Fremmede stater forsøker å påvirke norske innbyggere via falske nyheter. Også barn og unge blir påvirket av propaganda gjennom KI, dataspill og sosiale medier. Regjeringen har lagt planer for å motvirke desinformasjon.
Medietilsynet har intervjuet ti tenåringer om deres nyhetsvaner og faktasjekking. Undersøkelsen viser at 13-15-åringer har sosiale medier som en sentral nyhetskilde. Etablerte pressemedier brukes mest til faktasjekk.
Norske tenåringer får nyheter om Gaza mest fra Tiktok og Instagram, avslører en ny Unicef-rapport. 78 prosent av ungdommene oppgir at de er bekymret for det som skjer i Gaza ofte, eller hele tiden.
800 journalister jobbet med nyheter for Microsofts eget nettsted MSN. Nå er det knapt noen journalister igjen, for nyhetene hentes inn av kunstig intelligens. Det betyr at det er mindre faktasjekk og kildekritikk. Hvor ser barnet ditt nyheter?
Kunstig intelligens kan lage all verdens bilder. Noen ganger brukes bildene på en uetisk måte i reklame eller for å spre falske nyheter. Vi gir deg noen tips om hvordan du kan avsløre at et bilde er laget av kunstig intelligens.
KRIG OG TERROR: Barn bruker sosiale medier som nyhetskanaler. Foreldre bør nå ta nye runder med innstillingene og kanskje til og med be enkelte barn om å ta pause fra enkelte apper nå som krig igjen er i nyhetene.
UFO BESØKTE BERGEN! Nå som kunstig intelligens tilbys helt gratis, vil det trolig produseres mange flere falske historier. Ikke overlat til skolen alene å lære barna kildekritikk.
Enda et nytt lovforslag om internett utarbeides nå i EU. Målet er å beskytte mediemangfoldet. Nye krav vil rettes til giganter som Google og Meta. Loven er allerede på høring i Norge.
Bor du i Norge og har opprinnelse fra et annet land? Leser barna dine nyheter fra ditt første hjemland? Vi viser en liste over faktasjekkere fra ulike land i verden.
Barn og unge får stadig noe nytt å forholde seg til digitalt. Hva er sant? Hva er juks? Og hva er skrevet av kunstig intelligens eller enklere dataprogrammer?