Ber om 29 snoketillatelser på telefonen
Gå gjerne gjennom appene i telefonen til barnet ditt. Populære apper ber om mer tilgang enn nødvendig for å fungere.
Gå gjerne gjennom appene i telefonen til barnet ditt. Populære apper ber om mer tilgang enn nødvendig for å fungere.
Datatilsynet har undersøkt folks holdninger til personvern i samfunnet. Tilliten til personvernet i skolene er langt fra toppscore.
Norsk lov har en egen regel for bilder som tas av "folketog i friluft", den gjelder for eksempel på 17. mai. Det er likevel ikke helt fritt frem.
Stortinget bestemte i dag at regjeringen skal "sterkt anbefale" Kripos-filter på skolemaskinene. I 2018 bestemte Stortinget noe lignende om skolefilter, men vedtaket ble den gangen på et eller annet vis vannet ut på veien nedover i byråkratiet og ut i skolene.
LISTE MED EKSEMPLER: Her har vi samlet eksempler på bøter som apper, kommuner og til og med barn har fått for brudd på personvernreglene. Eksemplene gjelder kun der barn er involvert.
Tidsbruk var også et tema for barne- og familieminister Kjersti Toppe som seksbarnsmor. Blant annet hadde hun en sønn som gamet en hel del. Samtidig mener hun at dagens foreldre står i en mye større skvis når det gjelder digitale dilemmaer.
Datatilsynet har laget en veileder om strømming av barneidrett, slik strømming er som hovedregel ulovlig, men det finnes unntak.
(+) EU leder an i verden når det gjelder å gi borgerne digitale rettigheter. I løpet av 2023 kommer også regler for bruk av kunstig intelligens, loven kalles EU AI Act. Hva bør foreldre være oppmerksomme på?
Storbritannia: Youtube kan stå overfor en bot dersom det viser seg å være riktig at nettstedet har sanket inn personopplysninger fra millioner av barn. Blir Youtube felt i Storbritannia, kan man anta at samme forhold gjelder for norske barn.
Det lages profiler av barn for å selge reklame og for å holde på deres interesse over tid. I verste fall kan også sårbarheter hos barna bli utnyttet på uetisk vis, sier Finn Myrstad som er fagdirektør i Forbrukerrådet.
Barn og unges kontoer kan bli misbrukt til å spre svindel og spam i tillegg til at barna mister tilgang til tjenesten de vanligvis bruker. Samtidig er det nokså fort gjort å sette opp sikkerhetsgrep for å unngå at det i det hele tatt skjer. Forebygg hacking.
FORELDRE: Her har vi samlet artikler som handler om barns rett til personvern og privatliv.
Her får du informasjon om hva som er tatt med og hva som er utelatt i Barnevaktens personvernsjekk av læringsressurser innen nettvett. Dette er et pilotprosjekt, derfor kan det komme endringer frem til den endelige versjonen.
Barnevakten har et pilotprosjekt der vi tester ut hvordan leverandører av læringsressurser selv kan rapportere graden av personvern. Vi har laget et skjema som vi foreløpig ber utvalgte leverandører om å fylle ut. Nedenfor kan du se hvordan skjemaet ser ut og hva vi spør om.
Det er 13 år siden forrige personvernkommisjon leverte sine forslag. Samfunnet har blitt mye mer digitalisert siden den gang. Personvernkommisjon foreslår blant annet et felles system for personvernsjekk av skoleapper.
De ferske DSA-reglene i EU gir barn et spesielt digitalt vern. Ytringsfrihetskommisjonen anbefaler at regjeringen prioriterer å få DSA implementert i norsk lov.
Internett er blitt et sted hvor barnas tillit, nysgjerrighet og evne til å leke ofte utnyttes for å innhente data om dem, sier professor og forsker Natalia Kucirkova ved Universitetet i Stavanger.
Store deler av Europa har fått bedre digitale rettigheter de siste årene, for eksempel via GDPR. Barn nevnes spesielt i reglene. Men i skolene holdes foreldrene på armlengdes digital avstand.
Foreningen Kins jobber med datasikkerhet i norske kommuner. Nylig sendte foreningen innspill til personvernkommisjonen. Samtidig strammer EU inn og gir innbyggerne, og spesielt barn, flere digitale rettigheter. Hvordan blir de digitale skoleløsningene skrudd sammen om noen år?
Redd Barna har laget 10 filmer med diskusjonskort til bruk på foreldremøter i barnehage og i skolen. Filmene gjenspeiler hverdagslige situasjoner og tar opp temaer som inkludering, tilstedeværelse, bildedeling og mobbing.