Spilltips til julaften

JULEGAVETIPS: Barnevakten har gjort jobben for deg ved å samle noen av årets beste og mest familievennlige spill.

Er det vanskelig å velge spillgaver til barna? Få med deg noen av våre tips, vi har lagt vekt på at spillene skal være barnevennlige, gøyale og by på god kvalitet.

Se også nyttige lenker nederst i artikkelen.

Fly verden rundt med Microsoft Flight Simulator

Vintertiden byr igjen på en ny runde med smittevern og avstand fra andre mennesker. Ikke minst er tanken på syden- eller London-turen milevis unna. For de som kjenner på reisefeberen er Microsoft Flight Simulator derfor et glimrende alternativ.

Her kan man hoppe inn i både småfly og kjente passasjerfly og reise hvor enn man måtte ønske i verden. Hele kloden er gjengitt omtrentlig slik som den ser ut i virkeligheten takket være satellitt-teknologi. Og utsikten er mildt sagt imponerende!

Svev over New York og Oslo, våg deg over Atlanterhavet, utforsk Norges fjorder og daler, eller se hjembyen din fra en høyde du aldri har sett den fra før. Microsoft Flight Simulator byr på nydelig grafikk og realisme for de som ønsker det, eller så kan man slå på diverse hjelpemidler som gjør at flyet ikke kan krasje, eller styrehjelp slik at også nybegynnere kan mestre spillet.

Type spillkonsoll: Windows
Sjanger: Flyspill
Aldersanbefaling fra PEGI: 3 år
Vanskelighetsgrad: Passer fra 12 år

Les vår anmeldelse av Microsoft Flight Simulator her.

I reisesammenheng vil vi også anbefale Nintendo Switch-spillet Animal Crossing. Her skal man bygge opp et samfunn på en øde øy.

Få tre Mario-klassikere for prisen av én

I år gjorde Nintendo det geniale ved å lansere tre Mario-klassikere i en hyggelig samlepakke. Her får man gå løs «goombaer» i Super Mario 64, rydde opp i graffiti i Super Mario Sunshine og reise rundt på flotte planeter i Super Mario Galaxy.

Som vanlig er det prinsesse Peach som skal reddes fra Bowser og andre skurker. I tillegg skal man samle stjerner og mynter ved å løpe gjennom labyrinter med ville hopp, stup, rør og hemmelige skatter.

Her får man tre gode 3D-eventyr fra Nintendo 64, Gamecube, og Wii-konsollene. Alle spillene har blitt oppdatert med HD-teksturer, men uten at spillene er endret veldig utover det. Barna får gjøre mange morsomme små gjøremål i tillegg til hovedhistorien. Ak ned en isete bakke, fly over et landskap, besøk en landsby, svøm med eksotiske fisker, kjør karusell, fly som en humle, hopp oppå en dekorativ kake og tenk deg ut av logiske hindringer.

Type spillkonsoll: Nintendo Switch
Sjanger: Action
Aldersanbefaling fra PEGI: 3 år
Vanskelighetsgrad: Passer fra 6 år

(Spillet vil ikke lenger være i salg etter mars 2021).

Les vår anmeldelse av Super Mario 3D All-Stars her.

Vi anbefaler også det nokså nye Paper Mario: The Origami King – et sjarmerende eventyr basert på origami-figurer som vil gå rett hjem hos både store og små.

Løs logiske hindringer med sjarmerende hjelpere

Pikmin 3 Deluxe er en nyversjon av spillet med samme navn som ble utgitt til Wii U-konsollen. Her møter man de tre astronautene Alph, Brittany og Charlie som har krasjlandet på en ukjent planet.

Besetningsmedlemmene må finne sammen igjen samtidig som de leter etter en viktig motordel for å kunne reise tilbake til hjemplaneten. Her får de hjelp av noen søte skapninger som kalles for «pikmins» (minner litt om en maurkoloni).

Som den nye «lederen» deres blir man på sett og vis en blanding av hærfører og hønemor. Når man finner nye pikmins og plystrer til dem, følger de etter lojalt som bare det. Man kommer nemlig over en hel del hindringer på bakkenivå, og da kan pikmins hjelpe til med å løse hva enn slags problem man står ovenfor.

Det kan være å slåss mot insektlignende skapninger, eller for å bygge broer og slå ned murer som stenger veien.

Pikmin 3 Deluxe er et utrolig vanedannende spill. Selve grafikken er nydelig med flotte farger, detaljerte omgivelser og nydelig natur. Og man får oppleve en passelig blanding av strategi, utforsking og action. Dersom man har en venn i nærheten, kan dessuten to spillere samarbeide på en og samme konsoll.

