ha gjort noe mer fornuftig, selv om jeg ikke egentlig vet hva det kunne være. Jeg gjør jo alt jeg skal, men når jeg kjeder meg så setter jeg meg foran mobilen. Kanskje hadde det vært bedre å spille fotball eller noe, siden det er noe jeg ellers driver på med, mener Agnes.

Les mer:

Foto: Lapina / Shutterstock


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.