Minecraft Legends

PS4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows/Switch. Dette spillet har fått anbefalt aldersgrense av PEGI fra syv år.

ANMELDELSE: I dette spillet skal man lede en hær i kamp mot uhyrene som kalles Piglins. Minecraft Legends blander strategi, slåssing og bygging på en måte som aldri før er blitt sett i Minecraft-universet. I tillegg kan man konkurrere med og mot venner på nett.

Original-spillet Minecraft har en popularitet og udødelighet som bare fortsetter. Det ser ut til at kreative skaperverk i form av en uendelig byggeplass er god butikk. Samtidig har ikke spillutviklerne rygget unna muligheten til å lage sidespor som Minecraft Dungeons for eksempel.

Minecraft Legends følger litt av det samme sporet som sistnevnte spill. Samtidig blandes det inn større doser av strategi og basebygging. I praksis minner Minecraft Legends om en slags hybrid av Age of Empires, Minecraft og Bannerlord. Dette i en oppskrift som fungerer ganske så bra.

Minecraft Legends

Format: PS4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows/Switch
Sjanger: Action/strategi
Utvikler: Mojang/Blackbird Interactive
Utgiver: Xbox Game Studios

Kjernen av spillet dreier seg om en ny type fare som er dukket opp på horisonten. De griseformede skapningene Piglins skaper uro i landskapet. Blant annet ved å angripe landsbyer og ved å lage baser som forgifter nærmiljøet.

Til hjelp mot det onde må en ny helt trå til for å redde dagen. Her kan man fritt velge en avatar som beveger seg rundt omkring i spillverdenen ved hjelp av en trofast hest (og senere andre typer dyr).

Stilen og tilnærmingen oser av «Minecraft». Samtidig er det et noe annerledes uttrykk sammenlignet med det tradisjonelle byggespillet. Animasjonene bærer hakket mer preg av tegneserie. Og kanskje fungerer nettopp dette fremfor å velge en mer realistisk stil ettersom Minecraft har jo nokså enkel grafikk.

Verden er allikevel vakker og variert. Vi snakker her om veksling mellom snø, gress, vann og mer. I tillegg bebos landskapet av trær, buskas, planter og dyreliv. Det er et vakkert skue å bevege seg gjennom på hesteryggen.

Som spiller må man samle inn ressurser langs veien. Det er flere typer å velge fra og man starter med å hente inn tre, stein, jern og så legges ytterligere ressurser til senere.

Den vanligste måten å samle inn ressurser på er ved å «spille melodier» som i praksis dreier seg om å plassere ut allierte som henter inn ressurser. Blant annet forbruker man dette for å bygge nye fotsoldater og andre typer byggverk.

Og her kommer spillets andre fasett inn i bildet. Ettersom man må forsvare landsbyer i spillets historiedel og bygge egne baser i kamp mot andre spillere på nett, må man bygge litt av hvert. Det kan være vakttårn som skyter piler, murer, trapper, oppgraderingstårn og andre typer konstruksjoner.

Alt dette krever en robust tilførsel av tre, stein, jern og andre typer materialer.

Det er artig hvordan disse konstruksjonene blir bygget. Dette skjer ved hjelp av allierte, men hele prosessen foregår kloss for kloss akkurat på samme måte som man hadde laget noe selv i spillet Minecraft.

Ellers er det også her strategi- og ressurshåndteringen kommer inn i bildet. Her må man plassere byggverk på kloke måter for å sky unna fiendtlige angrep. Samt forbruke ressurser på en god måte.

Man kan også oppgradere vakttårn og andre bygg ved å lage tilhørende konstruksjoner. For eksempel for å tåle mer i møte med fiender.

I kamp mot andre fungerer man som hærfører fra hesteryggen. Man bygger konstruksjoner som kan fremkalle fotsoldater. Disse må man så lede inn i kamp. Ulike fotsoldater har også unike egenskaper. Noen bygges av stein, tre eller jern. Og her er det noen som er bedre på å angripe bygninger, og andre er bedre på å møte piglins i kamp for eksempel.

Å være hærfører byr på overraskende avanserte muligheter. Man kan be en gruppe med fotsoldater om å følge etter, og så kan man sende dem i en gitt retning hvor de automatisk går løs på alt som er på sin vei.

Samtidig er det også mer avanserte muligheter for å sende en og en spillfigur om gangen, eller for å angripe spesifikke mål. På den måten kan man planlegge et angrep med større nøyaktighet. Og et taktisk oversiktsvindu gir slike muligheter lett tilgjengelig på farten.

Ellers er det også noen finurlige muligheter for bygging på fiendtlig territorium. For eksempel så kan man anlegge en bro for å frakte fotsoldatene over en lavagrop, eller for å nå en gitt høyde for eksempel.

Minecraft Legends har også en sosial komponent. Man kan spille mot venner eller tilfeldige spillere på nett. Da kastes man ut i kamper med basebygging og ressurshåndtering i intense kamper for å ødelegge hverandres baser.

