Spilltips til julaften

JULEGAVETIPS: Barnevakten har samlet tips til noen av årets beste og mest familievennlige spill.

Er det vanskelig å velge spillgaver til barna? Få med deg noen av våre tips, vi har lagt vekt på at spillene skal være barnevennlige, gøyale og by på god kvalitet.

Se også nyttige lenker nederst i artikkelen.

Mario og magi med Super Mario Bros. Wonder

Super Mario Bros. Wonder byr på en enda mer kreativ og fantasifull variant av «bortover Mario». Med mulighet for å samarbeide og spille flere på en og samme skjerm, eller over nett, er opplevelsen komplett.

For det er noe med det å samle mynter, hoppe på fiender og leke seg i et fargerikt og tempofylt univers som er veldig fint særlig i lag med venner og familie.

Ikke minst med appellen til både store og små. Fordi de aller yngste vil definitivt tekkes av den fargerike, lystbetonte og glade stilen i spillet. Noe også voksne kan gjøre som har vokst opp med spillene i egen barndom.

Type spillkonsoll: Nintendo Switch
Sjanger: Eventyr
Aldersanbefaling fra PEGI: 3 år
Vanskelighetsgrad: Fra 6 år

Les vår anmeldelse av spillet her.

Nydelig eventyr uten vold med Scarf

Scarf er et nydelig eventyrspill som kanskje kan forklares som et slags Zelda-spill i miniatyr. Og dette er ikke ment negativt, tvert imot. Her får man en lineær fortelling som ikke tar et halvår å fullføre. Dette eventyrspillet er dessuten unikt ettersom man ikke bruker vold, men kløkt for å mestre spilluniverset.

Det er nemlig ikke noe vold mot fantasiskapninger. I stedet må man komme seg forbi labyrinter og hindringer i en verden som er skjønn både i form og farge.

Hele historien starter med en dragemor som mister dragebarnet sitt. Den minste havner nemlig på avveie, men kobles raskt mot en helt (spilleren). Disse to utfyller og støtter hverandre på forskjellig vis. Og det endelige målet er å få dragebarnet gjenforent og returnert hjem igjen.

Vær obs på slutten av spillet som kan være noe dyster/uforståelig for barn, samt noen scener som kan være skumle med en filmatisk stil, dyster musikk og mørke bilder.

Type spillkonsoll: Playstation 4 og 5/Xbox Series S og X og One/Windows
Sjanger: Eventyr
Aldersanbefaling fra PEGI:år
Vanskelighetsgrad: Fra 6 år

Les vår anmeldelse av spillet her.

Lek og moro for flere spillere i Disney Illusion Island

Dette er et sjarmerende plattformspill for alle aldre. Med mulighet for å spille flere på en og samme skjerm, kan hele familien hygge seg med dette spillet.

For om det skulle være et tilgjengelig spill som passer for hele familien, både den erfarne og den nye, så må det være Disney Illusion Island. Kort forklart er dette et plattformspill i lignende stil som Mario, der flere kan spille på en og samme skjerm.

Handlingen er relativt uhøytidelig. Mikke og vennene skal på piknik, men oppdager at øya de har kommet til, ikke helt stemmer overens med destinasjonen de så for seg. Noen skapninger har mistet en rekke magiske gjenstander, og uten dem på plass, ser det ut som om liv og lem står i fare. Rent hypotetisk i hvert fall.

Da er det opp til Mikke Mus og vennene å hente tilbake disse gjenstandene.

Det innebærer en reise gjennom flere ulike typer riker og landskap. En botanisk og fargerik planteverden, en som har roboter og mekanismer, samt et tredje univers som er inspirert av verdensrommet.

Type spillkonsoll: Nintendo Switch
Sjanger: Eventyr
Aldersanbefaling fra PEGI:år
Vanskelighetsgrad: Fra 7 år

Les vår anmeldelse av spillet her.

Svette og latter med WarioWare: Move It!

WarioWare: Move It! er et spill som vil få kroppen til å svette og lattermusklene til å le. I enkleste form er dette et partyspill der man kan samarbeide eller konkurrere mot venner og familie. Og dette er rett og slett noe av det beste som Nintendo har kokkelert i år.

Til tross for at det finnes utallige VR-sett og andre duppeditter for å skape innlevelse og bevegelse, trenger man faktisk ikke mer enn et par joy-con-kontrollere i hånden.

Med spillet får kroppen en hel del trening. I noen tilfeller skal man hoppe på gulvet, veive med hoftene, svinge med armene eller balansere og lene kroppen til ulike retninger. Det er ganske så genialt hvordan spillet fanger opp nyanser i kroppens bevegelser.

