Overgrepsvideoer av tenåringer øker
Hvert minutt rapporteres det om bilder og filmer der det skjer overgrep mot barn. Videoer av tenåringer øker mest.
Hvert minutt rapporteres det om bilder og filmer der det skjer overgrep mot barn. Videoer av tenåringer øker mest.
Det er en viss risiko innbakt når Metas kunstige intelligens trener seg opp på dine tekster og bilder i for eksempel Facebook og Instagram. Vi viser hvordan du kan si nei til Meta. I fjor kunne Meta blåse i din protest, årets mulighet er mer lovende.
Tenåringer som har kontoer hos Instagram må spørre foreldrene om lov til å slå av filter mot nakenbilder.
Flere av de største AI-appene tilbyr chat med fiktive karakterer. Her kan man lage sin egen drømmekjæreste eller venn som alltid er tilgjengelig og positiv til samtale. Samtidig er det flere AI-figurer som vil prate seksualisert, sender nakenbilder og som samler inn data fra brukeren.
Store innholdsskapere lager videoinnhold med forbipasserende barn og unge. Flere av videoene har flere hundre tusen visninger. Samtykke skal innhentes fra foresatte dersom barna er under 13 år, presiserer Datatilsynet.
Barne- og ungdomshjernen er ikke ferdigutviklet for selvregulering. Og mye av innholdet på digitale flater er laget for å utnytte disse sårbarhetene, forteller lege og hjerneforsker Marte Roa Syvertsen.
Politiets nettpatruljer finnes i flere av de store sosiale mediene. Du kan stille politiet spørsmål eller tipse om kriminialitet. Se liste nedenfor over hvor du finner nettpolitiet.
Få innsikt i kontaktlisten til barna og hvem de sender meldinger med. I tillegg kan du skru på et innholdsfilter som begrenser sensitivt innhold. Du kan også fjerne muligheten for at barna kan motta svar fra samtaleroboten MY AI, og du kan se barnets posisjon på et kart.
Politiets nettpatruljer landet rundt får meldinger fra unge som føler seg uthengt og mobbet i sosiale medier. Derfor har Politiet laget undervisningsopplegget "hvor går grensen" for å imøtekomme delingskulturen.
Du kan bli overrasket over hva kunstig intelligens kan lese ut av et bilde som du deler på nettet eller laster opp i din private sky.
Ni prosent av tenåringer i Norge har delt nakenselfie det siste året. Av disse har hver fjerde opplevd at bildene blir delt videre.
Det kan være vanskelig å vurdere hvilken alder som er riktig for å skaffe barnets første mobil. Les mer om hvilke alternativer som finnes, samt mulige fordeler og ulemper.
Bare man scroller lenge nok på Tiktok så dukker det opp tips og råd til hvordan unge kan tjene penger på egenprodusert, seksualisert innhold, forteller Thea Brandt Willassen.
Norske tenåringer får nyheter om Gaza mest fra Tiktok og Instagram, avslører en ny Unicef-rapport. 78 prosent av ungdommene oppgir at de er bekymret for det som skjer i Gaza ofte, eller hele tiden.
Ny rapport fra Redd Barna: «Er det innafor å selge nudes?» Rask tilgang til penger og behov for bekreftelse kan være motivatorer for at unge selger egenprodusert seksuelt innhold. Samtidig er det kun et fåtall som selger slike bilder og videoer.
Vold, spiseforstyrrelser, selvskading og hatmeldinger - over halvparten av 13–18-åringer har sett skadelig innhold på nett. Og frykt for straff og sanksjoner kan hindre barn og unge fra å fortelle om vonde nettopplevelser.
Norsk lov har en egen regel for bilder som tas av "folketog i friluft", den gjelder for eksempel på 17. mai. Det er likevel ikke helt fritt frem.
Dersom man er bekymret for at nakenbilder er på avveie, finnes nettsiden Take it down. Initiativtakerne samarbeider med blant annet Snapchat, Tiktok og Instagram, men løsningen er ikke feilfri, forteller Simen Ramberg fra Slettmeg.no.
Kriminelle finner stadig nye metoder for å manipulere barn og unge, forteller fagleder Rune Fimreite i Politiets Nettpatrulje Vest.
9 av 10 lærere mener at de ikke bør være venner med elever i sosiale medier, ifølge Barnevaktens uformelle undersøkelse. Elevkontakt på sosiale medier kan også utfordre elevenes personvern forteller Datatilsynet og Skolenes Landsforbund.