Hver måned lanserer også spillutvikleren noe som kalles «tapte legender». Noen av utfordringene her minner om «tower defence-sjangeren». Her kan man på egenhånd eller sammen med venner forsterke og beskytte en landsby mot bølger av fiender.

For hver bølge øker fiendens styrker i antall og kraft. Her må man tenke taktisk og plassere ut tårn, mur og fotsoldater som kan holde stand mot fiendene.

Minecraft Legends er et fenomenalt og utfordrende strategispill som bringer noe nytt til Minecraft-bordet. Her er det ikke bare ville kamper på menyen, men det kreves også en evne til å lede en hær ved å ha oversikt og ta taktiske valg ute på slagmarken.

Innimellom kampene og der det er pusterom må man sanke ressurser, bygge vakttårn og andre typer byggverk for å styrke disse.

Man får samtidig en lek med et kjent univers og konsept, samtidig som det er en helt ny tilnærming på ressurshåndtering og kamp. Det er en passe mengde med dybde til at man kan målføre kamper, samtidig som spillet ikke er altfor overveldende ved første øyekast.

I spillets historiedel er det mange timer med basebygging og gjenerobring av landskap fra fiendtlige Piglins. Her leder man fotsoldater inn i kamp og ødelegger den ene basen etter den andre. Man kan også saumfare landskapet på jakt etter nye dyr som man kan ri på, samt andre skatter og goder.

Og når timene er forbrukt på spillets historiedel, kan man fortsette kampene i møte med venner og andre på nett.

Foto: Xbox Game Studios. Til info er vi blitt gitt en kopi av dette spillet av Microsoft/Xbox Game Studios for å skrive en anmeldelse.

Egnethet

Minecraft Legends fått anbefalt aldersgrense 7 år av PEGI. Spillet er merket med kjøpemuligheter og vold.

I utgangspunktet er man en helt som kjemper mot det onde, og skal hjelpe innbyggerne i et landskap fra invasjon.

Spillet er sett fra tredjepersonsperspektiv. Her kjemper man mot Piglins som er griseformede skapninger i varierende form og størrelse. Når fiender blir overvunnet, forsvinner de fra skjermen. Spillet inneholder ikke noe blod eller gørr. Grafikken er ikke særlig realistisk.

Man kjemper ved hjelp av piler, sverd og noen spillfigurer bruker bomber. Det er noen filmsekvenser med monstre som har lysende øyne. Dette kan oppleves som skummelt for yngre barn.

Spiller har også en egen butikk er man kan kjøpe kosmetiske gjenstander og tilgang til nye oppdrag og gjøremål for ekte penger.

Det er mulig å spille med og mot andre på nett. Spillet inneholder ikke chat. Dersom barna har microsoft-kontoer som er administrert av en voksen, kan foreldre begrense chat og nettspill.

For å opprette barnekontoer som er administret av en voksen må man:

  • Opprette en Microsoft-konto som voksen. Dette gjør du her.
  • Deretter må du logge inn på familiesiden til Microsoft. Her kan du lage kontoer til barna som de kan bruke i Minecraft. Dette gjør du her.
  • Til slutt logger du inn på denne siden til Xbox/Microsoft for å sette barneinnstillinger. For å begrense chat velg personvern og så Andre kan kommunisere med tale, tekst eller invitasjoner og Du kan kommunisere utenfor Xbox Live med tale og tekst. For å begrense nettspill velg nettsikkerhet på Xbox One og Windows 10 og så Du kan spille med personer utenfor Xbox Live og Du kan delta i flerspillerspill. For å begrense venneforespørsler velg Du kan legge til venner.
  • Mye av dette kan også styres i Xbox Families-appen (iOS/Android)

Les mer om dette her.

Vanskelighetsgrad:

0-6 år: Under anbefalt alder fra PEGI.

7-11 år: Spillet kan være noe vanskelig for de aller yngste i denne aldersgruppen. Man får en opplæring, og spillet har norsk tekst. Samtidig er det en del menyhåndtering å mestre. I tillegg må man forholde seg til et bredt utvalg av forskjellige typer byggverk, fiender og fotsoldater som alle har ulike styrker og svakheter. For de med tålmodighet og villighet til å lære, kan man bli bedre på strategi og ressurshåndtering i dette spillet her.

12-15 år: Spillere i denne aldersgruppen vil kunne mestre spillet. Man får en grunnleggende opplæring og forståelse av spillet gjennom historiemoduset. Senere vil man kunne møte på varierte fiender og utfordringer ved å spille mot andre på nett. Eventuelt kan man spille mot datastyrte motstandere.

16+: Spillet kan også gi utfordringer for ungdom og voksne.

Spilltrailer:

Hvordan vurderer Barnevakten spill?

Les våre kriterer for spillanmeldelser

Bli medlem av Barnevakten