Det finnes over 200 forskjellige mikrospill som man kan bryne seg på. Å stoppe et tog til riktig tid på stasjonen, løsne et tett toalett, snu en pannekake, slå på blekksprutarmer, tenne på en kanon med fystikker, danse i takt med noen spillfigurer, vaske et vindu – og så mye mye mer.

Type spillkonsoll: Nintendo Switch
Sjanger: Partyspill
Aldersanbefaling fra PEGI: 7 år
Vanskelighetsgrad: Fra 7 år

Les vår anmeldelse av spillet her.

Musikk og danseglede for hele familien i Just Dance 2024

Med 40 nye låter, et eget treningsmodus og flere måter å oppleve rytme og danseglede med venner og familie – er Just Dance 2024 spillet som får både hofteparti og beina til å røre på seg.

Her kan man la kroppen romstere rundt til et lite hav av koreograferte poplåter. Og ikke nok med det, spillet gir direkte tilbakemelding på hvor godt (eller dårlig) man faktisk klarer å følge dansetrinnene.

Vi snakker her om tilgang til musikk og littegrann eldre titler som Sail av Awolnation, og Tiktok-populære låter som How You Like That av Blackpink og Makeba av Jain. Samtidig er det nydelig at utviklerne også har bakt inn klassikere som I Wanna Dance With Somebody av Whitney Houston. Og i år er også norske Aurora med på laget med låta Cure for Me.’

Dette er et glimrende spill som byr på dansetrening og spill som fysisk aktivitet.

Type spillkonsoll: PS5/Xbox Series S og X/PC/Switch
Sjanger: Action
Aldersanbefaling fra PEGI: 7 år
Vanskelighetsgrad: Fra 7 år

Les vår anmeldelse av spillet her.

Fart og moro med Forza Motorsport

Forza Motorsport er et fantastisk bilspill med fotorealistisk grafikk, nydelige biler, tilpasningsmuligheter for grad av utfordring og mye deilig kjøring.

Ved lansering inneholder spillet 500 biler, 20 baner som man kan kjøre på og diverse karrieremodus for enspiller og flerspiller på nett. Samtidig har utviklerne lagt vekt på jevnlige oppdateringer med nytt innhold og nye turneringer som man kan delta i.

Bilene, som er stjernene i denne sammenheng, er rett og slett utrolig godt gjengitt i dataspillformat. Å kjøre disse doningene enten man mestrer en sving, røffe værforhold eller et langstrakt parti, er fabelaktig i seg selv.

Spillet er overkommelig for de aller fleste. Og over tid kan man dempe på ulike hjelpemidler slik at man får større kontroll over kjøretøyene selv. Her er det stort rom for mestring, og man kan enkelt justere opp vanskelighetsgraden.

Type spillkonsoll: Windows/Xbox Series S og X
Sjanger: Bilspill
Aldersanbefaling fra PEGI:år
Vanskelighetsgrad: Fra 7 år

Les vår anmeldelse av spillet her.

Kunst pluss hjernetrim i Viewfinder

Viewfinder er litt av en perle på dataspill-fronten. Med en nytenkende og kreativ vri på puslespill-sjangeren, skal man løse logiske hindringer ved hjelp av perspektiver. Og konseptet er både fengende og utfordrende til en og samme tid.

For å forklare Viewfinder fra starten, så er dette et førstepersonsspill der man skal vandre gjennom labyrinter. Her gjelder det å gi kraft til en teleporteringsmaskin slik at man kommer seg videre til neste nivå i spillet.

Det er imidlertid hvordan man løser labyrintene som er det mest spennende med Viewfinder. For det er ingen fiender som skal overkommes eller skjulte dører som skal låses opp. I stedet bruker man perspektivet til hjelp.

Det kan hende man må komme seg forbi et stup. Da plukker man kanskje opp et bilde av en bro som ligger på en oppslagstavle. Bildet blir så en del av spillverdenen, slik at man kan bruke broen for å nå over stupet. Dette ved å plassere bildet av broen ved stupet.

Dette og flere slike puslespill og lek med perspektiver er noe av Viewfinders store fordel.

Type spillkonsoll: Windows/PS5
Sjanger: Hjernetrim
Aldersanbefaling fra PEGI:år
Vanskelighetsgrad: Fra 10 år

Les vår anmeldelse av spillet her.

Kjør lastebil i USA med American Truck Simulator

American Truck Simulator er tvillingbroren til Euro Truck Simulator 2Begge spillene tar for seg transportnæringen, og den største forskjellen mellom spillene er lokasjon og type kjøretøy. Ellers er de to spillene nokså identiske.

Konseptet dreier seg altså om å frakte gods mellom byer og tettsteder. Til hjelp har man noen av de tøffeste maskinene som finnes. Vi snakker her om hestekrefter som imponerer og en evne til å frakte tung last både på bratte og mer flate partier.

