Spilltips til julaften

JULEGAVETIPS: Barnevakten har gjort jobben for deg ved å samle noen av årets beste og mest familievennlige spill.

Er det vanskelig å velge spillgaver til barna? Få med deg noen av våre tips, vi har lagt vekt på at spillene skal være barnevennlige, gøyale og by på god kvalitet.

Se også nyttige lenker nederst i artikkelen.

Nostalgi og ekte spillglede med Flåklypa Grand Prix

Flåklypa Grand Prix er blitt en del av den norske folkesjelen. Ivo Caprinos filmklassiker fra 1975 gikk aldri helt av mote, og det er like flott den dag i dag å se Reodor Felgen, Solan og Ludvig. For ikke å nevne fartsunderet Il Tempo Gigante.

Det har vært en håndfull filmer siden da, og nå har Ravn Studio påtatt seg oppgaven med å slippe et helt nytt spill. På 2000-tallet så jo også konseptet dagens lys som PC-spill. Nå kan man nyte opplevelsen på Nintendo Switch i tillegg til på datamaskinen.

Igjen skal man besøke den lille fjellandsbyen Flåklypa, sjuogtredve mil nordover, litt øst og oppover (for de som trenger veibeskrivelsen og ikke har kartapplikasjoner på mobiltelefonen).

Spillet er delt inn i tre deler. Man har ren kjøreglede og konkurranse i racing-delen, en rekke minispill som man kan bryne seg på, samt en aldri så liten historie som er vel verdt å oppleve. Litt av hvert for Flåklypa-fansen med andre ord.

Type spillkonsoll: Nintendo Switch og Windows
Sjanger: Eventyr og billøp
Aldersanbefaling fra PEGI: 3 år
Vanskelighetsgrad: Passer for alle aldre

Les vår anmeldelse av spillet her.

Dra på eventyr for å redde smurfer og planteliv 

Smurfene er kjent fra både TV, tegneserier, godteri, spill og andre typer medier. De blå skapningene med hvite luer bor i en sjarmerende liten landsby i skogen, og kommer i mange former og fasonger. I det nyeste spillet i serien trues skogens velvære av trollmannen Gargamel.

Han har nemlig funnet opp en helt ny plante som kalles sjofelvekst (vileaf) – derav spillets navn.

Planten sprer frø som kan lokke og fange smurfer. Om ikke det er nok, så er planten også giftig og skader skogen. Gammelsmurf bestemmer seg derfor for å samle en trofast gjeng for å bekjempe fienden. Her må man lete etter en ingrediens for å lage en kur, og redde smurfer som er blitt tatt til fange.

Type spillkonsoll: PC/Xbox One og Series S og X/PlayStation 4 og 5/Windows
Sjanger: Eventyr
Aldersanbefaling fra PEGI: 3 år
Vanskelighetsgrad: Passer fra 6 år

Les vår anmeldelse av spillet her.

Få brettspill-følelsen og konkurrer med familie og venner

Mario Party Superstars samler fem klassiske brett fra Nintendo 64-eraen med Mario Party-spill. Vi snakker her om 100 klassiske minispill fra Nintendo 64 og Nintendo GameCube.

Her kan man velge spillfigurer som Mario, Peach og Yoshi samtidig som man kaster terninger, konkurrerer i minispill og tjener opp mynter.

Hovedmålsettingen i spillet er å samle så mange stjerner som mulig i spillets tradisjonelle modus; Mario Party. Her konkurrerer man mot andre og får et gitt antall runder som alle avsluttes med et tilfeldig minispill.

Man kan spille Mario Party Superstars alene mot datastyrte motstandere. I tillegg er det mulig å spille mot andre på delt skjerm, eller på nett. Mer gøy, latter og konkurranse skal man lete lenge etter.

Type spillkonsoll: Nintendo Switch
Sjanger: Partyspill
Aldersanbefaling fra PEGI: 3 år
Vanskelighetsgrad: Passer fra 6 år

Les vår anmeldelse av spillet her.