Type spillkonsoll: Nintendo Switch
Sjanger: Strategi
Aldersanbefaling fra PEGI: 3 år
Vanskelighetsgrad: Passer fra 7 år

Les vår anmeldelse av Pikmin 3 Deluxe her.

Redd «multiverset» i actionspillet Crash Bandicoot 4

Punggrevlingen Crash er tilbake igjen i dette ville og spennende plattformspillet hvor intet mindre enn multiversets skjebne står på spill. Stilen minner om Mario-spillene der man reiser gjennom ulike brett, kjemper mot større og mindre skurker, og forsøker å holde seg unna fall og andre farer.

«Kvantemasker» gjør også at spillet byr på mer enn bare løping og hopp. Med hovedpersonens evner kan man manipulere tyngdekraften, sakke ned tiden, teleportere gjenstander og mer. Dette gir spillet en helt ny dimensjon enn tidligere.

For eksempel om man bruker krefter som gjør en om til en tornado for å komme over et lengre stup, eller om man faser inn en eske med frukt, samtidig som man faser ut broen man står på. Dette gir en helt ny intensitet og strategi i spillet.

Utover det skal man fortsatte hoppe oppå fiender og knuse esker for å samle frukt. I tillegg kan man slenge seg i tau og til og med løpe på vegger, gjøre dobbelthopp, spinne rundt, gli på rekkverk, krype og mer.

Her er det fart, moro, humor og en responstid uten like for at man skal komme seg helskinnet fra start til slutt. For de som trenger ekstra hjelp kan man også skru på et enklere modus.

Type spillkonsoll: PS4/Xbox One
Sjanger: Action
Aldersanbefaling fra PEGI: 12 år
Vanskelighetsgrad: Passer fra 12 år

Les vår anmeldelse av Crash Bandicoot 4: It’s About Time her.

Spill helsprø minigolf med vennene dine!

Golf With Your Friends lar deg spille minigolf med familie og venner. Målet med spillet er så klart å få «hole in one» eller å vinne ved å ha færrest mulig slag på hver bane. Her kan flere spille sammen ved at man bytter på å bruke håndkontrollen, noe som tar konkurranseinstinktet til et helt annet nivå.

Banene er varierte og har hindringer som sprø og utfordrende hopp, berg- og dalbane-veier, roterende dører, bakker, stup, vindmøller og mer. Man kan spille i et så realistisk modus som mulig eller så kan man velge å ha superkrefter som gjør at ballen kan fryse til is, hoppe eller få tilskudd av turbofart.

For å virkelig gjøre det godt i spillet må man sikte, velge kraften i slaget og spinne ballen for å komme seg rundt hjørner. Alt i alt er det mye moro her for både store og små. Spillet er langt fra nytt og stammer tilbake til 2016, men er allikevel en smaragd av et «partyspill» som vi i Barnevakten nylig fikk øye på.

Type spillkonsoll: PS4/Xbox One og Xbox Series X og S/Switch/PC
Sjanger: Sport
Aldersanbefaling fra PEGI: 7 år
Vanskelighetsgrad: Passer fra 7 år

Kjør rallybil i Henningsvær i Norge

Dirt er en serie med bilspill som fokuserer på fart og moro mer enn realisme. Femte utgave er intet unntak og her kan man kjøre alt fra rallybiler til gate- og superbiler. Med over 70 baner kan man reise til steder som Henningsvær i Norge, Brazil, Nepal, Italia og mer.

Underlaget varierer også fra is og snø, til sand og asfalt. Da hjelper det med kjekke biler som Lancia 037 Evo 2, Ford Fiesta R5 MKII, Mitsubishi e-VOLUTION, Subaru WRX STI RX Supercar, Ford Mustang GT4 og mange flere!

Opptil fire personer kan spille på en og samme skjerm, eller så kan man spille alene i karrieremodus. I tillegg kan man designe og kjøre egne baner i moduset som heter «playgrounds».

Type spillkonsoll: PS4 og PS5/Xbox One og Xbox X og S/PC
Sjanger: Bilspill
Aldersanbefaling fra PEGI: 12 år
Vanskelighetsgrad: Passer fra 12 år

For de som vil holde seg mer på hovedveier og organiserte baner, anbefaler vi også bilspillet Project Cars 3.

Hvis man er interessert i knalltøft terreng med snø, sørpe og heftige bakker anbefaler vi Snowrunner. Der skal man kjøre i naturens mest utfordrende omgivelser.

Vinn Champions League i FIFA!

Enten man puster og lever for fotball eller bare tåler sporten sånn passe, er FIFA garantert å gi mye fotballglede. Årets utgave byr på mer innhold enn noen gang. Her kan man ta rollen som manager og styre alt fra spillerkjøp til taktikk, og så gå ut på banen og skåre mål.