USA er også gjengitt i en mindre, men samtidig omfattende skala i dataspill-format. Ekte byer, landemerker og veier er lokalisert i spillet, ikke nøyaktig gjengitt, men gjenkjennbart. Og det er en aldri så liten glede i seg selv å se by og veier tegnet opp i spillform.

Type spillkonsoll: Windows
Sjanger: Simulator
Aldersanbefaling fra PEGI:år
Vanskelighetsgrad: Fra 10 år

Les vår anmeldelse av spillet her.

Nydelig spillverden i The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

Zelda-spillene er uten tvil et av Nintendos store flaggskip. Og nå fem år etter Breath of the Wild, er oppfølgeren på plass. Vi følger igjen Link på hans eventyr for å bekjempe ondskap og reise for å redde prinsesse Zelda fra fare.

Samtidig er Tears of the Kingdom større, vakrere og mer kreativt enn noen gang. Dette er rett og slett et av de aller beste spillene som man kan kjøpe på Nintendo Switch-konsollen – og spillet vil kunne gå rett i historiebøkene som en øyeblikkelig klassiker.

Grafikken er for øvrig fenomenal – og selv om Switch-konsollen aldri har vært noen kraftpakke, viser Nintendo her at man kan skape spillkunst og flotte, levende bilder kombinert med nydelig musikk – i en pakke som treffer rett på sansene.

Her ligger det rett og slett mange timer med utforsking, historiefortelling og kos for både øyne og ører.

Type spillkonsoll: Nintendo Switch
Sjanger: Eventyr
Aldersanbefaling fra PEGI: 12 år
Vanskelighetsgrad: Fra 12 år

Les vår anmeldelse av spillet her.

Bybygging med Cities: Skylines 2

I Cities: Skylines 2 skal man anlegge veier, strøm, vann og kloakk, offentlig transport, skoler og så veldig mye mer.

Man velger blant en rekke kart som man kan spille på. Disse har ulike egenskaper som type terreng, tilgang til vann, temperatur og klima, og så videre. Utover det skal man plassere veier og deretter tilegne tomter for ulike formål enten det er boliger, næring eller industri.

Her får man bedre grafikk og et penere bybilde enn noen gang. Visuelt sett har bybygging aldri vært penere å se på. Det er noe nytt under panseret med større mulighet til å justere på budsjett-poster, variasjon i boligtyper, utvidelser på offentlige bygg, veinett og mer.

Det er rett og slett utrolig gøy å se en by vokse fra små kår til massive metropoler der man må håndtere alt fra toglinjer til fotgjengerfelt.

Type spillkonsoll: PlayStation 5/Windows/Xbox Series S og X
Sjanger: Simulator
Aldersanbefaling fra PEGI: 3 år
Vanskelighetsgrad: Fra 12 år

Les vår anmeldelse av spillet her.

Kjør trikk og buss i Bus Simulator 21: Next Stop

Bus Simulator 21 er fortsatt (kanskje) det beste spillet for alle som elsker buss og offentlig transport. Og utviklerne fortsetter å dytte ut mer innhold til dette lekre universet. Fra gratis oppgradering av kart og spillmekanikk til de som allerede eide spillet, til utvidelse med skolebusser og nå trikker som man kan kjøre.

Sistnevnte må man riktignok betale for. Så i tillegg til å kjøpe hovedspillet, må man også betale for tilleggsinnhold. Innkjøpsprisen kan samtidig være verdt utbyttet.

For det å kunne sette seg inn i en trikk er en glede i seg selv. De oppleves som kraftige maskiner plassert midt i trafikken. Her kan man nyte instrumentpanel og en god dose med knapper og brytere. I tillegg kan man vandre gjennom trikkens korridor og se alt av interiør enten det er lys, brannslukkere, seter og billettmaskiner.

Med tidvis flott grafikk og mye på plass forblir Bus Simulator 21 et av de beste knutepunktene for å kjøre offentlig transport. Og utviklerne har tatt seg bryet med å oppdatere spillet med nytt innhold og nye detaljer.

Type spillkonsoll: PS4 og 5/Xbox One og Series S og X/Windows
Sjanger: Simulator
Aldersanbefaling fra PEGI: 3 år
Vanskelighetsgrad: Fra 12 år

Les vår anmeldelse av spillet her.


Flere tips om spill


Tips og råd om nettvett hver uke, samt tilgang til webinarer om nettvett: Bli medlem av Barnevakten.

Lærere, her er undervisningsressurser om nettvett.

(Denne artikkelen ble opprinnelig publisert 5. desember 2022 og er blitt oppdatert senere)