Slik luker man ut virkelighetsvold i sosiale medier

Med nyttige innstillinger i apper som Tiktok, Instagram og Youtube kan man redusere risikoen for at barn blir eksponert for virkelighetsvold. Slik går man frem.

Kriminelle handlinger, katastrofer og ulykker blir delt i nettaviser og andre kanaler, men ofte med de verste detaljene i bildet sladdet eller rett og slett utelukket fra artikkelen.

På sosiale medier kan de samme bildene og videoene dukke opp uten en slik redaksjonell vurdering dersom en privatperson har filmet hendelsen. Eksempler på saker er tilfellet hvor politiet kjørte på og drepte en mann som truet med kniv . Hendelsen ble delt usladdet i sosiale medier av privatpersoner. Kongsbergdrapene er et annet eksempel, politiet oppfordret til å ikke dele videoklipp.

Nesten alle har en smarttelefon i lomma med et kamera. Og det går kort tid fra en hendelse i den virkelige verden blir delt på sosiale medier.

En rekke apper har i de siste årene fått bedre filtre og innstillinger for å fange opp denne type innhold. Slike tekniske løsninger er ikke uten feil, og de er ingen garanti for at barna ikke vil se denne type innhold. Det kan hende at noe slipper gjennom filtrene, og i tillegg kan det hende at barnet har venner som viser slike videoer til dem. Slike filtre virker dessuten neppe på private meldinger som blir sendt direkte til barna.

Allikevel kan gode innstillinger være med på å redusere mengden og sannsynligheten for at barna vil møte på slike videoer på enkelte plattformer. Slik går man frem:

Tiktok

Som et av de mest brukte sosiale mediene blant barn og unge, har Tiktok i de siste årene lansert stadig flere innstillinger som foreldre kan ta i bruk. En av disse heter «family pairing». Enkelt forklart er dette en funksjon som kobler barnets Tiktok-konto til en forelders, slik at den foresatte kan sette grenser for barnets bruk av appen.

I dette er det også en funksjon som heter «restricted mode». Som altså er en type filter som luker ut upassende videoer.

Slik aktiverer man «Family Pairing»

 1. Trykk på de tre prikkene øverst til høyre i appen for å komme til innstillingene
 2. Velg «family pairing»
 3. På forelders Tiktok-bruker velger man «parent» og på barnets bruker velger man «teen». Så tar man bilde av QR-koden for å koble kontoen sammen
 4. Den voksne kan nå trykke seg inn på barnets brukernavn og justere på ulike innstillinger. Her kan man også skru på funksjonen «restricted mode» på barnets konto

Om man ønsker å bruke innholdsfilteret uten «family pairing»:

 1. Trykk på de tre prikkene øverst til høyre i appen for å komme til innstillingene
 2. Velg «digital wellbeing»
 3. Velg «restricted mode»

Youtube

Det er ganske stor takhøyde for hva slags innhold som finnes på Youtube. Løsningen for noen foreldre har blitt i tilby barna Youtube Kids – som er en mer barnevennlig versjon av videotjenesten. Samtidig, virker ofte Youtube Kids noe enkelt etter hvert som barna blir større.

Nylig lanserte Youtube foreldrestyrte kontoer også for større barn. Da kan man sette innholdsfiltre fra 9+ og 13+ år. Slik gjør man dette:

 1. Opprette en konto som voksen hos Google
 2. Deretter, opprett enda en konto for barnet (med mindre barnet har en fra før) og oppgi barnets navn og alder. Her må man også legge inn kredittkortet som bekreftelse i prosessen
 3. Logg så inn på Youtube med barnets konto, som igjen vil spørre om en bekreftelse via foreldrekontoen

Deretter kan man velge innholdsfiltre basert på alder.

Instagram

Instagram har en utforsk-side (forstørrelsesglasset) der man kan se videoer og bilder fra hele verden. Man kan sette opp et filter som luker ut innhold som dukker opp her. Det vil da dukke opp en beskjed om at bildet/videoen kan inneholde sensitivt innhold. Man kan allikevel trykke på en knapp for å se videoen, men får i det minste et varsel først. Utviklerne påpeker riktignok at dette ikke påvirker det som dukker opp i private meldinger, Reels-videoer og historier. For å justere dette filteret:

 1. Gå til profilsiden
 2. Trykk på de tre strekene øverst i høyre hjørne
 3. Velg innstillinger
 4. Velg konto
 5. Trykk på innstillinger for sensitivt innhold
 6. Velg begrens eller begrense enda mer

Fanger ikke opp alt

Vi minner om at løsningene nevnt her har sine begrensninger. De vil ikke kunne fange opp alt. Barn og unge kan fortsatt bli utsatt for upassende videoer i sosiale medier. Det er en del av risikoen. Samtidig er slike løsninger med på å redusere mengden slike inntrykk.

Oppfordre barna til å:

 • Rapportere upassende videoer til utvikleren slik at denne type innhold blir stoppet
 • Rapportere til politiet (nattpatruljen) innhold som kan være ulovlig eller kriminelt
 • Ikke del videre til andre
 • Ikke like eller kommentere på slike videoer. Det kan føre til at algoritmen foreslår mer av lignende innhold til barnet
 • Snakke med en voksen hvis de kommer over noe som uroer eller skremmer dem

Bruk funksjonen «ikke interessert». Noen videoplattformer som Youtube, Tiktok, Snapchat og Instagram har muligheter for at man kan trykke på en knapp som sier at man ikke er interessert i slike videoer. Da forteller man algoritmen at man ikke vil bli tilsendt mer av det samme.

 • Snapchat Spotlight: Trykk og hold inn på videoen og velg «jeg liker ikke»
 • Instagram Reels: Trykk på de tre punktene når du ser på en video, og velg «ikke interessert»
 • Tiktok: Trykk på de tre punktene når du ser på en video, og velg «not interested»
 • Youtube Shorts: Velg «liker ikke» i videovinduet

Les mer:

Foto: Lapina / Shutterstock


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.