Dette bør foreldre vite om sosiale medier

GUIDE TIL BARNAS APPER: Hvilke sosiale medier bruker barn og unge? Hva er forskjellen på de mange appene? Hvilken aldersgrense gjelder egentlig? Har du som forelder eller pedagog oversikten?

Så mange som ni av ti barn og unge i alderen 9–18 år bruker en eller annen form for sosiale medier ifølge Medietilsynets undersøkelser om barns medievaner (Barn og Medier: 2018).

Fra tolvårsalder bruker omtrent alle jenter sosiale medier og omtrent alle guttene er pålogget fra trettenårsalder.

Figur som viser hvilke sosiale medier barn bruker i Norge.

Populære sosiale medier for barn

Snapchat er mest populært blant de ulike sosiale mediene som finnes. Så mange som 81 prosent av barn og unge mellom ni til 18 år er på Snapchat. Like bak er Instagram med 67 prosent av aldersgruppen og 54 prosent er på Facebook.

15 prosent nevner også at de bruker Twitter mot 14 prosent som bruker Jodel. Musical.ly (heter nå Tik Tok), Messenger, Skype og YouTube er også nevnt (Barn og Medier: 2018).

I Norge er det tretten års aldersgrense på sosiale medier og barn som er yngre må ha samtykke fra foreldrene sine. Dette er et resultat av en ny personvernforordning  («personvernlov») som ble iverksatt 1. juli 2018.

Det er noe forvirrende når man skal laste ned appene, for tilbyderne har sine egne merkeordninger som ofte sier noe annet enn hva vilkårene i appen sier. Når man laster ned apper fra Play Store (mobiltelefoner og nettbrett med Google) og App Store (Iphone og Ipad fra Apple), så spriker aldersgrensene veldig. Men det er brukervilkårene som stiller høyest.

Brukervilkårene til hver enkelt tjeneste kan forklares som en slags kontrakt mellom deg og den som har utviklet en app.

Man må også være oppmerksom på at det finnes tjenester som ligger et sted mellom å være sosiale medier og spill, disse kan ha en annen aldersgrense oppgitt.

Kjenner du igjen disse sosiale mediene?

Her vil vi presentere noen populære sosiale medier, aldersgrense og en forenklet og kort beskrivelse av kjennetegn:

Snapchat

(13-årsgrense i brukervilkår): Mest kjent for muligheten til å dele video og bilder med andre som «forsvinner» etter en viss tid. Men nå kan man velge om mottakeren skal få se bildet kun i noen sekunder eller så lenge han eller hun vil. I Snapchat kan man kommunisere en til en og i grupper av varierende størrelse og det er ingen «nyhetsvegg» på samme måte som i Facebook for eksempel. Man kan også redigere bilder og legge til effekter og tekst, i tillegg til animasjoner som blinkende stjerner eller morsomme masker når man filmer seg selv.

 

 

Instagram

(13-årsgrense i brukervilkår): Eies av Facebook og fokuserer mer på deling av bilder og video enn tekst. Blant annet har appen et kraftig verktøy for bilderedigering der man kan legge til filtre, justere lys, kontrast og mer på bildene. Her har man «følgere» som tilsvarer det man kan kalle venner eller kontakter på andre typer sosiale medier. Også mulig å kommentere bilder som andre har lagt ut og man kan «like» disse med et hjertetegn. Det går også an å chatte med enkeltpersoner eller opprette grupper.

 

 

Facebook

(13-årsgrense i brukervilkår): Selv om mange barn og unge oppgir at de bruker Facebook er nok bruken enda mer utbredt blant voksne. Facebook har en nyhetsstrøm fra venner og sider man følger der man kan se innlegg som består av alt fra tekst, til video og bilder. Man kan også kommunisere i grupper og en-til-en med andre.

Skype

(Ikke beregnet for barn under tretten år): Brukervilkårene til Microsoft som eier Skype er litt mer vage. Man må være gammel nok til å inngå en rettslig avtale med Skype for å bruke tjenestene deres som i praksis tilsier et samtykke fra foreldre. Skype er enkelt forklart en tjeneste som fokuserer på videosamtaler via internett. Det er også mulig ringe til hverandre uten videoverføring (kun tale), eller ved å sende meldinger til hverandre og man kan delta i gruppesamtaler.