Nyt motorbrøl fra knalltøffe biler

Der Playstation har flaggskipet Gran Turismo innen bilspill-sjangeren, har Microsoft Forza-serien. Jevnlig lanseres det nye Forza-spill, og det aller nyeste tillegget imponerer vel så det.

Ferden denne gang går til eksotiske Mexico med noen av de tøffeste bilene som finnes. Vi snakker om alt fra gatebiler til rallybiler, veteraner og moderne. Her er det litt av hvert å sette seg inn i. Og bilene er lekre så bare det.

I det ene øyeblikket dundrer man ned en asfaltert hovedvei, for så å skifte beite til snøkledde fjell med en vulkan i bakgrunnen. Man kan også kjøre gjennom sand, vann, skog og byer.

Enten man nyter solnedgangen i det fjerne, nattens mørke eller regnvær som dundrer på biltaket – Forza er rett og slett stedet å være dersom man er bilfrelst.

Type spillkonsoll: Windows/Xbox One og Series S og X
Sjanger: Bilspill
Aldersanbefaling fra PEGI: 3 år
Vanskelighetsgrad: Passer fra 6 år

Les vår anmeldelse av spillet her.

Ta på fotballdrakta og skår mål for yndlingslaget

Like sikkert som at det er julaften hvert år, avdukes også et nytt FIFA. Fotballspillet får kun små justeringer fra år til år, men for å få de nyeste lagene, spillerstallene og tekniske oppdateringene – må man punge ut for et nytt spill i serien.

De store endringene uteblir, men FIFA fortsetter å være et av de beste fotballspillene på markedet og kan by på mye sportsglede og konkurranse for både store og små.

Spill på lag med en venn i verdensmesterskapet, eller gå løs på karrieremoduset og før et lag fra bunnen av tabellen og til topp. Her er det mange valgmuligheter og ekte sportsglede.

Type spillkonsoll: PS4 og 5/Xbox One og Series S og X/Stadia/Windows
Sjanger: Sport
Aldersanbefaling fra PEGI: 3 år
Vanskelighetsgrad: 7 år

Les vår anmeldelse av spillet her.

Helsprøtt partyspill tvinger deg til å være kjapp i avtrekkeren

Warioware: Get It Together! er et partyspill utgitt til Nintendo Switch-konsollen. Spillet er det nyeste tillegget i en lengre serie. Her har karakteren Wario, kjent fra Super Mario-universet, samlet vennene sine for å lage en samling med spill som skal toppe salgslistene.

Uheldigvis fører en teknisk glipp til at alle de ansatte blir trukket inn i en spillkonsoll og fordelt utover ulike spillverdener. Da må Wario ut på tokt for å redde vennene sine og løse spillets mange feil og mangler.

Som spiller må man tråkke gjennom mer enn 200 minispill som alle har ulike oppgaver som må løses. Det kan være å unngå angrep, kjempe mot fiender eller løse all slags latterlige oppgaver. Etter hvert som man går gjennom de ulike banene, økes hastigheten slik at man må være enda kjappere i responsen.

Man kan spille alene eller sammen med en venn i spillets historiemodus. I tillegg finnes det 10 minispill som er laget for at opptil fire spillere kan hygge seg sammen.

Type spillkonsoll: Nintendo Switch
Sjanger: Partyspill
Aldersanbefaling fra PEGI: 7 år
Vanskelighetsgrad: 7 år

Les vår anmeldelse av spillet her.

Utforsk menneskesinnet og bekjemp skurker

Psychonauts 2 er et plattformspill. Det innebærer at man skal bevege seg over hindere ved å hoppe, sveve, klatre og slå ned sperringer. Hovedpersonen selv, Raz, har overnaturlige krefter til hjelp i kamp mot fienden og hindringer.

I spillet kobler Raz og hans medsammensvorne seg til ulike karakterers hjerner. Inni tankene skapes fantasifulle verdener, som for eksempel et univers som gjenspeiler konteksten med en tannlege.

