Foto: Privat

Dennis Vareide gir tips til unge som skal starte Youtube-kanal

Han startet med å spille Super Mario 64 hjemme i stua og endte opp som youtuber og norgeskjendis. Vi spurte Dennis Vareide om tips til unge som drømmer om å bli youtuber.

Dennis Mikal Stabell Vareide (30) er godt kjent både på PC- og TV-skjermen. Han gjorde det stort i gaming-duoen «Prebz Og Dennis». I tillegg har han deltatt på Farmen kjendis, bidratt som vaktsjef i NRK og har skrevet boken Kongen av gutterommethvordan jeg ble verdens største Youtube-stjerne på norsk.

Nå er Vareide aktiv med to Youtube-kanaler, «Dennis Vareide», som har humor og artige innslag. I tillegg drifter han gaming-kanalen Mikal. Sammenlagt følges han av nærmere 200 000 personer.

– Jeg har alltid hatt en interesse for dataspill fra barndommen av. Det startet med Nintendo 64 som jeg fikk i julegave når jeg var rundt seks år. På menyen stod spill som Super Mario 64, Mario Kart, World Cup 98 og Golden Eye. Men jeg hadde så klart andre interesser utenfor skjermen og spilte blant annet mye fotball, forteller Vareide.

Nå som youtuberen lever av å spille dataspill – det vil si å produsere innhold på kanalene sine, blir det minimalt med tid til dataspill kun for underholdningens skyld.

– Men det går jo litt i Minecraft og Fall Guys som er blitt ganske så populært. Ellers forsøker jeg å balansere livet mitt med trening og turer i naturen. Det er viktig for meg å koble av fra skjerm iblant, mener Vareide.

100 000 visninger over natta!

Før Youtube en gang var en greie, fanget Vareide interessen for spillvideoer. Når han gikk på videregående skole, så han en gaming-video på nett som inspirerte også ham til å sette i gang.

– Men det som tok helt av var en reklamefilm for Minecraft som jeg lagde. Nå er det nesten ti år siden publisering på Youtube. Men den fikk altså hundre tusen visninger over natta. Etter det ble det Prebz og Dennis til og så flere prosjekter. Resten er historie, sier Vareide.

Med årene har også Vareide lært mye og forbedret seg på videofronten:

– Jeg pleier å si at det er som å trene til å bli en profesjonell fotballspiller. Man utvikler seg på mange plan. Jeg har lært alt fra å klippe video, til det å gjøre innholdet interessant og fengende. Det handler også om hvordan man opptrer foran et kamera. I starten føler man seg ikke helt bekvem med å snakke til en skjerm, men med trening og erfaring går det seg til. Man må også lære seg å gå inn i en rolle for å skape engasjement, forteller Vareide.

Ikke alt på kanalen er barnevennlig

Vareide er klar over at mange barn ser på Youtube-videoene hans. Disse merkes derfor med en aldersgrense.

– Målgruppen min er seere fra tolv år og oppover. Selv om jeg ikke er veldig drøy, så har jeg allikevel iblant en form og et språk som ikke passer for en åtteåring for eksempel. Videoene er derfor merket med aldersgrense, og dersom jeg spiller spill med 18-årsgrense, merkes samme alder i videobeskrivelsen, forklarer Vareide.

Han oppfordrer foreldre til å følge med på hva barna ser på når de bruker Youtube. Det samme gjelder også for hans egen kanal.

– Jeg prøver jo så klart å moderere meg innenfor rimelige grenser, men samtidig er det viktig for meg å kunne uttrykke meg på min måte. Dersom jeg tenker at jeg har gått for langt, så klipper jeg det bort før publisering. Det blir uansett noe banning iblant, og derfor vil jeg oppfordre foreldre til å være obs på yngre barn enn tolv år som ser på videoene mine, sier Vareide.

Youtuberen mener allikevel at barns tålegrense ikke bør undervurderes.

– Jeg tror at de aller fleste klarer å skille virkelighet fra fiksjon. Og de fleste forstår nok at jeg har en type oppførsel foran skjermen, og en helt annen i hverdagen. Selv om jeg banner på en video, så betyr ikke det at jeg står og banner i butikken av den grunn, påpeker Vareide.

Ikke bare positivt å være kjent

Det er mange barn som drømmer om å bli store på Youtube. Vareide forteller at det er et større press enn mange ser for seg.

– Det å være sin egen sjef krever rutine og selvstendighet. I tillegg er det mange opp- og nedturer. Om man er så heldig å slå gjennom i et øyeblikk kan det være tungt i det neste om suksessen ikke fortsetter. Plutselig står en helt annen person på topplisten mens man selv strever. Nøkkelen er å stadig fornye seg, men det er lettere sagt enn gjort, presiserer Vareide.

Negative kommentarer er også noe Vareide har måttet lære å håndtere. Han sier at kommentarfeltene kan være ganske så tøffe til tider.

