Kule apper som forvandler stuegulvet til en lekeplass

Se barnas fargeleggingsark komme til live, send opp en romrakett fra hagen eller fang bokstaver i løse lufta. Disse appene skaper magi og røre på stuegulvet ved hjelp av mobilkameraet.

Kanskje har du hørt om AR-teknologi, kanskje ikke. AR er kort for «augmented reality», altså utvidet virkelighet som det heter på norsk. Konseptet er enkelt: mobilskjermen viser de virkelige omgivelsene kombinert med datagrafikk.

I praksis innebærer det at man kan se en elefant eller en bil kjører rundt på stuegulvet. Vel, på skjermen riktignok, man får ikke plassert en elefant fysisk inn i stuen. Uansett er teknologien ganske så stilig og kan gi en helt annen innlevelse når fantastiske elementer dukker opp rett foran deg.

Se barnas fargeleggingsark komme til live, nyt verdensberømt kunst eller utforsk en sommerfuglvinge fra alle vinkler. Dette er bare noen av mulighetene som finnes med disse spennende appene her.

Se barnas fargeleggingsark komme til live

Quiver – 3D Coloring App har en unik evne til å kombinere fysisk og digital lek. Appen gjør nemlig fargeleggingsarkene som barna har tegnet på – levende! Når barna har fargelagt et ark er det bare å peke med mobilkameraet og se kreasjonen komme til live!

Appen er gratis å laste ned og bruke. Men det er mulig å kjøpe flere fargeleggingsark med kjøp-i-app enten ved enkeltkjøp eller ved å opprette et abonnement.

Det er allikevel en god del gratisark å velge fra. En flott, eksotisk fugl, fyrverkeri med et skilt som man kan skrive på, en brannbil, en vulkan og mer. Her er det mer enn nok til å komme i gang med appen og teste den ut.

Les vår anmeldelse av appen her.

Plattform:Android (Google)/iOS (Apple)
Anbefalt aldersgrense:
3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store
Vanskelighetsgrad: alle aldre

Lær å stave ved å fange bokstaver i lufta

Catchy Words AR kombinerer lek og staving ved hjelp av mobilkameraet. Måten spillet fungerer på er enkel. Alle bokstavene som hører til ordet er fanget i en boble. Man må derfor bevege seg nærme nok med mobilen i hånden til boblen sprekker.

Deretter spres bokstavene ut i rommet. Ved å nærme seg en bokstav «festes» denne til skjermen og man kan så slippe den inn i en boks. Bokstavene skal altså inn i riktig rekkefølge slik at de staver et ord.

Catchy Words AR er en superb app med enormt potensial. Her er det mange muligheter til å jobbe med staving og innlæring av nye ord. Takket være teknologien i seg selv er appen motiverende å bruke. Fordi AR er litt av en wow-opplevelse i seg selv.

Les vår anmeldelse av appen her.

Plattform: Android (Google)/iOS (Apple)
Anbefalt aldersgrense: 
3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store
Vanskelighetsgrad: alle aldre

Besøk Mars og skyt opp en romrakett opp fra hagen

Mission to Mars AR er en fenomenal og spennende app som setter «Den røde planeten» på kartet. Appen er delt inn i flere småoppdrag og mindre komponenter. Noen av disse består av tekst og video mens andre byr på AR-effekten der man på skjermen ser dataanimerte objekter plassert på stuegulvet.

Man kan plassere en rakettoppskytningsplattform i hagen og se fartøyet fly til værs. Det er også mulig å kjøre en rover, altså kjøretøy som finnes på overflaten til Mars. Denne kan man styre som om den var en radiostyrt bil og man kan gå nærmere og se alle detaljer og funksjoner på nært hold.

Dersom man føler seg kallet og verdig til oppgaven kan man også forsøke å lande et romfartøy på planetens overflate. Og man kan gå gjennom en portal og se hvordan en bosetning på Mars faktisk kunne ha sett ut.

Opplevelsen er bedre i praksis enn slik det høres ut i skreven form. AR-effekten er stilig og gir en interaktivitet ved at man kan se fantastiske oppfinnelser på eget stuegulv. Her kan man vandre rundt og utforske detaljene fra alle sider. Og dette er gøy!

Les vår anmeldelse av appen her.

Plattform: Android (Google)/iOS (Apple)
Anbefalt aldersgrense: 
3 år fra PEGI og 4+ år fra App Store
Vanskelighetsgrad: All tekst og tale er på engelsk

Sett ut en krigsmark på kjøkkenbordet

The Machines kan forklares som et brettspill, men med bevegelige brikker. Her finner man først en egnet flate, som et stuegulv eller et kjøkkenbord, slik at appen ved hjelp av mobilkameraet kan plassere ut spillbrettet.

To spillere kjemper så mot hverandre. Hver spiller har en base og tårn som forsvarer veien som leder til den. Og hver spiller har helter med unike evner. Målet er å ødelegge motstanderens tårn og base, før eget forsvarsverk blir ødelagt.

Alt skjer altså på kjøkkenbordet og blir vist på mobilskjermen.

Les vår anmeldelse av appen her.

Plattform: Android (Google)/iOS (Apple)
Anbefalt aldersgrense:
7 år fra PEGI og 12+ år fra App Store
Vanskelighetsgrad: Se aldersgrensen over

Gjenkjenn planter, løs ligninger og oversett tekst

Google Lens gjør mye av det samme som søkemotoren til Google gjør, men ved hjelp av mobilkameraet. Her kan man for eksempel peke mobilkameraet på en blomst, et dyr eller et insekt og få navnet på den, eller så kan man løse likninger og andre typer regnestykker.

Det går også an å peke mobilkameraet ned i en engelskbok og få teksten direkte oversatt på skjermen. Eller et hvilket som helst annet språk. Så her er det mange muligheter. Appen er kanskje best egnet for en eldre målgruppe. Google påpeker at foreldre står ansvarlige for barnas bruk dersom barna er under 18 år.

Tips til en app som gjenkjenner planter for yngre barn.

Les vår anmeldelse av appen her.

Plattform: Android (Google), men er også innebygget i Google-appen til iOS (Apple)
Anbefalt aldersgrense: 
3 år fra PEGI
Vanskelighetsgrad: Må kunne bruke søkemotorer og forstå teksten som dukker opp. Appen er ikke spesifikt utviklet eller tilrettelagt for barn.

Andre tips:

Google har utviklet en app som blant annet gjør det mulig å plassere ut verdensberømt kunst på stuegulvet. Med denne appen kan man også se romskip, forhistoriske dyr og annet moro fra nært hold. Google arts & culture er derfor en spennende app som gjør det mulig å utforske flere motiver fra all slags mulige perspektiver.

Pokémon Go er kjent for mange allerede, men bygger altså også på bruk av AR-teknologi. I skolesammenheng kan læreren på en lignende måte plassere ut spørsmål og apper med Wittario, og ønsker man å gjøre dette hjemme, anbefaler vi appen Waypoint Edu.

Les mer:


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.