Slik luker man ut virkelighetsvold i sosiale medier
Med nyttige innstillinger i apper som Tiktok, Instagram, Snapchat og Youtube kan man redusere risikoen for at barn blir eksponert for virkelighetsvold, krig og terror. Slik går man frem.
Kriminalitet, katastrofer, krig, terrror og ulykker blir delt i nettaviser og andre kanaler, men ofte med de verste detaljene i bildet sladdet eller rett og slett utelukket fra artikkelen.
På sosiale medier kan de samme bildene og videoene dukke opp uten en slik redaksjonell vurdering dersom en privatperson har filmet hendelsen. Eksempler på saker er tilfellet hvor politiet kjørte på og drepte en mann som truet med kniv . Hendelsen ble delt usladdet i sosiale medier av privatpersoner. Kongsbergdrapene er et annet eksempel, politiet oppfordret til å ikke dele videoklipp.
Nesten alle har en smarttelefon i lomma med et kamera. Og det går kort tid fra en hendelse i den virkelige verden blir delt på sosiale medier.
En rekke apper har i de siste årene fått bedre filtre og innstillinger for å fange opp denne type innhold. Slike tekniske løsninger er ikke uten feil, og er ingen garanti for at barna ikke vil se denne type innhold. Det kan hende at noe slipper gjennom filtrene, og i tillegg kan det hende at barnet har venner som viser slike videoer og bilder til dem. Slike filtre virker dessuten neppe på private meldinger som blir sendt mellom barn og unge.
Allikevel kan gode innstillinger være med på å redusere mengden og sannsynligheten for at barna vil møte på denne type innhold på enkelte plattformer. Slik går man frem:
Tiktok
Som et av de mest brukte sosiale mediene blant barn og unge, har Tiktok i de siste årene lansert stadig flere innstillinger som foreldre kan ta i bruk. En av disse heter «family pairing». Enkelt forklart er dette en funksjon som kobler barnets Tiktok-konto til en forelders, slik at den foresatte kan sette grenser for barnets bruk av appen.
I dette er det også en funksjon som heter «begrenset modus». Som altså er en type filter som luker ut upassende videoer.
Slik aktiverer man «Family Pairing»
- Trykk på de tre prikkene øverst til høyre i appen for å komme til innstillingene
- Velg «foreldrekontroll»
- På forelders Tiktok-bruker velger man «parent» og på barnets bruker velger man «teen». Så tar man bilde av QR-koden for å koble kontoen sammen
- Den voksne kan nå trykke seg inn på barnets brukernavn og justere på ulike innstillinger. Her kan man også skru på funksjonen «begrenset modus» på barnets konto
- Her er det også mulig å legge inn videonøkkelord, Videoer som inneholder ordene du har skrevet inn, vil bli luket bort fra barnas sosiale medier-konto
Om man ønsker å bruke innholdsfilteret uten «family pairing»:
- Trykk på de tre prikkene øverst til høyre i appen for å komme til innstillingene
- Velg «innholdspreferanser»
- Velg «begrenset modus»
Her er det også en egen knapp som heter oppdater for deg-strømmen. Da gir man Tiktok-algoritmen en ny start dersom det for eksempel har dukket opp mye negativt innhold i videostrømmen.
Youtube
Det er ganske stor takhøyde for hva slags innhold som finnes på Youtube. I praksis finnes det meste tilgjengelig på plattformen, også krig, terror og katastrofer. Løsningen for noen foreldre har blitt å tilby barna Youtube Kids – som er en mer barnevennlig versjon av videotjenesten. Samtidig, virker ofte Youtube Kids noe enkelt etter hvert som barna blir større.
Youtube har derfor også foreldrestyrte kontoer for større barn. Da kan man sette innholdsfiltre fra 9+ og 13+ år i tillegg til «mesteparten av Youtube. Slik gjør man dette:
- Opprette en konto som voksen hos Google
- Deretter, opprett enda en konto for barnet (med mindre barnet har en fra før) og oppgi barnets navn og alder. Her må man som voksen legge inn kredittkortet som bekreftelse i prosessen (for å bevise at man er voksen)
- Logg så inn på Youtube med barnets konto, som igjen vil spørre om en bekreftelse via foreldrekontoen
Deretter kan man velge innholdsfiltre basert på alder.
Snapchat
Også i Snapchat kan det dukke opp ugreit innhold som man ikke ønsker at tenåringen skal bli utsatt for. Denne populære appen har også fått innstillinger med foreldrestyrte kontoer. Da må man som forelder ha en Snapchat-konto som kan administrere tenåringens Snapchat-konto.
- På din foreldrebruker går du til profilsiden din og velger tannhjulet øverst for å komme til appens innstillinger
- Scroll ned og velg familiesenter
- Inviter tenåringen inn i den digitale familieordningen
- Trykk så på tenåringens brukernavn inne på familiesenteret
- Huk av på innstillingen begrens sensitivt innhold
Dette filteret gjelder for Stories og Spotlight hvor sistnevnte er en Tiktok-lignende funksjon som Snapchat har innlemmet i appen.
Instagram har en utforsk-side (forstørrelsesglasset) der man kan se videoer, bilder og innhold fra hele verden. Dette i tillegg til den Tiktok-lignende funksjonen, Reels. Man kan sette opp et filter som luker ut innhold som dukker opp her. Det vil da dukke opp en beskjed om at bildet/videoen kan inneholde sensitivt innhold. Man kan allikevel trykke på en knapp for å se videoen, men får i det minste et varsel først. Utviklerne påpeker riktignok at dette ikke påvirker det som dukker opp i private meldinger, Reels-videoer og historier. For å justere dette filteret:
- Gå til profilsiden
- Trykk på de tre strekene øverst i høyre hjørne
- Velg innstillinger og personvern
- Velg foreslått innhold
- Trykk på sensitivt innhold
- Velg mindre
På samme måte som Youtube og Tiktok har en foreldreordning, finnes dette også hos Instagram. Da kan man se om barna benytter seg av innholdsfilteret.
- Gå til profilsiden
- Trykk på de tre strekene øverst i høyre hjørne
- Velg tilsyn
- Trykk på inviter får å la tenåringen bli innlemmet til foreldrestyrt konto
- Når dette er gjort, trykk på barnets navn i tilsyn-menyen og velg sensitivt innhold for å se om barna benytter seg av innholdsfilteret
Fanger ikke opp alt
Vi minner om at løsningene nevnt over har sine begrensninger. De vil ikke kunne fange opp alt. Barn og unge kan fortsatt bli utsatt for upassende videoer og innhold i sosiale medier. Det er en del av risikoen. Samtidig er slike løsninger med på å redusere mengden slike inntrykk.
Oppfordre barna til å:
- Rapportere upassende videoer til utvikleren slik at denne type innhold blir stoppet
- Rapportere til politiet (Politiets Nettpatrulje) om innhold som kan være ulovlig eller kriminelt
- Ikke del videre til andre
- Ikke like eller kommentere på slike videoer. Det kan føre til at algoritmen foreslår mer av lignende innhold til barnet. Det samme gjelder om man aktivt søker etter denne type innhold i appen
- Snakke med en voksen hvis de kommer over noe som uroer eller skremmer dem
- Ta en pause fra appen om det blir for mye innhold
Styr algoritmene vekk fra vold og terror
Bruk funksjonen «ikke interessert». Noen videoplattformer som Youtube, Tiktok, Snapchat og Instagram har muligheter for at man kan trykke på en knapp som sier at man ikke er interessert i slike videoer. Da forteller man algoritmen at man ikke vil bli tilsendt mer av det samme.
- Snapchat Spotlight: Trykk og hold inn på videoen og velg «jeg liker ikke»
- Instagram Reels: Trykk på de tre punktene når du ser på en video, og velg «ikke interessert»
- Tiktok: Trykk på de tre punktene når du ser på en video, og velg «not interested» eller trykk og hold inne på en video
- Youtube Shorts: Velg «liker ikke» i videovinduet
Les flere tips om hvordan du kan styre algoritmene bort fra uønsket innhold her
Les mer:
- Snakk med barna om sterke nyhetsinntrykk
- Virkelighetsvold skremmer barna mest
- Hvordan redusere skremmende nyhetsinnslag i barnas apper
- Startside om tryggere innstillinger
- Startside om medievold
- Startside om nyhetsinnslag
- Barns rett til å slippe skadelige medieinnslag
Foto: Lapina / Shutterstock
Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.
Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.
(Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 10. november 2021 og er blitt oppdatert senere)