Foto: Shutterstock / Barnevakten

Kule mobilspill som barn kan bruke utendørs

Med disse mobilspillene er det gøy for både små og store å være utendørs. Dra på virtuell skattejakt, kjør tog i hagen, bygg Minecraft-konstruksjoner eller dra på stolpejakt i naturen.

(Artikkelen er fra 2020)

Sollys og gradestokken tyder på at varmere dager er kommet for å bli. Og for skjermaktive barn kan enkelte mobilspill få dem til å tråkke over dørstokken og i bevegelse utendørs.

Dette er spill som kan passe for både små og store i husholdningen, selv om noen av titlene her egner seg best for litt eldre barn.

Dra på virtuell skattejakt, kjør tog i hagen, bygg Minecraft-konstruksjoner i den virkelige verden, eller dra på stolpejakt i naturen.

Les vår liste med forslag til mobilspill, og få gjerne med deg våre tips og råd for trygg bruk nederst i artikkelen.

Dra på digital orientering (stolpejakt) i naturen

Du har kanskje allerede hørt om stolpejakten? Det kan beste sammenlignes med «digital» orientering i naturen. Med mobiltelefonen kan man få opp et kart og lokalisere stolper plassert både i bysentrum og ute på turperler i nærområdet.

Man skanner så en QR-kode på hver stolpe for å registrere et besøk.

Appen er nokså enkelt fremstilt, men det er ikke nødvendigvis en hindring, for gleden med bruken er å være ute i naturen og i bevegelse. Ved å markere «stolper» får man også en aldri så liten erobringsfølelse av at «her har jeg vært!». Ellers får man prestasjonsmerker basert på å besøke stolper over en viss høyde eller farge.

Det går også an å lage grupper slik at man kan jobbe sammen som en skole, barnehage og lignende.

Så dette er en glimrende app for å få hele familien ut på tur. Den passer fint til aktivitet i nærområdet eller når man er på besøk eller på ferie i en annen kommune. Se gjerne en video av konseptet her.

Format: iOS (Apple)/Android (Google).
Aldersmerking:
4+ år i App Store (iOS) og 3 år i Google Play.
Vær obs på: 
Personvern i appen. Man kan bli med i grupper, og eget navn kan være synlig for andre i topplister.

Let etter skatter i hagen!

Hvem liker vel ikke en god, gammeldags skattejakt? Fordelen med appen ARrrrrgh er at man kan grave ned skatten i hagen sin, uten å tilbringe mange timer med graving. Snakk om et røverkjøp!

Appen er ganske enkel i bruk. Først går man til stedet man ønsker å grave ned skattekisten.

Så gir man mobilen til den eller de som skal lete etter skatten. På mobilen vil det nå dukke opp et skattekart med en X, og avstand og nærhet til målet blir gjengitt på en rett linje. Jo nærmere skatten man er, jo nærmere beveger figuren seg mot X. Dette minner litt om leken der man sier at man er «varm» eller «kald» jo nærmere eller lengre unna man er målet sitt.

Når skattejegeren er ved målet, kan han eller hun trykke på spaden og grave opp en kiste med all slags gull og smaragder. Deretter kan man bytte, og så kan den som opprinnelig gjemte nå være den som leter etter skatten.

Appen byr altså på lek og utforsking i virkelige omgivelser, men med hjelp av mobilteknologi. Dette er et spill som får barna opp fra sofakroken og innbyr til lek med flere. Så denne appen er topp både for venner, familie og mer.

Format: iOS (Apple)/Android (Google).
Aldersmerking:
4+ år i App Store (iOS) og 3 år i Google Play.
Vær obs på: 
Privatliv, ikke gå inn på andres eiendom.

Les vår anmeldelse av spillet her.

Lek med virtuelle togsett

Selv om disse virtuelle «lekene» passer like fint inne, kan de også by på en fin skjermopplevelse utendørs. Blant annet fordi man trenger god plass og lys for at denne typer apper skal fungere best mulig.

Conduct AR! skal man løse ulike hindringer på et togsett. Tog skal slippe av passasjerer på riktig stasjon, og du må veilede dem dit. Flere tog kan kollidere, både med hverandre og kryssende trafikk. Som tilsynsfører må du ha blikket på potensielle farer, og flere bevegelige deler.

Når man starter appen, søker den etter passende plassering for å legge ut den virtuelle togbanen. Jo nærmere man beveger mobilen, jo mer blir bildet forstørret. På den måten kan man utforske bildet ned til de minste detaljer. Det er rett og slett en stilig effekt, og det er en interessant opplevelse å se hvordan tog og landskap brer seg ut rett foran deg.

Format: iOS (Apple)/Android (Google).
Aldersmerking:
9+ år i App Store (iOS) og 3 år i Google Play.
Vær obs på: Vær forsiktig så du ikke dunker borti gjenstander i den fysiske verden.

Les vår anmeldelse av spillet her.

Løs logiske hindringer med AR-teknologi

I dette spillet skal man lede en spillfigur gjennom en labyrint av stup, platåer og tunneler. Aller først må man «plassere» spillet i omgivelsene sine. Da må man ha et flatt sted, så peker man med enhetens kamera der spillgrafikken skal vise seg. Og vips, på skjermen ser man både stua og en levende, dataanimert verden.

Selv om spillet passer like fint innendørs, egner det seg ypperlig ute, fordi man trenger godt med lys og plass for å bruke appen.

Spillet byr på logiske hindringer som kan løses, gjerne i samarbeid med andre. Man kan bevege seg rundt motivet for å se spillverdenen fra flere vinkler. Og dette er nettopp nøkkelen, fordi veien til spillfiguren er ofte blokkert på ulike måter. I all hovedsak skal man bygge bruer ved å få to punkter til å møtes. Dette vil igjen gi spillfiguren en bru, en trapp eller en tunnel slik at han kan bevege seg videre over eller gjennom et hinder.

Grafikken er også pen, og musikken likeså. Her er det forhistoriske byggverk, gress, planter, fossefall og mystiske gjenstander. Så dette er en flott app som kan by på glede for både barn og foreldre.

Format: iOS (Apple)/Android (Google).
Aldersmerking:
4+ år i App Store (iOS) og 3 år i Google Play.
Vær obs på: Vær forsiktig så du ikke dunker borti gjenstander i den fysiske verden.

Les vår anmeldelse av spillet her.

Utforsk og bygg med Minecraft

Det populære spillet Minecraft har tatt turen utendørs. På mobilskjermen kan man se et kart av omverden med Minecraft-grafikk. Gangen i spillet minner litt om Pokémon GoMen i stedet for å samle pokémons er man her på jakt etter materialer som stein, sand, trær, kister og dyr som kan plukkes opp og tas med videre på reisen.

I tillegg kan man legge ut en byggeplate i den virkelige verden. Ved bruk av mobilkameraet kan man se og bygge konstruksjoner i de ekte omgivelsene dine. For hvor stilig er det ikke å se Minecraft-sauer og griser løpe rundt i hagen, eller rett foran deg i full størrelse?

Mulighetene for å være kreativ er mange. Lag en borg, en bondegård med griser, kuer og sauer, eller tidenes kjøpesenter, og ta det med deg i lomma og vis det til venner og familie når enn du måtte ønske. Da er det bare å plukke opp mobiltelefonen og «plassere» byggesettet på bakken.

Minecraft Earth oppfordrer barn og unge til å bevege seg i omgivelsene på jakt etter ressurser og andre goder. Man finner både tradisjonelle materialer, men iblant også skatter og verdifulle gjenstander skjult rundt omkring.

I tillegg byr spillet på oppdrag (eventyr), utfordringer og gjøremål. Det kan for eksempel innebære å slåss mot skapninger, utforske grotter, løse logiske hindringer eller å snike seg forbi feller.

Appen kan være gøy for både foreldre og barn som er på utflukt sammen!

Format: iOS (Apple)/Android (Google).
Aldersmerking: 
9 år i App Store (iOS) og 7 år i Google Play. Krever Microsoft-konto, foreldre kan opprette egen konto for barn.
Vær obs på: 
Kjøp i app (valgfritt). Spillet har en egen valuta for kjøp av innhold, kan også tjenes opp bare ved å spille spillet.

Les vår anmeldelse av spillet her.

Opplev Harry Potter-eventyr utendørs!

Niantic er de samme utviklerne som har laget Pokémon Goog denne gangen er det Harry Potter-filmene og bøkene som er utgangspunkt for dette mobilspillet. Målet i spillet er å samle gjenstander og kjempe mot monstre, dyr og personer fra fantasiuniverset, og for å gjøre det må man opp og ut av sofaen.

Historien er ikke mer komplisert enn at man har blitt en del av en storslagen SOS-innsatsgruppe. En katastrofe har skjedd ved at mennesker, ting og minner er blitt stjålet og omplassert vilkårlig rundt i verden. Det er din (og alle andres som spiller spillet) sin oppgave å returnere alle disse tilbake der de hører til.

Når man nærmer seg disse i spillet, drar man opp mobilkameraet slik at fantasiskapningene og de ekte omgivelsene blir synlig på skjermen.

Landemerker på kartet (ofte togstasjoner, museum og så videre) fungerer som fort inne i spillet og her kan man kjempe mot monstre (litt sånn som «gyms» i Pokémon Go). Det er også gevinster i spillet av å bevege seg over større distanser. På samme måte som eggene i Pokémon Go, får man spesielle belønninger når man er i aktivitet.

Mobilspillet gjør Harry Potter-eventyret levende og synlig i den virkelige verden, og oppfordrer barn og unge til å tråkke over dørstokken. Appen kan være fint for foreldre og barn som er ute på tur!

Format: iOS (Apple)/Android (Google).
Aldersmerking: 
9 år i App Store (iOS) og 7 år i Google Play. Det er trettenårsgrense i vilkår, men foreldre kan opprett barnekonto på vegne av barna sine dersom de er yngre.
Vær obs på: 
Kjøp i app (valgfritt). Spillet har en egen valuta for kjøp av innhold. Dette inkluderer eliksirer som hjelpemiddel, «spell energy» og mynter.

Les vår anmeldelse av spillet her.

Se et «brettspill» komme til live

The Machines er et strategisk mobilspill som gjør terrassebordet om til en slagmark for roboter! Konseptet kan sammenlignes med et brettspill, men med bevegelige brikker. Her finner man først en egnet flate, som et bord eller en vei, slik at appen ved hjelp av mobilkameraet kan plassere ut spillbrettet.

To spillere som kjemper så mot hverandre. Hver spiller har en base og tårn som forsvarer veien som leder til den. Og hver spiller to helter med unike evner. Målet er å ødelegge fiendens base før din blir ødelagt.

Det innebærer også at man må bevege seg rundt for å endre perspektiv i spillet. Ved å gå nærmere eller lengre unna, forstørres bildet. Og man må røre på seg for å få nye perspektiver slik at man ser hva som skjer på slagmarken.

Spillet lar også to personer kjempe mot hverandre med hver sin mobiltelefon. Man kan trykke på en knapp som starter en kamp, og da kan en som er i nærheten søke etter spill som er i nærheten. Eventuelt så kan man matches mot andre spillere på nett.

Format: iOS (Apple)/Android (Google).
Aldersmerking:
12+ år i App Store (iOS) og 7 år i Google Play. 
Vær obs på: 
Valg av brukernavn i spillet – ikke bruk ekte navn. Det er også mulig å spille mot andre på nett eller i samme, fysiske nærhet.

Les vår anmeldelse av spillet her.

Gode råd for mobilspill som foregår ute

På samme måte som når barn er ute ellers, er det viktig å ta gode forholdsregler slik at barna ferdes trygt.

  • Se opp! Det er lett å glemme seg bort i skjermen slik at man ikke ser hindringer og trafikk i den fysiske verden.
  • Tomt for mobildata? Noen av mobilspillene nevnt over fungerer ved hjelp av mobilt internett. Er man ikke forsiktig, kan dyrebare gigabytes fort gå tomt.
  • Respekter andres eiendom. Kanskje er det en gjenstand eller en snarvei som går gjennom andres eiendom. Snakk med barna om at dette ikke er lov, og at de må respektere private hager og områder hvor det ikke er lov å gå inn.
  • Vær obs på fremmede. Noen av mobilspillene som ligner på Pokémon Go, har sosiale knutepunkter i den virkelige verden. Her kan man møte andre likesinnede, men også fremmede med uærlige hensikter. Kanskje kan man selv bli med barna dersom de skal til disse stedene, eller oppfordre barna til å gå i grupper med venner.
  • Ikke la barna tømme kontoen! Mange mobilspill er gratis, men satser på at brukerne skal punge ut for å valgfrie kjøp. Disse spillene er helt brukbare uten å åpne lommeboka, men fristelsen kan allikevel bli stor. Da kan det være lurt å ha passordmur og lignende for app-kjøp.
  • Og bare så det er sagt: Når det står anbefalt minstealder på 3-4 år, betyr ikke det at man kan sende så små barn ut alene. Minstealderen handler bare om hva man kan se på skjermen, ikke hvordan spillet brukes utendørs.
Les også