 

Messenger

(13-årsgrense i brukervilkår): En egen app som er utviklet av Facebook for å sende meldinger, ringe og opprette videosamtaler med andre på nett. Her er det også mulig å legge til et hav av animasjoner og effekter når man har videosamtaler med andre. Ta på deg en animert, skummel maske eller kaninører for eksempel. Det er også mulig å spille enkle spill.

 

Whatsapp

(16-årsgrense i brukervilkår): Lignende muligheter som Facebook sin Messenger-app. Her kan man ringe, sende meldinger og dele bilder med venner som har appen installert på sin mobil eller nettbrett. Appen knytter seg opp mot mobilens kontaktliste. Les mer om WhatsApp her.

 

Tik Tok – including Musically

(13-årsgrense i brukervilkår): En «karaoke-app» der man kan filme seg selv mens man mimer eller danser til kjente poplåter. Man kan deretter dele videoene med venner eller offentlig på nett eller så kan man se på talentfulle filmer som andre har lagt ut. Gjengangeren er dans, sang, humor og mer.

 

 

Youtube

(13-årsgrense for å ha en Google-konto): YouTube er primært en kanal for å se video eller laste opp filmer som man selv har laget. Det er allikevel et omfattende nettsamfunn her med populære youtubere innenfor alt fra sport til gaming og mote. Fullt mulig å kommentere på andres videoer og en meldetjeneste for samtaler med andre en-til-en eller i grupper.

 

 

Twitter

(13-årsgrense i brukervilkår): Tjeneste for å publisere innlegg med kort tekst eller bilder og video. En kanal som i større eller mindre grad er brukt av politi, politikere, kjendiser og andre offentlige aktører.

Anonyme meldetjenester = større risiko for mobbing

Det finnes flere mobil-apper som fungerer som anonymiserte meldingstjenester. Hensikten er da at man kan motta kommentarer og innspill fra andre uten at man vet hvem avsenderen er.

Tellonym

(13-årsgrense ifølge utvikleren): Tellonym føyer seg inn i rekken og minner til dels om appen Sarahah som ble mye omtalt i mediene for en tid tilbake. Appen ble blant annet kjent for å være en arena for mobbing. Det dukker stadig opp nye varianter av disse. Her kan man motta meldinger fra andre uten at man vet hvem avsenderen er. Dette gjør man ved å dele en lenke som andre kan gå inn på. Tellonym har fått aldersanbefaling fra 12 år i App Store (iOS) og er merket «foreldreveiledning» i Play Store (Android). Les mer om Tellonym her.

Sosiale medier med yngre barn som målgruppe

Selv om disse appene har yngre barn som målgruppe så betyr ikke det at de er fullstendig barnesikre. Hvem som helst kan opprette en profil og med det også en fare for voksne nettovergripere. I tillegg, er det potensial for mobbing og ufine kommentarer og bilder. Vi anbefaler derfor at voksne er årvåkne og veileder barna dersom de skal ut på sosiale medier i denne aldersgruppen.

Moviestarplanet

(barn mellom åtte og 15 år som målgruppe, foreldre har ansvar for kjøp-i-app): MovieStarPlanet er en blanding av spill og sosiale medier. Man kan søke etter og legge til venner og chatte med dem. I tillegg er målsetningen å bli en ekte filmstjerne. Da kan man lage sin egen spillfigur, samle mynter og gaver, innrede rommet sitt, spille spill, kjøpe gjenstander og klær, skaffe seg virtulle kjæledyr (også for ekte penger) og forsøke å klatre på rangstigen. Finnes også en egen valuta i spillet med mynter og diamanter som man kan bruke til å kjøpe ting i spillet. Les mer om MovieStarPlanet her.

Momio

(Ingen nedre aldersgrense, men ikke tillatt for voksne): Blanding av spill og sosiale medier. Kalte seg selv barnas Facebook da det var nytt. Her kan man lage en momio som altså er en spillfigur. Man kan bytte på klær og utseende og etter hvert skaffe seg et virtuelt kjæledyr og innrede eget rom (også mulig å kjøpe gjenstander for ekte penger i tillegg til at det finnes ulike abonnementstjenester). I denne appen kan man også chatte med andre, få nye venner i kontaktlisten eller delta i grupper og offentlig chat. Det er også en egen YouTube-spiller med filter for å luke ut mest mulig innhold som ikke egner seg for barn. Les mer om Momio her. Og her.

Nyttige råd og innstillinger til sosiale medier

Her er noen tips til foreldre som skal følge opp barna på sosiale medier:

 • Det er ofte mulig å skru på totrinnsverifisering. Denne funksjonen gjør det slik at for hver nye pålogging på kontoen på sosiale medier, sendes en tekstmelding med en kode til mobiltelefonen. Denne koden må tastes inn når man logger inn på kontoen. Dette  gjør det vanskeligere for andre å stjele eller overta kontoen til barna.
 • På en del sosiale medier som Instagram og Tik Tok kan man sette kontoen til «privat». Det betyr at man må godkjenne personer før de kan følge eller bli venner med deg. Da kan ikke hvem som helst se det barna publiserer, og man velger selv hvem man vil legge til som venner/følgere. Vi anbefaler privat/lukket profil for barn i barneskolealder. 
 • Hvis barna har åpne profiler, lær dem å sjekke gjennom vennelisten/kontakter med jevne mellomrom for å ha oversikt på hvem som kan se det som blir publisert.
 • Politiet rådgir at man skal unngå kontakt med fremmede i private samtaler en-til-en. Fare for nettovergrep.
 • Lær barna å ta bilde av skjermen sin (skjermdump eller screenshot). Dette er nyttig for å lagre bevis i mobbe- og straffbare hendelser. Slik tar du bilde på iPhone og iPad. Slik gjør du det på Android-mobiler og nettbrett.
 • Se etter funksjoner som «rapporter«, «blokker», «anmeld» eller «support». Barna bør intuitivt vite hvor disse knappene er slik at de kan rapportere brukere som oppfører seg på en ufin måte og eventuelt blokkere dem helt.
 • Gjør barna obs på forskjellen mellom å publisere innlegg privat, til venner og offentlig. En del sosiale medier har innstillinger som man kan skru på som gjør at innlegg kun publiseres til venner som standard.
 • Lær barna at de alltid må ha samtykke fra den de tar bilde av dersom det skal ut på nett. Dette gjelder også film og livesendinger.
 • Lær barna å bruke GPS-stedsplassering med omhu. Er det nødvendig å tagge stedet man er på hver gang et bilde eller en videsnutt legges ut? Da vet alle hvor du er. Noen apper, som Snapchat for eksempel, kan også vise barnet posisjon til andre i sanntid, men dette kan også skrus av.
 • Ha gode passord med tegnkombinasjoner som er lette å huske. For eksempel setninger «Jegelskersommer82».
 • Sett deg inn i ressurssidene og råd fra utvikleren. Snapchat finner du her. Instagram finner du her. Tik Tok finner du her.
 • Lag deg gjerne en konto på sosiale medier som barna bruker. Du behøver ikke å være storbruker, men det er nyttig å teste det ut og bli litt kjent.
 • Ha jevnlig en samtale med barna om det som de opplever som positivt og gøy på nett. La dem også få snakke om det som kan være vanskelig eller utfordrende.
 • Gjør klare avtaler om skjermtid og hvilke tidspunkt og eventuelle soner mobilen skal være slått av. Barnevakten anbefaler skjermfrie måltider, og skjermpause fra cirka en time før man skal sove.
 • Vær et godt forbilde, både med tanke på egen skjermtid men også hva du selv deler og kommenterer. 

Hvordan forholde seg til aldersgrenser på nett

Hvordan sette opp nettbrett for barn

Bli medlem av Barnevakten