Foto: Barnevakten

Slik setter du opp Xbox Series X for barn

Sett begrensinger for spill og apper med høy aldersgrense, kjøp av spill og innhold, chat og tidsbruk. Styr alt fra Microsofts app på telefonen din, eller direkte på spillkonsollen.

Spillkonsollen fra Microsoft, Xbox Series X, gir barn og unge tilgang til mange spennende spill. Men samtidig kan barn få tilgang til upassende innhold i spill med høy aldersgrense, for eksempel vold, nakenhet, ufint språk, skremmende bilder og så videre.

I tillegg kan barna kommunisere med både venner og fremmede, kjøpe spill og innhold for ekte penger, og tilbringe nærmest ubegrenset tid med spill.

Vel, med mindre foreldre setter opp en foreldrekontroll. For med enkle innstillinger og mer tilgjengelige verktøy enn noen gang kan foreldre tilpasse Xbox-konsollen for barn!

Men husk at ingen filtre og innstillinger er hundre prosent sikre. Barn kan finne måter å omgå disse på, og en foreldrekontroll kan aldri erstatte dialog med barna om trygg og bevisst mediebruk.

Hva kan du begrense med foreldreinnstillinger til Xbox?

Microsoft har tatt noen grep for å gjøre Xbox-konsollen mer «barnevennlig». Som forelder kan du sette opp begrensninger for:

 • Skjermtid – til hvilke tider og hvor mye skal barna få lov til å spille i løpet av en ukedag, eller en dag i helgen for eksempel? Sett grenser for hver dag i uken.
 • Tidsbruk – få rapporter over barnets tidsbruk og hvilke spill og apper de har brukt.
 • Kjøp – gjør det slik at barna kan sende en forespørsel til deg på e-post om et spillkjøp, som du som forelder kan godta eller ikke.
 • Pengebruk – gi barna «lommepenger» slik at de kan handle for en gitt sum i Microsoft Store.
 • Innhold – begrens tilgang til spill med høy aldersgrense.
 • Chat og kommunikasjon – velg om barna skal få lov til å chatte med andre eller ikke.
 • Venneforespørsler – se hvem barna er venner med, og godta eller nekt nye venneforespørsler.

Aller først: Hold foreldrekontoen adskilt fra barnekontoen(e)

Når man starter opp Xbox-konsollen for første gang, blir man bedt om å skrive inn en e-postadresse for en Microsoft-konto.

Her er det lurt å legge inn en forelders e-postadresse. Da kan man opprette en familiegruppe slik at man opprette og administrere barnekontoer for barn under 18 år.

Har du ikke en Microsoft-konto? Opprett en gratis her (lenke til Microsoft).

Sikre foreldrekontoen med et passord

Man kan også låse innloggingen til foreldrekontoen på Xbox-konsollen, slik at barna ikke får tilgang til denne for så å kunne endre på diverse innstillinger.

Logg inn på Xbox-konsollen med din foreldrekonto. Finn frem til innstillinger. Gå inn på konto. Velg pålogging, sikkerhet og tilgangsnøkkel.

Her kan man velge om en skal måtte taste inn en valgfri sekssifret kode for hver pålogging, kjøp og endring av innstillinger. Eller så kan man også justere det slik at man må taste inn passordet til Microsoft-kontoen.

Lag egne kontoer til barna

Microsoft har en familieløsning der en som forelder kan være administrator med sin Microsoft-konto. Underlagt denne kan man ha flere barnekontoer. På det vis kan man sette opp begrensninger på vegne av barna, og forskjellige grenser som gjelder for syvåringen og trettenåringen for eksempel.

Logg inn med din Microsoft-konto på familiesiden til Microsoft. Her kan man enkelt opprette egne kontoer for hvert barn i husholdningen. Det er også denne siden man bruker for å sette grenser for hvert enkelt barn.

Man kan også opprette nye barnekontoer på selve Xbox-konsollen:

Logg inn på Xbox-konsollen med din konto. Gå inn på innstillinger. Velg konto og familieinnstillinger. Velg administrer familiemedlemmer. Velg legg til familie. Følg instruksjonene videre.

Man kan også enkelt legge til nye barnekontoer fra Microsoft sin egen app (les nedenfor).

Styr innstillingene fra en app

Microsoft har også lansert en superbrukervennlig app til foreldre. Xbox Family Settings-app (lenke til nedlasting i Google Play og iOS).

Den er gratis å laste ned og gir deg som forelder mulighet til å velge innstillinger direkte fra mobilen din. Appen er dessuten oversiktlig og enkel å bruke i tillegg til at man får øyeblikkelige oppdateringer fra barnets bruk og kan justere grenser raskt og enkelt.

Når man logger inn i appen, får man en veileder som lar en sette opp noen begrensninger for barna innledningsvis.

Man kan justere innhold etter alder, begrense hvem barna kan kommunisere med (alle/bare venner/ingen), skru av flerspiller, sette opp en tidsplan for skjermtid, og se barnets skjermtid. Man kan også se hvem barna er venner med på Xboxens kommunikasjonsplattform.

Disse innstillingene kan også endres i etterkant ved å trykke på barnets profilvindu.

Skal du legge til nye barn i familiegruppen – trykk på «plussikonet» øverst i hjørne i appen og følg instruksjonene.

Man kan også godkjenne/nekte barna kjøp av innhold på Xbox-konsollen ved hjelp av appen. Det skjer ved at barna  sender en digital forespørsel til foreldrene dersom de finner noe de ønsker å kjøpe i spillbutikken.