– Særlig jenter er utsatt i kommentarfelt, og det kan være mange som slenger kommentarer som går på utseende og en selv som person. Det tror jeg går hardt inn på mange. Sånn var det for meg også, men jeg har lært at man må være som man er. Jeg tror folk må forstå at det er et ekte menneske på den andre siden av skjermen. Der har foreldre en jobb å gjøre med å snakke med barna sine, mener Vareide.

Hva trengs av utstyr for å bli en youtuber?

Man behøver ikke å tømme lommeboka. En mobiltelefon som er to-tre år gammel har ofte godt nok kamera og mikrofon, mener Vareide.

– Lyden er det viktigste. Har man klar og god lyd, så er mye av jobben gjort. Mange youtubere lager innhold på mobiltelefonen, og jeg bruker selv mobil når jeg er ute. Skal man filme seg selv, kan man sette mobilen opp mot noe som støtte i omgivelsene. Eventuelt kan man kjøpe et rimelig kamerastativ. Det går også an å skaffe seg mikrofoner som kan kobles til mobiltelefonen for å få bedre lydkvalitet, sier Vareide.

For å drifte gaming-kanal må mer utstyr til, presiserer Vareide. Man må blant annet ha en brukbar datamaskin som kan kjøre spill, i tillegg til et opptaksprogram.

– Et program som er mye brukt i bransjen og som er gratis heter OBS. I tillegg så bør man ha en ekstern mikrofon og eventuelt et kamera dersom man ønsker å filme seg selv. Man bør også ha et program for å redigere video i etterkant, til dette finnes det en del alternativer som er gratis, forteller Vareide.

Men hvordan fenger man publikum?

Da gjelder tresekundersregelen, sier Vareide. Det vil si at tommelfingerregelen er at noe nytt skal skje hver tredje sekund.

– Det kan være små elementer som at kameraet zoomer inn eller ut, tekst dukker opp, gøy animasjon, lydeffekter, endring av kameraperspektiv, eller noe annet. Noen drar det lengre enn andre, men poenget er at det bør være bevegelse i videoen. Mange lydeffekter finner man gratis på nett. Bare søk etter «royalty free», som innebærer at lydklipp ikke er begrenset av opphavsrett, sier Vareide.

Han oppfordrer også barn og unge til å ikke drukne i jaget etter likes og antall abonnenter.

– Til en viss grad er det jo viktig for å få spredning på videoen, men de fleste youtubere har en skaperinteresse fra før. De synes det er gøy å lage video, og derfor driver de med dette. Det viktigste er at man eksperimenterer og har det gøy. Det krever også tålmodighet fordi man får ikke gjennombrudd over natta. For noen tar det flere år før man får oppmerksomhet eller blir erfaren nok. Ikke minst er det en god dose flaks. Selv om mange trener fotball, så er det få som blir profesjonelle av den grunn, sier Vareide.

Skriv ned ideene

Vareide oppfordrer også barn og unge til å ta vare på ideene sine. Selv har han alltid mobilen på seg og noterer ned ideer når han er på farten.

– Hvis ikke glemmer man dem. Det er ikke sikkert at alle ideer er gode, men da har man noe å gå på i hvert fall. Et annet tips er å tenke på tittel og coverbilde før man engang begynner på prosjektet. Det bør være noe fengende som gjør at det er interessant for andre å trykke seg inn på. Så er det å begynne opptak, og redigere til ferdig produkt, sier Vareide.

Han oppfordrer også barn og unge til å fokusere på skole og utdanning midt oppi all videoproduksjonen.

– Veldig få slår gjennom og klarer å leve av å være på Youtube. Det er en lang og hard reise, så ikke legg utdanningen til sides. Man kan heller tenke et dobbelt løp der man forsetter utdanningen samtidig som man lager innhold på nett. Da har man i det minste noe å falle tilbake på dersom man ikke får suksess, avslutter Vareide.

Tips til barn som skal starte Youtube-kanal:

  • Noter ned gode ideer og ha en plan for videoen din.
  • En mobiltelefon kan brukes som kamera.
  • God lyd på videopptaket er viktig!
  • Kjøp gjerne en ekstern mikrofon.
  • Et rimelig kamerastativ kan være med på å støtte mobilen under filming.
  • For å lage spillvideoer må man ha en datamaskin kraftig nok til å kjøre spillene.
  • Bruk et opptaksprogram, som for eksempel dette.
  • Skaff deg et redigeringsprogram.
  • Husk tresekundersregelen! Det bør være en endring i videoen hvert tredje sekund.
  • Bruk «royalty free» musikk – altså lyd som ikke er stengt for bruk av opphavsrett.
Les også

Dette må du huske på før barnet starter Youtube-kanal

Barnevaktens anmeldelse av Youtube

Barn under 13 år skal beskyttes litt bedre på Youtube

Kjøpepresset øker på Youtube med Superstickers

Nå kommer aldresgrenser på norske Youtube-innslag

Alt foreldre bør vite om Youtube


Tips og råd hver uke: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.