Langs veien er det ulike skurker som skal bekjempes. Det kan være «tvil» og «anger» – som altså er navnene på ulike skurketyper. Disse er med på å holde igjen karakteren man skal hjelpe på ulik vis.

Mellom slåssingen er det også et spennende spillunivers som skal utforskes. Her er det varierte labyrinter med stikkveier og skjulte skatter. Det kan være nøkler til skatter som ligger bortgjemt i en retning eller ressurser som gir deg oppgraderinger i en annen.

Type spillkonsoll: Playstation 4 og 5/Windows/Xbox One og Series S og X
Sjanger: Action og eventyr
Aldersanbefaling fra PEGI: 7 år
Vanskelighetsgrad: 7 år

Les vår anmeldelse av spillet her.

Spill golf med Mario og vennene hans

Mario Golf: Super Rush er et golf-inspirert spill til Nintendo Switch-konsollen. Her skal Mario og kjente karakterer fra hans univers konkurrere på golfbanen. Det går an å spille med opptil fire venner på en og samme skjerm, eller så kan man spille med andre på nett.

I tillegg til vanlige golfregler kan man også gyve løs på spillmodus som har helt andre typer regler. Blant annet finnes det et eget historiemodus med rollespillelementer, i tillegg til lyn- og kamp-golf.

Mario Golf: Super Rush er et fargerikt og lystbetont spill som byr på ekte golf-glede. Dersom man er helt ny til sporten så kan man få opplæring og bedre forståelse ved å lese instruksjoner og ved å delta på kursing i spillets historiemodus. Samtidig, er all tekst på engelsk.

Spillet treffer en allsidig målgruppe ved å ikke være for vanskelig, samtidig som de mer erfarne vil kunne se an vind, kurve på skudd og andre elementer som trekker ferdighetene til et helt nytt nivå.

Type spillkonsoll: Nintendo Switch
Sjanger: Sport
Aldersanbefaling fra PEGI: 3 år
Vanskelighetsgrad: 7 år

Les vår anmeldelse av spillet her.

Lag egne spill på Switch-konsollen

Game Builder Garage er plassert i Nintendos lekne ramme som alltid heier på deg når du prøver og feiler. Her kan barn og unge lage egne spill via motiverende og intuitive verktøy.

Barna må allikevel kunne tolke engelsk tekst og noe tallmateriale for å mestre dette programmet. Alt i alt senker allikevel Nintendo terskelen og vanskelighetsgraden betraktelig for de som drømmer om å lage egne spill fra bunnen av.

Her kan barn og unge gå fra konsumentrollen og til å være spillutviklere. Det finnes heller ingen grenser for hva det endelige produktet kan bli enten det er bilkjøring, fotball, plattformspill, romskip, eventyr og logikk. Bare fantasien setter grenser for det som er mulig med dette programmet her.

Type spillkonsoll: Nintendo Switch
Sjanger: Programmering
Aldersanbefaling fra PEGI: 7 år
Vanskelighetsgrad: 7 år

Les vår anmeldelse av spillet her.

Opplev et kinolignende eventyr på norsk

Helteduoen Ratchet og Clank er  vel verdt å oppleve for de som skulle være så heldige å eie den nyeste spillkonsollen fra Sony. Her får man levert et action-eventyr med norske stemmeskuespillere, animasjoner på toppnivå og glimrende spillmekanikk.

Historien i spillet starter med en slags feiring av de tidligere heltedådene til Ratchet og Clank. En forklaring om akkurat hvem disse to er bør også følge med her. Ratchet er altså en kattelignende skapning og roboten Clank er både hans venn og medhjelper. Sammen slåss de mot all slags skurker i universet.

Tilbake til handlingen igjen, presenteres spilleren for et nydelig, fremtidsrettet bymiljø. Her er grafikken på toppnivå og omtrent til å ta pusten av en. Flyvende romskip, høye bygninger, lys, publikum, fyrverkeri og massive gassballonger.

