Nytt mobilspill motiverer spillglade ungdom til fysisk aktivitet

Når man beveger seg fysisk, beveger også spillfiguren seg i det nytenkende mobilspillet Viewalk. Konseptet baserer seg på skytespillsjangeren, og lar brukerne få konkurrere mot hverandre uansett hvor de måtte befinne seg i landet.

Norskutviklede Viewalk er et spennende tillegg på mobilmarkedet. Etter inspirasjon fra VR-teknologi og skytespillsjangeren, har mobilspillet blitt til og motiverer for økt fysisk aktivitet og lek.

– Konseptet er gratis og kan beskrives som en trenings-gaming-app for mobiltelefoner og nettbrett. Vi har utviklet unik spillteknologi hvor man må bevege seg i virkeligheten for å bevege spillfiguren fremover. Per nå finner man ulike typer spill i appen som man enten kan spille alene mot datastyrte motstandere, eller sammen med venner på nett, sier Kim Baumann Larsen som er medgrunnlegger og daglig leder i Viewalk.

Appen er gratis å laste ned og finnes foreløpig til iOS (Apple). En android-utgave er på vei. Se video om appen nederst i artikkelen.

Viewalk kan beskrives som et slags VR-sett i lommeformat, der man ikke trenger annet utstyr enn en mobiltelefon og tilgang til internett for å komme i gang.

– De fleste spillene er basert på skytespillsjangeren. Ikke alle liker slike spill, men vi ser samtidig at det er en av de mest populære spilltypene som finnes. Samtidig har vi forsøkt å gjøre spillene mer barnevennlige. Blant annet ved å redusere volden, og derfor minner stilen mer om skyting med paintball enn med tradisjonelle skytevåpen, påpeker Larsen.

Egner seg like godt til bakhagen som i stua

Enten spillfiguren må løpe, dukke bak et virtuelt gjerde eller sno seg forbi en trang korridor, så må personen som spiller rent fysisk utføre handlingene. Og det er kanskje det som gjør Viewalk til et så interessant konsept.

– Telefonen sporer bevegelsene dine, så hvis du ønsker å dukke bak et gjerde for å unngå fiendtlig skyts, så må du faktisk bøye knærne dine. Vi ser for oss at målgruppen for spillet er alle som liker skytespill, men som ønsker å spille de på en litt annen måte. Ikke minst for å være i fysisk aktivitet, sier Larsen.

Som spiller kan man invitere inn venner via nettspill fra hvor som helst i verden. Dette ved å dele en invitasjonskode. Og her kan man delta i virtuelle paintball-spill i nokså eksotiske og spennende omgivelser.

– Fordelen er at man trenger minimalt med utstyr for å komme i gang. Man trenger heller ikke å være i samme rom, for selv om man rent fysisk befinner seg flere mil unna vennene sine, så vil man i spillet stå bare noen meter unna i samme rom, forklarer Larsen.

Litt fysisk plass kan være greit, men er ikke noe krav, opplyser Larsen. Perspektivet i spillet endrer seg når man beveger mobiltelefonen opp og ned eller til sidene. Og for å bevege seg rundt i det virtuelle rommet, må man også bevege seg fysisk. Men man kan omgå perspektivendringen ved å sveipe på skjermen. Noe som blant annet er gunstig dersom stuen er møblert eller plassen man er på er begrenset.

Romvesener invaderer

Det er Bengt Ove Sannes (venstre i bildet under) og Kim Baumann Larsen (til høyre) som har startet opp Viewalk. Blant de drøye ti spillene som finnes på plattformen siden utgivelse i november 22, er flere utviklet ved hjelp av fire studenter fra Høgskolen Kristiania.

– Spillene har blitt testet på en del bredde e-sportsklubber og mottakelsen har vært god. Blant annet ser flere på det som et alternativ til vanlig fysisk trening i regi av klubben. Vi deltok også på Spillexpo og så at det var mange barn og unge som syntes at dette var gøy å holde på med, forteller Larsen.

Man kan velge ulike typer «spill» inne på Viewalk. Det finnes et eget modus som lærer bort hvordan man beveger seg i spillverdenen. I Alien farm skal man alene eller med venner motkjempe onde romvesener og Close Quarters skal man slåss mot hverandre på lag med paintball-lignende geværer.

– Man må nesten prøve spillet for å skjønne hva det dreier seg om. Vi jobber også for å finne ut av hva slags andre typer spill som kan lages på plattformen. For eksempel rytmebaserte musikk. Allerede nå kan man laste ned et Munch-inspirert spill der man skal samle bruddstykker av et maleri og bevege seg i takt med musikk, sier Larsen.

Gratis for alltid

Per nå er Viewalk gratis å laste ned og det eneste man eventuelt betaler for er mobildata om man er utendørs. Planen er å holde spillet gratis, men med noen muligheter for ytterligere spillmodus som kan kjøpes valgfritt, forklarer Larsen.

– Og når det gjelder datainnsamling så samler vi ikke inn personlige data og tilbyr heller ikke reklame. Det vi samler inn er analyse av hvilke funksjoner du bruker, hvor mye du beveger deg i appen og lignende. Dersom du logger inn med e-postadresse kan den knyttes opp med dine data. Ingen av disse dataene deles med noen tredjepart, sier Larsen.

Spillet har fått anbefalt aldersgrense 9+ år i App Store, og 13-årsgrense i vilkår (med krav om foreldres samtykke). Spillet kan lastes ned her.

Alle foto: Viewalk / Bengt Ove Sannes / Kim Baumann Larsen

Reklamefilm:

Les mer: