Tusenvis av barn følger psykolog Maria Østhassel på Tiktok

Stress, selvmordstanker og evnen til å snu perspektivet, er noen av temaene psykolog Maria Østhassel tar opp. På sosiale medier har hun skaffet seg tusenvis av følgere ved å snakke om mental helse på en engasjerende måte.

Det er på Tiktok barn og unge ferdes og blant mylderet av dans, sang, humor og annet dukker det også opp kreative videoer fra psykolog og forfatter Maria Østhassel.

– Da koronapandemien slo inn for fullt, jobbet jeg som kommunepsykolog og hadde ansvar for ungdommenes psykiske helse. Men ikke kunne jeg møte ungdommene fysisk eller dra til skolene for å snakke med dem. Som mellomløsning logget jeg meg på Instagram for å formidle tips og råd og oppfordret lærerne til å dele innslagene videre. Senere havnet jeg også på Tiktok, forteller Østhassel.

At aktiviteten på sosiale medier skulle nå ut til så mange hadde ikke Østhassel forventet. Responsen fra følgerne har vært positiv. I skrivende stund har hun samlet nesten 60.000 følgere kombinert på Instagram og Tiktok-kontoen hennes.

– Det betyr mye å få tilbakemeldinger både fra barn og ungdom selv, men også fra foreldre som opplever det jeg gjør som meningsfylt. Noen lærere og foreldre bruker for eksempel videoene mine som samtalerstartere med barna. Barn og unge tar også direkte kontakt med meg på sosiale medier, men innboksen er noen ganger så full at jeg rekker ikke å svare alle. I den sammenheng vil jeg påpeke at jeg gjerne tar imot forslag til temaer som jeg kan lage noe til, men jeg kan ikke tilby behandling på nett. Ved slike tilfeller er det bedre å henvende seg direkte til lege, presiserer Østhassel.

@psyktdegMusic: AliveMusician: @iksonmusic#p#sykologi #e#mpati #p#sykiskhelse #p#sykiskohälsa #l#ife #f#yp♬ original sound – Psyktdeg

Mental helse innpakket i humor

Tiktok er kjent for å være en plattform med trender, humor og dans. For å i det hele tatt nå ungdommene må Østhassel også tilpasse innholdet sitt deretter.

– Jeg prøver å spille på trender som barn og unge allerede er kjent med. Det gjør det mer sannsynlig at budskapet faktisk vil nå målgruppen. Så er det også en balanse mellom det å skape gøy og det å fremstå som mer seriøs ved å ta barnas følelser på alvor. Jeg tror at humor er et viktig virkemiddel i seg selv og man kan bruke dette inn mot temaer innen mental helse.

Hun fortsetter: – I psykologien vurderes humor som et modent forsvar. I stedet for å benekte og fortrenge følelser som om de ikke er der, kan man med humor ta et skritt tilbake og anerkjenne at følelsene er reelle samtidig som de blir ufarliggjort. Det vonde eller vanskelige skal ikke få lov til å styre livet fullstendig.

Østhassel påpeker at hun også kan være tydeligere i formidlingen iblant, for eksempel når hun skal snakke om selvmordstanker som kan trigge vonde følelser hos barna.

Psykologi på 15 sekunder

I kraft av måten Tiktok fungerer på, må videoinnslagene være korte, ofte på bare noen sekunder. Så hvordan klarer Østhassel å komprimere budskap om alt fra det å endre tankemønstre til spiseforstyrrelser?

– På den ene siden er dette temaer man kunne ha snakket om i timevis på et foredrag. Men i stedet for å gi fullstendig informasjon om et gitt tema, forsøker jeg heller å så et frø. Kanskje får dette noen til å stoppe opp og tenke litt, eventuelt gjøre mer «research» selv ved å finne en fagartikkel eller en podkast om emnet. Det er bedre å gi litt enn ingenting, forteller Østhassel.

Og inspirasjon til temaene som tas opp får psykologen fra barn og unge selv.

– Det dukker jevnlig opp forslag og spørsmål om jeg kan ta for meg forskjellige temaer. I min mening er mental helse noe som angår alle og ikke kun de som opplever å streve på et eller annet vis. På kanalene mine finner man både hverdagslige emner og mer tøffe problemstillinger. Jeg har blant annet tatt for meg selvmordstanker, depresjon, hvordan man kan snu på tankemønstre, optimisme og det å være til stede i øyeblikket, eksemplifiserer Østhassel.

@psyktdeg«Noen ganger kan vi velge mellom å ha rett, og å ha gode relasjoner» – Sondre R. Liverød #psykologi #mentalhelse #psyktvitkig♬ Unlock it (Lock It) [Jeff Prior Mix] – Charli XCX

Vil gjerne nå flere

Mental helse er et tema som det snakkes altfor lite om, mener Østhassel. Hun håper derfor å kunne være en bidragsyter til at flere får dette opp og på agendaen.

– Det snakkes mye om den fysiske kroppen i skolen. For eksempel så lærer barna om at de har et hjerte, lunger, reproduktive organer, men lite om hjernen, tanker og følelser. Da jeg jobbet i barne- og ungdomspsykiatrien så jeg flere barn og unge med utfordringer som kunne ha fått hjelp tidligere. Med informasjon til riktig tid kan det virke preventivt på symptomene, mener Østhassel.

Psykologen tror også at barn og unge lever i en tid hvor en del beskyttende faktorer er under press.

– Og barn trenger å bli minnet på hva dette er. For eksempel så kan det å sitte mye stille foran en skjerm være en utfordring. Ikke fordi at skjermen er skadelig i seg selv nødvendigvis, men man mister noe om man ikke bruker tid på å ivareta psyken. Det å møte andre fysisk, passe på at man legger seg til riktig tid, får nok søvn og beveger seg, er med på å vedlikeholde både kropp og sinn, forteller Østhassel.

Hvem er målgruppen til Østhassel?

Både barn og unge selvsagt, men også foreldre, lærere og helsepersonell som jobber med barn forklarer Østhassel.

– Voksne er jo ikke direkte min målgruppe, men foreldre, lærere og andre kan bruke innholdet mitt på ulik vis inn mot barna. Jeg synes bare at det er fint å kunne nå flere enten det er direkte eller indirekte, sier Østhassel

For de som ønsker å gå enda mer inn i materien om barn og unges psykiske helse har Østhassel også skrevet boken Psykt deg – Hva er det egentlig som foregår på innsida?

«I denne boken deler hun sine beste psykologiske lifehacks og masse nyttige verktøy, som kan hjelpe både ungdom, foreldre, og alle andre med å møte helt vanlige utfordringer, som vi ikke er alene om å leve med», står det på forlagssiden.

Østhassel er også aktiv som formidler, MOT-ambassadør og vinner av Åse Gruda Skards pris som tildeles den som finner nye virkemidler for å spre psykologisk kunnskap og innsikt.

Les mer:


Tips og råd hver uke, pluss tilgang til webinarer: Ønsker du tips og nyheter om nettvett for barn tilsendt på e-post hver uke? Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.