I tillegg kan man gå løs på kjente turneringer og føre favorittlaget sitt oppover tabellen. FIFA har alt man kan forvente av ekte spillernavn og dataanimerte kopier av fotballheltene.

Man kan også spille på innendørsbaner og utendørs, og flere kan spille på en og samme skjerm. Det er nesten et uendelig antall timer med underholdning her der man styrer taktikk på banen, bygger opp et angrep og lander ballen i krysset til publikumsjubel for alt det er verdt.

Type spillkonsoll: PS4 og PS5/Xbox One og Xbox Series X og S/PC
Sjanger: Sport
Aldersanbefaling fra PEGI: 3 år
Vanskelighetsgrad: Passer fra 8 år

Les vår anmeldelse av spillet her.

Bygg en dyrehage og stell dyrene i Planet Zoo

Planet Zoo er kanskje et av de aller beste spillene du kan gi til barna dine. Spillet kombinerer dyrevelferd med håndtering av budsjett, personal, salg og byggeprosesser. Dyrene i spillet er så vakre og levende å se på at man kan tilbringe timer på timer med å nyte disse skapningene.

I tillegg, er spillet stappet fullt av fakta om disse dyrene slik at barn kan lære en hel haug når de spiller Planet Zoo.

Det er utfordrende å komme igang, men overkommelig. Man får en fin opplæring i starten, og all tekst er på norsk dersom man ønsker det. Etter det begynner man å lage sin egen park. Her må man tenke på kiosker og transport, veier og lys, planter og elver – og mer!

Ikke minst må man legge til rette for hver eneste innhegning slik at temperatur, mat, ly, planter og annet passer for dyrenes behov. Så her lærer barn å ta valg basert på økonomi, dyrenes behov og de må lytte til gjestenes ønsker.

Planet Zoo anbefales og er definitivt et av de beste og rikeste spillopplevelsene man kan gi til barn!

Type spillkonsoll: PC
Sjanger: Simulator
Aldersanbefaling fra PEGI: 3 år
Vanskelighetsgrad: Passer fra 10 år

Les vår anmeldelse av spillet her.

Få en kunstopplevelse med Ori and the Will of the Wisps

Dette spillet byr på en blanding av gåteløsning og «plattforming» – som altså er en sjangertype der man skal hoppe og klatre, samt finne vei i omgivelsene (sånn som i Mario-spillene).

Spillet starter i skogen Nibel hvor vi blir introdusert for både Ori og følgesvennene Gumo og Naru. Et nytt liv har kommet til landet med uglebabyen «Ku». Tatt imot som et nytt familiemedlem, byr Ori og vennene på trøst, omsorg og ly.

Etter hvert kalles Ku mot himmelen. Men en skade i vingen forhindrer evnen til å fly. Ori finner en fjær og kompaniet hjelper til med å feste den som en protese. Så drar Ori og Ku høyere enn noen gang, men treffer en storm som gjør at de to blir adskilt.

Ori må da ut på eventyr for å få uglevennen trygt hjem igjen.

Will of the Wisps er definitivt et av årets vakreste spill. Spillverdenen ser ut som om den er tatt rett ut fra en eventyrbok. Til tross for at perspektivet er todimensjonalt, er bildet fylt med dybde både i for- og bakgrunn. Med musikk og animasjoner kommer spillmediet til sitt rette og gir liv til hele verket.

Type spillkonsoll: PC/Xbox One og Xbox Series S og X
Sjanger: Action
Aldersanbefaling fra PEGI: 7 år
Vanskelighetsgrad: Passer fra 7 år

Les vår anmeldelse av spillet her.

Lek flyttebyrå i umulige omgivelser

Moving Out er i samme gate som party-spillene Overcooked, men i stedet for å skulle lage mat i et helkaotisk miljø, skal man denne gang flytte møbler fra A til Å.

På egen hånd, eller med opptil tre venner, skal man dra inn i ulike hjem, kontorlandskap og til og med bondegårder og hjemsøkte hus for å flytte gjenstander til flyttebilen så raskt som mulig. Jo raskere man gjør jobben, jo høyere belønningsmerker får man.

Moving Out er altså en flott spill som passer best ilag med venner og familie. At flere kan spille på samme skjerm, gir muligheter for kaotisk flerspillermoro i bøttevis. Og dette er defintivit et spill som vil gi en latterkrampe eller to.

Type spillkonsoll: PS4/Xbox One og Xbox Series X og S/Windows/Switch
Sjanger: Logisk hjernetrim/partyspill
Aldersanbefaling fra PEGI: 3 år
Vanskelighetsgrad: Passer fra 7 år

Les vår anmeldelse av spillet her.


Flere tips om spill


Tips og råd om nettvett hver uke, samt tilgang til webinarer om nettvett: Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.