Digitale ferdigheter bør ikke lenger regnes som grunnleggende ferdigheter i læreplanene, ifølge regjeringen da den presenterte stortingsmeldingen "Trygg oppvekst i et digitalt samfunn".
– Vi er glade for å få Thomas Dubourcq (51) med på laget for å trygge og bevisstgjøre barn og unge på nett, sier daglig leder i Barnevakten Leif Gunnar Vestbøstad Vik.
Kunnskapsministeren tok imot Barnevakten på sitt kontor og fikk se at Ung på nett-prosjektet bidrar til økt trivsel på nett på over 150 ungdomsskoler. Ung på nett har eksistert i tre år og er gratis for skolene å ta i bruk. Nå vil Barnevakten utvikle tiltaket videre.
Safer Internet Day faller i år på tirsdag 11. februar, da spres det tips og råd om nettsikkerhet i mange land, spesielt for barn og unge. Nedenfor er tre enkle tips.
Aldersgrenser og alderskontroll på sosiale medier var blant temaene som ble tatt opp da barneombudet besøkte Barnevaktens kontor. – Vi fikk viktige innspill som er med å kvalitetssikre våre råd ut mot foreldre, lærere, barn og unge, sier Barnevakten-lederen.
Man kan opprette Youtube-kontoer for barn med innholdsfilter 9+ og 13+ år. Da stenges kommentarfelt og kjøp i tillegg til at innholdet blir mer tilpasset for målgruppen.
– Foreldre må engasjere seg mer i barns digitale liv. Det er den tydelige konklusjonen til skjermbrukutvalget som la fram sin omfattende rapport på mandag denne uken. Nå må regjeringen lukke ørene for ekspertenes råd om de vil kjøre gjennom en absolutt 15-års aldersgrense i sosiale medier.
For under 300 kroner kan du gi bort et årsmedlemskap i Barnevakten. Gavemottakeren får blant annet tips og råd om nettvett hver uke. Print ut vårt gavekort, så har du noe å legge under juletreet.
I forslaget til statsbudsjett for 2025 foreslår regjeringen å øke tilskuddet til Barnevakten med en halv million kroner. Pengene skal gå til informasjon om barn, sosiale medier og aldersgrenser.
Målet er at barn og unge skal ha trygge digitale liv. Her har vi samlet artikler med tips og råd til teknologiselskaper, kommuner, etater og lignende som kan lage tryggere løsninger for barn og unge.
I samtale med flyktninger og innvandrere fikk Barnevakten dette rådet: "Møt oss på grensen!" Folk som flytter eller flykter til Norge har behov for informasjon om alt ved Norge, også om nettvett.
Høyre-leder Erna Solberg besøkte Barnevaktens hovedkontor i Bergen, tirsdag 17. september. På agendaen var blant annet aldersgrenser i sosiale medier og hvordan trygge foreldre i rollen som digital oppdrager.
Svenske foreldre får syv nettvettråd fra prinseparet. Det første rådet er å være et godt forbilde på nettet. Prinseparet oppfordrer også foreldre til å vise interesse for barnas digitale liv.
Barnevakten har levert innspill til regjeringens Skjermbrukutvalg. Blant forslagene er nasjonale retningslinjer for de digitale skoleløsningene, progressiv aldersgrense og et uavhengig råd for barnevennlig teknologi.