Indiana saksøker Tiktok for villedende markedsføring

Den amerikanske delstaten Indiana hevder at Tiktok lover at appen skal være trygg og passende for brukere i alderen 13-17 år og at upassende innhold skal vises sjelden eller være av mild karakter. Men i virkeligheten er det slett ikke sjeldent eller mildt, ifølge rettsdokumentet som viser at delstaten saksøker Tiktok.

Er Tiktok en trojansk hest?

Den amerikanske delstaten Indiana saksøker Tiktok for villedende markedsføring om innholdet i appen. Indiana planlegger en bot på opp til 5.000 dollar for hvert brudd på delstatens regler. «Tiktok er en trojansk hest sluppet løs på intetanende amerikanske forbrukere som er blitt villedet av selskapets falske fremstillinger om innholdet», står det i rettsdokumentene. (Barnevaktens oversettelse).

Tiktok-tagg førte til hærverk

Rettsdokumentet sier at tenåringer i USA bruker 99 minutter hver dag på Tiktok og at algoritmene fremmer en rekke upassende innhold for barn i alderen 13-17 år. Blant annet nevnes taggen #deviouslicks som fikk elever fra hele USA til å drive hærverk på skolene.

Den kinesiske versjonen er mer barnevennlig

Samtidig påpeker rettsdokumentet at den versjonen av Tiktok som kinesere selv får se, den kalles Douyin, viser ikke samme type innhold som amerikanske barn får se. Den kinesiske versjonen inneholder flere sikkerhetstiltak for barn under 14 år, de kan for eksempel bruke appen i kun 40 minutter hver dag. Brukere under 18 år er også utestengt fra å se direktesendinger på Douyin.

Villedende aldersgrense om nakenhet og rusmidler

I følge rettsdokumentet lover Tiktok at appen skal være trygg og passende for brukere i alderen 13-17 år og at upassende innhold skal vises sjelden eller være av mild karakter. Men dette er slett ikke er virkeligheten, aldersgrensen på 12+ (fra og med 12 år og oppover) er derfor villedende, mener Indiana.

Her kan vi legge til at i vilkårene står det at aldersgrensen er 13 år. Aldersgrensen 12+ i Apple-butikken er basert på selvrapportering fra Tiktok, noe som påvirker hvilke aldersgrense Apple viser i sin butikk. Med andre ord kunne Tiktok ha fått Apple-butikken til å vise en høyere aldersgrense, rett og slett ved å krysse av litt annerledes i selvrapporteringsskjemaet. Og det burde Tiktok ha gjort, ifølge Indiana. Delstaten mener Tiktok med vilje har gått inn for en lav aldersgrense for å tjene mer penger.

Rettsdokumentet uttrykker at en mer passende aldersgrense er 17+. Dokumentet fortsetter med å vise hva man mener er feil i markedsføringen. Tiktok hevder at det er mild visning av tobakk, alkohol og narkotika, mens Indiana mener det er motsatt:

«Faktisk er innholdet av alkohol, tobakk og narkotika på Tiktok rikelig; det er verken «sjelden» eller «mild». Tiktok lar ikke bare brukere søke etter tusenvis av alkohol-, tobakks- og narkotikarelaterte tagger, men den anbefaler til og med slike søk til brukere gjennom sin autofullfør-funksjon. Dette betyr at brukere som bare skriver «al» i Tiktok-søkefeltet vil bli tilbudt søkeord som returnerer tusenvis av videoer om bruk av alkohol, inkludert videoer om å skjule alkohol for foreldre og få alkohol til å smake som godteri.»

Indiana skriver at det samme gjelder nakenhet og seksuelt innhold. Det holder å skrive «stri» i søkefeltet, så autofullfører Tiktok med «strippere på Tiktok», hvor man så får tilbud om å se tusenvis av klipp. Ved andre søk med noen få bokstaver, får man frem voldtektsfantasier.

Det samme gjelder upassende språk: «TikTok has self-reported in the App Store that the frequency of “Profanity or Crude Humor” on the TikTok platform is “infrequent/mild.” In fact, profanity is frequent and intense on the TikTok platform. For example, TikTok does not restrict the availability or use of music with explicit lyrics by users of its platform.»

Slangordet for sopp som fremkaller rus, er «shrooms». Søker man etter dette, får man ingen treff. Men hvis man starter med å skrive «shr», autofullfører Tiktok med søkeforslaget “shroomz”, og da gjør appen klar for visning tusener på tusener av videoer om sopp som gir hallusinasjoner, hva folk opplever når de spiser slike sopper, hva som er forskjellen på slike sopper og LSD, og så videre.

Aldersgrensen er basert på selvrapportering

For at en app skal ligge tilgjengelig i Apples app-butikk (App Store), må app-utgiveren sende til Apple et skjema om innholdet i appen, og rapportere graden av vold, grovt snakk, nakenhet og så videre. Tiktok velger å krysse av ved «sjelden/mild» i stedet for ved «ofte/sterkt», dermed blir anbefalt aldersgrense for lav i App Store, mener Indiana. Disse avkrysningvalgene heter på engelsk: “Infrequent/Mild” og “Frequent/Intense».

Samme problemstilling gjelder i app-butikken til Google, også der må app-utgivere svare på en del aldersrelaterte spørsmål. Her burde aldersgrensen ha landet på «M» for mature rating, mener Indiana. Aldersgrensen «T» for tenåringer sier i sin definisjon at det kan forekomme «violence, suggestive themes, crude humor, minimal blood, simulated gambling and/or infrequent use of strong language.» Indiana mener at slike innslag er så hyppige at aldergrensen T er for lav. M er definert til å gå fra 17 år og oppover.

Foreldrenes innstillinger hjelper ikke

Rettsdokumentet opplyser at foreldre bruker foreldreinnstillinger på barnas telefoner som da skal hindre nedlastning av upassende apper. Men disse innstillingene spilles av banen dersom appene oppgir feil aldersgrense.

Går til sak mot Tiktok

Indiana mener derfor at Tiktok har påført skade på store deler av den yngre befolkningen og ønsker å straffe selskapet, det går dermed mot en jurybasert rettssak. Det er Tiktoks avdeling i USA som blir motpart.

Hva med Apples rolle?

Vi kan legge til at Apple kan overstyre selvrapporteringen som en apputvikler sender inn til dem. Ved svært populære apper burde man forvente at Apple gjør en egenvurdering av aldersgrensen. Om det er gjort eller ikke ved Tiktok, vites ikke.

Bilde øverst: Shutterstock / Mehaniq / Wikipedia / Barnevakten.

Les også