I tillegg kan man enkelt pause/fortsette spilletiden til barna i appen, og på den måten overstyre Xbox-konsollen.

Se over barnets personverninnstillinger

I tillegg til det man gjør i appen og på nettsiden til Microsoft, har Xbox en egen nettside der man kan velge personverninnstillinger på vegne av familiemedlemmene.

Her kan man for eksempel velge synligheten til Xbox-live-profilen til barna, mulighet for videochat og chat, hvem som kan se når barnet er online og så videre.

Det er lurt å gå gjennom innstillingene i lenken over slik at du kan justere hvor synlig barna er på nett.

Et praktisk eksempel

For å illustrere hvordan Microsofts foreldreinnstillinger fungerer, vil vi gi et praktisk eksempel:

Line på ni år har fått sin egen barnekonto på familiens Xbox-konsoll. Foreldrene har opprettet en familiegruppe der de står som administratorer.

Når Line logger seg på sin konto, kan hun se alle spillene som familien har lastet ned. Men kan kun spille de spillene som er innenfor «hennes» aldersgrense. Når hun prøver å starte et spill med høyere aldersgrense, får hun beskjed om at det kan hun ikke. Men konsollen kan sende en melding til foreldrenes e-postadresse der de voksne kan velge godkjenne spillet allikevel. Eller så kan foreldrene  logge på selve Xbox-konsollen med sin Microsoft-konto og godta forespørselen fra Line.

Line bestemmer seg for å laste ned et spill som koster penger. En forespørsel blir derfor sendt til morens e-postadresse, slik at moren kan godta kjøpet (eller nekte) og legge inn betalingsinformasjon. På det vis slipper foreldrene at bankkortinformasjonen legges inn på barnets brukerkonto. Til bursdagen får nok Line «fylt opp» noen hundrelapper via Microsofts løsning slik at hun selv kan handle spill innenfor summen hun er blitt gitt. Det er et slags digitalt gavekort som foreldrene kjøper og legger inn på Lines Microsoft-konto.

I tillegg velger Line å laste ned et spill som er gratis. Foreldrene får melding om at Line har lastet ned dette spillet. Det er enkelt å holde oversikt over hva Line gjør på Xbox-konsollen sin.

Line ønsker så å legge til en ny venn fra klassen som hun har søkt opp i spillerlisten. Ved hjelp av appen har foreldrene huket av på at Line ikke får lov legge til venner uten å få godkjennelse av foreldre først.

Konsollen sender derfor en forespørsel om å legge til akkurat denne vennen til foreldrene, og Line venter spent på godkjennelse. Inne i Microsoft-appen har foreldrene dessuten oversikt over venner som nylig er blitt lagt til (og her kan foreldrene også fjerne venner som er i kontaktlisten til Line). De har vurdert å skru av for online-kommunikasjon helt i innstillingene, men har stilt det inn slik at Line kun kan kommunisere med venner.

Sist, men ikke minst, har foreldrene stilt inn Xbox-konsollen slik at den skrur seg av klokken seks på kvelden og gir maks to timers bruk per dag i helgen. I ukedagene derimot er det bare en time tillatt med spilling per dag, og Line får et varsel når spilletiden nesten er brukt opp.

Men nå vil Line så veldig gjerne sitte bare noen minutter til. I appen velger derfor foreldrene å legge til femten minutter ekstra, med et enkelt tastetrykk. Inne i oversikten ser de at hun har spilt bilspillet Forza Horizon 4 i 30 minutter, og Minecraft i en og en halv time. Og det er jo tross alt lørdag.

Hva er det foreldreinnstillingene ikke dekker?

Ingen filtre eller foreldreinnstillinger er helt sikre. Men de hjelper godt på vei. Her er noen svakheter vi fant:

 • Barna kan fortsatt laste ned gratis spill og apper uten godkjennelse fra foreldre. Bare så lenge de er innenfor «aldersgrensen» som er valgt for barna. Det kan bety at barna får tilgang til spill som man ikke ønsker at de skal spille. Men foreldre får allikevel en oversikt over nyinstallerte spill/apper på mail.
 • Spillchat reguleres av Xbox-innstillingene. Men dette gjelder kommunikasjon gjennom tjenesten som Xbox driver, og ikke andre parter. Sagt på en enklere måte: barna kan kanskje bare chatte med venner inne på Xbox-konsollen, men dersom de laster ned Roblox, så kan de prate med hvem som helst inne spillet.
 • Full oversikt over hva barna gjør og når de gjør det inne på Xbox-konsollen kan grense til overvåkning. Blir det for mye informasjon og sporing av barnas aktiviteter?
 • Innstillinger kan gi falsk trygghet. Selv om man har tillatt innhold innenfor en gitt alder, kan det fortsatt være funksjoner i spill som kan by på utfordringer, for eksempel trakassering og mobbing i spillchat.
 • Funksjonen for å styre skjermtid på Xbox kan også bli kunstig og skape mer frustrasjon enn det løser. Setter man en absolutt grense for 1 time med spilling, men så trenger barna bare noen minutter til for å gjøre den siste runden ferdig i Fortnite for eksempel.

Les mer om foreldrekontroll på Xbox på Microsofts hjemmeside. Les mer om Microsoft sin familieløsning i denne artikkelen som vi i Barnevakten har skrevet. Slik setter du opp Xbox One for barn. Mye i denne artikkelen er også relevant for Xbox Series X.


Tips og råd om nettvett hver uke, samt tilgang til webinarer om nettvett: Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.

Les også