Mer hat på nett enn i skolegården?

Temperaturen kan bli ganske så tøff på sosiale medier iblant, og ungdom har ulike måter å håndtere stygge kommentarer på. Vi har tatt praten med tre åttendeklassinger.

Agnes, Zeren og Mavjut ved Verket skole i Moss bruker sosiale medier flittig til å holde kontakt med venner og for å se på underholdende videoer og bidrag fra hele verden. Selv om de aldri ville ha vært foruten de positive mulighetene som teknologien byr på, er de enige i at det er en del stygge kommentarer i omløp.

– Det er jo nettmobbing og ting som skjer som ikke ville ha skjedd uten sosiale medier. Folk tøffer seg mer bak en skjerm enn foran andre ansikt til ansikt. Det er veldig mange som tøffer seg og sier det de tenker, men egentlig er det bare slemt og de burde ikke si sånt, mener Agnes.

Mavjut mener at det å kunne være anonym på nett også gjør at mange skriver ting som de ikke ville ha gjort ellers. Man kan ikke alltid vite hvem som er avsenderen bak en stygg kommentar.

– Jeg har også sett youtubere som lager videoer hvor de leser opp stygge kommentarer som de har fått. De tar på en måte igjen og gjør narr av de som har skrevet kommentarene, forteller Mavjut.

Verre på nett enn i skolegården?

Når man skriver ting på nett kan man være enda mer ondskapsfull enn i virkeligheten, mener Mavjut. Hadde man stått ovenfor den andre personen hadde man ikke turt å si det samme.

– Det skjer jo også kjipe ting i skolegården, men kanskje er det mer skjult med hvisking og peking enn at man sier det rett ut, mener Agnes.

Ifølge Barn og Medier-undersøkelsen fra Medietilsynet, sier hele 31 prosent av 9 – 18-åringer at de har mottatt stygge kommentarer på nett, spill eller i sosiale medier.

Zeren tenker at de som skriver stygge ting ikke har det så bra. At de ikke føler så godt om seg selv og derfor tar det ut på andre.

– Folk kan skrive stygt om alt mulig. For eksempel om hvordan du ser ut, hvordan du er, personligheten din eller hvordan du kler deg. De klager egentlig på alt, sier Agnes.

Hun tror også at hudfarge, kjønn og funksjonshemninger spiller inn – at man er mer utsatt på bakgrunn av hvordan man ser ut. I den europeiske undersøkelsen EU Kids Online forteller 16 prosent av norske barn mellom 12 og 16 år at de har sett hatmeldinger som angriper bestemte individer eller grupper.

– Hvis noen er fysisk hemmet på en eller annen måte og det er synlig, da får de ofte kommentarer om hvorfor de ser slik ut og hvorfor de er sånn. Og hvis personen har en annen hudfarge, så kommer det ofte kommentarer også på det, mener Agnes.

Både Zeren og Agnes tror at jenter er mer utsatt for stygge kommentarer enn gutter.

– Kanskje er det flere gutter som skriver stygge ting enn jenter. Guttene er kanskje litt tøffere og sier slemme ting, tror Zeren.

Hvorfor holder du på sånn?

Dersom Mavjut hadde fått en stygg kommentar hadde han tatt det opp med en voksen han stolte på, for eksempel forelderen eller læreren. Men det kommer an på hvor alvorlig eller stygg meldingen er.

– Det går jo også an å rapportere. Men det er ikke alltid at jeg bryr meg. Om det hadde vært noe stort, så hadde jeg kanskje spurt personen om hva han eller hun får ut av å skrive sånne stygge ting, sier Mavjut.

Agnes hadde kanskje prøvd å bare ignorere meldingen. Men hvis det hadde vært en spesielt stygg kommentar, hadde hun forsøkt å spørre vedkommende om hvorfor personen skriver sånt.

Noen blokkerer personer som skriver stygge kommentarer, andre rapporterer dem. Nesten tre av ti barn gjør ingenting ifølge Barn og Medier-undersøkelsen. Hvorfor blir mange så passive?

– I åpne kommentarfelt er det ofte flere som er enige med den personen som skriver noe stygt. Og da tør man ikke å si ifra til dem, mener Zeren.

Agnes mener at det er et skille der hun ville ha involvert seg om den som var utsatt var en venn eller noen hun kjente. Da ville hun ha sagt ifra eller gjort noe.

Hvordan håndtere stygge kommentarer?

Disse åttendeklassingene har flere tanker om hva man kan gjøre når det dukker opp ufine meldinger på sosiale medier.

Mavjut: «Man kan alltid rapportere dem».

Zeren: «Hvis man ikke tåler stygge kommentarer, bør man ikke publisere videoer på sosiale medier».

Agnes: «Det går an å skru av kommentarfeltet hvis man ikke vil at andre skal skrive noe sårende der».

Og hvis det virkelig blir ille, tenker Agnes at det kan være lurt å snakke med foreldrene.

– Jeg hadde vist kommentaren til mamma eller pappa. Og så hadde de gjort noe med det siden de er voksne. Men så må man også passe på seg selv at man ikke selv er med på å skrive dumme ting til andre, mener Agnes.

Les mer:


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.