Mia and the White Lion

Filmtips til tweensa

Det er ikke alltid helt enkelt å finne gode og underholdende filmer til barna som ikke helt er klare for ungdomsfilmene, og som også synes barnefilmene er litt barnslige. Men det finnes mange gode og spennende filmer for denne aldersgruppen som byr på både topp underholdning og temaer som kan inspirere og gi økt kunnskap.

Løvetannbarn

Løvetannbarn

Fransk/sveitsisk animasjonsfilm, 2016
Anbefales fra ni år

Løvetannbarn er strålende filmkunst der man med humor og stor hjertevarme skildrer livene til en gruppe barnehjemsbarn. Vi blir kjent med en gruppe barn som har mistet all trygghet i tilværelsen, gjennom ulike typer for omsorgssvikt. Måten man skaper medfølelse for og innsikt i dype psykologiske og relasjonelle problemer er intet mindre enn mesterlig. Animasjonen er særpreget, der figurene og omgivelsene speiler karakterenes indre – både de følelsesmessige sårene og den barnlige gleden, naiviteten og optimismen. Dette er en film vi anbefaler på det varmeste å se sammen med barna – og snakke sammen om etterpå. På grunn av den alvorlige tematikken egner filmen seg for barn fra ni år.
Les Barnevaktens anmeldelse

Everest

Amerikansk drama, 2015
Anbefales fra ni år

En gruppe fjellklatrere på Mount Everest havner i store problemer i denne dramatiske filmen som er basert på en sann historie. Her tas det opp sterke tema som gir unge mye konstruktivt å reflektere over. Vissheten om at dette dramaet virkelig utspilte seg for knappe 20 år siden gjør inntrykk. Filmen er nydelig fotografert. Naturen er ubeskrivelig vakker når det er stille, og mektig og fryktinngytende når uværet herjer. Denne kontrasten er en øyeåpner. Når solen skinner føles det som om ingenting galt kan skje, men når det brått snur står liv på spill. Denne filmen vil nok få mange til å sjekke fjellvettreglene en ekstra gang før man går på tur i fjellet. Vi får et tydelig innblikk i hva som kan skje dersom kulden får overtaket, forfrysningene setter inn og psyken svekkes. Filmen er trist og dramatisk, men den har potensiale til å hjelpe barn til bedre å forholde seg til tragiske hendelser.
Les Barnevaktens anmeldelse

Kubo og det magiske instrumentet

Amerikansk animasjonsfilm, 2016
Anbefales fra ni år

Dette er en vakker animasjonsfilm med et flott budskap om familie, mot og identitet. Karakterene bringes til live i en blanding av dukkefilm og dataanimasjon, og resultatet er blitt en fengslende filmatisk verden som skiller seg ut på en unik måte. Tematikken inkluderer vanskelige og alvorlige tema som mental sykdom, død og familiekonflikter, noe som gir et flott utgangspunkt for samtale mellom voksne og barn. Vær klar over at dette er en mørkere, mer alvorlig og tristere film enn vanlige animasjonsfilmer. Flere elementer kan være urovekkende for barn, som at Kubo blir angrepet av sin egen familie og morens triste dødsfall. I tillegg er stemningen til tider svært skummel. Aldersgrensen er derfor ni år. Men for barn fra ni år er dette en filmopplevelse av de sjeldne.
Les Barnevaktens anmeldelse

Mia and the white Lion

Mia and the White Lion

Fransk drama, 2018
Anbefales fra ni år

Denne filmen om unge Mia, som utvikler et spesielt forhold til den hvite løven Charlie under oppveksten i Afrika, er en super film for dyreglade barn og unge. Det er lett å forstå verdien av å beskytte et rikt dyreliv, og det vil nok være mange barn og unge som blir mer bevisste og engasjerte i dyrevernspørsmål etter å ha sett Mias hjertevarmende og engasjerende kamp for å redde Charlie.
Les Barnevaktens anmeldelse

Jungelboken

Amerikansk eventyr, 2016
Anbefales fra ni år

Disney har laget en ny versjon av sin klassiske tegnefilm, men denne gangen som en dramatisk spenningsfilm. Vi lar oss rive med i historien fra den fargerike og spennende jungelen, der den unge gutten Mowgli vokser opp sammen med villdyrene. Dette er en underholdende og fartsfylt film som vi anbefaler fra ni år, men det er litt mye fokus på action, og litt mindre på de nære og personlige scenene.
Les Barnevaktens anmeldelse

Alice through the Looking Glass

Amerikansk eventyr, 2016
Anbefales fra ni år

Alice reiser tilbake til Eventyrland i et flott og underholdende eventyr med en original historie og spennende vendinger. Budskapet har en rekke lærerike nyanser, blant annet et dypere perspektiv på de mange grunnene og tilfeldighetene som ligger til grunn for at en uskyldig barnesjel kan utvikle seg til en ond hersker.
Les Barnevaktens anmeldelse

Se også:

Finn flere filmtips til tweensa i artikkelen Våre beste filmtips: 9-12 år


Tips og råd hver uke: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.