Noe går allikevel galt. Clank har lyst til å avduke en gave til Ratchet. En slags maskin som gjør det mulig å reise mellom dimensjoner slik at helteduoen kan finne Ratchets bortkomne familie. Men en skurkefigur dukker opp og stjeler maskinen.

Og her er det da opptil helten selv sammen med en håndfull andre hjelpere å nedkjempe en ond robotkeiser. Man får også spille som den tøffe heltinnen Rivet som ønsker å redde universets skjebne når alt står på spill.

Type spillkonsoll: Playstation 5
Sjanger: Action
Aldersanbefaling fra PEGI: 7 år
Vanskelighetsgrad: 7 år

Les vår anmeldelse av spillet her.

Delta i ville kanonballturneringer med venner

Knockout City hiver seg ut i godt selskap med spill som Rocket LeagueRoblox og Fortnite for eksempel. Samtidig som dette spillet er helt fritt for vold med tanke på bruk av skytevåpen. Ja, her er det faktisk kanonball som står på menyen selv om sporten i dette tilfellet skiller seg en hel del fra konkurransen som foregår i skolens gymsal.

Grunnprinsippet er allikevel det samme: To lag kjemper mot hverandre og man skal plukke opp kanonballer for så å kaste de på motstanderens lagmedlemmer. Motsatt må man også unngå å bli kastet på.

Spillet byr på konkurranse og samarbeid med venner. Gymsalens kanonball er her erstattet med fargerik grafikk, varierte spillkart og unike kanonballer med forskjellige egenskaper. Så da er det bare å troppe opp til kamparenaen for å nå seierspallen!

Plattform (konsoll): Windows/Xbox One og Series X og S/PS4 og PS5
Sjanger: Sport
Anbefalt aldersgrense fra PEGI: 
7 år
Vanskelighetsgrad: fra 7 år

Les vår anmeldelse av spillet her.

Flykt fra byens mas og fjas til bondegårdslivet

Farming Simulator 22 byr på bedre grafikk og flere valgmuligheter enn noen gang.

Her kan man sette seg inn i førersetet til noen av de tøffeste kjøretøyene som finnes. Jobben består av å ploge, så, gjødsle og høste i et omfang uten like. I tillegg skal man drifte en bondegård med hus og tilbygg, samtidig som man også frakter råvarer avgårde.

Bondegårdslivet har rett og slett ikke vært bedre i digitalt format.

Plattform (konsoll): Windows/Xbox One og Series X og S/PS4 og PS5
Sjanger: Simulator
Anbefalt aldersgrense fra PEGI:
3 år
Vanskelighetsgrad: fra 7 år

Delta i ekstremsport trygt hjemme fra sofaen

Riders Republic er et forsøk på å skape en online lekeplass hvor man kan sykle, stå på ski, snowboard og fly med flyvedrakter.

Omgivelsene er basert på nasjonalparker fra USA. Det er en fantastisk verden som kan utforskes fritt til fots og via diverse fremkomstmidler. I bildet finner man fjell, vann, sletter, skog og mer. Klimaet varierer også fra snø til tempererte områder og ulike døgnsykluser.

Her kan man kjøre snowboard ned et bratt fjellparti og se hvordan snøen snor seg unna. Eller så kan man nyte landeveissykling på asfalt, se en canyon ikke langt unna og all slags andre naturmonumenter som hviler i bakgrunnen.

Spillverdenen puster, lever og befolkes også av ekte mennesker som man kan konkurrere mot.

Type spillkonsoll: Windows/Playstation 4 og 5/Xbox One og Series S og X
Sjanger: Sport
Aldersanbefaling fra PEGI: 12 år
Vanskelighetsgrad: Passer fra 12 år

Les vår anmeldelse av spillet her.


Flere tips om spill


Tips og råd om nettvett hver uke, samt tilgang til webinarer om nettvett: Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.